SRS: ETUSIVU SRS: FRONTPAGE

SRS-UUTISET 2012, sivu 3

Sulje uutisikkuna

Uutiset 2012, sivu 1 Uutiset 2012, sivu 2 Uutisarkisto

Poikkeusreitti: Raitiolinjat 4, 7A ja 7B sekä mahdollisesti myös 3T kulkevat poikkeusreittejä lauantaina 30.6. noin klo 12.45 - 13.45 Helsinki Pride 2012 -tapahtuman vuoksi.
Linja 4 ajaa Aleksanterinkadun sijasta Kruununhaan kautta. 7A ja 7B ajavat Kaisaniemenkadun ja Kaivokadun kautta. 3T liikennöi tarpeen mukaan Aleksanterinkadun sijasta Kruununhaan kautta.

mv_2706 (100K)Metrovarikon laajennustyömaa 27.6.
28.6.:Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL) päätti esityksen mukaisesti oikeuttaa liikennelaitoksen neuvottelemaan ja tilaamaan metron kulunvalvontatekniikan uusimisen ja metron automatisoinnin laajennuksen suorahankintana Siemens SAS / Siemens Osakeyhtiöltä yhteensä enintään 18,135 miljoonan euron arvonlisäverottomaan kokonaishintaan niin, että toimitusaika noudattaa varikon laajennuksen valmistumisaikataulua.
Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL) päätti esittää kaupunginhallitukselle metrovarikon kehittämisen hankesuunnitelman enimmäiskustannusten korottamista siten, että hankkeen arvonlisäveroton enimmäiskustannus on 73,89 miljoonaa euroa
Hanke toteutetaan kuudessa vaiheessa joista kaksi ensimmäistä on jo valmistunut hankesuunnitelman mukaisesti.
1. vaihe käsitti ratakorjaamon peruskorjattavan osan pinta-alaltaan 2 350 m2 ja laajennusosan pinta-alaltaan 2 095 m2.
2. vaihe käsitti rata-alueen vahvistamisen paalulaatalla sekä huoltohallin kellariin 1850 m2 teknistä-, huolto- ja varastotilaa.
Rakentamisvaiheet 3 ja 4 ovat juuri alkamassa.
3. vaiheessa huoltohallia laajennetaan nykyisen huoltohallin ja säilytyshallin väliin 4 930 m2. Laajennus käsittää huoltotilat, pesuhallin laajennuksen ja maalaamon rakentamisen. Samalla kellarikerrokseen rakennetaan teknistä tilaa n. 480 m2 sekä poistumistie- ja huoltotunneleita n. 130 m2. Hankkeen toteuttamisen yhteydessä suunnitelmaa on jouduttu muuttamaan niin, että pesuhalli on sijoitettu kokonaan omaan, erilliseen rakennukseen.
4. vaiheessa rakennetaan uusi säilytyshalli kokonaisalaltaan 9 870 m2 ja poistumistie- ja huoltotunneleita n. 200 m2. Säilytyshalli voidaan rakentaa kolmessa lohkossa, kaksi raidetta kussakin. Neljännen vaiheen 1. ja 2. lohko tarvitaan Länsimetron tarpeita varten. Neljännen vaiheen 3. lohko on tarkoitus toteuttaa sen jälkeen, kun päätökset Östersundomin metrosta ja junahankinnan option käytöstä on tehty, jonka vuoksi 3. lohkon toteuttaminen ei sisälly tähän tarkistettuun hankesuunnitelmaan.
Rakentamisvaiheiden 5 ja 6 toteutussuunnittelu on alkamassa.
5. vaiheessa rakennetaan huoltohallin laajennus 930 m2 ja varastoparvi 500 m2.
6. vaiheessa oli tarkoitus toteuttaa keskusrakennuksen laajennus 300 m2 ja henkilöstöruokalan peruskorjaus 280 m2. Tässä muutetussa hankesuunnitelmassa tätä vaihetta on tarkoitus supistaa.

ivb351_150612_juki (116K)Innsbruck, IVB 351, Bombardier Flexity Outlook 2007.
Innsbruckissa (raideleveys 1000 mm) on 32 tällaista vaunua (301 - 326, 351 - 356). Ensimmäisenä valmistui juuri kuvassa oleva vaunu. Kuusi vaunua varustettiin liikennöimään Stubaitalbahn -radalla (351 - 356 ja 325, 326). Kuvan vaunu onkin menossa Fulpmesiin kyseisen radan pääteasemalle.
Kuva © Juha Kirkkala 15.6.2012. Teksti "webmaster", lisäykset 1.7. Tom Heino

GTT. Pieni reportaasi raitioliikenteestä Torinossa kesäkuussa tänä vuonna.

Yleisurheilun EM-kilpailujen avajaistilaisuus järjestetään tiistaina 26. kesäkuuta klo 18–23 Senaatintorilla. Aleksanterinkatu, Snellmaninkatu ja Unioninkatu suljetaan liikenteeltä tapahtuman ajaksi. Ratikat 1A, 3B/T, 4/4T ja 7A/B ajavat poikkeusreittiä noin klo 18–23.30.
1A kulkee Hakaniemestä Rautatieaseman, Bulevardin ja Fredrikinkadun kautta Eiraan. Kruununhaka, Kauppatori ja Tehtaankadun itäpää jäävät ajamatta.
3B liikennöi Fredrikinkadulta Eiraan linjan 1A päätepysäkille. Tehtaankadun itäpää jää tällöin ajamatta. Eirasta jatketaan tunnuksella 3T reittiä Eira–Bulevardi–Mannerheimintie–Simonkatu, minkä jälkeen ratikka palaa omalle reitilleen.
3T siirtyy omalta reitiltään ajamaan Simonkadulle, Mannerheimintielle, Bulevardille ja Eiraan linjan 1A päätepysäkille, mistä se jatkaa 3B:n tunnuksilla omalle reitilleen.
4 ja 4T ajavat linjan 6 päätepysäkille Hietalahteen.
7A ja 7B kulkevat Rautatieaseman kautta. Aleksanterinkadun ja Kruununhaan reittiosuudet jäävät ajamatta.
Korvaava bussi tunnuksella 3X liikennöi reittiä Viiskulma–Laivurinkatu–Tehtaankatu–Laivasillankatu–Eteläranta–Kauppatori. Vaihtopaikka ratikoihin 3B ja 3T on pysäkillä ”Viiskulma”. Katajanokalle vastaavasti ajaa bussi 4X. Vaihto nelosratikasta bussiin tapahtuu Mannerheimintiellä pysäkillä ”Erottaja”.
EM-kilpailuiden lisäliikenne HSL järjestää lisäliikennettä raitiovaunulinjoilla 8X ja 10X.
Reitit: 8X: Töölön halli–Ooppera–Paavalin kirkko. 10X: Töölön halli–Ooppera–Kolmikulma Liikennöintiajat: Ke 27.6. 20.30–21.00, To 28.6. 20–20.30, Pe 29.6. 22.30–23.30, La 30.6. 22.30–23.30, Su 1.7. 20–21.30

Metro liikennöi yhdellä raiteella Siilitien asemalla
Siilitien metroaseman pohjoispuolinen raide suljetaan metroliikenteeltä maanantaina 18.6. Metro liikennöi Itäväylän puoleisella raiteella 18.6. – 29.7. välisen ajan. Metrojunat käyttävät molempiin ajosuuntiin samaa raidetta. Vuoroväli on hiukan normaalia pidempi, 8 minuuttia.
Aseman pohjoispuolinen raide suljetaan laituritasolla tehtävän laatoitustyön vuoksi. Laatoitustyön ajan metro liikennöi vain yhtä raidetta käyttäen. Pohjoispuolen laatoituksen valmistuttua työt siirtyvät laiturin Itäväylän puoleiselle osalle. Tuolloin metro liikennöi jo molemmilla raiteilla, ja laituri pidetään laatoitustyön ajan matkustajakäytössä. Laatoitustyö valmistuu elokuun lopussa.
Kesän aikana aloitetaan myös laituritasolla olevan ylälippuhallin uusiminen. Ylälippuhallin rakennustöiden aikana matkustajat ohjataan laituritasolle väliaikaista kulkureittiä.
Laiturialueen laatoitustyöt ja ylälippuhallin uusiminen ovat osa Siilitien aseman peruskorjausurakkaa. Peruskorjaus valmistuu vuoden 2013 alkupuolella.
Siilitien asema pysyy avoinna koko peruskorjauksen ajan.

Suomen suurin sillansiirto Kalasatamassa
Kalasataman keskuksen työmaalla valmistellaan mittavaa metrosillan siirtoa, joka tehdään heinäkuun puolivälissä. Metrorata kulkee tällä hetkellä Kulosaaren sillan Kalasataman päässä kallion päällä. Kallio louhitaan tulevan keskuksen pysäköinti- ja liiketilojen kohdalta pois ja rata rakennetaan sillalle pilareiden varaan. Tulevaisuudessa sekä metro että Itäväylä kulkevat Kalasataman keskuksen kohdalla kannen alla. Kansi palvelee rakennettavien tornitalojen piha-alueena.
Uutta metrosiltaa on rakennettu Kalasataman keskuksen työmaalla kevään aikana teltan suojissa. Betoninen siltakansi on nyt valmis ja suojateltta purettu. Työmaalla koekasataan ja varustellaan parhaillaan kiskoja ja niihin tulevia vaihteita, kertoo Destian projektipäällikkö Sami Korhonen. Destia on SRV:n yhteistyökumppani Kalasataman keskuksen maanrakennus- ja louhintatöissä. SRV vastaa koko Kalasataman keskuksen rakentamisesta.
Siirto-operaatiossa puretaan ensimmäisenä metroliikenteen vaatimat kaapelit ja turvalaitteet sekä vanhat kiskot. Seuraavaksi louhitaan radan kohdalta kalliota noin kolmen metrin syvyydeltä ja rakennetaan väliaikaiset tuet. Tämä vaihe kestää kaksi vuorokautta ja sen aikana työmaalta lähtee louherekka minuutin välein. Seuraavaksi työnnetään tunkkien avulla uusi silta siirtoratoja pitkin paikoilleen. Sillan päälle nostetaan sepeli ja asennetaan uudet kiskot. Lopuksi kytketään tarvittavat kaapelit ja turvalaitteet sekä testataan, että kaikki varmasti toimii. Työmaan alle louhitaan parhaillaan 200 metriä pitkää työtunnelia, jonka kautta päästään rakentamaan siltaa kannattavat lopulliset pilarit alhaalta ylöspäin.
Keskustan metroliikenteessä katkos 14.–22.7.
Siirtotyö katkaisee metroliikenteen 9 päiväksi 14.–22.7. Kulosaaren ja Ruoholahden välillä. Metro kulkee vain osuuksilla Mellunmäki–Kulosaari ja Vuosaari–Itäkeskus. Vuoroväli on kummallakin osuudella 8 minuuttia. Metroa korvaa kaksi tilapäistä bussilinjaa, 99 Rautatientori–Itäkeskus ja 99B Rautatientori–Herttoniemi. Lisäksi Herttoniemen suunnan liityntälinjat ajavat Hakaniemeen asti tunnuksilla 80X, 81X, 82X, 85X, 86X ja 88X.
Metroradan uusiminen on yksi vaativimmista teknisistä vaiheista Kalasataman keskuksen rakentamisessa. Kaikki työvaiheet on suunniteltu lähes minuutin tarkkuudella. Vastaavia siltasiirtoja on tehty Suomessa aikaisemminkin, mutta ei koskaan näin pitkää siltaa. Nyt siirrettävä silta on 130 metriä pitkä ja painaa ilman raiteita ja sepeliä noin 2600 tonnia.

166_sisa_2006 (120K)
Kulttuuriratikka Sibeliuksenkadulla valmiina ensimmäiseen aikataulunmukaiseen lähtöön 20.6.
Tässä yhteydessä toivotan hauskaa juhannusta. Palaamme asiaan 25.6.

ka_uudvaiht_2006_jyla (105K)Kalasataman uudelle metrosillalle tulevat vaihteet koottavana aseman pohjoispuolella. Kuva 20.6. © Jyrki Längman.

Liikennelaitos-liikelaitoksen johtokunta (HKL) 21.6.:
Itäkeskuksen (AE03) ja Hakaniemen (AD05) metroaseman hissit ovat tulleet elinkaarensa päähän. Hissit ovat huonokuntoisia ja niiden toiminta on epävarmaa. Kunnossapidon tekemät vikakäynnit hisseille ovat lisääntyneet merkittävästi ja hissit ovat usein pois asiakaskäytöstä.
Johtokunta päätti oikeuttaa liikennelaitoksen tekemään suorahankintana sopimukset Kone Hissit Oy:n kanssa
-Itäkeskuksen metroaseman hissin uusimisesta arvonlisäverottomaan kokonaishintaan 110.000 euroa
-Hakaniemen metroaseman hissin uusimisesta arvonlisäverottomaan kokonaishintaan 149.500 euroa.
Johtokunta päätti oikeuttaa liikennelaitoksen tekemään kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen antaneen yrityksen Kone Hissit Oy:n kanssa sopimukset Rautatientorin metroaseman Sokos-sisäänkäynnin
-kahden (2) liukuportaan peruskorjauksesta niin, että sen kokonaishinta on 345.000 euroa (alv 0 %)
-kahden (2) liukuportaan 5 vuoden kunnossapidosta niin, että sen sopimuskaudella aiheutuva kustannus on enintään 35.000 euroa (alv 0 %)
Lisäksi johtokunta päättänee oikeuttaa HKL -liikelaitoksen tarvittaessa tilaamaan suorahankintana Kone Hissit Oy:ltä tarjouspyynnön (20H/12) option 2 mukaisesti vastaavia liukuportaiden peruskorjauksia seuraavan neljän (4) vuoden aikana arvonlisäverottomaan enimmäishintaan:
-liukuportaan peruskorjauksia keskimäärin 3 kpl vuodessa niin, että niiden kokonaishinta on noin 2.500.000 euroa
-liukuportaiden 5 vuoden kunnossapidon niin, että niistä aiheutuva kustannus on enintään 500.000 euroa.
HKL:n nykyinen Kalasataman syöttöasema puretaan ja rakennetaan uudelle paikalle. Hanke käsittää Kalasatamaan rakennettavan uuden metron syöttöaseman laitteiston tilaamisen, vanhan syöttöaseman purkutyöt ja muutostyöt ratasähkönsyöttöjärjestelmään.
Johtokunta päättäi oikeuttaa HKL:n tilaamaan metron Kalasataman sähkönsyöttöaseman laitteistot Helsingin Energialta 2.500.000 euron arvonlisäverottomaan enimmäishintaan.
Vuosaaren sähkönsyöttöaseman syöttöasemalaitteistojen ja urakkatöiden tilaaminen Helsingin Energialta
Johtokunta päätti oikeuttaa HKL:n tilaamaan metron Vuosaaren sähkönsyöttöaseman prosessilaitteistot Helsingin Energialta 1.500.000 euron arvonlisäverottomaan enimmäishintaan.
Hanke käsittää Vuosaareen rakennettavan uuden metron sähkönsyöttöaseman prosessilaitteiston hankinnan.

20.6. Kulttuurilinjalla 5 Ooppera - Linjat aloitettiin liikennöinti. Linjaa liikennöidään ke-pe klo 13-16.
Vaunu odottaa ensimmäistä lähtöä Sibeliuksenkadulla. Vaunu tuli Helsinginkadun - Runeberginkadun kautta ja siinä oli jo matkustajia.
Pysäkki Ensi Linja ja vaunu ensimmmäistä kertaa Linjoilla. Linjatunnusta ei vaunussa ole. (Onko siinä Audin renkaat :).)
166_sibbe_2006 (106K)
ensilinja_2006 (70K)166_ensilinja_2006 (71K)
166_ensilinja2_2006 (117K)

plasser_vrtrack_mv2006 (59K)hkl_ml_2142_mv2006 (100K)
Metrovarikko 20.6.: VR Track Plasser & Theurier Unimat Compact 08 16 / 3s -tukemiskone ja HKL-ML Mankinen Enerco Enerco RT 60EM -tukemiskone.

18.6.: Kaupunginhallitus päättäi esittää kaupunginvaltuustolle seuraavaa.
Kaupunginvaltuusto päättänee merkitä tiedoksi raportin Raide-Jokerin hankearviointi 2011 sekä Raide-Jokerin kehityskäytävä - maankäytön kehittämisperiaatteet ja todeta, että laaditut selvitykset muodostavat riittävän pohjan Raide-Jokerin hankesuunnittelun ja kaavoituksen aloittamiselle.
Hyväksytty päätösehdotus. Raide-Jokeri Hankearviointi 2011 -raportti.

Poikkeusliikennettä 16.6.
89_4_1606_zihu (83K)aberg_4x_1606_zihu (68K)
Linjan 4 raitiovaunu juuri jättäneenä matkustajat Töölön hallin pysäkillä. Åbergin Linjan 4X-bussi odottamassa matkustajia. Vuoro oli myös 4X:n ensimmäinen lähtö Töölöstä Toivonkadun pysäkiltä numero 2065. Kuvat © Ziggy Hulden.

Kuvia raitiotien poikkeusliikenteestä 15.6.
toolo_tulli_1506_jyla (93K)
10x_phl_1506_jyla (53K)4x_mkn_1506_jyla (84K)
Mannerheimintien / Tukholmankadun ratatyö. Raitiolinjaa korvaava bussi linjalla 10X -Pikku-Huopalahdessa. Raitiolinjaa korvaava bussi linjalla 4X Munkkiniemessä. Tosin auton destinaatiossa näkyy lukevan "hyvää yötä" ja jotain muuta. Kuvat © Jyrki Längman.

m_silta_1306_kalas (100K)Kalasataman metroasema 13.6.
Vasemmalla näkyy valmiina betonisilta, joka tunkataan radalle aseman itäpäähän heinäkuun liikennekatkon aikana.
Silta on pidempi mitä kuvassa näyttääkään.

Mannerheimintien ja Tukholmankadun risteyksessä uusitaan raitiotiekiskoja. Myös Munkkiniemen Puistotiellä tehdään kiskojen vaihtotöitä tulevana viikonloppuna Munkkiniemen aukion kohdalla.
Linjojen 4, 4T ja 10 raitiovaunut ajavat keskustan suunnasta vain Töölön hallille perjantaista 15.6. klo 18 alkaen sunnuntain 17.6. liikenteen loppuun. Loppuosa reiteistä korvataan busseilla: 4X Töölön kisahalli - Munkkiniemi ja 10X, Töölön kisahalli - Pikku Huopalahti.
Raitiovaunujen pääte- ja lähtöpysäkkinä on Töölön raitiovaunuhallin edessä oleva tilapäinen pysäkki. Bussit 4X ja 10X lähtevät Toivonkadulla olevalta Töölön kisahalli -pysäkiltä 2065.

Raitiolinjat 3T, 4, 7A ja 7B sekä Helsingin bussilinja 16 kulkevat poikkeusreittejä lauantaina 16.6. noin klo 15-18 Helsinki Samba Carnaval -tapahtuman vuoksi.
Raitiolinjat 3T ja 4 ajavat Kruununhaan kautta ja raitiolinjat 7A ja 7B Kaivokatua ja Kaisaniemenkatua pitkin. Aleksanterinkatu jää linjoilta ajamatta.

Jätkäsaari (12).6.: © Teemu Ikonen:
hkl_222_232_tikonen (101K)
hkl222_tikonen (87K)
Kuvaaja on nähnut vaivan nousta kasin päätepysäkkiä reunustavan korkean maavallin päälle. Ja kuvat ovat komeita. Ensimmäisessä HKL 222 ja 232 ja toisessa HKL 222.

Kuvia 13.6.:
hakaniemi_linja_5 (36K)kalasatama_laiturinaytto (37K)
kalasatama_opastin (44K)kalasatama_silta (62K)
hkl37_nurminen_vh_1306 (92K) Kulttuurilinja 5 alkaa jo näkyä pysäkkikilvissä. Kaikilla pysäkeillä liuskaa ei vielä ole.
Kulosaaren jälkeen Kalasataman metroasema sai uudet laiturinäytöt (aseman ensimmäiset). Milloin sitten alkaa tulla tarkempaa infoa.
Ei vielä käytössä oleva lähtöopastin Kalasatamasta itään raiteelta 1. Harvoin on nähty pätemättömyysmerkkiä metroradalla. Lähtöopastimia näyttää tulevan molemmille raiteille kumpaankin suuntaan.
Silta valmiina Kalasatamassa. Tämä tunkataan metroradalle heinäkuun liikennekatkoksen aikana.
NrI -vaunun HKL 37 matka Saksaan alkamassa Nurminen Logistics´in kyydillä. Vallila raide 17.
hkl46_glade_duck (96K)NrI HKL 46 mainostaa Transmeren kodinhoitotuotteita Glade ja Duck. Koskela 13.6.

viiilari_1306_j_pv (98K)Metron vanhan huoltoraiteen purkutyömaa Viilarintiellä Viikintien risteyksessä 13.6. Kuva © Jon-Petteri Vehmanen.

viilari_1306_1 (89K)viilari_1306_2 (66K)
Viilarintien ja Viikintien risteys 13.6. Tästä se Herttoniemen rata ja myöhemmin metron huoltoraide kulki. Tasoristeysmerkkiä ei näköjään ole vielä ehditty poistaa.
Tuohon risteykseen tulee taas yksi kiertoliittymä tänä vuonna. Siksi kiire. Ja kaunis koivukkokin sai lähdöt

.

Viikonlopun kuva Jyrki Längmanin kokoelmasta. (Päivitetty 11.6.)
asema_20_jyla (224K)
Helsinki, Rautatieasema (jälleen kerran). Raitiotie kulki näin 1910 - 1938. Ensimmäinen raitiojuna on ASEA:n pikkuruotsalainen ja perävanu on Kummerin valmistama entinen moottorivaunu. Kummerien muutostyöt tehtiin 1919 - 1923. Takimmaisen raitiojunan moottorivaunu on joko NWF (1923 - 1925) tai ASEA (1928 - 1930). Peräväunun kanssa lienee samoin (NWF 1924 - 1925 tai ASEA 1928 - 1930). Ei saa selvää edes yli 5 megan kuvasta.
No aseman takana taitaa olla Helsingin konepaja voimissan. Näkyy maitovaunuja ja vaikka mitä :). Kuten useampikin lukija on huomauttanut, on kuvassa "webmasterilta" kokonaan huomaamatta jäänyt Eduskuntatalo. Näyttää valmiilta ja on valmistunut vuonna 1931. Eli ollaanko sitten 30 -luvun alkuvuosissa. Kuva © Jyrki Längman, kommentti "webmaster".

Lehtitietojen mukaan Metron vanhan huoltoraiteen purku alkaa jo lähiaikoina. noin 450 m Viilarintien suunnalla ja noin 90 m Koetilan itäpuolella puretaan nyt. Ja loput ilmeisesti vuonna 2014.

Alla mainitut pysäkkien nimenmuutokset (ja paljon bussien pysäkkimuutoksia) tulevat virallisesti voimaan 18.6. Mutta muutokset (siis nuo kaksi) on jo toteutettu.

Linjaoppaan mukaan myös pysäkkipari 0275/0276 "Koskelantien rist." on saanut äskettäin uuden nimen "Koskelantie".

Pysäkki "Päijänteentie" (333 ja 334), linjat 7A ja 7B, on saanut ilmeisesti kesäkuussa uuden nimen "Vallilan kirjasto".

Kulttuurilinja 5 alkaa liikennöidä 20.6. alkaen ke-pe n. klo 13 - 16 tunnin välein reitillä "Linjat - Rautatieasema - Kamppi - (Runeberginkatu - Ruusulankatu - Sibeliuksenkatu -) Ooppera - Runeberginkatu - Kamppi - Rautatieasema - Hakaniemi - Linjat". Vaununa on tietysti Kulttuurivaunu HKL 166.

hkl2011_windfried_wolff (92K)HKL 2011 (ilmeisesti) rakenteilla Windhoffin tehtaalla kesäkuun alussa.
Tiedon mukaan vaunu on esillä tämän vuoden Innotrans -messuilla Berliinissä. Kuva © Windfried Wolff.

m_vs_huolto_0606_jpv (96K)Uutinen päivitetty 9.6. Tavaravaunuja Vuosaaressa metron yhdysraiteella 6.6.2012. Kuva © Jon-Petteri Vehmanen.
Taitaa olla kyseessä ratakiskojen kuljetus.

4.6. havainto: Metron ratakuorma-auto satama-alueella päätepuskimen luona
7.6. havainto: Metron uuden huoltoraiteen päätepuskin satama-alueella on poistettu. Eli raide on läpiajettavissa.
omakaupunki.hs.fi tietää kertoa, että HKL-ML vaihtaa tänä kesänä kiskoja Kalasatamasta itään. Kuvassa näkyy VR:n Dv12 kiskojunan kanssa huoltoraiteella.

1767_khromu_0606 (101K)Enerco -tukemiskone HKL 1767 Koskelan "romuraiteella" 6.6.
Kone on aivan perimmäisenä raiteella. Sen takana on Transtech -mittavaunu.
Vielä noin viikko sitten kone oli omalla siirtolavallaan Koskelan ratakorjaamon piha-alueella.

nrv2010p (42K)NRV 2010 -vaunun 2. maketin esittely lehdistölle Merikaapelihallissa 6.6.2012.
Vaunun väritys ja sisustus vastaa oikeita vaunuja. Kuvien ohjaamon ohjauspaneelit ovat toki feikkiä. Mutta kuljettajan ergonomia näkyy kuvissa.
Kuljettaja voi seurata vaunun tapahtumia 11 kamerasta!

Uutissivulla mainitut Kylmän sodan Helsinki -ratikkaseikkailut ajettiin vaunulla HKL 150 eli tutummin Luddella.

Manne -vaunujen jääminen pois liikenteestä ei vielä merkitse välitöntä romutusta. HKL:n johtokunta tekee myöhemmin erilliset päätökset kunkin vaunun romuttamisesta. Päätöksenteossa otetaan huomioon ykkössarjan nivelvaunujen täyskorjaus- ja välipalahanke, variotramien luotettavuus pitkällä tähtäimellä sekä uusien vaunujen toimitusaikataulu ja luotettavuus.

154_pingviini_0406_jalu (101K)Maanantaina 4.6."pigviini" HKL 154 7B:n linjalla Mäkelänkadulla Pasilaan mentäessä iltapäivällä. Kuva © Jari Luukkonen.

Schörlingin hiomavaunu HKL 2119 on romutettu kevään 2012 kuluessa. Talvella 2011-12. vanhat harjavaunut olivat kovassa käytössä. Vaunusta 2119 tarvittiin varaosina moottorit ja ajokytkimet.

kauppatori_0106 (97K)Tuokiokuva Kauppatorilta 1.6.
Siellä on päätepysäkillä mlnrv linjalla 4 ja sen perässä Ludde (HKL 150) Sitten on vielä tulossa tämä ykkösen vaunu.

30.5.: Raitio -lehti 2/2012 on ilmestynyt.

46_mainos_0106_cw (111K)Uusi kokomainosvaunu, HKL 46, mainostaa tuotenimeä "Glade". Kuva 1.6. © Christoffer Weckström.
Toinen uusi kokomainosvaunu on HKL 33. Vaunussa on Samsung -mainokset.

HKL:n mukaan kesäkuusta alkaen aletaan poistaa Manne -mainosvaunuja. Sen tiedon mukaan tänä vuonna poistetaan kaksi ja ensi vuonna toiset kaksi. Mainosten perusteella toinen ensimmäisistä olisi HKL 153.

4x_poh855_3005_zihu (117K)Pohjolan Liikenne 855 raitiolinjaa korvaavalla linjalla 4X. Kuva 30.5. © Ziggy Hulden.

11_union_0106 (104K)
rheinbahn_9602 (100K)
kruunu_0106 (110K)Kuva 1: 1.6. HKL 11 oli ahkerasti koeajolla ympäri rataverkkoa.
Kuva 2: 1.6.: Numero 9602, Rheinbahn, Düsseldorf, Goldschmidt Thermit Railservice VM 8000, kiskoprofiilin hionta-auto, Koskelassa.
Kuva 3: 1.6. Ratatyö Kruunuvuorenkadulla. Uusi kiskotus on betonialustan päällä. Mutta siitä ylöspäin kaikki täytetään asfaltilla.

31.5.: Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta: Metron automatisointia koskevan etenemissopimuksen hyväksyminen. Asia jäi pöydälle.
Johtokunta pitää asiasta ylimääräisen päätöskokouksen 4.6. klo 7.00.

90_3105_df (132K)
Linjan 4 eteläinen päätepysäkki on viikon 21 ajan Kauppatorilla kiskotöiden vuoksi. Myös T-vuorot ajetaan linjan 4 tunnuksella KT:lle. Kauppatori esiintyy myös vaunujen elektronisissa määränpääkilvissä. Korvaava bussi 4X (ja 4TX terminaalille) vie Katajanokalle.
90_213_3105_df (130K)
Linjan 4 välipalavaunu 90 juuri lähdössä, linjan 3T vesivaurio 213 puolestaan saapumassa. Vilskettä on kuin ennen vanhaan. Silloin tällöin sekaan sattuu vielä Käpylän-vaunukin. Kuvat 31.5. © Daniel Federley.

rata_kruunu_3005_jyla (122K)
Ratatyö Kruunuvuorenkadulla. Tämän vuoksi 4 ja 4T kääntyivät Kauppatorilla. Kuva 30.5. © Jyrki Längman.

ks_nautto_2905_zihu (55K)
Kulosaaren metroaseman uusi Mitron -laiturinäyttö. Uudet näytöt liittyvät kulunvalvonnan uusimiseen (ja automaattimetrohankeeseen).
Kuva 29.5. © Ziggy Hulden.

HSL:n hallitus antoi Helsingin kaupungille 29.5. ehdotuksen mukaisen lausunnon raitiolinja 1:n muutostoiveista.
Raitiolinjan 1 reitti on pääosin päällekkäinen muiden raitio- ja bussilinjojen kanssa. Ainoastaan Käpylässä Pohjolankadulla olevat pysäkit sijaitsevat paikassa, josta ei kulje muita joukkoliikennelinjoja. Raitiolinjalla 1 tehtävät matkat on siis mahdollista tehdä myös jotakin muuta linjaa käyttäen, minkä vuoksi linjan matkustajamäärät ovat raitiolinjoista pienimmät. Ilta- ja viikonloppuliikenteen aloittaminen ei linjan nykyisellä reitillä ole siksi taloudellisesti perusteltua.
Raitiolinjan 1 reitin jatkamista Käpylästä pidemmälle on selvitetty useaan otteeseen. Päätepysäkkeinä on tutkittu mm. Veräjämäkeä, Oulunkylää, Koskelaa ja Käpylän asemaa.
Raitioliikenteen vaatimien rata- ja kalustoinvestointien vuoksi raitioliikennettä on perusteltua laajentaa alueille, joilla liikennetarjontaa voidaan keskittää raitiolinjalle ja vastaavasti vähentää bussiliikennettä. Raitiolinjojen laajennukset pitää suunnitella mahdollisimman suorina linjoina, koska kiemurteleva linjaus heikentää pääomapainotteisen raitioliikenteen kustannustehokkuutta verrattuna bussiliikenteeseen. Talousarvioaloitteessa esitetyt reittivaihtoehdot ovat päällekkäisiä muiden joukkoliikennelinjojen kanssa ja reiteiltään kiemurtelevia, eivätkä näistä syistä ole tarkoituksenmukaisia reittejä raitiolinjoille.
Tänä vuonna valmistuneessa HSL:n ja Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston selvityksessä Pisara-radan vaikutuksista raitio- ja bussilinjastoon esitetään muutoksia raitiolinjalle 1 Pisara-radan valmistuessa. Muutoksessa raitiolinjan 1 pohjoinen päätepysäkki siirtyisi Käpylän asemalle rakennettavaan joukkoliikenneterminaaliin, reitti muuttuisi Kalliosta Hämeentielle ja eteläinen päätepysäkki siirtyisi Kauppatorilta Rautatieasemalle. Linja 1A lakkautettaisiin ja linja 1 muuttuisi tiheästi liikennöitäväksi raitiolinjaksi korvaten useita Mäkelänkatua ja Hämeentietä kulkevia bussilinjoja.

28.5. Kaupunginhallitus kumosi kokouksessaan apulaiskaupunginjohtaja Saurin esityksestä Liikennelaitoksen johtokunnan päätöksen Siemensin kanssa tehtyjen automatisaatiosopimusten purkamisesta.
Kaupunginhallitus päätti kumota liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunnan 16.5 2012 § 92 tekemän päätöksen ja palauttaa asian liikennelaitos -liikelaitokselle uudelleen valmisteltavaksi asiassa aikaansaatu neuvottelutulos huomioon ottaen.
Jatkokeskusteluissa Siemens on 23.5.2012 ilmoittanut hyväksyvänsä aikaisemmasta kannastaan poiketen, että avoimet riita-asiat käsitellään projektin myöhemmässä vaiheessa sen jälkeen, kun kaikki vanha kalusto on automatisoitu ja otettu liikenteeseen, mikä etenemissopimuksen mukaisesti tapahtuu maaliskuussa 2015. Tämä varmistaa sen, ettei Länsimetron matkustajakäyttöön ottaminen viivästy.
HKL on jatkanut Siemensin kanssa etenemissopimuksen valmistelua Siemensin ilmoituksen jälkeen. Lopullinen etenemissopimus tullaan asian merkittävyyden vuoksi käsittelemään liikennelaitos-liikelaitoksen johtokunnassa.
Liikennelaitos -liikelaitos ja Siemens ovat allekirjoittaneet etenemissopimuksen 26.5.2012. Sopimus tulee voimaan sen jälkeen kun liikennelaitos-liikelaitoksen johtokunta on sen hyväksynyt.

28.5.: Espoon kaupunginhallitus hyväksyi yksimielisesti länsimetron jatkamisen Matinkylästä kivenlahteen.
Kaupunginhallitus ehdottaa, että valtuusto hyväksyy 22.5.2012 päivätyn Länsimetron jatkeen Matinkylä - Kivenlahti hankesuunnitelman. Hankkeen käynnistämisen edellytyksenä on valtion sitoutuminen 30 % kustannusosuuteen. Rakentamisen aloittamisesta päätetään erikseen valtion osallistumisen varmistuttua,
- kehottaa selvittämään, voitaisiinko hanketta jatkaa Länsimetro Oy:n toimesta,
- kehottaa selvittämään Helsingin osallistumista koko metrojärjestelmää palvelevan läntisen varikon toteuttamiskustannuksiin,
- kehottaa selvittämään liikenneviraston, Kirkkonummen ja HSL:n osallistumista Kivenlahteen rakennettavan Espoon tarvetta laajemman liityntäpysäköintilaitoksen toteuttamiskustannuksiin.
Uudet asemat: Suomenoja (Finnoo), Kaitaa, Soukka, Espoonlahti ja Kivenlahti, metrovarikko, Sammalvuoreen tai Harmaakallioon.

31.05: Joukkoliikennelautakunta on käsitellessään linjaliikenteessä olevien vanhana ostettujen vaunujen yliteippaamista mainoksilla 21.4.2005 päättänyt seuraavaa:
Lautakunta päätti antaa valtuudet käyttää vanhoina hankittujen raitiovaunujen kaikkia ulkopintoja mainostamiseen.
Liitteenä on joukkoliikelautakunnan asiaa koskeva päätös ja esityslistateksti.
HKL:n ja JCDecauxin välillä alun perin 2.12.2008 solmitun raitioliikenteen raitiovaunuja koskevan mainossopimuksen perusteella JCDecauxilla on edellä mainitun lautakunnan hyväksymän periaatteen mukaan oikeus käyttää kuuden (6) ns. mannheimilaisen (jäljempänä mannheimilaisen) raitiovaunun ulkopintoja kokonaan mainontaan. Edellä mainituista kuudesta (6) vaunusta kaksi (2) on osamatalalattiaista pitkää mannheimilaista vaunua, jotka on valmistettu vuonna 1964 ja ovat olleet HKL:n käytössä vuodesta 2008 alkaen. Loput neljä (4) lyhyttä korkealattiaista mannheimilaista vaunua on valmistettu 1970 ja ne ovat olleet HKL:n käytössä vuodesta 2005 alkaen. Neljä (4) lyhyttä, korkealattiaista mannheimilaista raitiovaunua on nyt poistumassa liikenteestä johtuen lähinnä niiden vikaherkkyydestä ja talvisaikaisista käyttörajoituksista.
HKL on neuvotellut JCDecauxin kanssa, että tähän asti yliteipattuina käytetyt mannheimilaiset raitiovaunut jatkossa korvattaisiin vastaavalla määrällä NRV-kalustotyypin nivelraitiovaunuja. HKL:llä on näitä nivelraitiovaunuja kaikkiaan 82 kappaletta, joista vanhimmat 1. sarjan vaunut tulivat liikenteeseen vuosina 1973 – 1975 ja 2. sarjan vaunut vuosina 1982 – 1987.
HKL:n edellä mainittu nykyinen mainossopimus JCDecauxin kanssa määrittelee yksityiskohtaisesti periaatteet yliteippausten käytännön suunnittelussa ja toteutuksessa. Lähtökohtana on myös, että kukin yliteippaus hyväksytään erikseen HKL-Raitioliikenteessä ennen mainoksen toteuttamista. HKL-Raitioliikenne ei ole saanut viime aikoina negatiivista palautetta yliteipatuista raitiovaunuista, joten HKL-Raitioliikenteen kokonaisarvio on, että toteutuksia on voitu pitää onnistuneina.
Tulolähteenä HKL-Raitioliikenteen JCDecauxin kanssa tekemä mainossopimus on HKL-Raitioliikenteelle merkittävä. Yliteipatut raitiovaunut ovat merkittävä osa HKL-Raitioliikenteen kokonaissopimusta JCDecauxin kanssa.
HKL-Raitioliikenne on esimerkiksi käsiteltäessä nyt kyseessä olevaa joukkoliikennelautakunnan alkuperäistä linjausta vuonna 2005 arvioinut mannheimilaisten raitiovaunujen jäljellä olevaksi käyttöiän pituudeksi 1 - 2 vuotta. Mannheimilaisia raitiovaunuja on kuitenkin käytetty nyt jo liikenteessä lähes seitsemän (7) vuotta ja ne ovat elinkaarensa päässä. Mannheimilaisten raitiovaunujen vikaherkkyys on myös lisääntynyt eikä niiden sopivuus talviliikenteeseen ole samaa tasoa kuin Suomessa valmistettujen nivelraitiovaunujen. Käytännössä mannheimilaisilla raitiovaunuilla on ollut runsaasti käyttörajoituksia talvisin johtuen mm. ohjaamon alhaisesta lämpötilasta. Käytännössä mannheimilaisia raitiovaunuja ei ole voitu käyttää, mikäli pakkasta on enemmän kuin 15 astetta. Muutenkin kuljettajan työympäristö on NRV1-sarjan vaunuissa selkeästi parempi kuin mannheimilaisissa raitiovaunuissa.
Edellä olevan perusteella HKL on suunnitellut korvaavansa yliteipattuina mainoskäytössä olevat mannheimilaiset raitiovaunut NRV-kalustotyypin mukaisilla nivelraitiovaunuilla sitä mukaan kuin mannheimilaiset raitiovaunut poistetaan liikenteestä kesäkuusta 2012 alkaen asteittain niin, että seuraavat poistetaan vuonna 2013. Liikenteestä poistettavat neljä (4) korkealattiaista mannheimilaista raitiovaunua korvataan kevyesti kunnostetuilla NRV1-sarjan raitiovaunulla, joiksi alustavasti on valittu raitiovaunut 33/NRV1, 44/NRV1, 46/NRV1 ja 67/NRV1. Näiden nivelraitiovaunujen peruskorjauksesta on kulunut eniten aikaa eikä niitä ole enää valittu siihen kymmenen (10) kappaleen erään NRV1-sarjan raitiovaunuja, jotka vielä tullaan täyskorjaamaan.
HKL tulee siis suorittamaan mannheimilaisten raitiovaunujen käytöstä poistamisen ja romutuksen muutaman vuoden kuluessa hallitusti ja ottaen huomioon myös menossa oleva NRV1-sarjan kymmentä (10) vaunua koskeva täyskorjaus. Mannheimilaisten raitiovaunujen romutuksen yhteydessä otetaan näistä vaunuista talteen kaikki toimivat varaosat niin, että pystytään osaltaan turvaamaan vielä muutamia vuosia pitkien matalalattiaisten mannheimilaisten raitiovaunujen loppukäyttöikä ja samoin kuin kulttuuriraitiovaunun liikennöinti.

hkl1819_2505 (92K)HKL 1819 Töölössä 25.5. Vaunu on exex HKL 15, ex HKL 175. Vuodesta 2012 vaunun numero näyttää olevan 1819. Mitään virallista tietoa ei ole. Mutta vaunun numero pitää olla edessä ja takana.

25.5. Kamppi - Länsiterminaali -rata: Ajolangat paikallaan koko matkalla paitsi Ruoholahdenkatu kympin paikkeilla (talo on paketissa). Samalla alueella keskustaan menevällä raiteella ajolankaa on vielä asennustrissoilla. Pysäkeillä "Kampintori" ja "Ruoholahden villat" on pysäkkikatokset. Pysäkki "Länsilinkki" sinällään valmis, ei katoksia. Pysäkit "Huutokonttori" ja "Bunkkeri", ei havaintoa. Tyynenmerenkadulla noin Verkkokaupan kohdalla piikattiin suht. tuoretta paksua asfalttia pois kiskojen ja raiteiden välistä. "Poikkeusreitti" - osuuksila ei ollut ajolankaa.

man_run1_2505 (59K)man_run2_2505 (53K)
Koskela 25.5. Monenlaista "rautaa" tarvitaan Mannerheimintien/Helsinginkadun/Runeberginkadun risteykseen. Oikealla kasan päällää myötävaihde. Lienee kiiltävä risteyskappale jotain erikoisterästä?.

hkl38_2605 (77K)25.5. vaunu 38 Vallilassa raiteella 17 riisuttavana/riisuttununa Saksan matkaa varten.
Kilpi tuulilasisa kertoo, että istuin on likainen.

Peruskorjattavat ja väliosalla varustettavat NrI -vaunut: HKL 63, 34, 38, 37? (26.5.)

hkl68_2505 (73K)HKL 68 lähdössä Koskelasta iltaruuhkaan linjalle 1A. Vielä päivällä vaunu oli Vallilassa "koeajo" -kilvillä. Onhan tuo vaunu pikkuisen kulahtanut. Mutta ei taida silti olla valittu mihinkään "kohennusohjelmaan"? Etuovi on auki varmaankin siksi, että kuski halusi lämpimänä päivänä raitista ilmaa sisään. Heti kun pääsi liikkeelle kuski sulki oven. Monasti joutuvat vaunut odottamaan näissä valoissa pitkäänkin.

Kaupunginhallitus 28.5.:
Kaupunginhallitus päättänee vahvistaa liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunnan 16.5 2012 § 92 tekemän päätöksen.
Esittelijä
Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta on 16.5.2012 § 92 tehnyt seuraavan päätöksen:
” Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta päätti 16.5.2012 esityksessä tarkoitetuilla perusteilla kehottaa HKL:n purkamaan HKL:n ja Siemensin tekemät sopimukset Helsingin metron automatisoinnista 11.12.2008 ja Länsimetron automatisoinnista 25.9.2009.
Johtokunta esittää lisäksi kaupunginhallitukselle, että se käynnistää viipymättä selvityksen pelkän kulunvalvonnan uusimisen mahdollisista vaikutuksista Länsimetron rakennustöihin.
HKL ja Siemens ovat tehneet sopimuksen Helsingin metron automatisoinnista 11.12.2008 ja Länsimetron automatisoinnista 25.9.2009. Sopimukset perustuvat EU-menettelyjen mukaisesti suoritettujen hankintamenettelyjen perusteella tehtyihin joukkoliikennelautakunnan hankintapäätöksiin.
HKL on neuvotellut Siemensin kanssa projektiin liittyvistä viivästyksistä ja avoimista asioista kesästä 2010 alkaen.
Siemens on mm. toukokuussa 2011 väittänyt, että projekti on viivästyksessä enemmän kuin 23 kuukautta, ja vaatinut HKL:ää korvaamaan Siemensille viivästyksestä aiheutuneita väitettyjä merkittäviä kustannuksia. HKL on kiistänyt kaikki Siemensin esittämät väitteet ja todennut, että viivästys on johtunut yksinomaan Siemensin sopimusvelvoitteisiin kuuluvien tehtävien viivästyksestä, ja että erityisesti viivästyksessä ovat nykyisen metrojunakaluston automatisointiin liittyvät sopimuksen mukaiset tehtävät.
HKL on kirjeellään 25.10.2012 lähettänyt Siemensille sopimusten purkamista koskevan huomautuksen ja ennakkoilmoituksen, jonka perusteina olivat Siemensin olennaiset sopimusvelvoitteiden rikkomiset.
Johtokunta on 22.3.2012 päättänyt, että Siemensin esittämä ns. puoliautomaattimetroratkaisu ei voi tulla kyseeseen. HKL toteaa, että edellä mainittu sopimusten purkamista koskeva huomautus ja ennakkoilmoitus on taas voimassa 23.3.2012 alkaen, niin kuin HKL:n on myös kirjeellään Siemensille 24.1.2012 ilmoittanut. HKL on pyytänyt Siemensiltä selvitystä ja ilmoitusta 26.3.2012 siitä, miten ja missä aikataulussa Siemens tulee täyttämään voimassa olevien hankintasopimusten mukaiset sopimusvelvoitteensa ja erityisesti niin, että Länsimetron ottaminen matkustajakäyttöön ei viivästy.
Siemens on vastannut HKL:n selvityspyyntöön kirjeillään 30.3. ja 2.4.2012. HKL on vastannut em. kirjeisiin kirjeellään 11.4.2012. HKL arvioi Siemensille antamassaan vastauksessa muun ohella, että Hankintasopimuksen ja Länsimetrosopimuksen toteuttaminen on Siemensin ilmoitusten perusteella ajautumassa umpikujaan ja että Siemensin kannanotot merkitsevät, että HKL ei ole saamassa Hankintasopimuksen mukaista järjestelmää joko lainkaan eikä ainakaan Länsimetron liikennöinnin aloittamisen edellyttämässä aikataulussa.
Kirjeessään 11.4.2012 HKL lisäksi toteaa, että ennen kuin HKL ryhtyy edellä selvitetyistä syistä purkamaan hankintasopimusta kokonaan tai osittain HKL esittää, että osapuolet yhdessä arvioivat, mihin johtopäätöksiin nyt käsillä olevassa tilanteessa on aihetta sekä käyvät läpi ratkaisuvaihtoehdot, joihin joko osapuolten yhteisin toimin tai ilman niitä voidaan päätyä.
Johtokunta on kokouksessaan 3.5.2012 päättänyt pitää ylimääräisen kokouksen 16.5.2012 klo 14.00, ja että ko. kokoukseen johtokunnalle tuodaan lopullinen päätösesitys etenemisvaihtoehdosta. Lisäksi johtokunta päätti, että mikäli lopullista esitystä automaattimetron toteutuksesta nykyisen sopimuksen puitteissa hyväksyttävien vastuiden, kustannusten ja aikataulujen osalta ei 16.5.2012 ole, johtokunta edellyttää HKL:ää purkamaan ja valmistelemaan esityksen hankesuunnitelman muuttamisesta 15.4.2012 kokouksessa asetetuin ehdoin. Lisäksi johtokunta päätti merkitä tiedoksi asiasta saadun informaation.
HKL on käynyt Siemensin kanssa intensiiviset neuvottelut 4.-15.5.2012, joiden lähtökohtina olivat seuraavat linjaukset:
- hankintasopimukset automatisoinnista jäävät ennalleen
- tehdään kaikki tarvittavat tekniset päätökset avoimista asioista yms.
- avoimet riita-asiat riidellään erikseen projektin myöhemmässä vaiheessa.
Neuvotteluissa ei päästy HKL:ää tyydyttävään kokonaisratkaisuun.
Asiassa tarvittavat jatkotoimet toteutetaan yhteisymmärryksessä Länsimetro Oy:n kanssa.
Käsittely
Vastaehdotus:
Mirva Haltia-Holmberg: Päätöstekstiin lisäys: Johtokunta esittää lisäksi kaupunginhallitukselle, että se käynnistää viipymättä selvityksen pelkän kulunvalvonnan uusimisen mahdollisista vaikutuksista Länsimetron rakennustöihin.
Kannattajat: Ari Lehtinen ”
Rakennus- ja ympäristötointa johtava apulaiskaupunginjohtaja päätti 21.5.2012 § 23 ottaa em. johtokunnan päättämän asian kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.
Esittelijä toteaa, että neuvottelut eivät ole tuottaneet tulosta, joten tehdyt sopimukset Helsingin metron ja Länsimetron automatisoinnista on syytä purkaa. Johtokunnan päätöksessä mainitut Länsimetroon liittyvät asiat otetaan huomioon metron kulunvalvontaa koskevan hankesuunnitelman tarkistamisen yhteydessä.

213_2505 (107K)14.5.: Helsingin raitiovaunut ja metrojunat ovat siirtyneet käyttämään energianlähteenään suomalaisella vesivoimalla tuotettua sähköä. Raideliikenteellä matkustettaessa matka ei siis tuota lainkaan hiilidioksidipäästöjä. Raideliikenne on jo muutenkin ympäristöä säästävä liikennemuoto, joka nyt on entistäkin ympäristöystävällisempää. Kuva 25.5.

Siilitien metroaseman peruskorjaus jatkuu uuden lippuhallin rakentamisella. Katutasossa oleva lippuhalli suljetaan rakennustöiden käynnistyessä keskiviikkona 30.5.2012. Lippuhallin rakennustöiden ajan katutasosta on väliaikainen kulkuyhteys laituritasolle. Aseman liukuportaat ovat suljettuna, mutta hissi on käytössä normaalisti.
Katutason lippuhalli puretaan ja tilalle rakennetaan kokonaan uusi, laajempi lippuhalli odotustiloineen. Liukuportaita lisätään, ja uuden lippuhallin valmistuttua katutasosta laiturialueelle pääsee kolmella liukuportaalla. Nykyisin asemalla on vain yhdet liukuportaat.
Uusi katutason lippuhalli valmistuu joulukuussa 2012.
Kesän aikana asemalla uusitaan myös laiturikatos ja laatoitukset kokonaisuudessaan. Lisäksi laituritasossa olevan ylälippuhallin rakennustyöt käynnistyvät kesällä.
Siilitien asema pysyy avoinna koko peruskorjauksen ajan. Remontti valmistuu vuoden 2013 alkupuolella.

Poikkeusreitti: Raitiolinjat 4 ja 4T eivät pääse ajamaan Katajanokalle Kruunuvuorenkadun kiskotöiden aikana 28.5. – 3.6. Raitiovaunut kääntyvät Kauppatorilla takaisin kohti Munkkiniemeä. Ne käyttävät Kauppatorilla raitiolinjan 1 pysäkkiä 0429.
Kauppatorin ja Katajanokan välillä raitiovaunuja korvaavat bussit 4X Merisotilaantorille ja 4TX Katajanokan terminaalille. Bussit lähtevät Kauppatorilta linjan 16 pysäkiltä (2004) Eteläesplanadilla.
Busseille on reitin varrella tilapäiset pysäkit, joiden lisäksi ne pysähtyvät keskustan suuntaan ajaessaan Merikasarminkadun raitiovaunupysäkeillä 0421 ja 0416 sekä Ritarihuone-pysäkillä 0408. Linjan 4 päätepysäkki 0417 ei ole käytössä.

Raitiolinjat 3T, 3B, 7A ja 7B liikennöivät poikkeusreittejä Naisten Kympin aikana sunnuntai-iltapäivällä 27.5.
Raitiolinjat ajavat poikkeusreittejä n. klo 13.30­-17.
3T ja 3B ajavat Helsinginkadun kautta, jolloin 3T:ltä jää ajamatta Nordenskiöldinkadun kautta kulkeva reittiosuus ja 3B:ltä vastaavasti Alppilan reittiosuus.
7A kääntyy Oopperalta Helsinginkadulle, ajaa linjan 9 reittiä Pasilaan ja palaa Pasilan aseman kautta omalle reitilleen. 7B ajaa Pasilasta linjan 9 reittiä Helsinginkadulle ja palaa Oopperan kautta Mannerheimintielle. Nordenskiöldinkadun kautta kulkeva reittiosuus jää linjoilta ajamatta.

mtka1_2405_jyla (73K)Metron ratakuorma-auto 1 ja liitevaunu Vuosaaren huoltoraiteella 24.5. Kuva © Jyrki Längman.

kolmik_2305_df (116K)Käy se näinkin. Joku häiriö käännytti 23.5. parikin kympin ratikkaa Kolmikulmassa. Kuljettaja valitsi sivuraiteen, vaikka paikalla ei tuolloin ollutkaan ysin vaunua. Mutta sitähän ei kuljettaja voinut tietää, kun Yrjönkadulla valitsi vaihteen asennon. Matkustajat poistuvat alas kadulle kuin Tallinnassa ikään, ja viereisen kaistan Audi on ehtinyt rikkoa jo kahta liikennesääntöä: se on ohittanut pysäkillä seisovan raitiovaunun vasemmalta puolelta ja lisäksi se seisoo raitiovaunukaistalla. Ei ole sentään taksi tällä kertaa. Kuva © Daniel Federley.

lanka_df1_2105 (87K)
lanka_df2_2105 (50K)Havainto- ja kuvauspäivänä 21.5. jatkettiin ajolankojen asennusta uudella Länsitermiaalin radalla. Klo 18 aikaan työt eivät vielä olleet alkaneet. Ajolangoitettu osuus ulottui terminaalista Ruoholahdenrannan ja Ruoholahdenkadun risteykseen. Klo 21 aikaan työt olivat käynnissä Malminrinteessä. Arvatenkin kaupunkiin päin vievän suunnan ajolangat ovat nyt paikoillaan Ruoholahdenrannasta alkaen. Kuvat © Daniel Federley

Pieni kuva-arvoitus 35 vuoden takaa. Missä ollaan?
arvoitus_77 (76K)
No arvuuttelu ei kiinnostanut ketään :). Taustalla Turunlinnantie ja edustalla Itäkeskuksen metroaseman länsipää.

Viikonlopun kuva Jyrki Längmanin kokoelmasta:
hampuri_20_jyla (154K)
Hampuri, päärautatieasema luoteesta. Asema valmistui vuonna 1906. Se vaurioitui pahoin toisessa maailmansodassa ja aiottiin jo purkaakin. Mutta (ilmeisesti pidemmän ajan kuluessa) se rakennettiin ennallistaen uudelleen. Neliakselinen moottori- perävaunuyhdistelmä on kuvassa. Uskataisiko arvata, että moottorivaunu on sarjaa V1 (1897 - 1901, Falkenried). Vaunuja rakennettiin 50 kpl ja vuosikymmenten aikana niitä tietysti nykyaikaistettiin. Toisesta maailmansodasta selvinneitä vaunuja ei enää käytetty matkustajliikenteessä (työvaunuja). Perävaunusta en lähde arvailemaan yhtään mitään.
Eiköhän kuvassa olla 20 -luvulla. Eivät ole vielä natsit vallassa. Varmaan se näkyisi kuvassa.
Viimeinen raitiolinja Hampurissa lopetettiin vuonna 1978. Vuonna 2009 - 2011 oli suunnitelmissa rakentaa kaupunkiin uusi raitiotieverkko. Mutta ymmärtääkseni sunnitelma on pantu jäihin. Kuva © Jyrki Längman, kommentti "webmaster".

Kansallinen hankintailmoitus:
Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä : Oppaita metron poikkeusliikenteen ajaksi

HKL-Raitioliikenne järjestää yhteistyössä Oy Stadin Ratikat Ab:n kanssa jo perinteeksi muodostuneita museoraitiovaunuajeluita Helsingin keskustassa. Museoliikennettä ajetaan entisöidyllä, yli 90 vuotta vanhalla avovaunulla kesän kaikkina viikonloppuina lauantaisin ja sunnuntaisin. Liikenne alkaa 19.5. ja päättyy elokuun lopussa.
Kierroksille lähdetään Kauppatorilta linjan 1 päätepysäkiltä klo 10–17. Vaunut lähtevät tasalta ja puolelta, mutta jos pysäkillä on jonoa, vaunut lähtevät täytyttyään. Kierroksen hinta on 5 euroa. HSL:n liput eivät käy erikoislinjalla eikä museoratikkamatkaa voi maksaa matkakortilla.

HKL:n ja Siemensin väliset sopimukset Helsingin metron ja Länsimetron automatisoinnista puretaan. HKL:n johtokunta päätti asiasta 16.5. pidetyssä ylimääräisessä kokouksessaan.
Sopimuksesta on neuvoteltu tiiviisti viimeisten kahden viikon ajan. HKL ja Siemens eivät kuitenkaan päässeet neuvotteluissa yhteisymmärrykseen sopimuksen jatkamisen edellytyksenä olevista asioista.
HKL käynnistää seuraavaksi pikaisella aikataululla kulunvalvonnan kilpailuttamisen. Uusittu kulunvalvontajärjestelmä ei mahdollista automaattiajoa, mutta antaa mahdollisuuden metroliikenteen laajentamiseen ja nykyistä tiheämpiin vuoroväleihin myös kuljettajan ajamissa metrojunissa.
Tavoitteena on päättää uuden kulunvalvontajärjestelmän toimittajasta syksyllä 2012 ja solmia sopimus vuoden 2012 loppuun mennessä.

Automaattimetrouutisoinnissa on kunnostautunut varsinkin Hufvudstadsbladet ja sen toimittaja Tommy Pohjola. Hän pitää blogia myös suomeksi osoitteessa http://helsinginmetro.posterous.com/

Turun hevosraitiovaunuhallista ollaan tekemässä rivitaloa.

Kuvareportaasi
Sevilla, Espanja: MetroCentro

© Daniel Federley.

hong2 (74K)hong3 (75K)
hong4 (74K)hong5 (66K)
hong1 (100K)Hongkong/Helsinki. Marimekko valloittaa Kiinaa: yhtiö on avannut ensimmäisen myymälänsä Hongkongiin 3.5.2012. Seuraava myymälä aukeaa Shanghaissa heti sopivien liiketilojen löydyttyä, ja tavoitteena avata Kiinassa vielä 13 myymälää lisää vuoden 2016 loppuun mennessä. Kiinan markkinoille rantautumista juhlistaakseen on Marimekko teipannut useamman hongkongilaisen kaksikerrosraitiovaunun Unikko-kuosiin. Vaunut liikennöivät Hongkongin saaren 1067 mm raideleveyden raitiotiellä, liikennöitsijä on meillekin tuttu Veolia. Kuvat © Marimekko. http://en.wikipedia.org/wiki/Hong_Kong_Tramways

Raitiolinja 4T ajaa helatorstai-iltana lisävuoroja Oopperalta Katajanokan terminaalin matkustajalaivoille.

Helsingin seudun joukkoliikenteessä otetaan vuoden 2015 loppuun mennessä käyttöön uusi lippu- ja informaatiojärjestelmä. Se uudistaa nykyisen matkakorttijärjestelmän ja yhtenäistää informaatiojärjestelmät. Tavoitteena on saada koko Helsingin seudun joukkoliikenne ajantasaisen matkustajainformaation piiriin.
HSL ja Tieto allekirjoittavat 165. sopimuksen uuden järjestelmän toimittamisesta. Sopimus sisältää lippu- ja informaatiojärjestelmän toteutuksen sekä ylläpidon 5 vuodeksi. Hankkeen investointikustannukset ovat noin 60 miljoonaa euroa ja viiden vuoden käyttökustannukset noin 30 miljoonaa euroa.

Helsinki. Vesivoimaratikasta eli va(u)riotramista 213 tuli sitten "vesivaurio" heti ensimmäisenä iltana 13.5., kun vasemmalta tullut taksi täräytti vaunun kylkeen Karhupuiston kulmalla. Eipä ainakaan voi kuljettaja väittää, että vihreä ratikka näkyi huonosti. Vaunusta meni sen verran peltiä ruttuun, että se on hetken poissa liikenteestä.

213_vesivoima1_1305_df (109K)
213_vesivoima2_1305_df (118K)
Vesivoimaratikka 213 aloitti linjaliikenteen äitienpäivänä 13.5. Vaunu oli linjan 3 vuorossa 33. Alakuvassa ollaan linjalla 3B Porvoonkadulla ja yläkuvassa linjalla 3T Nordenskiöldinkadulla jäähallin kohdalla. Vaunun kyljissä ei ole lainkaan järjestysnumeroita.

Matkusta puhtaasti vesivoimalla. Helsingin metro ja raitiovaunut kulkevat nyt suomalaisella vesivoimalla tuotetulla sähköllä. Lisäksi energiaa säästetään kouluttamalla kuljettajia energiatehokkaaseen ajotapaan ja hankkimalla uutta, energiapihiä kalustoa.
Yksi vario (HKL 213) on teipattu aiheen mukaisesti.
(HKL 15.5.:)Helsingin raitiovaunut ja metrojunat ovat siirtyneet käyttämään energianlähteenään suomalaisella vesivoimalla tuotettua sähköä. Raideliikenteellä matkustettaessa matka ei siis tuota lainkaan hiilidioksidipäästöjä. Raideliikenne on jo muutenkin ympäristöä säästävä liikennemuoto, joka nyt on entistäkin ympäristöystävällisempää.

hkl401_transtech (102K)
Tuorein havainnekuva HKL:n uudesta raitiovaunusta, jonka valmistavat Transtech ja Voith. Havainnekuvassa on yksi kohta päivittämättä: linjakilpitekstien väriksi tulee perinteinen valkoinen. Vihreän ja keltaisen värisävyt ovat samat kuin Valmetin nivelvaunuissa. Ensimmäinen vaunu valmistuu koeajoja varten syksyllä.

SRS:n kevätajelulta. Munkkiniemi 12.5. Kuva © Jorma Rauhala.:
srskevat_12052012jr (140K)

Äitienpäivän retki Helsingissä 13.5.
4163_1305_jyla (82K)
Kuva © Jyrki Längman.
Porvoon Museorautatie ry ajaa matkustajajunan Helsingin päärautatieasemalta Viikkiin sekä Tikkurilasta Hakkilaan varhain sunnuntaiaamuna 13.5. Lähtö on Helsingin asemalta klo 05.30. Viikin rata poistuu käytöstä kesän alussa. Ajelu on todennäköisesti radan viimeinen.
Retken hinta on 10 euroa/hlö, paitsi alennushinta 5 euroa lapsilta (10-17 v.) sekä kaikilta äideiltä! Aikataulu ja info.

166_09052012jr (107K)"Silakka" 166 Mäkelänkadulla Mäkelänrinteen ja Uintikeskuksen välillä 9.5., jossa valmistuu raiteen reunoille "nurmirataa" Lemminkäisen betonisista Formento-nurmikivistä. Mullan sijasta työmaalla käytetään hiekkaa.
Kuva © Jorma Rauhala.


Viikonlopun kuva Jyrki Längmanin kokoelmasta:
rt_35_38_jyla (178K) Rautatientori ilmeisesti 1935 - 1938. Näyttää siltä, että Keskuskadun rata ei enää ole käytössä mutta sitä ei ole purettukaan vielä.
No kun verrataan edelliseen viikonlopun kuvaan, niin "webmasterilla" oli optinen harha, Tällä tasallahan rata oli silloinkin. Kuva © Jyrki Längman, kommentti "webmaster".

151_1205_df (169K)
SRS:n kevätajelu järjestettiin 12.5.2012. Alunperin oli tarkoitus ajella vaunulla 11, mutta teknisen vian vuoksi vaunu ei ollut ajokunnossa.
Lyhyet mannet eli sarja 151-154 poistunee vuoden sisällä liikenteestä, joten valinta korvaavaksi vaunuksi oli helppo. Ajelulle osallistui noin 40 jäsentä.
Kuvassa vaunu on ajelun puolivälissä eli Kallion ja Kampin kautta on päästy Laajalahdentielle entisen Kadettikoulun kohdalle. Munkkiniemen tauon jälkeen matka jatkui Ruusulan ja Sturenkadun kautta Koskelaan. Kuva © Daniel Federley.

Uusia kokomainosvaunuja ovat HKL 33 ja 46. Ensin mainittu lienee jo lähes valmis (Samsung).
Kokomainosvaunun HKL 153 (Samsung) loppu häämöttää. Romutus ei ehkä kuitenkaan ole välitön.

ara_poist_df (60K)Arabiassa alkaa talonrakennus. Niinpä linjojen 6 ja 8 päätepysäkkiä siirretään noin 50 metriä. Silmukassa on myös lyhyehkö jättöpysäkki: Kuva © Daniel Federley. Pysäkit otetaan käyttöön 14.5.
ara_1105 (71K)

Tietoon on tullut, että kaksi Mannea (sarjasta 151 - 154) poistettaisiin tänä vuonna ja lähiaikoina. Toiset kaksi poistettaisiin ensi vuonna.
Mannheimissa (Saksassa) on harrastajien keskuudessa jo aiemmin virinnyt ajatus saada yksi näistä "typ Mannheim" -vaunuista takaisin Helsingistä. Tällä hetkellä ei ole tietoa asiasta enempää.
Mainosvaunu(i)ksi tulee peruskorjattu(ja) (Saksassa?) NRI vaunu(ja). Ensimmäisen pitäisi olla liikkeellä lähiviikkoina. Siis tietoa puuttuu.

ktn_jape (31K)Katajanokan päätepysäkillä, sekä tulo- että lähtöpysäkillä, on tehty reunakivisiirtoja. Kyseessä lienee uuden kaluston tarvitsema lisätila "peräheitoissa." Kuva © Jaakko Pertilä. (Havainto 9.5.)

Transtech -vaunut numeroidaankin ilmeisesti sarjaan 401- eikä aiemmin oletettuun 301-sarjaan.

kaisa1_1105 (68K)kaisa2_1105 (56K)
Ratatyö Kaisaniemenkadulla 11.5. Tämän vuoksi yökolmoset olivat muutamana kertana poikkeusreitillä.

HKL ajaa jo perinteiseen tapaan ruusuisia ratikkakierroksia äitienpäiväsunnuntaina 13.5. Ruusuja on jaossa äideille Kulttuuriratikassa, joka kiertää reittiä Töölön halli – Mannerheimintie keskustaan – Aleksanterinkatu – Kauppatori – Snellmaninkatu – Hakaniemi – Kallio – Urheilutalo – Ooppera – Runeberginkatu – Töölön halli.
Ruusuratikka lähtee kierrokselleen Töölön hallilta tasatunnein kello 11.00, 12.00, 13.00 ja 14.00. Ratikka pysähtyy reitin varrella joksikin aikaa Kauppatorille, jossa kuljettajat jakavat äideille ruusuja.

Helsinki. Jokeri 2:n tunnelinrakennustyöt alkavat vuonna 2013 ja Jokeri 2 -linja otetaan käyttöön syksyllä 2015.Syynä viivästykseen ovat tunnelirakentamisen kohonneet kustannukset, jotka ovat pakottaneet hakemaan vaihtoehtoisia suunnitteluratkaisuja Paloheinän joukkoliikennetunnelin rakentamisen osalta. Myös Kuusmiehentien joukkoliikennekadun rakennustyöt valmistuvat vasta vuonna 2015.

Olemme siirtyneet Paikallisliikennelehden verkkojulkaisuun.
Tervetuloa lukemaan ensimmäistä Paikallisliikennelehden numeroa 1/2012 digimuodossa!
Uusin Paikallisliikennelehti aukeaa linkin kautta.

11.5.: Uusi mittalaite Kustaa Vaasan tiellä lähes lovipyöräilmaisimen vastapäätä
kvt1_1105 (50K)kvt2_1105 (90K)
kvt3_1105 (72K)kvt4_1105 (45K)
kvt5_1105 (49K)kvt6_1105 (63K)
Valmistaja on tuttu Stadin raitioteiltä nimittäin Hanning&Kahl. Lyhyestä sananvaihdosta vierailla kielillä ymmärsin, että tässä mitataan oikosulkuja. Että ???.

HKL-Raitioliikenneyksikkö uusii raitiorataa Kaisaniemenkadulla, ja töiden vuoksi raitiolinja 3B ajaa poikkeusreittejä neljänä yönä 6.-10.5. Raitiovaunut ajavat poikkeusreittiä klo 24 alkaen yöliikenteen loppuun asti.
6.5. ja 8.5. klo 24 alkaen linjan 3B vaunut ajavat Hakaniemen suunnasta tullessaan poikkeusreittiä Vilhonkatu - Mikonkatu - Kaivokatu. Hakaniemen suuntaan 3B ajaa normaalireittiä.
7.5. ja 9.5. klo 24 alkaen 3B ajaa Rautatieasemalta Hakaniemeen reittiä Mikonkatu - Aleksanterinkatu - Snellmaninkatu - Liisankatu. Toiseen suuntaan vaunut ajavat normaalireittiä.

Viikonlopun kuva Jyrki Längmanin kokoelmasta:
rt_1911_jyla (167K)
Rautatientori 1911 -. Vuosiluku siksi, että kuvassa oleva HRO 61 on valmistunut sinä vuonna. Ja näkyyhän kuvasta, että kymmenluvulla ollaan.
Ensin mentiin viistosti poikki torin Vilhonkadulle. Ja myöhemmin Keskuskadulta Rautatientorin länsi- ja pohjoislaitaa Vilhonkadulle. Kuva © Jyrki Längman, kommentti "webmaster"

Poikkeusreittejä. Lauantaina 5. toukokuuta juostaan Helsinki City Run -puolimaraton. Nordenskiöldinkatu on poissa käytöstä Urheilukadun risteyksestä Viipurinkadun risteykseen klo 16.00–19.00. Raitiovaunuilla 3T, 3B, 7A ja 7B Nordenskiöldinkadun reittiosuus jää kokonaan ajamatta.

175_0405 (92K)HKL 175, Spårakoff. 4.5. puolenpäivän jälkeen vaunu ajettiin ulos Vallilan pilttuusta 18. Matka jatkui korjaamohenkilökuunnan toimesta ilmeisesti Töölön halliin. Se taitanee olla vaunun sijoituspaikka. Viime vuonna vaunun keulassa oli numero 175. Nyt siinä on 1819.
KESÄN 2012 KIERTOAJELUT: Tiistaista lauantaihin 15.5.–1.9.2012. Ei ajoja 17.5. (helatorstai,) eikä 22. - 23.6. (juhannus). Lähdöt: Rautatientorilta, Mikonkadun pysäkiltä Fennian edestä ti-la klo 14.00, 15.00, 17.00, 18.00, 19.00 ja 20.00. Reitti: Kiertolinja - Mikonkatu (Rautatientori, pysäkki) - Kaisaniemenkatu - Unioninkatu - Siltasaarenkatu - Porthaninkatu - Viides linja - Kaarlenkatu - Helsinginkatu (Linnanmäki, pysäkki), (Ooppera, pysäkki) - Mannerheimintie - Aleksanterinkatu (Ylioppilastalo, pysäkki) - Unioninkatu - Eteläesplanadi (Kauppatori, pysäkki) - Eteläranta - Pohjoisesplanadi - Snellmaninkatu - Liisankatu - Kaisaniemenkatu - Vilhonkatu - Mikonkatu -.

Raitioliikenteen kesäaikataulut ovat voimassa 18.6.-12.8. ja raitioliikenteessä on totutusti useita poikkeusjärjestelyitä. Varsinaiset kesäaikataulut ovat voimassa 18.6.-6.7. sekä 30.7.-12.8. Väliaikana riittääkin sitten harrastajalle seurattavaa.
Heinäkuussa uusitaan kiskoja Mannerheimintiellä Hesperiankatujen tienoilla. Linjat 4/4T, 7A/7B ja 10 ajavat 7.7.-29.7. Lasipalatsilta Arkadiankadun-Runeberinkadun kautta Oopperalle. Oopperan ristikko uusitaan 16 vuoden käytön jälkeen heinäkuun toisella viikolla, 7.7.-13.7., ja tuolloin edellä mainittujen linjojen poikkeusreitti kulkee vieläpä Töölöntorin-Ruusulankadun-Töölön hallipihan kautta Mannerheimintielle. Samaa kautta kulkee linja 3B/3T, jolle tehdään tuoksi ajaksi "kierrätysaikataulut," jottei linja 8 joutuisi seisomaan Eläintarhassa kolmosten takana. Kasikin nimittäin joutuu kiertämään Oopperan ristikkotyömaan, ja poikkeusreitti kulkee Töölöntorilta Töölön hallipihan ja Eläintarhan kautta Urheilutalolle.
Vielä lisäksi Mannerheimintien siltaa Tilkan kohdilla peruskorjataan suunnitelman mukaisesti 7.7.-22.7. jolloin linja 10 ajaa vain Kuusitielle asti. Loppuosa Kuusitieltä Pikku Huopalahteen hoituu korvaavalla bussilla 10X. Ja jottei aikataulusuunnittelijan työ olisi turhan helppoa, on hän joutunut suunnittelemaan myös metroa korvaavaa liikennettä. Metron keskustanpää nimittäin on katkoksissa 14.7.-22.7. ja tuolloin ajetaan raitioliikenteessä lisävuoroja reitillä Kolmikulmasta Paavalin kirkolle. Lisävuoroja ajetaan arkisin klo 6.30-10 ja 14-20.
Kesän perusliikenne hoituu arkisin 64 vuorolla sekä viidellä ruuhkavuorolla, joista nelosen – ainut Töölöstä lähtevä – ruuhkavuoro on liikenteessä vain iltapäivällä. Lauantaina vuoroja on 59 ja sunnuntaina 46. Poikkeusliikenneaikoina vuoromäärä on samaa luokkaa mutta pääsääntöisesti hieman vähäisempi.

kvt_0405 (68K)pvk_0405 (62K)
nrI_229_0405 (53K)hkl_1767_0205 (61K)
Kustaa Vaasan tiellä on vaihdettu yksi raide-elementti. Sturenkadulla Hämeentien risteyksessä ilmeisesti vaihdetaan vaihde 811. NrI hinaa variota 229. Kuljettajakoulutuksessa näyttää olevan menoissa tämä tärkeä vaihe. Kuvat 4.5. Tukemiskone HKL 1767 kuljetusalustalla Koskelan ratakorjaamon edustallaa. Onkohan tämä milloin ollut viimeksi käytöss? Kuva 2.5.

HKL:n johto neuvottelee yhä Siemensin kanssa mahdollisuuksista toteuttaa Helsingin metron automatisointi alkuperäisen sopimuksen mukaisesti täysautomaattisena. Toinen mahdollinen etenemistie on sopimuksen purku. Sopimuksen purkaminen johtaisi todennäköisesti pitkään oikeusprosessiin.
HKL:n johtokunta sai neuvottelutilanteesta selvityksen kokouksessaan 3.5. Nyt haetaan neuvotteluratkaisua, jolla projekti saataisiin etenemään aikataulussaan niin, että olemassa olevat riitakysymykset selvitetään myöhemmin.
Johtokunta päätti edellisessä kokouksessaan 15.4. oikeuttaa HKL:n tarvittaessa purkamaan sopimukset metron automatisoinnista Siemensin kanssa.
Jos neuvottelut eivät vielä nytkään johda HKL:ää tyydyttävään ratkaisuun eikä Siemens pysty takaamaan metron automatisoinnin etenemistä riittävässä aikataulussa, on edessä sopimusten purku ja metron kulunvalvonnan kilpailuttaminen.
Määräpäivä nyt käynnissä oleville neuvotteluille on 15.5.2012. Johtokunta kokoontuu arvioimaan neuvottelutulosta 16.5.2012 ylimääräisessä kokouksessaan. Mikäli lopullista esitystä automaattimetron toteutuksesta nykyisen sopimuksen puitteissa hyväksyttävien vastuiden, kustannusten ja aikataulujen osalta ei 16.5. ole, johtokunta edellyttää HKL:ää purkamaan kaupan ja valmistelemaan esityksen hankesuunnitelman muuttamisesta 15.4.2012 kokouksessa asetetuin ehdoin.

Tampere. Turun ja Tampereen kaupungit ovat sopineet yhteistyöstä raitiotiehankkeiden suunnittelussa. Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell ja Tampereen pormestari Timo P. Nieminen päättivät yhteistyöstä Tampereella 3.5.2012.
Tarkoitus on, että nyt laadittava yleissuunnitelma tehdään yhteisesti molemmille kaupungeille. Myöhemmin yhteistyö käsittää yhteisen rakennustöiden kilpailutuksen ja toteutuksen sekä yhteisen vaunukalustotilauksen, mahdollisesti yhteisen huoltokaluston ym.
Teknisiltä ominaisuuksiltaan Turun ja Tampereen raitiotiet tulevat siis olemaan samanlaisia järjestelmiä.

Tampere. Johtamiskorkeakoulun opiskelija Sakari Kestinen on tehnyt kandidaattiseminaarityön aiheesta "Raitioteiden rakentamisen ja liikennöinnin oikeudelliset perusteet".
Työssä kartoitetaan ne suomalaisen lainsäädännön kohdat, jotka koskevat raitioliikennettä. Lisäksi työssä kiinnitetään huomiota lainsäädännöllisiin puutteisiin.
Tutkimuskysymys on: "Minkälaisia juridisia instrumentteja lainsäädäntömme antaa kunnille raitioteiden rakentamiseen rahoittamiseen ja liikennöintiin, ja miltä osin lainsäädäntöä pitäisi kehittää" Työn voi ladata luettavakseen osoitteesta http://dl.dropbox.com/u/18155760/Seminaarity%C3%B6.pdf

Jätkäsaarta 2.5.:
0241_df_0205 (58K)0244_df_0205 (94K)
0247_df_0205 (88K)0231_df_0205 (74K)
0229_df_0205 (75K)Vaikka ajolankakaan ei ole vielä paikoillaan, niin liikennevalot ohjaavat tunnollisesti raitiovaunujen kulkua. Tässä on ysillä lupa kääntyä Tyynenmerenkadulta Jätkäsaarenlaiturille samaan aikaan samansuuntaisesti kääntyvän autoliikenteen kanssa. Mikä mahtaa olla tämän Ruoholahdenkadulle ilmestyneen puolikorotetun reunakiven tarina? Paikalla ei ole raitiovaunukaistaa, vaan kahdensuuntaiset autokaistat, joilla on raitiovaunukiskot.
Malminrinteen vanhat trollikan ajolankojen kannatinlankojen koukut ovat saaneet uuden elämän vanhassa virassaan. Keltaisen Ruusun erotiikkaliikkeen ohi alkaa kulkea raitiovaunu elokuussa. Jätkäsaareen on jo ilmestynyt opastekilpiä.
Saukonpaaden päätepysäkiltä pyrki jo tammikuussa yksi jos toinenkin matkustaja ostoksille Verkkokauppaan. Kulkihan kasi Jätkäsaareen, ja Verkkiskin oli nyt Jätkässä. No, pääsi sinne lumihangen kautta joten kuten. Nyt paikalla on selkeästi viitoitettu ja aidoitettu reitti.
Kuvat © Daniel Federley.

vs_r2_lop_s_0305 (57K)vs_r2_lop_k_0305 (45K)
Vuosaaren aseman raiteen 2 "laiturioviopastin" "vääränsuunnan" ajoa varten. Oletus: keltainen, ovet kiinni, ajo sallittu; punainen, ovet auki, ajo kielletty. Tosin kuvan tapauksessa ajo olisi muutenkin kielletty, koska raiteella on jo juna.
On kerrottu, että tällaiset opastimet ovat ja tulivat vain Vuosaaren kokeiluasemalle.

hn_0205 (94K)Herttoniemen metroasema ja uusi metrovalvomo (Liikenteenohjauskeskus) 2.5. Tämä maisemahan muuttuu kovasti joidekin vuosien kuluttua. Maanpäälliset asemarakenteet jäävät uuden rakennuksen sisään. Näin olen ymmärtänyt.
Valvomossa ovat käsittääkseni edelleen laiteasennukset meneillään.
st1_0205 (75K)st2_0205 (77K)
mas_mv_0205 (100K)Yläkuvissa Siilitien metroaseman muutostyöt ovat meneillään.
Asema rakennettiin alun perin kaiketi kevyesti halvalla. Nyt on kai tulossa asemasta jo kolmas versio, tai neljäs, jos koeradan puulaituriasema otetaan huomioon.
Vasemmalla metrovarikolta ollaan viemässä sepelivaunua (Mas) johonkin. Ajoneuvoyhdistelmään mahtuisi toinenkin. Mutta en jäänyt tarkkailemaan. Onhan siinä matalalaitaisempi Mas aivan hollilla.

Kustaa Vaasan tie 2.5.: Meneillään on ratatyö Koskelaan menevällä raiteella. Tässä vaiheessa näyttäisi, että yhtä raide-elementtiä piikataan esiin ja vaihdettavaksi.
ratatyo_kvt_0205 (96K)

HSL:n Kulttuuriratikassa on jälleen tarjolla esittävää taidetta ratikkamatkan piristykseksi. Vaunu kulkee linjalla 7B keskiviikosta 2.5. alkaen. Se liikennöi kolmena päivänä viikossa, keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin.
Kulttuuriratikan live-esityksiä poääsee näkemään Töölön hallin pysäkiltä alkavalla kierroksella keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin klo 17.14–18.07. Kulttuuriratikan aikataulu on HSL:n internetsivuilla www.hsl.fi.

Vapun joukkoliikennettä Helsingissä:
Vapunaattona
Metro liikennöi kaksi tuntia normaalia pidempään.
Mantan patsaan lakituksen vuoksi alueen joukkoliikenne siirtyy poikkeusreitille klo 17.00 alkaen.
• Raitiolinja 1A ajaa Hakaniemestä Rautatieaseman, Bulevardin ja Fredrikinkadun kautta Eiraan. Kruununhaka, Kauppatori ja Tehtaankadun itäpää jäävät ajamatta.
• Linja 3B kulkee Fredrikinkadulta Eiraan linjan 1A päätepysäkille. Tehtaankadun itäpää jää ajamatta.
• Linja 3T ajaa Simonkadulta Mannerheimintien, Bulevardin ja Fredrikinkadun kautta Eiraan linjan 1A päätepysäkille. Rautatieasema, Aleksanterinkatu ja Kauppatori jäävät ajamatta.
Aleksanterinkatu rauhoitetaan jalankulkijoille vappuaattona klo 17.00 lähtien.
• Raitiolinjat 4 ja 4T ajavat poikkeusreitillä Katajanokalta Kruununhaan ja Rautatieaseman kautta Mannerheimintielle. Aleksanterinkatu Senaatintorin ja Ylioppilastalon välisellä osuudella jää ajamatta.
• Linjat 7A ja 7B ajavat Rautatieaseman kautta. Aleksanterinkadun ja Kruununhaan kautta ei ajeta.
Raitiovaunua korvaava bussi 3X liikennöi 10 minuutin välein Etelärannan ja Viiskulman välillä klo 17.00–0.40.
Vapunpäivänä:
Raitiolinja 3X liikennöi molempiin suuntiin reittiä Rautatieasema–Kauppatori–Olympialaituri–Eira–Bulevardi–Rautatieasema klo 9.00–18.00.
Raitiolinja 10X liikennöi väliä Kirurgi–Lasipalatsi–Ooppera klo 8.00–18.00.
Linjojen 3X ja 10X vuoroaikataulut (.pdf © Jaakko Pertilä.)

Viikonlopun kuva Työväen arkiston kokoelmasta:
tyovark_lant_heik_26 (180K)
Arvoisa lukija: katsopa ja mieti tätä kuvaa jonkin aikaa, ennen kuin luet tästä pidemmälle. Mahdatko arvata missä tämä kuva on otettu?

Kuvauspaikka taitaa olla hieman outo maisemaltaan? Todennäköisesti et pystynyt paikallistamaan sitä, kuten ei moni muukaan suoralta kädeltä, sillä sen verran ovat paikat tässä Helsingin ydinkeskustassa olevassa miljöössä nykyään muuttuneet.

Raitiovaunu on Läntisen Heikinkadun nro 22-24 kohdalla marras-joulukuussa 1926. Oikealla on Helsingin Meijeriliikkeen (HM) maitokauppa nro 59 talossa 24 ja naapuritaloa 22 ollaan juuri rakentamassa. Uusi talo on Hufvudstadsbladetin tuleva toimitalo, joka valmistuu seuraavana vuonna 1927. Uudisrakennuksessa on jonkinlainen palohälytys päällä, sillä paikalla on Paloaseman ensilähdön yksikkö nro 5, Fiat vm. 1924 (tai vaihtoehtoisesti nro 12 tai 15, molemmat Fiat vm. 1925).
Läntinen ja Itäinen Heikinkatu yhdistettiin 1930-luvun puolivälissä yhdeksi Heikinkaduksi ja nimettiin 1942 Mannerheimintieksi. Heikinkatujen välinen esplanadi hävitettiin katujen yhdistämisen yhteydessä. Raitiotie kulki ennen yhdistämistä kumpaankin suuntaan vain Läntisellä Heikinkadulla, Itäinen Heikinkatu oli kiskoton.
Rakenteilla olevan Hbl:n kivitalon nykyinen osoite on Mannerheimintie 18 ja HM:n maitokaupan kohdalta alkaa nykyinen kauppakeskus Forum. Kuva on siis otettu Forumilta Erottajalle päin.
Kuva: Työväen Arkiston kuvakokoelma. Paikka- ja lisätietojen hankinnassa on saatu apuja Helsingin Kaupunginarkistosta, Helsingin Palomuseosta sekä Hbl:n julkaisemasta kirjasta "Pääkaupunki". Kuvattu marras-joulukuussa 1926.

HKL 23 (1959): Erinäisten vaiheiden jälkeen vaunun kori laivattiin Taiwaniin Taipeihin. Siellä vaunu maalattiin Spårakoffin väriseksi ja siihen asennettiin sisälle tietokonesimulaattorit, joista näkyy "Virtual Finland". Näin ratikkaan menijöistä tuntuisi siltä kuin he olisivat ajelumatkalla Helsingissä. Sisustukseen kuuluivat myös pöydät, penkit ja baaritiski.
Suomen Matkailun Edistämiskeskuksen Taipein agenttitoimisto järjesti Taipei Expo -näyttelyyn marras-joulukuun vaihteessa vuonna 2000 yhdeksän päivän ajaksi Suomen matkailuosaston. Jotta kiinalaiset messukävijät saisivat todentuntua Suomesta ja Helsingistä, ei hankittukaan paikalle joulupukkia ja poroa eikä edes muumia, vaan helsinkiläinen raitiovaunu.
Sittemmin vaunu lahjoitettiin lasten liikennemuseoon, joka nykyään on Taipei Children's Recreation Center.. Netissä olen nähnyt vuonna 2007 otetun kuvan vaunusta (suomalainen turisti). Nykyinen sivusto ei tiedä vaunusta mitään.
Pitänee olettaa, että vaunun HKL 23 kori on hävinnyt vuonna 2007 tai sen jälkeen.

HKL tuo NRV 2010 -vaunun mallikappaleen Helsinkiin. Näköismalli on esillä Kaapelitehtaan HI Design -näyttelyssä. Näyttely on 8.6. -2.9. avoinna yleisöille maksutta näyttelyviikkojen torstaista sunnuntaihin.
Malli on rakennettu mahdollisimman paljon tulevan raitiovaunun kaltaiseksi: esimerkiksi vaunun ulko- ja sisäväritys sekä sisustusmateriaalit ovat samoja, joita käytetään rakennettavassa raitiovaunussa. Mallikappale on leveydeltään oikeaa vaunua vastaava, mutta pituudeltaan sitä huomattavasti lyhyempi: siinä on vain 3 ovea lopullisen vaunun viidestä ovesta.

lansiterm2_2604 (71K)lansiterm1_2604 (62K)
Länsiterminaali 26.4.: Kiskotus on valmis Jätkäsaaressa. Ajojohdon kannatinlangatkin ovat paikoillaan. Jopa pelastusaseman läheisyydessä olevassa risteyksessä raitiovaunuvalotkin toimivat.
Itse ajolankaa on kääntösilmukan ympäristössä, osin valmiiksi asennettuna, osin tilapäisillä ripustimilla.

kalasatama_2604 (94K)Kalasataman metroasemaa pohjoispuolelta ja itäpäästä 26.4.
Vasemmalla valkoisessa teltassa rakennetaan sillankantta, joka siirretään ratalinjalle metron heinäkuun liikennekatkoksen aikana.
Sitten tämän siltakannen alta aletaan louhia kalliota ja siltapilareita rakennetaan sitämukaa. Ja metroliikenne on silloin käynnissä.

162_kultakatriina (119K)HKL 162, Kulta Katriina, lähdössä 23.4. iltaruuhkaan linjalle 1A.

Larry Kärkkäisen kuvia Bulgarian Sofiasta:
sofia_t8m_900m_lk (98K)
sofia_2007_t6a2_lk (99K)sofia_2031_t6a2_lk (72K)
Ylimmässä kuvassa lienee T8M-900M -vaunu. Alhaalla vasemmalla Tatra T6A2 2007 vuodelta 1990 ja oikealla Tatra T6A2 2031 samalta vuodelta.
Raideleveys on soma, 1009 mm. Tuumissa desimaaleina se on 39.7244094488189 tuumaa. Kuvat 31.3.2012 © Larry Kärkkäinen.
Sofian raitioteillä on myös kolme linjaa 1435 mm (yhteensä 15 linjaa) raideleveydellä. Wikipediassa mainitaan "system lenght" 309 km.

Viikonlopun kuva Jyrki Längmanin kokoelmasta:
runeberg_johdin_50_jyla (105K)Runeberginkatu ja johdinauto linjalla 14 (tietysti).
Auto on HKL 604 vuodelta 1949 ja edellä menee jokin 50-luvun HKL:n 300-sarjan bussi linjalla 24 (luultavasti).
Tuosta osaa sano muuta kuin, että 50-luku on menossa. Ehkä ollaan lähempänä vuosikymmenen loppua kuin alkua. Kuva © Jyrki Längman.
Kommentteja, Jukka T. Mäkelä kirjoittaa: Puna-valkoinen jenkkikaara kuvassa lienee Chevrolet vm. 1957, ellei sitten 1956. 50-luvulla Runeberginkatua ei ole kulkenut bussi 24, sehän oli Larun dösa. Eikä kuvassa ole Seurasaarenkaan silloinen 21, joka kulki Erottajalta Nervanderin kautta Töölönkadulle ja Töölöntorilta Topeliuksenkadulle.
Jaakko Pertilä huomauttaa, että johdinautolinjaa ajettiin vuosina 1955 - 1957 Runeberginkadun kautta suoraan Kampin suuntaan ja päin vastoin.. Tässähän johtimet kääntyvät Arkadiankadulle (edelleen Fredrikinkadulle).
Jorma Rauhala kertoo, että kuva on otettu viimeistään kesällä 1961.
Kun nämä tiedot ynnätään, kuva on otettu 1957 - 1961.

18.4.: Vaunun SR 50 entisöinti:
Tallinna. Tämän viikon aikana saadaan vaunun moottorit ja kiskojarrut asennettua lopullisesti paikoilleen, jolloin lavetti on kaikin puolin valmis. Sähkötyöt korin lattian alla jatkuvat vielä. 600V kaapelointi valmistuu tällä viikolla, akut ovat paikoillaan ja pääkytkin on asennettu. Vielä on tekemättä muun muassa suuntavilkkujen ja vaihteenkääntömagneetin asennus. Oletettavasti toukokuun alussa kori voidaan siirtää lavetin päälle.

Raitiolinjat 3B, 3T, 6 ja 9 sekä bussit 20 ja 20N ovat poikkeusreiteillä lauantaina ja sunnuntaina 21. - 22.4. Bulevardilla tehtävän putkityön vuoksi. Poikkeusjärjestelyt kestävät sunnuntain liikenteen loppuun asti.
Raitiovaunua korvaava bussi 6X ajaa Rautatientorin itälaidalta Mikonkadulta Hietalahteen reittiä Mannerheimintie – Erottajankatu – Uudenmaankatu – Yrjönkatu – Bulevardi – Hietalahdenkatu – Kalevankatu. Päätepysäkkinä on Hietalahdenrannassa sijaitseva Hietalahti-bussipysäkki (1168). Rautatientorin suuntaan bussi 6X ajaa samaa reittiä Bulevardin, Yrjönkadun ja Erottajankadun kautta.
Raitiolinja 3T ajaa normaalia reittiään Kampista Kaivopuistoon, mutta jatkaa sieltä linjan 1A päätepysäkille Pursimiehenkadulle ja samaa reittiä takaisin normaalireitilleen.
Raitiolinja 3B kääntyy Hakaniemestä päin ajaessaan Liisankadulle, jatkaa Kauppatorilta raitiolinjan 1A päätepysäkille Pursimiehenkadulle ja palaa samaa reittiä Hakaniemeen.
Raitiolinjat 6 ja 9 ajavat Hakaniemestä Kruununhaan kautta Aleksanterinkadulle ja edelleen Mannerheimintietä omalle reitilleen Kaivokadulle.

schunk_kh_1804 (97K)Koskela 18.4. kaksi Schunk -virroitinta saapuneena.
Kilvistä löytyy tekstiä: Type WBR 82 HKL, Built 1999, Rev.dat 2012.04.02.
Nämähän ovat Varioiden virroittimia.

ratat_ras_1804 (93K)ratat_mansku_1804 (95K)
Meneilään olevia ratatöitä 18.4. asemalla ja Mannerheimintiellä.

Vaihteita ja ristikoita tuleviin ratatöihin Koskelassa 18.4.
vaihteet1_ooppera_1804 (60K)vaihteet2_ooppera_1804 (54K)
Valtaosa "kasasta" on risteykseen Mannerheimintie/Runeberginkatu/Helsinginkatu. Ainakin yksi ristikko on kuitenkin risteykseen Mannerheimintie/Tukholmankatu.

hkl95_1804 (100K)
18.4. HKL 95 linjalla 10. Viimeisenä valmistunut MLNRV -vaunu, ja lippa on poistettu.

mv_1604 (104K)
mv_181111 (59K)Metrovarikko Ratasmyllyntien puolelta 16.4.2012 (ylh) ja 18.11.2011.
Töitä tehdään jo säilytyshallin puolellakin. Liittyneekö tyo vaiheeseen 3 (huoltohallin laajennus ym) vai vaiheeseen 4 (uusi säilytyshalli ym).

162_kahvi_2903_jkorhonen (97K)
HKL 162 linjalla 1A Hakaniemessä 29.3. Kuva © Jarkko Korhonen.

HKLjk 15.4.:
HKL:n johtokunta päätti ylimääräisessä kokouksessaan sunnuntaina 15.4. oikeuttaa HKL:n purkamaan HKL:n ja Siemensin väliset sopimukset metron automatisoinnista.
HKL:n johtokunta päätti myös kehottaa HKL:ää valmistelemaan tarpeen mukaan kiireellisesti hankesuunnitelman muutoksen niin, että ensi vaiheessa toteutettaisiin uudet asetinlaitteet ja kulunvalvontajärjestelmän uusiminen. Mikäli kulunvalvonnan uusimiseen päädytään, tulee uusien sopimusten olla allekirjoitettu tämän vuoden loppuun mennessä, jotta Länsimetron liikenteen aloitus suunnitellussa aikataulussa ei vaarannu.
Lisäksi johtokunta esittää että kaupunginhallitus käynnistää selvityksen muuttuneen hankesuunnitelman mahdollisista vaikutuksista Länsimetron rakennustöihin ja -suunnitelmiin, kuten asemapituuksiin ja laiturioviin.

Viikonlopun kuva Jyrki Längmanin kokoelmasta:
rt_1910_jyla (199K)
Rautatientori ja kasiraiteinen raitiorata. Rata kulki näin 1910 - 1938. Aseman hallintosiipi on valmistunut 1909. Etualalla kävelevän rouvan pukeutuminen viitannee 1910-luvulle, enintään 20- luvun alkuun. Kuva © Jyrki LÄngman.

Raitiovaunulinjoilla 3B ja 3T on poikkeusreittejä yöliikenteessä 15.-17. huhtikuuta.
Kaivokadulla sijaitsevan Rautatieasema-pysäkkiparin kohdalla tehdään kolmena yönä ratatöitä, joiden vuoksi 3B ja 3T ajavat poikkeusreittejä. Poikkeusjärjestelyt alkavat kello 24 ja kestävät yöliikenteen loppuun. Ne koskevat vuorotellen eri ajosuuntia.
Sunnuntaina 15.4. kello 24 alkaen ja tiistaina 17.4. kello 24 alkaen suljettuna on rautatieaseman puoleinen rataosuus. Linja 3B ajaa Hakaniemestä keskustaan suuntaan reittiä Liisankatu – Snellmaninkatu – Aleksanterinkatu. Linja 3T ajaa Kauppatorilta Kolmen sepän aukion kautta Simonkadulle.
Maanantaina 16.4. kello 24 alkaen suljetaan Kaivopihan puoleinen rataosuus. Linja 3B ajaa Hakaniemeen Aleksanterinkadun ja Kruununhaan kautta, linja 3T Kampista Kolmen sepän aukion kautta Aleksanterinkadulle.

v107_0412a_pertila (63K)v107_0412b_pertila (65K)Munkkiniemen päätesilmukan vastavaihde 107 on vaihdettu 10. tai 11.4.2012.
Poistettu vaihde oli ilmeisesti vanhin linjalla ollut vaihde, ehkä jopa vuodelta 1951.
10.3.: Mkn:ssä vaunu 107 oli ohittamasta toista nelosen vaunua. Vaunun ensimmäinen teli lähti sivuraiteelle, mutta ennen toista teliä vaihde oli kääntynyt suoraan. Vaunu ei suistunut kiskoilta ja raivausauton henkilökunta sai sen nopeasti peruutettua samoille raiteille. Vanha vaihde kiilattiin suoralle raiteelle tämän jälkeen. Kuvat © Jaakko Pertilä


SRS:n tutustumisvierailu HKL-ML:n junaliikenteen ohjauskeskukseen Hakaniemen asemalla järjestettiin 11.4.2012. Paikalla oli vajaa 40 jäsentä ja oli mielenkiintoista tutustua viimeistä käyttövuottaan täällä toimivaan liikenteenohjauksen hermokeskukseen. Hakaniemen asetinlaite otettiin käyttöön jo 1970-luvun lopulla. Samassa huonetilassa liikenteenohjauksen kanssa on myös metron tekninen valvomo, jossa hoidetaan rataan ja asemiin liittyvät moninaiset varsinaisen junien kauko-ohjauksen ulkopuolelle jäävät tekniset valvonta-asiat. Erikoisimmasta päästä: metron tekninen valvomo toimii myös raitiotien sähköratavalvomona noin neljän tunnin aikana yön pimeimpinä tunteina, kun raitiotien oma liikenteenohjauskeskus Töölössä on suljettuna.
Kaikki ruuhkaliikenteessä olleet 15 junavuoroa kulkivat käyntimme aikana moitteettomasti Helsingin 4 minuutin vuoroväliaikataulunsa mukaisesti. Samalla todettiin, että Mellunmäen junat on asetinlaitteen käyttöjärjestelmään numeroitu linjalle 1 ja Vuosaaren junat linjalle 2, eli on olemassa tekninen linjanumerointi, josta ei ole aiemmin sivuillamme mainittu.
Uusi metron liikenteenohjauskeskus on valmistumassa Herttoniemen asemalle tämän vuoden kuluessa. Liikenteenohjauksen toiminnan siirtymisen aikataulu Hakaniemestä Herttoniemeen riippuu vielä monista avoinna olevista asioista, joista lopullisia päätöksiä saataneen kuluvan alkuvuoden aikana ja muuttoasiat lopullisesti vireille sen jälkeen.
Kiitokset onnistuneesta käynnistä Hakan henkilökunnalle ja isännällemme valvomopäällikkö Matias Heseliukselle.
m_rl_hn_1104_jr (100K)
m_hn_ohjaamo_1104_jr (95K)m_valvomo_1104_jr (94K)
1. Läntinen osa Hakaniemen asetinlaitteesta eli asemat Ruoholahdesta Hakaniemeen. 2. Alimmissa neljässä monitorissa on liikenteenohjaajan edessä neljän kauko-ohjatun asetinlaitteen (eli oikealta vasemmalle Hakaniemen, Herttoniemen, Vuosaaren ja Kontulan) näytöt. Ylemmässä rivissä on mm. käytönohjauksen junien aikataulunmukaisen kulun tarkkailuun liittyvä monitori sekä Vuosaaren laituriovien toimivuuteen liittyvä monitori. Taaempana huoneen takaseinällä on näkyvissä itäinen osa Hakaniemen isosta asetinlaitteesta. 3. Valvomopäällikkö Matias Heselius kertomassa kahteen osaan jaetun ryhmämme jälkimmäiselle puoliskolle liikenteenohjauksen toiminnasta. Kuvat © Jorma Rauhala

Tampere. Raitiotien yleissuunnitelman kilpailutus on valmisteilla.
Konsultti on tarkoitus valita ennen kesälomia. Vaikka työ kulkee yleissuunnitelman nimellä, tarkoituksena ei ole tehdä erillistä hankesuunnitelmaa, vaan työn valmistuttua kaupunginvaltuusto päättää suoraan raitiotien rakentamisesta. Yleissuunnitelman on määrä olla valmis viimeistään vuoden 2013 syksyllä, jolloin valtuustokäsittely olisi vuoden 2013 lopulla.
Rakennussuunnittelu alkaisi vuonna 2014 ja rakentaminen 2015.
Tämän hetken arvion mukaan vuonna 2017 alkaisi liikenne Hervannasta keskustaan. Lentävänniemen raitioliikenne alkaisi vuotta myöhemmin.
Liikennepoliittinen selonteko on annettu eduskunnalle 12.4.2012, ja siinä valtio sitoutuu tukemaan raitiotiehankkeita 30%:lla kokonaisinvestoinnista.

Kaupunkisuunnittelulautakunta 17.04.2012
Pisara-rataan liittyvät bussi- ja raitiovaunuliikenteen järjestelyt
Raporttiluonnos "Pisara-radan vaikutukset pintaliikenteeseen, 30.3.2012" (.pdf)

Pääsiäisen kuva Jyrki Längmanin kokoelmasta:
viip_torkkeli_jyla (175K)
Viipuri, Pohjoisvalli ja Torkkel-Knuutinpojan tori. Punaisen linja (linja 1) ASEA -juna kaartaa torin laidalle.
Kuva on toki väliltä 1912 - 1939 :). Mutta kuva lienee 20-luvulta. Kuva © Jyrki Längman.

Helsinki: Liikennelaitoksen johtokunnan päätöksiä 4.4.:
HKL:n johtokunta päätti oikeuttaa liikennelaitoksen tilaamaan metron harjalinkovaunun ainoan tarjouspyynnön mukaisen tarjouksen antaneelta Arctic Machine Oy:ltä enintään 530 000 euron arvonlisäverottomaan hintaan.
Harjalinkovaunu on tarkoitettu lumen linkoamiseen kiskopinnan yläpuolelta, lumen harjaamiseen kiskojen välistä, sekä virtakiskon puhdistamiseen. Se on varustettu kahdella eri linko- ja jyrsinpyörällä, joten laite on molempiin suuntiin ajettavissa ja siten työteholtaan huomattavasti parempi kuin nykyinen 1980-luvun alussa rakennettu harjalinkovaunu. Se on yli 30 vuoden käytön jälkeen tulossa elinkaarensa päähän ja siten riskialtis eikä siihen vajaatehoisuutensakaan vuoksi ole tarkoituksenmukaista tehdä laajaa peruskorjausta, mutta se on tarkoitus jättää varakoneeksi.
Johtokunta päätti oikeuttaa HKL:n tekemään kesän 2012 ratatöistä 989 550,00 euron (alv 0) urakkasopimuksen halvimman tarjouksen antaneen Taavico Oy:n kanssa. Urakka käsittää Runeberginkatu - Mannerheimintie risteysalueen vaihteitten uusimisen sekä kiskojanojen vaihtotyön Mannerheimintiellä välillä Runeberginkatu - Pohjoinen Hesperiankatu.
Raide-Jokerin hankesuunnitelman käynnistäminen ja kaavoituksen aloittaminen
HKL -liikelaitoksen johtokunta päätti antaa kaupunginhallitukselle lausunnon, jossa todetaan, että Raide-Jokerin toteuttamisella saavutetaan suuria liikenteellisiä ja ympäristöllisiä etuja. HKL:n ja HSL:n tekemän raitioliikenteen tuottamista koskevan sopimuksen piiriin kuuluu myös Helsingin rajan ylittävä tai kokonaisuudessaan erillisessä verkossa liikennöitävä raitiovaunuliikenne, ellei HSL kokonaisarvion mukaisesti toisin päätä. Näin ollen on luontevaa, että HKL osallistuu Raide-Jokerin hankesuunnitelman valmisteluun.
HKL katsoo, että Raide-Jokerin hankesuunnitelmaa laadittaessa on Raide-Jokerista tehtävä yhteensopiva Helsingin raitiotiejärjestelmän kanssa. Raideleveyden on oltava sama 1000 mm ja kaluston ulottuman tulee sallia vaunujen siirto Helsingin raitiotieverkossa. Raide-Jokerilta on oltava yhteys Helsingin raitiotiejärjestelmään. Tämä mahdollistaa muun raitiovaunuliikenteen korjaamotilojen sekä radan huoltoon tarkoitetun kaluston käyttämisen myös Raide-Jokerin kanssa.
Jos niin halutaan ja se katsotaan tarpeelliseksi, voidaan Raide-Jokerin kaluston hankinnassa hyödyntää HKL:n NRV 2010 raitiovaunuhankinnan optiota, jossa on varauduttu myös Raide-Jokerin kaltaisen pikaraitiotien vaatiman kahteen suuntaan ajettavien vaunujen hankintaan.
Raide-Jokerin suunnittelussa on varattava tila Raide-Jokerin kaluston omaa varikkoa varten. HKL:n nykyisten ja tulevien varikkolaajennusten yhteydessä ei ole varauduttu Raide-Jokerin kaluston säilyttämistä ja päivittäishuoltoa varten. Nykyisiä ja tulevia varikoita voidaan käyttää kuitenkin vaunujen korjaamiseen ja laajempia huoltoja varten.

Viikonlopun kuva Jyrki Längmanin kokoelmasta:
mesuhalli35_jyla (160K)
A-messuhalli ja sen takan jonkinlainen väliaikinen paviljonkialue. A-hallin harjannostajaiset olivat vuonna 1934 ja ensimmäinen tilaisuus alkuvuonna 1935.
Kuvan paviljonkialueella ei oloe kansaa. Ja jotenkin näyttäää, että sitä rakennetaan tai puretaan.
Paviljonkialueella näkyvät tekstit " Karhula" ja "Sisu, Suomen Autoteollisuus". No eivät näy tässä pikkukuvassa.
Ylhäällä oikelalla on Jenkki silloisella Helsinginkadulla tulossa Mannerheimintielle.
Autot, niin henkilö- kuin kuorma-autot ovat mallia "hoppa". Niinpä kuvan täytynee olla hyvin lähella Messuhallin valmistumisvuotta.
Kuva © Jyrki Längman, kommentti "webmaster".
mh_henning (261K)Kuvassa näkyvät 5.-13.10 1935 pidettyjä Suomen Suurmessuja varten rakennetut ulkonäyttelytilat. Koska rakennustyöt ovat vielä kesken ja puissa täysi lehti, lienee kyseessä syyskuun loppu 1935. (SK/Carl Henning)


162_katriina_2103_nole (105K)HKL 162 mainostaa Kulta Katriina kahvia.
Kuva © Noora Leskinen 21.3.
Mainos-Manneista ainoastaan HKL 152 Alepa ei ole saanut uutta teippausta.

151_152_2203 (103K)22.3.:
Iltaruuhkaan HKL 151, Fresita linjalle 7B ja 152, Alepa linjalle 1A. Alepa -mainokset ovat olleet jo joulukuusta 2009. Kuvassa on toinen versio alkaen 1/2010.

22.3.: Liikennelaitos-liikelaitoksen johtokunta:
Johtokunta päättänee esityksessä tarkoitetuilla perusteilla todeta seuraavaa:
Siemensin ja HKL:n neuvottelijoiden 13.1.2012 allekirjoittaman neuvotteluyhteenvedon perusteella käydyissä jatkoneuvotteluissa ei saavutettu neuvottelutulosta.
Neuvottelut Siemensin kanssa metron puoliautomaattiratkaisuista ovat päättyneet.
Osapuolten välistä hankintasopimusta Helsingin metron automatisoinnista 11.12.2008 ja sopimusta Länsimetron automatisoinnista 25.9.2009 sovelletaan taas kummankin sopijapuolen oikeuksiin ja velvollisuuksiin kaikilta osiltaan 23.3.2012 alkaen.
Esittelijä:
HKL ja Siemens ovat tehneet sopimuksen Helsingin metron automatisoinnista 11.12.2008 ja Länsimetron automatisoinnista 25.9.2009. Sopimukset perustuvat EU-menettelyjen mukaisesti suoritettujen hankintamenettelyjen perusteella tehtyihin joukkoliikennelautakunnan hankintapäätöksiin.
HKL on neuvotellut Siemensin kanssa projektiin liittyvistä viivästyksistä ja avoimista asioista kesästä 2010 alkaen.
Siemens esitti heinäkuussa 2011, että hankinnan kohdetta voitaisiin supistaa esimerkiksi niin, että Siemens toimittaa Helsinkiin ns. puoliautomaattijärjestelmän.
Siemensin ja HKL:n neuvottelijat 13.1.2012 allekirjoittamallaan neuvottelumuistiolla päättivät vielä selvittää, voidaanko Siemensin tarjoamasta puoliautomaattivaihtoehdosta päästä sopimukseen. Neuvottelumuistiossa sovittiin, että sopimusratkaisu puoliautomaattivaihtoehdosta tulee saavuttaa viimeistään maaliskuun 2012 loppuun mennessä. Lisäksi neuvottelumuistiossa todettiin, että sovitun neuvotteluajan kuluessa Siemensillä ei ole velvollisuutta suorittaa metron automatisointiin liittyviä sopimusvelvoitteitaan.
Siemens ja HKL ovat käyneet tammi-maaliskuussa 2012 neuvotteluja, joissa ei kuitenkaan voitu päästä yksimielisyyteen puoliautomaattijärjestelmän yksityiskohtaisesta sisällöstä eikä myöskään keskeisistä sopimusehdoista.
HKL on arvioidessaan Siemensin esittämää puoliautomaattiratkaisua käyttänyt myös tarpeellista ulkopuolista sopimusoikeudellista ja riskienhallintaan liittyvää asiantuntemusta.
Osapuolet ovat viimeksi neuvotteluissaan 18.3.2012 yhteisesti todenneet, ettei neuvottelutulosta neuvotteluyhteenvedon pohjalta ollut saavutettavissa ja että asia tuodaan HKL:n puolelta tiedoksi johtokunnan kokoukseen 22.3.2012.
Osapuolet ovat puoliautomaattijärjestelmää koskevien neuvottelujen rauettua neuvotteluissaan 18.3.2012 yhteisesti myös todenneet, että osapuolten välistä hankintasopimusta Helsingin metron automatisoinnista 11.12.2008 ja sopimusta Länsimetron automatisoinnista 25.9.2009 sovelletaan taas kummankin sopijapuolen oikeuksiin ja velvollisuuksiin kaikilta osiltaan 23.3.2012 alkaen.
Päätös muutetun ehdotuksen mukaan: Jatkoneuvotteluissa, jotka on käyty Siemensin ja HKL:n neuvottelijoiden 13.1.2012 allekirjoittaman neuvotteluyhteenvedon perusteella, ei ole saavutettu neuvottelutulosta. Neuvotteluyhteenveto ei ole ollut luottamushenkilökäsittelyssä.
Neuvottelut Siemensin kanssa metron puoliautomaattiratkaisuista ovat päättyneet.
Osapuolten välistä hankintasopimusta Helsingin metron automatisoinnista 11.12.2008 ja sopimusta Länsimetron automatisoinnista 25.9.2009 sovelletaan taas kummankin sopijapuolen oikeuksiin ja velvollisuuksiin kaikilta osiltaan 23.3.2012 alkaen.

Vaunun SR 50 tilanne 20.3.2012: lavetin työt ovat valmiit, kiskojarrun kiinnikkeet on niitattu lavettiin ja viimeinen maalaus alkaa huomenna. Sen jälkeen kiskojarrujen asennus ja moottoreiden asennus alkaa. Korin sähkötyöt ovat loppusuoralla, lattian alle on asennettu vastuslaatikot ja kaapeleita vedetään parhaillaan lattian alle. Lähipäivinä matkustamon ja päätysiltojen valaisimet viimeistellään. Kaikki sähkötyöt koestuksineen on tarkoitus saada valmiiksi huhtikuun aikana, minkä jälkeen edessä on vielä viimeinen maalaus sekä lukuisten pienosien kiinnittäminen.

siilitieM_1977 (88K)Kun nyt Siilitien metroaseman kolmas vai neljäs peruskorjaus on käynnissä (kai), tässä kuva asemasta 35 vuotta sitten vuonna 1977. En nyt millään muista mitä kylteissä luki.

Viikonlopun kuva Jyrki Längmanin kokoelmasta:
eduskunta_1956_jyla (192K)
Eduskunta ja raitiojuna linjalla 4. Kuva on viimeistään vuodelta 1956 ja siihen minulla ei ole mitään tarkennusta.
Moottorivaunu lienee Karia/Strömberg (187-202)vuosilta 1946-47 ja perävaunu Kaipio (725-764) vuosilta vuosilta 1944-48.
Perävaunu on isosta sarjasta. Ehkä alkupään vaunuissa on ollut takapään lipassa numerokilpi kuten kuvassa ja myöhemmissä ei. Tämä ajatus tulee muista vaunusarjan kuvista. Esimerkiksi Ruuhkaratikassa (HKL 727) on numerokilpi edelleen. Kuva © Jyrki Längman, kommentti "webmaster".

Kaikki NRII -vaunut ovat nyt MLNRV -vaunuja. Niitä kun ei numerojärjestyksessä varustettu matalalattiaisella väliosalla, niin esimerkiksi HKL 94 on 94A+22C+94B. Koevaunu 80 lienee 80A+1C+80B ja viimeinen 95 on sitten 95A+42C+95B. Ehkä vielä saamme täydellisen luettelon.

Liikennelaitos-liikelaitoksen johtokunta 20.3.:
Metron kulunvalvonnan sopimustilanne
Helsingin kaupungin liikennelaitos on solminut 11.12.2008 sopimuksen Siemens SAS:n ja Siemens Osakeyhtiön kanssa metron automatisoinnista. Sopimukseen liittyy olennaisesti Länsimetro Oy:n 25.9.2009 samojen yhtiöiden kanssa solmima sopimus Länsimetron kulunvalvonnan toteuttamisesta.
HKL on allekirjoittanut Siemensin kanssa 13.1.2012 sopimusyhteenvedon, jossa todetaan, että osapuolet neuvottelevat sopimusten mahdollisesta muuttamisesta siten, että metron täysautomatisoinnista luovutaan ja automatisointi toteutetaan ns. puoliautomaattisena ratkaisuna, jossa junat kulkevat automaattisesti mutta kuljettajat säilyvät junissa varmistamassa turvallisen liikennöinnin. Neuvotteluyhteenvedossa sopijaosapuolet sopivat, että alkuperäisten sopimusten mahdollisesta muuttamisesta sovitaan 30.3.2012 mennessä. Ellei sopimusmuutoksesta löydy yhteisymmärrystä niin sopijapuolet palaavat 1.4.2012 alkaen toimimaan alkuperäisten sopimusten mukaan.
Neuvottelut osapuolten välillä jatkuvat edelleen. Kokouksessa selvitys toisaalta neuvottelutilanteesta ja toisaalta HKL:n eri vaihtoehdoista ja niihin liittyvistä jälkiselvityksistä.
Tarkoitus on, että asia tulee päätösasiana johtokunnan kokoukseen 22.3.2012.

153_samsung_pio (110K)HKL 153, Samsung. Kuvassa on juuri mainosteippauksen muuttunut puoli. Vasen puoli ainakin näyttää muuttumattomalta. Kuva © Joonas Pio.

Vuosaaren aseman laituriovet 16.3.:
vs_ovet1_1603 (36K)vs_ovet2_1603 (41K)
vs_ovet3_1603 (40K)vs_ovet4_1603 (33K)

HKL 164, Domino 16.3.:
164_domino_1603 (83K)
Mitä mahtaa kuuluakkaan vaunuille 152, Alepa ja 162, 7päivää.

HSL:n hallitus 13.3.: ESITYS HELSINGIN KAUPUNGILLE JOUKKOLIIKENTEEN PIENKOHTEIDEN RAKENTAMISESTA VUODELLE 2013 (hyväksytty). Otteita:
- Varaudutaan raitiovaunu- ja bussipysäkkien korjaamiseen ja rakentamiseen.
- Toteutetaan Raitiolinja 8-kehittämisohjelmassa esitetyt Perhonkadun ja Caloniuksenkadun pysäkkien sekä Kyläsaarenkadun ja Toukoniityn pysäkkien yhdistämiset.
- Toteutetaan raitioverkolle uusi kaksisuuntainen raideyhteys Kustaa Vaasan tieltä Hämeentielle pohjoisen suuntaan.
- Varaudutaan raitioliikenteen sujuvuutta, luotettavuutta ja turvallisuutta parantaviin kaistamaalaus- ja reunakivijärjestelyihin.

15.3.: Metron laituriovikokeilussa Vuosaaressa on ongelmia. Ovien kauko-ohjausjärjestelmässä on häiriö, ja yhteys ei ole toiminut kunnolla tai katkennut. Tuollaisessa tilanteessa laituriovet sulkeutuvat turvallisuussyystä. Ongelmaa selvitetään ja parannusta asiaan on luvassa.

HSL-alueen bussiliikenne siirtyy sähköaikakauteen jo tämän vuoden jälkipuoliskolla! Veolia Transport Finland ottaa käyttöön akkukäyttöisiä sähköbusseja Espoon linjoilleen ensi syksynä ja talvena.
Ainutlaatuisen pääkaupunkiseudulla toteutettavan eBUS-hankkeen ensimmäiset sähköbusseja koskevat tilaukset on allekirjoitettu. Laajapohjaisen tutkimushankkeen liikenneoperaattorina toimiva Veolia Transport on tehnyt yhteistyösopimukset portugalilaisen Caetano Busin sekä kiinalaisen BYD:n kanssa.
Alustavien aikataulujen mukaan kummankin merkkiset bussit toimitetaan Veolialle Suomeen vuoden 2012 aikana. Kolmen vuoden aikana testataan sähköbussien ja erilaisten tekniikoiden soveltuvuutta suomalaisiin olosuhteisiin, joissa haasteina ovat esimerkiksi vaikeat talviolot sekä lämpötilavaihtelu -30 ja +30 asteen välillä vuoden aikana. Busseja käytetään normaalissa matkustajaliikenteessä muun muassa Espoon sisäisellä linjalla 11.

Alkuvuodesta uudet mainokset ovat saaneet vaunut 164, Domino (keksi); 151, Fresita (juoma) ja 154, Pingviini (jäätelö). Lisäksi vaunun 153 (Samsung) teippaus on muuttunut. Valokuvia odotellaan lisää!
151_fresita_teik (106K)
HKL 151, Fresita. Kuva © Teemu Ikonen.
153_samsung_teik (100K)
HKL 153, Samsung. Kuva © Teemu Ikonen.
154_pingviini_aa (81K)
HKL 154, Pingviini. Kuva © Aarne Alameri.
164_domino_kid (125K)
HKL 164, Domino. Kuva © Kalle Id. Kaikki kuvat maaliskuu 2012.

Alstom Citadis 302 Moskovassa. Siis ensimmäinen nykyaikainen länsimainen raitiovaunu 1524 mm raideleveydellä.
Vaunu mennee Moskovan jälkeen Pietariin. YouTube

Metron vaihteiden hankinta Länsimetro Oy:lle.
Vaihteen kielet, risteyskappaleet, vaihdetangot ja muut risteyksen osat.
Sen taloudellisen toimijan nimi ja osoite, jonka kanssa sopimus on tehty 27.2.2012: Schreck-Mieves GmbH

YouTube: HKL:n Harjavaunujen työskentelyä 12.02 ja 26.02.2012 (noin 13 min.)
Harjavaunu 2120 12.02.2012 ja 2123 26.02.2012. Nähdään myös työskentelytapoja! Kannatta katsoa, hd-laadulla käy jopa kokoruutunäyttö.


Viikonlopun kuva, kokoelma Carl Henning:
manner_kaleva_250551_ch (170K)
Ratatyö Mannerheimintien ja Kalevankadun risteyksessä. Kuva on otettu 25.5.1951. Kyseessä voi olla raidevälin levittäminen tulevan uuden kaluston vuoksi. Vaikka osuutta Kalevankatu - Maria ei levitettykään, vaikutti levitys tietysti tuohon kaarteeseen. Kuva © kokoelma Carl Henning

Pyrypäivän 28.2. kuvia.
Kuvat © Aarne Alameri
Vaunun SR50 tilanne 28.2.2012
© Daniel Federley

Viikonlopun kuva Jyrki Längmanin kokoelmasta:
tegelbacken_20_jyla (173K)
Tukholma, Tiilimäki, taustalla kaupungintalo. Kuvassa pääradan ja kadun tasoristeys. Puomit laskeutuivat jo "muinoin" useita kertoja tunnissa. Siinä raitioliikenne sitten myös pysähtyi. Jopa vaihtotyöt Sthlm C:ssä (oikealla) aiheuttivat puomien laskun, vaikka juna ei tullut edes tasoristeykseen. Radat on sähköistetty; SJ (16 000 V) ja raitiotie (750 V). Niinpä molemmilla oli tasoristeyksessä virraton osuus. Paikallisia olosuhteita kuvattiin nimellä Tiilimäenkurjuus. Liekö kuva otettu 20 -luvun vaikka loppupuolella. On siellä hoppaa ja heppaakin. (Tegelbacken, Stadshuset, Tegelbackseländet). Kuva © Jyrki Längman, kommentti "webmaster".

srs_51_kh_1003_jr (77K)
SRS:n kevätkokousvaunu 51 Koskelassa. Päätökset on nuijittu liikkuvassa kokouksessa, on tutustuttu Transtech-mittavaunuun ratapihan pistoraiteella ja nyt 31 osallistujaa asettuu muistokuvaan. Kuva © 10.3.2012, Jorma Rauhala.

107_1003 (74K)
10.3.: Mkn:ssä vaunu 107 oli ohittamasta toista nelosen vaunua. Vaunun ensimmäinen teli lähti sivuraiteelle, mutta ennen toista teliä vaihde oli kääntynyt suoraan. Vaunu ei suistunut kiskoilta ja raivausauton henkilökunta sai sen nopeasti peruutettua samoille raiteille. Sivuraiteen vaihteessa lähiaikoina sattunut enemmänkin vahinkoja.
107_1003_vaihde (104K)
Vasemmanpuoleinen (kuvassa oikealla) kieli on ollut vääntynyt jo pitemmän aikaa ja ilmeisesti sen vuoksi vaihteessa on viime aikoina tapahtunut useampia suistumisia. Tämän kertaisen jälkeen vaihde kiilattiin ja sivuraide lienee käyttökiellossa jonkin aikaa. Kuvat © Jaakko Pertilä

YouTube: Tukholma, Tvärbanan 2010. Helppo tapa tutustua koko rataosaan. Koko matka,kuvattu peräpään tuulilasista.

Tallinn to Poll Citizens on Free Public Transport
Tallinnassa suunnitellaan ilmaista joukkoliikennettä.

63_0903_1 (63K)63_0903_2 (61K)
63_0903_3 (53K)63_0903_4 (68K)
Vallila 9.3. Vaunu 63 kuormattuna (tai vaunun "ruho") valmiina vietäväksi Saksaan (VIS Verkehrs Industrie Systeme GmbH) peruskorjaukseen ja väliosan asennukseen (MLNRV1?)
Jos jo vuodenvaihteessa on viety ensimmäinen vaunu, lieneekö tämä sitten toinen vai kolmas?

8.3. Liikennelaitos-liikelaitoksen johtokunnan päätöksiä:
- johtokunta päätti oikeuttaa liikennelaitoksen tekemään metrovarikon kehittämisen vaiheen 4 lohkojen 1 ja 2
rakennusurakasta 6.049.000,00 euron (alv 0 %) urakkasopimuksen halvimman tarjouksen antaneen YIT Rakennus Oy:n kanssa
putkiurakasta 316.500,00 euron (alv 0 %) urakkasopimuksen halvimman tarjouksen antaneen Are Oy:n kanssa
ilmanvaihtourakasta 339.000,00 euron (alv 0 %) urakkasopimuksen halvimman tarjouksen antaneen EMC Talotekniikka Suomi Oy:n kanssa
sähköurakasta 572.000,00 euron (alv 0 %) urakkasopimuksen halvimman tarjouksen antaneen Amplit Oy:n kanssa
rakennusautomaatiourakasta 21.700,00 euron (alv 0 %) urakkasopimuksen halvimman tarjouksen antaneen YIT Kiinteistötekniikka Oy:n kanssa
Rakennuskohde käsittää Metrovarikon kehittämisen vaiheen 4 uudisrakennustyöt. Vaiheessa 4 rakennetaan uusi säilytyshalli kolmessa lohkossa. Lohkot 1 ja 2 rakennetaan länsimetron tarpeisiin. Lohkosta 3 tehdään myöhemmin erillinen rakentamispäätös.

- johtokunta päätti oikeuttaa liikennelaitoksen tilaamaan Herttoniemen valvomon esitysjärjestelmän kokonaistaloudellisesti halvimman tarjouksen antaneelta Black Box Network Services Oy:ltä, enintään 609 484 euron arvonlisäverottomaan hintaan.
Esitysjärjestelmäkäsitteellä tarkoitetaan tässä yhteydessä kokonaisjärjestelmää sisältäen video-, KVM-, audio- ja aikajärjestelmien kaikki hankintaan määritellyt laitteet ja toiminnot.
Esitysjärjestelmän kustannuksiin on varauduttu Herttoniemen rakennushankkeen tilaajan erillishankinnoissa ja muissa valvomojärjestelmien uudistamis- ja muutoshankkeissa.

- johtokunta päätti oikeuttaa liikennelaitoksen tekemään Vuosaaren sähkönsyöttöaseman
rakennusurakasta 1.282.700,00 euron (alv 0 %) urakkasopimuksen halvimman tarjouksen antaneen Oy Rakennuspartion kanssa
putkiurakasta 86.900,00 euron (alv 0 %) urakkasopimuksen halvimman tarjouksen antaneen Kauklahden Lämpöasennus Oy:n kanssa
ilmanvaihtourakasta 29.600,00 euron (alv 0 %) urakkasopimuksen halvimman tarjouksen antaneen Vantaan Teknoilma Oy:n kanssa
jäähdytysurakasta 113.600,00 euron (alv 0 %) urakkasopimuksen halvimman tarjouksen antaneen Airmec Oy:n kanssa
sähköurakasta 320.960,00 euron (alv 0 %) urakkasopimuksen halvimman tarjouksen antaneen ISS Palvelut Oy:n kanssa
Rakennuskohde käsittää Vuosaaren metroaseman länsipäähän kiinteästi liittyvän uudisrakennuksen, johon sijoitetaan metroliikenteen sähkönsyötön teknisiä laitteita. Uusi sähkönsyöttöasema sijaitsee rata-alueella metroraiteiden välissä. Rakennuksen kattotasolle rakennetaan aidattu ja katettu polkupyörien säilytysalue.

201_0503_aa (105K)
230_0503_aa (50K)HKL 201 (vuorossa 62) kääntyi Paavalin kirkolla klo 17.24 jatken matkaa linjalla 8 Jätkäsaareen.
Hätäjarrutuksesta huolimatta HKL 230 (vuorossa 55) otti yhteen edessä häroilleen kuorma-auton kanssa Itämerenkadulla 18.07. Kuvat 5.3. © Aarne Alameri.

11_250212b_ikonen (117K)
Voith- testivaunu HKL 11 koeajolla Hämeentiellä 25.2. Kuva © Teemu Ikonen.

Tukholman City Spårväg -raitiolinja nro 7 sunnuntaina 12.2.2012
© Jorma Rauhala

16.2.: Kulttuuriratikka on huollossa ja se on pois liikenteestä kunnostus- ja siivoustöiden takia. Tulipalon aiheuttamat vauriot vaunun tekniikalle ovat alustavan arvion perusteella kohtuullisen pieniä. Tulipalo näyttäisi saaneen alkunsa sähkökaapelista, mutta tarkempaa syttymissyytä selvitetään edelleen. Vian korjaamiseen ja vaunun puhdistamiseen kuluva aika voidaan arvioida tarkemmin vasta lopullisen korjaussuunnitelman valmistuttua. Alustavan arvion mukaan näyttää siltä, että ratikka on poissa liikenteestä ainakin maaliskuun loppuun asti.

Transtech-testivaunu HKL 11 ajossa Itä-Pasilassa 25. 2. 2012. Kuvat © Kalle Id.
11_2502_kid1 (103K)
11_2502_kid2 (108K)
Näyttää katolle tulleen uutta varustusta

.

Viikonlopun kuva Jyrki Längmanin kokoelmasta:
3_seppaa_60_jyla (134K)
Kolme seppää; 2-akselinen juna linjalla 10 ja ratti-Karia linjalla 3. Jälkimmäinen on vielä alkuperäisessä asussaan; irtonumero valkoisella pohjalla.
Siinähän on Citroen DS alkaen vuodelta 1955. Taksitolpalla näyttäisi olevan "vanhaa" kalustoa, ja kuorma-autotkin ovat ajalta jostakin.
Kai tämä on laitetava 50- 60- lukujen vaihteeseen tai aivan 60- luvun alkuun. Kuva © Jyrki Längman.

Ajankuva viimeisen päälle!
2120_190212_juto (102K)
HKL 2120 tosityössä Hämeentie 124 kohdalla 19.2. Kuva © Jukka Tölkkö.

Metro, perustietoja, asemat: tunneliasemien opaskartat lisätty.
11.2: HKL:n metroasemille Ruoholahdesta Sörnäisiin on laadittu uudet opaskartat. Kartat helpottavat asemilla liikkumista ja oikean uloskäynnin valitsemista, erityisesti jos asema ei ole matkustajalle entisestään tuttu.
Karttoihin on merkitty kaikki metron uloskäynnit, hissit, liukuportaat, mahdolliset aseman palvelupisteet ja esteetön reitti asemalta ulos. Kartat on toteutettu kolmiulotteisina, jotta monitasoiset asemakokonaisuudet ja eri kohteiden sijainnit hahmottuisivat helpommin.
Asemien lisäksi kartassa on kuvattu myös osin asemien lähialuetta ja palveluja sekä kerrottu joukkoliikenteen jatkoyhteyksistä.

Näin mennään metrolla vuonna 1974. Esite .pdf, digitiointi Jyrki Längman.

Raitio -lehti 1/2012 on ilmestynyt.

Päivän kuva kertoo säästä kaiken:
hkl2120_2123_1902_teik (120K)
Harjavaunut HKL 2120 ja 2123 Kauppatorilla 19.2. Kuva © Teemu Ikonen.

Viikonlopun kuva Jyrki Längmanin kokoelmasta:
nokka_55_jyla (147K)
Katajanokkaa viimeistään vuonna 1955. Linjan 5 raitiojuna, perävaununa Kaipion vaunu sarjaa 725 - 764 (1944 - 1975).
Kuvassa näkyy vanha katu -ja raitiolinjaus nykyisen Katajanokan puiston läpi. Kuva © Jyrki Längman.

205_8_saukon_0102 (100K)
HKL 205 linjalla 8 Vallilassa 1.2. Saukonpaasihan kasilla luki alkuun. Vuoro 50 on minuutilleen oikeassa paikassa.
hkl165_1702_kh (85K)
HKL 165 Koskelassa 17.2. Taisi olla samanlainen näkymä vuosi sitten. Onko tämä ainut ei -mainosvaunu pitkistä manneista, jonka pitäisi olla ajokunnossa?
hkl234_crus_1702 (71K)
HKL 234 Crusellinsillalla matkalla päätepysäkille.
hkl97_1702_jatka (107K)
HKL 97 Jätkäsaaressa matkalla päätepysäkille.
hkl234_saukko_1702 (44K)
HKL 234 Saukonpaaden päätepysäkillä. Voi muuta sanoa, kuin että "Siperia opettaa". Yli 10 minuuttia oli alkuiltapäivällä aikaa seistä päätepysäkillä.
Lumi tuli vaakasuoraan ja tuuli kohmeutti kuvaajan kädet hetkessä.

Kulttuuriratikka, HKL 166, kärähti 15.2. iltapäivällä Mannerheimintiellä Töölön hallin kohdalla linjalla 7B. Vaunun lattian alta tuli runsaasti savua. Palokunta hoiti sammutustyöt.

Hiihtolomaviikolla 20.-24.2. on raitioliikenteessä harvennetut aikataulut linjoilla 1, 1A, 4, 4T, 6, 7A, 7B, 8 ja 10. Aikatauluharvennukset koskevat arkiliikennettä. Lauantain ja sunnuntain aikataulut eivät muutu. Raitiolinjojen hiihtolomaviikon aikataulut ovat HSL:n verkkosivuilla osoitteessa www.hsl.fi/FI/aikataulutjareitit/raitiolinjat/.(Kulttuuriratikka ei liikennöi 22.-24.2.)

harja_kuu_1102_jyla (103K)
H 21xx Kuusitien silmukassa yöllä 11-12.2. Kuva © Jyrki Längman.

Vuosaaren metroasemalle rakennetut laituriovet otetaan koekäyttöön keskiviikkona 15.2. iltapäivän ruuhkaliikenteen alkaessa noin klo 14. Metron automatisointiprojektiin liittyvät ovet rakennettiin runsas vuosi sitten, mutta niiden käyttöönotto on viivästynyt teknisten ja turvallisuuteen liittyvien ratkaisujen testaamisen vuoksi.
Oviin on nyt lisätty rakenne, jolla ovien ja metrojunan väliin jäävää rakoa on saatu pienennettyä niin, että ovet toimivat matkustajaliikenteessä turvallisesti.
Ovien käyttöönotto helpottaa liikennettä Vuosaaren asemalla, kun junat voivat jälleen ruuhka-aikoina käyttää molempia laitureita. Ruuhka-aikojen ulkopuolella käytetään ainakin kokeilun alkuvaiheessa toista laituria eivätkä ovet ole käytössä. Ovia myös huolletaan ja tarkastetaan koekäytön aikana, ja näiden huoltokatkojen aikana laituriovet eivät ole käytössä.
Metro pysähtyy Vuosaaressa laituriovien kohdalle niin, että laituriovet ja metron ovet ovat kohdakkain. Koska laituriovet ovat vain kahden junayksikön mittaiset, pysähtyy metrojunan ensimmäinen vaunupari kokeiluvaiheessa laiturioviseinän ulkopuolelle.
Koekäyttövaiheessa kuljettaja avaa ja sulkee molemmat ovet ohjaamosta käsin. Avoinna olevien ovien merkkivalo palaa valkoisena. Ovet suljetaan niin, että ensin suljetaan metrojunan ovet ja vasta sen jälkeen laituriovet.
Laituriovien sulkeutuessa kuuluu äänimerkki ja ovien merkkivalo vilkkuu punaista. Tällöin ovien väliin ei saa enää mennä. Metron sulkeutuvien ovien väliin meno on kielletty myös muilla asemilla turvallisuussyistä.

Viikonlopun kuva Jyrki Längmanin kokoelmasta:
Turku_aura_jyla (103K) Turku, Aurakatu
TKL 8, ASEA/AEG, onko menossa vai tulossa Veistämöntorille/lta. Ajanjakso lienee vuodesta 1909 eteenpäin, varmaankin suuriruhtinaskunnan aikaan. Kuva © Jyrki Längman.
Ari Elenius: Vaunu on menossa Weistämontorille, tosin ei suoraan, vaan koukaten Rautatieaseman kautta. Jos vaunu olisi mennyt suorinta reittiä, olisi se kääntynyt kuvassa näkyvästä kaarteesta vasemmalle.
Helsingin Osakepankin (nyk. Old Bank) talon seinässä näkyvä kannatinkoukku on edelleen paikallaan.


06_02_jalu (88K) 6.2.2012.klo 14.00 Vallilassa Teollisuuskadulta tultaessa, bussi oli jämähtänyt mäkeen. Linjan 9:n vaunut 207 ja 62 jäivät kadulle tukkeeksi. Kuva © Jari Luukkonen.

HKL:n metroasemille Ruoholahdesta Sörnäisiin on laadittu uudet opaskartat. Kartat helpottavat asemilla liikkumista ja oikean uloskäynnin valitsemista, erityisesti jos asema ei ole matkustajalle entisestään tuttu.
Karttoihin on merkitty kaikki metron uloskäynnit, hissit, liukuportaat, mahdolliset aseman palvelupisteet ja esteetön reitti asemalta ulos. Kartat on toteutettu kolmiulotteisina, jotta monitasoiset asemakokonaisuudet ja eri kohteiden sijainnit hahmottuisivat helpommin.
Asemien lisäksi kartassa on kuvattu myös osin asemien lähialuetta ja palveluja sekä kerrottu joukkoliikenteen jatkoyhteyksistä.
Metroasemien opaskartat ovat osa laajempaa metron opastejärjestelmän kehittämistä

.

"Silakka" 7B:lä jämähti 9.2.12 klo 17.45 Aleksanterinkadun ja Snellmaninkadun risteykseen siten, että linjat 1A Käpylän suuntaan, 3T, 4 ja 7B eivät päässeet eteenpäin. Linjoille annettiin ohjeet siirtymisestä poikkeusreiteille. Jo vajaan kymmenen minuutin kuluttua ohjeet peruutettiin, koska 4:n kuljettaja onnistui saamaan kalavaunun liikkeelle.

6.2.2012: Valtioneuvoston liikennepoliittiseen selontekoon on tulossa maininta:
Suurimpien kaupunkiseutujen (Helsingin, Turun ja Tampereen seudut) raideliikenneinvestointien suunnittelussa ja rakentamisessa lähtökohtana on, että valtio avustaa metroa ja pikaraitioteitä 30 %:n rahoitusosuudella ja osallistuu kaupunkirataan 50 %:n rahoitusosuudella. Edellytyksenä on, että seudut sitoutuvat maankäytön, asumisen ja liikenteen kehittämiseen kokonaisvaltaisin ratkaisuin sekä vastaavat joukkoliikenteen järjestämisestä. Valitun raideliikennemuodon tulee olla kunkin seudun liikennejärjestelmän kannalta tarkoituksenmukainen.
Tämä on ensimmäinen kerta, kun valtion taholta ollaan lupaamassa rahaa raitiotiehankkeisiin.


Torstaina 9.2. Leijonat kohtaa Olympiastadionilla Venäjän. Ottelu alkaa noin klo 18.30 ja päättyy noin klo 20.45.
HSL järjestää lisäliikennettä ottelun jälkeen.
---
Lisäksi liikennöivät raitiolinjat 8X Töölön halli - Ooppera - Sörnäinen - Paavalin kirkko - Töölön halli
sekä 10X Töölön halli - Ooppera - Kolmikulma - Töölön halli.

Vuosaaren metroaseman laituriovet otettaneen koekäyttöön 15.2.
Aseman molemmat laiturit tulevat tällöin käyttöön.
Ovia joudutaan mahdollisesti säätämään ja tällöin kyseinen laituri on pois käytöstä.
Laiturioviin on lisätty poikittainen metalliprofiili, jonka tarkoituksena on tukkia oven ja junan välinen rako.
Suunnitelmissa on, että puoliautomaattimetrossa junien kääntäminen tapahtuu täysautomaattisesti. Kuljettaja poistuu tulolaiturilla junasta ja siirtyy lähtölaiturille odottamaan junaa.

Havaintopäivämäärä 4.2.2012: nyt vihdoin on pysäkkikilvissä kasin määränpäänä Jätkäsaari. Ainakin Brahenkadun pysäkillä luki "8 Töölö-Jätkäsaari".

Siilitien metroaseman peruskorjaus alkaa 1.3.2012. Peruskorjauksen myötä kulkuyhteydet laituritasolle ja aseman viihtyisyys paranevat. Remontti valmistuu vuoden 2013 alkupuolella.
Korjausurakan aikana katutasossa oleva alalippuhalli puretaan kokonaisuudessaan ja tilalle rakennetaan uusi, laajempi lippuhalli. Asemasta tulee entistä esteettömämpi, kun liukuportaita lisätään ja hissi uusitaan. Peruskorjauksen valmistuttua lippuhallista laiturialueelle pääsee kolmella liukuportaalla. Nykyisin asemalla on vain yhdet liukuportaat.
Laituritasolla oleva ylälippuhalli, laiturikatos ja laatoitus uusitaan kokonaisuudessaan. Aseman viihtyisyys parantuu, kun lisäksi koko aseman valaistus, kalustus ja pintamateriaalit uusitaan. Remontin aikana myös tekniset tilat peruskorjataan ja aseman länsipäähän rakennetaan pelastusviranomaisten vaatima hätäpoistumistie.
Peruskorjauksen yhteydessä aseman ympäristö siistitään ja liityntäliikenteen pysäköinti- ja polkupyöräpaikkoja lisätään. Asema pysyy auki matkustajille koko peruskorjauksen ajan.
Siilitien metroaseman peruskorjaus on jatkoa itäisten metroasemien peruskorjaushankkeille. Kun Siilitien peruskorjaus valmistuu, alkaa Myllypuron aseman peruskorjaus. Sen jälkeen vuorossa ovat Herttoniemen ja Itäkeskuksen asemat.

Viikonlopun kuva Jyrki Längmanin kokoelmasta:
slussen_1935 (191K)
Tukholma, Slussen. Alhaalla lähes keskellä on kilpi TUNNEL T BANA. Vuonna 1933 paikalle valmistui joidenkin esikaupunkiraitiolinjojen (Orbybanan, Enskedebanan) pääteasema. Maanalainen osuus oli Slussen-Skanstull (Södertunneln).
Kuvan liikennesolmu tuossa muodossa vihittiin käyttöön vuonna 1935. Rakentaminen lienee kestänyt vuosia. Näyttää valmiilta, eli kuva on vuodesta 1935 eteenpäin. Kuva © Jyrki Längman.

Hankintailmoitus, erityisalat:
Helsingin kaupunki : Harjalinkovaunu lumen ja jään poistoon. Tarjoukset 20.2.2012 klo 12.00 mennessä.
Kaksiakselisen teräspyörävaunun päälläoleva, omalla uudella Diesel-moottorilla (Euro 4,Tier 4) ja hydrauliikalla toimiva harjalinkovaunu lumen poistamiseen metroradalta.
Harjalinkovaunua vedetään ja työnnetään ratakuorma-autolla, joten sen on oltava molempiin ajosuuntiin toimiva.

Pyrypäivä 3.2.:
harja_0302_jyla (98K)
nrv_l10_lpasila_0302_jyla (108K)
Vanha kunnon harjavaunu Päävartiontorilla matkalla Katajanokalle.
Poikkeusreittien päivänä linjan 10 vaunu Länsi-Pasilassa.
Kuvat © Jyrki Längman.

Liian lähelle ratiokiskoja pysäköidyt autot ovat pelkästään tammikuussa aiheuttaneet 133 häiriötilannetta raitiovaunuliikenteelle. Hankalimpana päivänä tapauksia oli parikymmentä.
Jos väärin pysäköidyn auton kuljettajaa ei löydetä, hälytetään HKL:n oma raivausauto siirtämään ajoneuvo.

Ote Hernesaaren osayleiskaavaehdotuksesta (Kaupunkisuunnitteluvirasto 7.2.)
Alueen katuverkko on suunniteltu liikenneturvallisuutta ja joukkoliikenteen sujuvaa kulkua korostaen. Alueen läpi pohjois-eteläsuunnassa kulkee paikallinen kokoojakatu, joka yhdistää alueen Eiranrannan ja Hylkeenpyytäjänkadun kautta nykyiseen katuverkkoon. Kokoojakatuun liittyy päättyviä tonttikatuja. Liikennesuunnitelman mukaan raitioliikenteelle varataan kokoojakadulla oma ajoneuvoliikenteestä erotettu kaista ja alueelle mitoitetaan raitiovaunun kääntöpaikka. Tonttikadulla raitiotie kulkee muun liikenteen kanssa samalla ajokaistalla liikennemäärän ollessa vähäinen. Raitiotieyhteys rakennetaan Eiranrannan ja Telakkakadun kautta Bulevardille. Hernesaareen on tulossa kolme pysäkkiä. Hernesaareen suunnitellut toiminnot sijaitsevat noin 300 metrin etäisyydellä lähimmästä pysäkistä.

Poikkeuksellisen sankka lumisade ja liukkaus aiheuttivat Helsingissä ja ympäristössä liikennekaaoksen 3.2. Joitain poimintoja poikkeusliikennetiedotteista:
-03.02.2012 06.16 - Raitiolinjat: 1, 1A, 3B, 3T, 4, 4T, 6, 7A, 7B, 8, 9 ja 10, myöhästyy. Syy: sääolosuhteet. Arvioitu kesto: 06:14 - 10:00
-03.02.2012 08.26 - Raitiolinjat: 6 ja 8, poikkeusreitti. Ajetaan Paavalin kirkolla ympäri. Arabia jää ajamatta. Syy: tekninen vika. Arvioitu kesto: 08:24 - 9:00.
-03.02.2012 08.27 - Raitiolinjat: 4 ja 4T, poikkeusreitti. Ajetaan Kauppatorilla ympäri. Katajanokka jää ajamatta. Syy: sääolosuhteet. Arvioitu kesto: 08:25 - 09:00.
-03.02.2012 09.39 - Raitiolinjat: 4 ja 10. Linja poikki Kisahallilta pohjoiseen. Syy: sääolosuhteet. Arvioitu kesto: 09:26 - 12:00.
-03.02.2012 09.42 - Raitiolinjat: 1, 1A, 3B, 3T, 4T, 6, 7A, 7B, 8, 9 , huomattavia myöhästymisiä. Syy: sääolosuhteet. Arvioitu kesto: Toistaiseksi.
-03.02.2012 12.10 - Raitiolinja 4, poikkeusreitti. Ajetaan Töölön tulli - Kuusitie - Töölön tulli. Tukholmankatu ja Munkkiniemi jäävät ajamatta. Syy: tekninen vika. Arvioitu kesto: 12:07 - 12:40.
-03.02.2012 13.41 - Raitiolinja 3T Eläintarhan suuntaan, poikkeusreitti. Ajetaan Rautatieasema - Lasipalatsi - Arkadiankatu. Kamppi jää ajamatta. Syy: onnettomuus. Paikka: Kamppi. Arvioitu kesto: 13:38 - 14:05.
-03.02.2012 11.37 - Raitiolinjat: 1, 1A, 3B, 3T, 4, 4T, 6, 7A, 7B, 8, 9 ja 10, poikkeukset mahdollisia. Syy: sääolosuhteet. Arvioitu kesto: 11:35 - 18:00.
-03.02.2012 08.22 - Metro Ruoholahti - Mellunmäki ja Ruoholahti - Vuosaari, epäsäännölliset vuorovälit, odotus enintään n. 30 min. Syy: tekninen vika välillä Kaisaniemi - Ruoholahti. Arvioitu kesto: 08:19 - 09:30.
-03.02.2012 09.50 - Metro Ruoholahti - Mellunmäki ja Ruoholahti - Vuosaari, epäsäännölliset vuorovälit, odotus enintään n. 15 min. Syy: sääolosuhteet välillä Ruoholahti - Mellunmäki. Arvioitu kesto: 09:47 - 11:47.
-03.02.2012 12.32 - Metro, epäsäännölliset vuorovälit. Syy: sääolosuhteet välillä Ruoholahti - Vuosaari. Arvioitu kesto: 12:29 - 15:00.
-03.02.2012 14.50 - Metro, epäsäännölliset vuorovälit. Syy: sääolosuhteet välillä Ruoholahti - Mellunmäki. Arvioitu kesto: 14:47 - 18:00.
Raitiovaunuliikenne on myöhästellyt koko päivän pakkasen ja pöllyävän lumen takia. Lumi tukki vaihteita ja vaunut jäävät jumiin mäissä.
Ja mitä muuta onkaan tapahtunut kaikille liikennemuodoille!

11_koe (23K)(24.1.) Karian 4-akselinen moottorivaunu nro 11 on jälleen saanut uuden elämän.
Vaunusta on rakennettu uusien Transtechin vaunujen säätötekniikan koekappale. Eli vaunuun on asennettu Voithin tehonsäätö, jollainen tullaan asentamaan myös Transtech-vaunuihin. Vaunu on katsastettu liikennekelpoiseksi ja sen koeajot alkanevat ensi viikolla.
11 on käytännössä ainoa vaunu, joka on voitu kohtuullisen helposti varustaa Voithin tehonsäädön koevaunuksi. Se on ainoa HKL:n omistama matkustajakäytön telivaunu, jossa on oikosulkumoottorit. Muuten oikosulkumoottoreita on HKL:llä vain uudessa työvaunussa ja Bombardierilla Variotrameissa.


Łódź 'ista kuuluu, että paikallisia Manneja saatta jäädä edelleen ajoon. 1.4. tapahtuu liikennöitsijäin yhdistymisiä. Paikallinen liikennelaitos käsittääkseni ottaa "siipiensä suojaan" kaksi "kaukoraitiotieyhtiötä", joilla ko vaunuja on. Mainittujen linjoja ei ilmeistesti ainakaan kokonaan lopeteta. Niillä linjoilla saattaa Mannejakin nähdä. Aiempi tieto oli liikenteen lopettaminen ja Manne -vaunujen romutus.

HSL järjestää lisäliikennettä Oympiastadionilla 4.2. käytävän HIFK - Jokerit jääkiekko-ottelun jälkeen.
---
Lisäksi liikennöivät ratikat 8X, Töölön halli - Ooppera - Sörnäinen - Paavalin kirkko - Töölön halli, ja 10X, Töölön halli - Ooppera - Kolmikulma - Töölön halli. Myös N-junissa on lisävaunuja.

31.12.: Metron ja raitiovaunujen matkustajat voivat ensi viikosta lähtien poimia jo perinteeksi tulleeseen tapaan ajatelmia matkaevääkseen. HSL ja Suomen aforismiyhdistys tuovat HKL yhteistyökumppaninaan aforismit raiteille.
Ajatelmia voi lukea helmikuun ajan liikennevälineiden lisäksi metroasemilta ja niitä tulee myös HSL:n nettisivuille osoitteeseen www.hsl.fi.

(30.1.) Raitiovaunuissa käytössä ollut maksuton WLAN-verkko joudutaan poistamaan toistaiseksi, koska sen ylläpito aiheuttaa ongelmia muille infojärjestelmille. Esimerkiksi vaunuissa olevat sähköiset info-näytöt saadaan toimimaan varmemmin, kun avoimen verkon ylläpito ei häiritse niiden toimintaa. JCDecauxin ylläpitämillä näytöillä julkaistaan mainosten lisäksi Vartin uutisia ja HSL:n joukkoliikennetiedotteita matkustajille. HSL etsii teknisiä ratkaisuja, jotka mahdollistavat maksuttoman WLAN-verkon käyttöön ottamisen uudelleen.

hkl205_2901_mafr (83K)hkl43_205_2901_mafr (115K)
7-linjoilla oli katko sunnuntaina 29.1.2012. Syynä kuvassa näkyvä ongelma vaunun 205 katolla. Vaunu 43 peruutteli hinaamaan pois. Kuvat © Markku Fredman.

Pitkästä aikaa Dave Menzies -kuva:
22_527_3B_290867 (122K)
HKL 22+527 (kuvan lähettäjän mukaan linjalla 3B, mutta itse asiassa kyseessä on LRTA:n tilausjuna) kuvattuna 29.8.1967 Porvoonkadun päätepysäkillä (during the wonderful LRTA tour in October - September 1967).

Vaunu 162 hajosi koulutusajon aikana perjantaina 27.1. Perässä ajeli sattumalta toinen kouluvaunumanne, 153, joka työnsi risan vaunun Koskelaan. Erinomaisen hyvää harjoitusta oppilaille!

Viikonlopun kuva Jyrki Längmanin kokoelmasta
eduskunta_55_jyla (191K)
Eduskuntatalo ja Mannerheimintie, Suomen ja Länsi-Saksan liput saloissa.
Linjalla 3B SAT+LHW. Autoliikenne on kovin vaisua. Villi arvaus, kuva on otettu Suomi - (Länsi) Saksa yleisurheilumaaottelun aikaan vuonna 1955.
Kuva © Jyrki Längman, kommentti "webmaster".

Tarkennuksena, Haltia-Holmbergin blogissa mainitaan, että vaunut 151 - 154 ja 162 ja 164 romutettaisiin; vaunut 161, 163 ja 165 ?; mutta 166 kulttuuriratikka säilyisi.
Odotamme lisätietoaja.

Coffee Boy aloittaa kahvinmyyntikokeilun metrossa. Kaksi pitkää mannea ja lyhyet mannet laitetaan blogin mukaan "lepoon". Mainosteippaukset siirtyvät luotettavampiin NRI -vaunuihin.

24.1. Helsingin seudun joukkoliikenteessä otetaan vuoden 2015 loppuun mennessä käyttöön uusi lippu- ja informaatiojärjestelmä.
HSL:n hallitus on valinnut kilpailutuksen perusteella järjestelmän toimittajaksi Tieto Finland Oy:n, jonka tarjous arvioitiin kokonaistaloudellisesti edullisimmaksi. Hankinta sisältää uuden lippu- ja informaatiojärjestelmän toteutuksen ja ylläpidon 5 vuodeksi. Uuden järjestelmän investointikustannukset ovat noin 60 miljoonaa euroa.

HSL 24.1.: Liikennevälineiden turvavarustusta lisätään. Jo tämän vuoden aikana kuljettajien käyttöön tulee hälytyslaite, "turvanappi", josta hätäkutsut ohjautuvat keskitetysti hoidettavaan valvomoon. Valvomo vastaa tilannekuvan luomisesta ja ohjaa järjestyspartion tai viranomaiset apua tarvitsevaan kohteeseen. Tulevien kilpailutusten yhteydessä HSL edellyttää turvaohjaamon sekä uusiin että vanhoihin busseihin. Myös valvontakameroita tullaan lisäämään liikennevälineisiin.

HSL:n hallitus päätti, ettei raitiolinja 4:n yöliikennettä lakkauteta.

Viikonlopun kuva Jyrki Längmanin kokoelmasta:
rtori_60_jyla (210K)
Rautatientori aikavälillä 1956 - 1965. Ajoituksena käytin tuota oranssiraitaista "suihku-Volvoa" linjalla 30 (Kulosaareen?).
On siinä bussia ja muita ajoneuvoja. Mutta on niin huono tuntemus, etten tarkemmaksi ajoitusta saa. Jotenkin huokuu 50-luvun loppu.
Kuva © Jyrki Längman, kommentti "webmaster".
Antti Perälä rajaa kuvausajankohdaksi aikaisintaan 1959, koska kuvassa näkyy Lähilinjojen Helko-4 kattoikkunallinen bussi, joka tuli tuotantoon 1959 ja kuvasta löytyva Austin A40 henkilöauto on tullut tuotantoon 1958
Leif Vuorinen toteaa, että henkilöautojen parkissa lähimpänä suihku-Volvoa on Opel Record P2 farmari, joka tuli markkinoille vasta 1960. Eikös suihku-Volvon takana ole jokin teräväotsainen uudempi Wiima tai Helko myös 60-luvun puolelta. Sivumainokset tosin puuttuvat katonrajasta. Veikkaus 1961-62.
Pertti Leinomäki toteaa, että kuva on joko kesältä 1961 tai 1962. Kuvassa on nähtävissä 1961 valmistunut linja-auto ja toisaalta linja 30 lakkautettiin kuvassa nähtävässä muodossa syksyllä 1962.

164_domino_1101_jako (97K)
HKL 164 mainostaa nyt Domino -keksejä. Kuva © 11.1. Jarkko Korhonen.

HKL:n ja Siemensin perjantaina 13.1. tekemä aiesopimus Helsingin metron automatisoinnista ns. puoliautomaattisena järjestelmänä tarkentuu nyt aloitettujen teknisten neuvottelujen jälkeen.
Johtokunnalle annettiin 20.1. informaatiota automaattimetron tilanteesta. Mikäli puoliautomaattiseen ratkaisuun siirrytään, se tuodaan HKL:n johtokunnan päätettäväksi neuvottelujen jälkeen viimeistään huhtikuussa. Tämän jälkeen asia menee vielä Helsingin kaupunginvaltuuston päätettäväksi.

HKL on automatisoimassa Helsingin metroa. Projektiin liittyy myös rakenteilla olevan Länsimetron automaattisen kulunvalvontajärjestelmän toteuttaminen. HKL ja Siemens ovat 13.1. sopineet, että metron automatisointiprojektia muutetaan siten, että metro tulee kulkemaan automatisoituna mutta kuljettajat jäävät juniin. Kyseessä on tällöin ns. puoliautomatisoitu metro, jollaisia maailmalla on runsaasti

.

Viikon(lopun) kuva Jyrki Längmanin kokoelmasta:
tukholma_49_jyla (160K)
Tukholma, Stureplan Birgerjarlsgatan. Kuva on viimeistään vuodelta 1949. Kun kuvassa on johdinauto, on kuva aikaisintaan vuodelta 1941.
Ja eikös kuvassa ole itse Holger Blomin "Svampen" vuodelta 1937.

Metroliikenne on poikki sunnuntaina 15.1. noin klo 6 - 14 automaattimetroon liittyvien asennustöiden takia. Liikenne siis käynnistyy vasta klo 14 jälkeen. Liikennekatkon aikana metroliikenne korvataan busseilla.
Keskustan ja Itä-Helsingin välillä liikennöivät sunnuntaina 15.1. klo 6 - 14 bussit 99M, Rautatientori - Mellunmäen metroasema, ja 99V, Rautatientori - Vuosaaren metroasema. Bussit ajavat noin 5 - 10 minuutin välein, mutta niiden matka-aika on hieman pidempi kuin metrolla. Matkaan kannattaakin varata noin 10 minuuttia enemmän aikaa kuin normaalisti.
Bussit 99M ja 99V pysähtyvät ainoastaan metroasemilla tai niiden läheisyydessä olevilla pysäkeillä. Bussi 99M lähtee Rautatientorilta laiturista 9 ja bussi 99V laiturista 8. Metron liityntälinjat liikennöivät normaalisti.

Ruoholahden aseman liukuportaat peruskorjataan
Ruoholahden metroaseman liukuportaiden peruskorjaus alkaa 16.1. Peruskorjauksen ajan kolmesta liukuportaasta yksi on suljettuna korjauksen vuoksi. Kaikki kolme liukuporrasta korjataan vuorollaan.
Peruskorjauksessa portaat puretaan kokonaisuudessaan ja tarvittavat osat uusitaan. Lisäksi portaiden turvallisuutta parannetaan nykymääräyksiä vastaavaksi.
Työn ajan metroasemalla on käytössä vain yksi liukuporras asemalta ylös ja yksi alas. Erityisesti ruuhka-aikoina tämä voi tarkoittaa portaiden ruuhkautumista. Aseman hissit toimivat normaalisti.
Espoon suunnasta bussilla matkustavien kannattaa käyttää vaihtopaikkana Kampin metroasemaa Ruoholahden aseman ruuhkautumisen välttämiseksi.
Korjaustyön arvioidaan valmistuvan alkuvuodesta 2013.

Kulttuuriratikka palaa joulutauon jälkeen linjalle 7B keskiviikkona 11.1. Ratikassa on jälleen tarjolla kulttuurielämyksiä normaalin matkan hinnalla. Uudella kaudella ohjelmasisältöä on luvassa entistä enemmän, sillä esittävistä taiteista voi nauttia jokaisena liikennöintipäivänä keskiviikosta perjantaihin.
Tammikuussa Kulttuuriratikassa esiintyvät mm. laulaja–lauluntekijä Maija Moisio, nykykansanmusiikin yhtye Hohka, Teater Viirus, ruotsalainen pop/folk-muusikko Third Brother, Siitä pitäen -runoryhmä säveltäjä–muusikko Petra Lampisen säestämänä sekä rock-trio Puhuri. Livetarjonnan lisäksi vuoden aikana toteutetaan Photo Raw -valokuvalehden kanssa neljä näyttelyä. Yhteistyö AV-arkin kuratoimien temaattisten mediataidesarjojen kanssa jatkuu.

Viikonlopun kuva Jyrki Längmanin kokoelmasta:
messuhalli_1952_jyla (222K)
Messuhallin pysäkki, Messuhalli ja Stadion olympialaisten aikaan 19.07-03.08.1952.
Vuoden 1952 olympialaiset olivat järjestyksessä 12. kesäolympialaiset. Kisoihin osallistui 4 925 urheilijaa, joista naisia oli 518. Kisoihin osallistui 69 maata, joista 43 pääsi mitaleille 149 lajissa. Yhdysvallat oli menestynein osanottajamaa. Toiseksi suurimman mitalisaaliin sai ensimmäistä kertaa kisoihin osallistunut Neuvostoliitto. Isäntämaa Suomi oli mitalitilaston kahdeksas 22:lla mitalilla, kuusi oli kultaa. Nettikuvassa ei näy, mutta Stadion näyttäisi kuvan ottohetkellä olleen "täyteenistuttu".
Messuhallin pysäkillä ovat SAT -vaunu + ? -perävaunu linjalla 12, Kirurgi - Kuusitie, matkalla Kirurgille, ? -moottorivaunu + LHW -perävaunu linjalla H, Diakonissalaitos - Haaga, matkalla Haagaan, ASEA:n pikku-ruotsalainen ja ASEA -perävaunu (vuosilta 1916-18) tunnistamattomalla linjalla.
Kuva © Jyrki Längman, kommentti "webmaster".

etukuva (42K)Kuvakatsaus Münchenin, Saksan kolmanneksi suurimman kaupungin raitiovaunuista. © Jorma Rauhala, joulukuun alku 2011.

Lisäys vuodenvaihteen kuvaan:
Vuodenvaihteen kuva on otettu viimeistään v. 1951, koska v.1952 oli kaikki 1-linjan pikkuruotsalaiset moottorivaunut jo korvattu Nesslingeillä.
Kuvan perävaunu on sarjaa 106-115. Vasemmassa laidassa näkyy funkkisrakennuksen Shell-valomainos. Talossa oli myöhemmin Helmi-baari ja nykyisin Kauppatorilta muuttanut Joutsen Apteekki.
Apteekki muuttaa uuden apteekkarin myötä linja-autoaseman funkkisrakennukseen ja nimi muuttunee Suomen Joutsen Apteekiksi.
Kuvassa bussiaseman takana näkyy Esson funkkisrakennus, joka on nykyään Hese. Tornissa näkyy seitsemän pystyviivaa, jotka ovat rakoja, joissa vielä 50-luvulla oli molempiin suuntiin näkyvät siniset neonputket. Olen toivonut että neonvalo palautettaisiin.
Helsingissä on paljon vanhoja neonvaloja kunnostettu, mm. leffateatterien, joita ei enää ole. Ilmeisesti niissä jatkaa vanhalla nimellä uusi yritys, joka haluaa kunnioittaa vanhaa.
Esson takana näkyy mäellä Raunistulan kansakoulu. Osto- ja myyntiliikkeen puurakennus peittää raitiovaunun pysäkkikorokkeet. Bussiharrastajat osaisivat haarukoida kuvan vuosiluvun, todennäköisesti 1950 tai 1951.


221_0101_aa (90K)
Linjaliikenteen ensimmäinen vuoro Saukonpaadessa aamulla 1.1.12. Vaununa HKL 221.
Kolme ensimmäistä Saukonpaadessa käynyttä vaunua olivat 221, 213 ja 223. Kuva © Aarne Alameri.

221_0101_tk (82K)
HKL 221 lähdössä linjan 8 ensimmäiselle vuorolle Saukonpaadesta Arabiaan sunnuntaina 1.1.2012 klo 7.12. Kuva © Tuomas Karppinen.

1.1.2012: Raitiolinjan 8 reitti muuttui. Uusi reittiosuus on - Itämerenkatu - Länsisatamankatu / Saukonpaasi. Linja on Jätkäsaari - Töölö - Arabia.
Uudet pysäkit ovat Länsisatamankatu, Crusellin silta ja Saukonpaasi (päätepysäkki, poistumispysäkki ja lähtöpysäkki erikseen). Uuden osuuden pituus on hieman vajaa kilometri. Linjalle 6/8 tuli kaikkina päivinä yksi vuoro lisää.
Entinen linjan 8 päätepysäkki Salmisaari jäi ilman käyttöä

hkl27_5xx_sm1_050377 (105K)
Itä-Pasila lähes 35 vuotta sitten 5.3.1977. Sm1 -juna ja raitiojuna, jälkimmäinen HKL 27+5xx linjalla 2.
Kuljettaja "kuikuilee" perässä tulevaa vuoroa, joka jatkaa halliin, että voisi ajaa oman junansa pysäkille.

Joulun ja loppiaisen välisinä arkipäivinä 27.12. - 5.1. on raitioliikenteessä harvennetut aikataulut linjoilla 1, 1A, 4, 4T, 6, 7A, 7B, 8 ja 10. Myös Kulttuuriratikka pitää taukoa viikoilla 52 ja 1.

Sulje uutisikkuna