SRS: ETUSIVU | SRS: FRONTPAGE |
Uutiset 2009, sivu 1 |
Uutisarkisto -2002 Uutisarkisto 2003-04 |
Uutisarkisto 2005 Uutisarkisto 2006 |
Uutiset 2007 Uutiset 2008 |
SETA ry:n Helsinki Pride - kulkue aiheuttaa poikkeusreittejä Aleksanterinkadun
ja Kruununhaan liikenteeseen lauantaina 27.6. n. klo 12.45 - 13.30.
Raitiolinjat 3T (molemmat suunnat) ja 4 ajavat Kruununhaan kautta reittiä
Kaivokatu - Kaisaniemenkatu - Liisankatu - Snellmaninkatu, josta ne jatkavat
omille reiteilleen, kolmonen Olympiaterminaalin ja nelonen Katajanokan
suuntaan. Linjat 7A ja 7B ajavat Kruununhaan ja Aleksin sijasta Kaivokadun
kautta.
Yleisten töiden lautakunta esityslista 25.6.: MUNKKINIEMEN PUISTOTIE välillä Laajalahdentie - Huopalahdentie
--- Raitiotien kiskot uusitaan ja rata-alue rakennetaan viherradaksi. ---.
Seitsemäs väliosa NR II-vaunuun oli Vallilassa 25.6.
Kiskonvaihto Munkkiniemen Puistotiellä on meneillään. Sepelipohjainen rata muuttuu betonipohjaiseksi. Saksalaisfirma on siirtynyt Mechelininkadulta tänne. Tuttua kalustoa on paikalla.
Raitiotien varoitusvilkku led-valoineen on tässä risteyksessä koko ajan päällä. Ei ylikulkua.
HKL 175 peruutetiin Vallilan halliin klo 13 aikoihin. Huolto ilmeisesti edessä.
HKL 202 Korppaanmäentiellä. Kesä kukkeimmillaan ja "webmaster" yrittää sopeutua työelämään ensi viikosta alkaen. Niinpä toive on, että lähetätte uutiskuvia tietoineen. Kaikki julkaistaan! Kuvat 25.6.
Painavatko mainossopimukset? 24.6. linjalla 6/8 oli vaunu HKL 164, iltaruuhkaan linjalle 1A lähti HKL 162.
Kuvat Ruoholahti, Mannerheimintie, Hämeentie + HKL 76 ja Koskela 24.6.
Mechelininkadun radanrakennustyö Rautatiekadun ja Hietaniemenkadun välillä näyttäisi olevan valmis. Yhteydet olemassa olevaan verkkoon toki puuttuvat.
35-vuotias vaunu HKL 52 Vallilassa. Vastavalosta huolimatta vaunu näyttää komealta. Myöhemmin Saksasta tullut vaunu HKL 32 saattaisi olla ensimmäinen NRI"S", johon laitetaan uudet linjakilvet.
HKL 151 Hietalahdessa linjalla 6. Mainossopimuksetko velvoittavat? Kuvat 23.6.
HKL 74 linjalla 3T Mikonkadulla (Linnanmäki-kilpi). Kävelykatu -merkissä lisänä "Raitiovaunuliikenne sallittu", vaikka tieliikennelaki kieltää vain moottoriajoneuvoliikenteen!
HKL 104 Mikonkadun pysäkillä (Linnanmäki-kilpi). Ei olla kävelykadulla, mutta tässä on häivähdys eurooppalaisen raitiovaunukaupungin tunnelmaa.
HKL 86 koeajolla tietokoneineen kääntymässä Ruusulankadulta Sibeliuksenkadulle. Edessä HKL 73 lähdössä linjalle 4 keskustan suuntaan. Kaikki kuvat 22.6.
Kohta kun saniainenkin kukkii ja kieriskellään yökasteisessa pellossa ja karkoitetaan pahoja voimia, haluan toivottaa lukijoille hyvää juhannusta.
Ennen maanantaita tälle sivulle ei kannata kurkata.
Tältä näytti HKL 99, kun sitä työnnettiin Vallilassa maalaamoon.
HKL 31 ja 36. vuosi menossa. Onhan noita vanhempia 4-akselisia. Mutta tämä on liikkeellä päivittäin. Vähän on rispaantunut, mutta sehän olisi vain järjestelykysymys. Pääsisipä käymään Saksassa. Vaunu kuitenkin aloitti uuden aikakauden Helsingin raitioliikenteessä.
Metron koestusraiteen sillalla on menossa jokin "valonarka" remontti. Kaikki kuvat 18.6.
Helsingin seudun joukkoliikenteestä vastaava kuntayhtymä perustettu
HKL:n ja YTV Liikenteen tilaaja- ja suunnittelutoiminnot yhdistyvät. Tehtävistä vastaa jatkossa Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä (HSL), joka aloittaa toimintansa vuoden 2010 alussa. Helsingin, Espoon, Kauniaisten, Vantaan sekä Keravan ja Kirkkonummen edustajat pitivät kuntayhtymän perustamiskokouksen aamupäivällä 17.6.
HSL:n tehtäviin kuuluu suunnitella ja järjestää toimialueensa joukkoliikenne ja edistää sen toimintaedellytyksiä, hankkia bussi-, raitiovaunu-, metro-, lautta- ja lähijunaliikennepalvelut ja vastata Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Lisäksi HSL huolehtii joukkoliikenteen markkinoinnista ja matkustajainformaatiosta, hyväksyy taksa- ja lippujärjestelmän ja lippujen hinnat sekä vastaa matkalippujen tarkastuksesta.
Yhtymäkokouksen ja hallituksen esityslista sekä pöytäkirjat myöhemmin iltapäivällä ovat luettavissa osoitteista:
www.ytv.fi/FIN/liikenne/hsl/paatoksenteko/etusivu.htm ja
www.hkl.fi > HKL-tietoa > Helsingin seudun liikennekuntayhtymä
18.6.: HKL-liikelaitoksen Johtokunta päättänee esittää kaupunginhallitukselle Vuosaaren metron huoltoraiteen hankesuunnitelman hyväksymistä.
Vuosaaren metron huoltoraide on uusi, noin 1,3 kilometriä pitkä, sähkötön yksiraiteinen rata, joka alkaa Vuosaaren metron itäpäästä ja yhtyy Vuosaaren satama-alueen reunalla olevan logistiikka-alueen raiteeseen. Huoltoraide ja Vuosaaren satamaraiteet yhdessä muodostavat huoltoraideyhteyden metrosta päärataan. Sijaintipiirustus
17.6. keskellä päivää: HKL 163 matkalla Vallilasta Koskelaan. HKL 86 on palannut koeajolta. Jarrutuskokeita tehtiin ja mukanan yhteen välikköön tehdyllä tasolla oli mm kannettava tietokone. HKL 151 (Frezza) tuotiin samaan aikaan Koskelasta Vallilaan. HKL 52 NrI "S", eli Saksassa käynyt, oli myös koeajolla.
Käpylä 16.6. HKL 207 ja hiomavaunu HKL 2119. Hiomavaunu onkin varsinainen puurtaja. Sen voi lähes päivittäin nähdä milloin missäkin osassa rataverkkoa. Kuva © Jari Luukkonen.
Bern:
Aina välillä tarvitaan apuja kaverilta. Combino 755 työntää samanlaista vaunua 740. Kuva 9.6.09 © Jussi Salenius.
15.06.2009 koko Suomen junaliikenne oli seisoksissa lakon vuoksi. YTV alueella ajettiin poikkeuslinjoja Espoon, Vantaan ja Keravan suuntiin.
Espoon suunta:
65X Kauklahti-Kivenlahti. 154X Kirstinmäki-Kamppi. 205X Leppävaara-Munkkiniemi-Hakamäentie-Pasilan asema. 212X Kauniainen-Munkkiniemi-Hakamäentie-Pasilan asema. 213X Espoon keskus-Munkkiniemi-Hakamäentie-Pasilan asema. 231X Leppävaara-Turuntie-Elielinaukio. 999A Leppävaara(laituri 23-24) -Kehä I-Länsiväylä-Ruoholahti
Vantaan ja Keravan suuntiin ajettiin ylimääräisiä linjoja
452X Myyrmäki-Eliel (Myyrmäestä suoraan Hämeenlinnan väylälle). 453X Martinlaakso-Eliel (Martinlaaksosta suoraan Hämeenlinnan väylälle). 633X Kerava-Savio as-Korso-Rautatientori (Linja kulki Savion asemalta Korsoon suoraan radanvarsitietä pitkin). 732X Koivukylä-Koivukylänväylä-Lahdenväylä-Hakaniemi .731X Korso-Hakaniemi (Ei Mikkolan kautta). 738X Kerava as-Hakaniemi (Ei Ahjon ja Sorsakorven kautta). 999B Tikkurila-Kehä III-Tuusulanväylä-Hakaniemi. 999C Tikkurila-Puistola-Lahdenväylä-Hakaniemi
Kuvat © Jyrki Längman: Veolian auto 48 linjalla 633X. Veolian auto 572 linjalla 738X. Veolian auto 536 linjalla 999C. Concordian auto 302 linjalla 999B.
Milano. Peter Witt -vaunu ja ohjaamo. Näitä valmistettiin 1928-30 (noin 500, ilmeisesti eri valmistajien toimesta variaatioineen.), ja yksilöitä on edelleen runsaasti käytössä (siinä 150). Kuvat 5.6.2009 © Jussi Salenius.
Kuva sateen piiskaamalta päivältä 15.6. Kolme fasadia ja kaksi niistä ok.
Koko Suomen junaliikenne pysähtyy maanantaina 15.6. Rautatieläisten Liiton ja Rautatievirkamiesliiton työnseisauksen vuoksi. Liikenne pysähtyy maanantaina 15.6. klo 3.00 ja käynnistyy jälleen tiistaina 16.6. klo 3.00. Katko koskee sekä henkilö- että tavaraliikennettä.
Sunnuntaina 14.6. lähtevät junat kulkevat normaalisti perille saakka lukuun ottamatta yöjunia, joiden kulussa on poikkeuksia.
Maanantaina 15.6. kulkevat vain sunnuntaina lähtevät yöjunat sekä ne kauko- ja lähijunat, jotka saapuvat pääteasemilleen ennen klo 3.00 aamulla. Helsingistä Moskovaan klo 17.52 lähtevän Tolstoi-junan (P 31) matkustajat kuljetetaan linja-autoilla Vainikkalaan, josta Tolstoi-juna lähtee. Moskovasta Helsinkiin klo 17.45 lähtevä Tolstoi-juna (P 790) kulkee normaalisti.
Tiistaina 16.6. liikenne käynnistyy klo 3.00 aamulla. Aamuyöllä ennen klo 3.00 lähtevät junat eivät liikennöi. Yöjunat eivät kulje maanantain ja tiistain välisenä yönä. Jyväskylästä Helsinkiin klo 5.30 lähtevä Pendolino (S 80) on peruttu. Liikenteen käynnistäminen uudelleen voi vaikuttaa jonkin verran tiistain liikenteeseen. Mahdollisista poikkeuksista ilmoitetaan erikseen.
Työnseisaukseen osallistuu Rautatieläisten Liiton ja Rautatievirkamiesliiton jäseniä. Näin ollen asemien lipunmyynnit ovat seisauksen ajan suljettuina eikä asemilla kuuluteta. VR:n asiakaspalvelunumeroissa on odotettavissa ruuhkaa.
HKL järjestää lisäliikennettä busseilla maanantaina rautatietyöntekijöiden lakon vuoksi. Työnseisaus pysäyttää pääkaupunkiseudun lähijunaliikenteen koko vuorokaudeksi maanantain vastaisena yönä.
Helsingin bussilinjoilla on lisäliikennettä maanantaina noin klo 7 - 9 ja 15 - 17.30. Lisävuorot ajetaan ruuhkan suuntaisesti eli ne lähtevät aamulla kaupunginosien päätepysäkeiltä* keskustan suuntaan ja iltapäivällä keskustasta eri kaupunginosiin.
YTV järjestää lisäliikennettä seutulinjoilla ja tiedottaa asiasta erikseen. Mahdollisista muutoksista tiedotetaan HKL:n ja YTV:n nettisivuilla.
Perinteinen Sambakarnevaali aiheuttaa poikkeusreittejä Aleksanterinkadun ja
Kruununhaan liikenteelle lauantaina 13.6. noin kello 15 - 18.00. Sambakulkue lähtee Senaatintorilta ja kulkee Pohjoisesplanadia pitkin Kolmen Sepän patsaalle.
Raitiolinjat 3T, 7A ja 7B ajavat poikkeusreittejä, samoin bussi 16. Kulkue saattaa myös aiheuttaa viiveitä liikenteeseen.
Raitiolinja 3T ajaa Kauppatorilta Kampin suuntaan Aleksanterinkadun sijasta Kruununhaan kautta ja jatkaa Kaisaniemenkatua ja Kaivokatua omalle reitilleen.
Raitiolinjat 7A ja 7B ajavat kumpaankin suuntaan Kruununhaan ja Aleksanterinkadun sijasta Kaivokadun ja Kaisaniemenkadun kautta.
Raitiolinjalla 3T Kampista Kauppatorin suuntaan sekä linjalla 4 on odotettavissa viiveitä noin klo 14.45 - 18. Linjat ajavat tarvittaessa Kruununhaan kautta.
Bergenin museoraitiotie http://www.besporvei.net/ .
Kaupungissa on lyhyt museokaturaitiotie, jota ollaan paraikaa pidentämässä.
Kuvassa 1 ensimmäistä vaunusarjaa edustava nro 10 vuodelta 1897. Kun alkuperäisiä
vaunuja ei ole säästynyt suurempaa määrää, on tilanne ratkaistu hankkimalla
Itä-Berliinistä erä kaksiakselisia moottori- ja perävaunuja, sekä myös
Oslosta on lainassa vanhoja vaunuja.
1 - 2: Bergenin liikennelaitos Tide http://www.tide.no on
Pohjoismaiden suurin johdinautoliikennöitsijä. 3: Pohjoismaissa ei ole
toista paikkaa, jossa on johdinauto- ja raitiovaunulangat ritirinnan. Kadun
nimi on Wolffsgaten. 4: Bergenin Bybanen http://www.bybanen.no/ on
rakenteilla oleva pikaraitiotie keskustasta Nesttuniin. Lisää Bergenin
kuvia. Kaikki kuvat © Jorma Rauhala.
Mechelininkadulla on menossa ratatyö, jossa rata siirtyy
aivan uuteen paikkaan.
1-2: Nuo punaiset ovat valumuotteja. Betonikakku on aika paksu. Parissa
koneessa on laippapyörät, mutta väärälle raideleveydelle. Työmaa vaikuttaisi
koneiltaan ja kieleltään olevan saksalainen. HKL 32 kotiutui tänään. Lähtö
oli 5.2. ja tulo siis 12.6. HKL 164 ja kusiputkan kurvi. Todella vihreämpää
kuin koskaan.
HKL-RL Rata Koskelassa, vai miten se menee?. 1: Tässä
päässä on kiskoa, toisessa päässä raide-elementtejä. 2: Neljä rullavaunua
ympyränmuotoisilla raiteillaan. Niiden päälle laitetaan kisko ja sitten
(kai) väännetään. 3: Jykevämpääkin kiskoprofiilia on varastossa.
Kaikki kuvat 12.6.
Mechelininkadulla Marian sairaalan ja Perhonkadun välillä laskettiin 10.6. puolen päivän aikaan satakunta metriä uutta rataa sijoilleen. Uusi linjaus kulkee viitisentoista metriä idempänä kuin nykyinen.
"Pikaratikka" ihan kuin valmiina jatkamaan matkaa, jos ei nyt Kotkaan niin ainakin Viikkiin :). HKL 9+505, Koskela 11.06.
HKL 162 on ikäänkuin pistänyt päänsä pensaaseen. Vallila 11.6.
Sauri: Historiallinen ilta raitioliikenteelle
"Ihmiset pitävät ratikoista”, apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri kommentoi kaupunginvaltuuston käsittelyssä ollutta Jätkäsaarta koskevaa joukkoliikenteen suunnitelmaa.
Uuden asuinalueen liikenne on tarkoitus rakentaa raitioliikenteen varaan. Linja 8:n reitti pitenee ja linjan ratikat kulkevat uuden Crusellin sillan kautta.
Sauri kannattaa uudessa videoblogissaan raitioliikennettä myös siksi, että se torjuu ilmastonmuutosta.
Kaupunginvaltuusto päätti hyväksyä 10.6. Jätkäsaaren raitiotieverkon perustamissuunnitelman joukkoliikennelautakunnan esityksen 11.12.2008 mukaisena siten, rata- ja pysäkkirakentamisen sekä sähkönsyöttöasemien rakennuskustannukset marraskuun 2008 hintatasossa ovat 25 miljoonaa euroa (alv 0%).
Paavalin kirkon silmukka oli kovassa käytössä kesäkuun kymmenentenä:
Linjojen 6 ja 8 Arabian pään liikenne oli klo 14 aikaan tunnin verran poikki siellä sattuneen kolarin vuoksi.
Vähän myöhemmin iltapäivällä Mäkelänrinteessä ilmeisesti putosi langat, jonka johdosta linja 1 kääntyi Paavalilla. Seiskat taas ajoivat kutistettua rengasta Eltsusta Brahiksen ja Porviksen kautta Sörkkaan. Ilmeisesti myös 7B:llä oli vastaava poikkeusreitti, vaikka se pystyisikin Mäkelänrinteen kiertämään Pasilaan mennessään.
Kiskonvaihto Hakaniemen ja Hämeentien alun kaarteessa on meneillään.
Laajalahdentiellä on vastikään alkanut kiskonvaihtotyömaa. HKR:n porukka ei vietä hartaushetkeä :) vaan miettii keilojen ym sijoitusta.
Hauhontiellä ollut jo rispaantunut kusiputkan kurvin jaksoerotin poistettiin 10.6. ja uusi laitettiin kurvin alkuun suoralle osuudelle.
Arabian kiskonvoitelulaite. Mitään ei ole tapahtunut sitten 15.5.
Arabian myötävaihde. Mielenkiintoinen hylly on kulunut sisäkaarteen puolelle. Vastaavaa oli myös ulkokaarteesa. Onkohan tällaista kaikissa vaihteissa?
Kaikki kuvat 10.06.
Kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee 11.6. Raide-Jokerin alustavaa yleissuunnitelmaa.
Raide-Jokeri liiteosa on melkoisen raskas pdf-tiedosto.
Tässä Raide-Jokeri -sivu "Alustava yleissuunnitelma".
Välipalatuokio Vallilassa: keskipäivällä 8.6.
Ensin tuli HKL 164 linjalla 8, sen perään HKL 86 koeajolla ja tämän perään HKL 76 myös koeajolla.
Ja HKL 76 havaittiin ti 9.6.09 klo 12:05 linjalla 3T Kampin metroaseman kohdalla matkalla kohti Kauppatoria. (Jussi Mäkinen)
Varsinainen "kokoontumisajo": HKL 162 oikea lamppu rutussa, HKL 86 taas lähdössä, HKL 201 muuten vain paikalla ja HKL 66 juuri tulleena.
Tuttu kuljetusliike taasen. HKL 55:n Saksanmatka alkaa tänään.
Kaikki kuvat puolilta päivin 8.6.
Enerco R10, vanha raiteen nostokone, jossa on ilmeisesti myös kallistusominaisuus. Konepaja Mankinen on valmistanut näitä VR:lle sekä HKL:lle ainakin 2 kpl. HKL:n koneet on muutettu sopivaksi urakiskolle. Kuva Koskela 19.5.2009 © Jorma Rauhala.
HKL 9 + 505 oli 5.6. liikkeellä reitillä Vallila – Kruununhaka – 3-seppää – Munkkiniemi – Töölön halli – Helsinginkatu – Koskela. Lähtö Vallilasta oli noin klo 13:17. Kuvat www.kaupunkiliikenne.net
9 ja 505 Vallilassa 85:n kaverina. 9 + 505 Munkkiniemessä Vario 213:n rinnalla.
Menneen ajan tehokasta raitioliikennekapasiteettia Munkkiniemen sivuraiteella.
Tässä on mallia uuden vaunukaluston pituudesta Runeberginkadulla.
28.5. Kaupunkisuunnittelulautakunta hyväksyi suunnitelman "Torikortteleiden liikennesuunnitelma".
HKL-liikelaitos (.doc) ei ole asiasta innoissaan. Ja tällaista suunnitelma toteutuessaan tarkoittaisi.
On jäänyt uutisoimatta, että HKL 101 on viides MLNRV jo toukokuulta. Alemmassa kuvassa telirungon valmistajanlaatta.
Kuvat Vallila 19.5. © Jorma Rauhala.
Raitiolinja 3T on Töölöstä keskustan ajosuuntaan poikkeusreitillä
keskiviikkoiltana 3.6. noin klo 23.15 alkaen.
Linja ajaa Ooppera - Rautatientori -välin Mannerheimintietä pitkin
Runeberginkadulla tehtävien kiskotöiden vuoksi. 3T:n Töölön ja Kampin
reittiosuus jää keskustan suuntaan ajamatta. Toiseen ajosuuntaan linja
liikennöi normaalireitillään.
HKL uusii raitiovaunukiskoja Hämeentiellä sunnuntaista 7.6. alkaen torstaihin 11.6. asti. Työmaa sijaitsee Hämeentiellä Hakaniemen hallin kohdalla. Työstä aiheutuu haittaa liikenteelle.
Bussilinja 51 ajaa kiskotyön aikana Hakaniemestä lähtiessään poikkeusreittiä.
Kaikki kuvat 2.6.:
Vallilassa vaunu 36 oli oikaisupilttuussa, josta se siirrettiin maalaamoon.
Kuudes (korj.) MLNRV-väliosa oli maalaamossa, josta se siirrettiin H-1 toimin välivaiheiden kautta oikaisupilttuuseen.
Paikallisen tiedon mukaan väliosa tulee vaunuun 102.
Fredrikinkadun ratatyömaata. Pysäkki Iso Roobertinkatu (numero 0813) Fredrikinkadulla on poistettu käytöstä (1.6.) kiskotyömaan vuoksi. Pysäkki on ollut linjan 3B käytössä Bulevardin suuntaan ajettaessa. Pysäkki on poissa käytöstä työmaan vaatiman ajan, todennäköisesti ensi viikon loppuun asti.
Koskela, rataosaston "radanvalmistamo". Oikealla olevat raide-elementit ovat vasta ikään kuin aihioita. Niistä sitten tehdään juuri tietylle paikalle tarkoitettu kiskotus.
Rakenteesta päätellen voisi ajatella, että on kovin hankalaa korvata elementistä jokin metrin pätkä paikan päällä (tapaus Eira). Mieluummin tehdään kokonaan uusi.
Valmiit elementit merkitään eli nimetään. Tuossa näkyisi olevan Hollantilaisentie, Snellmaninkatu/Rauhankatu ja Hakaniemi/Hämeentie.
Heti kesäliikenteen ensimmäisenä arkipäivänä 1. 6. 2009. Concordia Busin helsingin linjalla 55A "väärä" bussi: puolimatala Volvo Säffle 135.
29.5.:
Tutustukaamme hieman tarkemmin ahkeran puurtajan, hiomavaunu HKL 2119:n, sielunelämään:
Vallilan ratapihalla oli meneillään ajolangan "tarkistusajo":
Seuraava Saksaan lähtijä, HKL 55. H-1 työntää vaunua Euranhallien puolelle, leveäoviseen pilttuuseen:
Raitiolinja 4 Merisotilaantorille ajaa poikkeusreittiä maanantain 1.6. ja
tiistain 2.6. välisenä yönä Katajanokan vankilan kohdalla tehtävän nostotyön vuoksi.
Viimeinen lähtö Merisotilaantorilta on kello 23.08. Tämän jälkeen raitiolinja 4 liikennöi kuten 4T ja ajaa Katajanokan terminaalille.
Helsingin liikenne kesäaikaan 31.5.
Helsingin bussit ja raitiolinjat siirtyvät kesäaikatauluihin sunnuntaina 31.5. Metro jatkaa talviaikatauluin.
Metro ajaa ruuhka-aikana viiden minuutin vuorovälein 29.6.-2.8. ja siltaremontin takia harvennetuin vuorovälein viikonloppuina 1.-2.8. ja 7.-8.8.
Naisten Kymppi aiheuttaa liikennekatkoja ja viiveitä sunnuntaina 31.5.
Tapahtuma hidastaa eniten Mannerheimintien liikennettä noin klo 13 - 13.50, jolloin juoksijat lähtevät katuosuuksille. Mannerheimintien etelään suuntautuva liikenne saattaa katketa Töölön kisahallin kohdalla ja liikenne hidastuu myös pohjoiseen päin.
Myös Runeberginkadun, Helsinginkadun ja Mechelininkadun liikenteessä on pitkiä katkoksia. Viiveitä saattaa olla myös Paciuksenkadulla ja Nordenskiöldinkadulla.
Tapahtuman vuoksi ei ole ennalta suunniteltuja poikkeusreittejä, mutta raitiolinjat 3T ja 8 ajavat tarvittaessa Mannerheimintien ja Helsinginkadun kautta.
HKL:n raitioliikenneyksikkö aloittaa Telakkakadun ja Tehtaankadun kulmassa rikkoutuneen raitiovaunukiskon uusimisen keskiviikkona 27.5. Työmaa katkaisee osan Telakkakatua ja Tehtaankatua.
Työmaan vuoksi bussilinjat 14B ja 16 ajavat poikkeusreittejä keskiviikkoaamusta 27.5. perjantain 29.5. liikenteen päättymiseen saakka.
Bussit 14B ja 16 ajavat kumpaankin suuntaan poikkeusreittiä Tehtaankatu - Laivurinkatu - Eiranranta - Hernesaarenranta. Reitiltä pois jääviä pysäkkejä korvataan osittain Eiranrannan ja Hernesaarenrannan kulmaan sijoitettavalla tilapäisellä pysäkkiparilla.
Raitiolinjan 1A poikkeusreitti jatkuu
Kiskovaurion vuoksi linja 1A on ajanut poikkeusreitillä maanantaista 25.5. lähtien ja poikkeusjärjestely jatkuu 29.5. liikennöintiajan loppuun saakka. Linja 1A ei aja Pursimiehenkadun päätepysäkille vaan käyttää päätepysäkkinä Kauppatorilla linjan 1 päätepysäkkiä. Kauppatorilta Eiran sairaalalle pääsee raitiolinjalla 3T (Olympialaiturin pysäkillä linjatunnus vaihtuu 3B:ksi).
Eiran sairaalan ja Pursimiehenkadun päätepysäkin välisellä osuudella liikennöi korvaava bussi 1AX. Bussi ajaa raitiolinjan 1A liikennöintiaikana reittiä Tehtaankatu/Eiran sairaala - Perämiehenkatu - Pursimiehenkatu - Telakkakatu - Merimiehenkatu - Perämiehenkatu - Tehtaankatu - Laivurinkatu - Pietarinkatu - Kapteeninkatu - Tehtaankatu/Eiran sairaala.
Myös kolmoset edelleen poikkeusreiteillä iltaisin
Raitiolinjojen 3B/3T poikkeusreitit ovat käytössä 28.5. asti iltaisin klo 22 alkaen yöliikenteen loppuun.
Linja 3B ajaa Hakaniemestä tullessaan Bulevardia Hietalahdenkadulle ja Ruoholahdenrantaan linjan 6 päätepysäkille, josta se lähtee linjatunnuksella 3T Bulevardia ja Mannerheimintietä Simonkadulle, Kamppiin ja Töölöön.
Kampin suunnasta tuleva 3T ajaa normaalireittiä Kaivokatua, Mikonkatua ja Aleksanterinkatua Kauppatorille ja Olympialaiturille. Olympialaiturin pysäkiltä liikennöi 3B Eiran suuntaan normaalireittiään Tehtaankatu - Laivurinkatu - Fredrikinkatu - Bulevardi - Mannerheimintie - Kaivokatu. Eirassa on siis iltaisin raitioliikennettä vain tähän suuntaan.
Lisäksi linja 3T ajaa tiistaina 26.5. klo 23.30 alkaen yöliikenteen loppuun Oopperalta keskustaan päin Mannerheimintietä Lasipalatsille. Kampin reittiosuus jää tässä suunnassa ajamatta. Oopperan suuntaan 3T ajaa normaalireittiä Kampin ja Runeberginkadun kautta.
25.5.: Kaupunginhallitus hyväksyi omalta osaltaan valtuustoon 10.6. menevän asian
Jätkäsaaren raitiotieverkon perustamissuunnitelma
Telakkakadulla sattuneen kiskovaurion vuoksi raitiolinja 1A ei voi ajaa päätepysäkilleen Perämiehenkadulle. Linja kääntyy Kauppatorilla takaisin Käpylän suuntaan ja Eiran reittiosuus jää ajamatta. Poikkeusreitti on käytössä 25. - 29.5.
Raitiolinjan 1A liikennöintiaikoina ajamatta jäävää reittiosuutta Eiran sairaalan ja Perämiehenkadun päätepysäkin välillä korvataan pikkubussilla. Eiran sairaalalle pääsee Kauppatorilta raitiolinjalla 3T.
Eirassa liikennöivän linjan 3B aikaisemmin ilmoitettu poikkeusreitti muuttuu 25.5. Muutoksen syynä on maanantaina rikkoutunut raitiovaunukisko linjan 1A päätepysäkin tuntumassa.
Reittiä linjan 1A päätepysäkille oli tarkoitus käyttää korvaavana reittinä Fredrikinkadun työmaan aikana. Varayhteyden rikkoutumisen vuoksi Fredrikinkadun kiskotyömaata muutetaan niin, että linja 3B liikennöi normaalireittiään Eirasta Hakaniemeen. Työmaajärjestelyjen muutoksen vuoksi myös raitiovaunua korvaava bussilinja 3X on peruttu.
Kolmosten poikkeusreitit ovat käytössä 25. - 28.5. iltaisin klo 22 alkaen yöliikenteen loppuun.
Hakaniemestä tullessaan 3B ajaa Bulevardia Hietalahdenkadulle ja Ruoholahdenrantaan linjan 6 päätepysäkille, josta se lähtee linjatunnuksella 3T Bulevardia ja Mannerheimintietä Simonkadulle, Kamppiin ja Töölöön.
Olympialaiturin pysäkiltä Eiran suuntaan 3B liikennöi normaalireittiään Tehtaankatu - Laivurinkatu - Fredrikinkatu - Bulevardi - Mannerheimintie - Kaivokatu.
Linjalta 3T jää pois käytöstä useita vilkkaita pysäkkejä keskustassa. Poikkeusreittien aikana 3T ei käytä Aleksanterinkadulla keskustan suuntaan ajavien linjojen pysäkkejä Senaatintori (0406) ja Aleksanterinkatu (0404), Mikonkadulla Kaisaniemen puoleista pysäkkiä (0425) eikä Kaivokadulla Rautatieaseman puoleista pysäkkiä (0302).
Kaivokadulla Rautatieaseman pysäkkiparilla kolmoset liikennöivät siis seuraavasti: aseman puoleiselta pysäkiltä ajaa vain 3B Bulevardille ja Hietalahteen. Kaivotalon puoleiselta pysäkiltä ajaa 3T Mikonkadulle ja Kauppatorille päin ja 3B Hakaniemen suuntaan.
Näiden poikkeusreittien lisäksi linja 3T ajaa Runeberginkadun ratatöiden vuoksi poikkeusreittiä Töölössä kahtena yönä. Sunnuntaina 24.5. klo 23.30 alkaen yöliikenteen loppuun asti 3T ajaa pohjoisen suuntaan poikkeusreittiä Lasipalatsille ja suoraan Mannerheimintietä Oopperalle. Tiistaina 26.5. klo 23.30 alkaen yöliikenteen loppuun 3T ajaa toiseen suuntaan eli keskustaan päin Oopperalta Mannerheimintietä Lasi-palatsille. Poikkeusreitin aikana ko. ajosuunnassa linjalta jää ajamatta Kampin-Töölön reittiosuus. Toiseen suuntaan 3T ajaa normaalireittiä Runeberginkadun ja Kampin kautta.
Vallila 25.5. Lähde HKL-RL: MLNRV etenee hiukan myöhässä. VIS:llä on ollut vaikeuksia tuotannon käynnistelyssä ja lisäksi ilmastointilaitteiden sekä
matkustajalaskentalaitteiden asunnuksiin varautuminen ovat aiheuttanut rakenteisiin muutoksia, jotka ovat poikineet viivettä.
Vaunut 80 ja 85 ovat liikenteessä, tosin 85:sta on vaivannut jarruvika, joka on haluttu selvittää perinpohjaisesti, eikä vaihtamalla jarruohjainta, mikä olisi nopein tapa, mutta viallista komponettia ei saataisi kiinni.
Vallilassa on kaksi väliosaa valmiina liikenteeseen, yksi mekaanisesti liitettynä ja yksi menossa ensiviikolla katkaisuun. Ensi viikolla tulee myös uusi palanen siihen ympättäväksi.
Ilmastointi on asennettu yhteen vaunuun ja koekäyttö tehty.
Parin viikon sisällä on 4kpl väliosia liikenteessä ja vuoden lopussa hiukan alle 20.
HKL 151 menossa iltaruuhkaan linjalle 1. Ja Eiraanhan ei sitten ole asiaakaan.
21.5.:
"Kokoontuminen" Vallilassa. Kaikissa "Koeajo"-kivet, vaan yhdestä se ei näy!
HKL
60 ja 69. Pientä eroa on ulkoisessa näössä.
Harvinaisessa paikassa on HKL 68 ja vielä tallin ovi auki. Vaunussa on
pitkittäistä kolhiota ovien puolella.
Saksasta on saapunut juoksupyöräkertoja;
Gutehoffnungshütte Radsatz
GmbH.
Ratatyö Runeberginkadulla ja Fredrikinkadulla.
Raitiokiskojen uusimistyöt Fredrikinkadulla Punavuoressa ja Runeberginkadulla Töölössä aiheuttavat linjoille 3B ja 3T poikkeusreittejä ilta- ja yöliikenteessä 24.5. alkaen.
Fredrikinkadun töiden aiheuttamat kolmosten poikkeusreitit ovat käytössä 24. - 28.5. iltaisin klo 22 alkaen yöliikenteen loppuun. Olympialaiturin pysäkiltä Eiran suuntaan lähtevä 3B ajaa Tehtaankatua linjan 1A päätepysäkille Pursimiehenkadulle ja sieltä samaa reittiä Kauppatorille ja edelleen Kruununhaan kautta Hakaniemeen.
Hakaniemestä tullessaan 3B ajaa Bulevardia Hietalahdenkadulle ja Ruoholahdenrantaan linjan 6 päätepysäkille, josta se lähtee linjatunnuksella 3T Bulevardia ja Mannerheimintietä Simonkadulle, Kamppiin ja Töölöön.
Ajamatta jäävää reittiosuutta Eirassa korvaa bussi 3X. Bussi ajaa 24. - 28.5. klo 22.00 - 02.00 yhteen suuntaan lenkkiä Fredrikinkatu - Bulevardi - Erottajankatu - Uudenmaankatu - Yrjönkatu - Korkeavuorenkatu - Tehtaankatu - Laivurinkatu - Fredrikinkatu. Bussi käyttää raitiovaunupysäkkejä, mutta pysähtyy tarpeen mukaan muillakin reitin varrella olevilla pysäkeillä. Reittikartta liitteenä.
Poikkeusreiteistä huomattavia pysäkkimuutoksia
Kolmosilta jää pois käytöstä useita vilkkaita pysäkkejä keskustassa. Poikkeusreittien aikana linja 3B ei käytä Mannerheimintiellä olevaa Stockmannin puoleista pysäkkiä Ylioppilastalo (pysäkkinumero 0701), Rautatieaseman Kaivotalon puoleista pysäkkiä (0301) eikä Hakaniemen suuntaan ajavien linjojen pysäkkejä Kaisaniemi (0303) ja Varsapuistikko (0305).
Linjalta 3T jäävät poikkeusreittien ajaksi pois käytöstä Aleksanterinkadulla keskustan suuntaan ajavien linjojen pysäkit Senaatintori (0406) ja Aleksanterinkatu (0404), Mikonkadulla Kaisaniemen puoleinen pysäkki (0425) sekä Kaivokadulla Rautatieaseman puoleinen pysäkki (0302).
Kaivokadulla Rautatieaseman pysäkkiparilla kolmoset liikennöivät siis seuraavasti: aseman puoleiselta pysäkiltä ajaa vain 3B Bulevardille päin ja Kaivotalon puoleiselta pysäkiltä vain 3T Mikonkadulle ja Kauppatorille päin.
3T poikkeusreitillä Töölössä kahtena yönä
Näiden poikkeusreittien lisäksi linja 3T ajaa Runeberginkadun ratatöiden vuoksi poikkeusreittiä Töölössä kahtena yönä. Sunnuntaina 24.5. klo 23.30 alkaen yöliikenteen loppuun asti 3T ajaa pohjoisen suuntaan poikkeusreittiä Lasipalatsille ja suoraan Mannerheimintietä Oopperalle. Tiistaina 26.5. klo 23.30 alkaen yöliikenteen loppuun 3T ajaa toiseen suuntaan eli keskustaan päin Oopperalta Mannerheimintietä Lasipalatsille. Poikkeusreitin aikana ko. ajosuunnassa linjalta jää ajamatta Kampin-Töölön reittiosuus. Toiseen suuntaan 3T ajaa normaalireittiä Runeberginkadun ja Kampin kautta.
Helatorstaina 21.5. keskustassa on kaksi suurta yleisötapahtumaa, jotka aiheuttavat muutoksia ja viivästyksiä raitio- ja bussiliikenteeseen.
Helsingin VPK järjestää 145-vuotisparaatin klo 12.45 -13.30. Paraati kulkee reittiä Hietalahdentori - Bulevardi - Eteläesplanadi - Kauppatori - Pohjoisesplanadi - Lönnrotinkatu - Hietalahdentori.
Paraatin kohdalla kulloinkin oleva katuosuus suljetaan liikenteeltä. Mannerheimintie suljetaan kokonaan liikenteeltä noin 15 minuutin ajaksi Etelä- ja Pohjoisesplanadin välillä. Raitiolinjat 3T, 3B, 4, 6, 9 ja 10 käyttävät poikkeusreittejä noin klo 12.30 - 13.30 ja ajavat Katajanokalle.
Helsingin hiippakunta viettää 50-vuotisjuhlaansa järjestämällä Senaatintorilla juhlamessun klo 11.15 - 16.30. Järjestäjät toivovat yleisön saapuvan tapahtumaan oman auton sijasta julkisilla kulkuvälineillä.
Raitiolinjalla 1 ajetaan kaksi erikoislähtöä Käpylästä klo 11.15 ja 11.25. Mellunmäestä ja Vuosaaresta ajetaan tilausmetrojunat. Mellunmäen lähtö ajetaan klo 10.50 ja Vuosaaren lähtö klo 10.55. VR lisää vaunuja Helsingin suunnan N- ja M-juniin klo 10.24 -11.23.
5.5.: Hankintailmoitus, erityisalat:
Helsingin kaupunki : Töölön raitiotievarikon vaihdekujan uusiminen vaihteilla
8.4.: Hankintailmoitus, erityisalat:
Helsingin kaupungin HKL-liikelaitos : Metrojunayksiköt M300
Vihdoin joutui linssin eteen Frezza -vaunu HKL 151. Koskela 19.5.
Hilman jälki-ilmoituksen (8.5.) mukaan "Nivelraitiovaunujen ohjaamon ja matkustamon jäähdytysjärjestelmä" (MLNRV) on tilattu 11.2. seinäjokiselta Lumikko Oy:ltä. Tämähän poiki muistaakseni valituksen. Nyt sitten lienee päästy lopulliseen tulokseen.
Näin tyylikäs on 34 vuotta vanha NrI (S) , HKL 69, käytyään Saksassa peruskorjauksessa.
MLNRV HKL 76 seisoskelee Koskelassa hyvässä seurassa.
Kuvassa näkyy missä tämä risteys Koskelassa on nykyään ja missä ennen säilytyshallin laajennusta oli toinen vastaava raide (korj. 19.5.). Poistetusta on kuitenkin turhat urat ummettu.
Tukemiskone HKL 1767 tuotiin iltapäivällä kuorma-auton kyydissä (jostakin) Koskelan rataosaston tiloihin. Kiskotusta siellä ei toki ollut.
Kuvat ja havainnot 18.5.
HKL 9+505:
HKL 9+505 ensimatkallaan (Vallilasta Koskelaan) 11.5.
Myös pilsnerivaunu, HKL 153, oli Koskelassa samana päivänä. Kuvat © Ari-Pekka Tuominen
VR:n lähiliikenteen aikataulut muuttuvat 31.5.2009. Kesäaikataulut ovat voimassa 15.8. asti.
Pääradan I- ja K-junien vuorot harvenevat arkipäivisin ruuhka-aikoina niin, että junat lähtevät 15 minuutin välein.
Riihimäen R-junien aikatauluista muuttuu vain Riihimäeltä Helsinkiin klo 21.52 lähtevä vuoro viisi minuuttia myöhäisemmäksi. Muiden pääradan lähijunien, eli G-, T- ja H-junien aikataulut pysyvät ennallaan.
Oikoradan Z-junien lähtöajat Lahdesta klo 16 jälkeen muuttuvat nykyisistä lähtöajoista kuusi minuuttia myöhäisemmiksi. Muutokset johtuvat radan perusparannustöistä.
Helsingistä Leppävaaraan kulkevilla A-junilla ei ole kesäksi tulossa muutoksia aikatauluihin.
Muiden rantaradalla liikennöivien lähijunien (E-, L-, U-, S- ja Y-junien) aikatauluihin on tulossa vain muutamia muutoksia, jotka tekevät kulkuajoista nykyistä yhdenmukaisempia.
Vantaankosken radan M-junien aikatauluihin ei tule muutoksia kesäkaudelle.
Esisuunnitelma raitiolinjasta (5) Itä-Pasila – Arabia (A.Alku etc)(03.09)
Tuore selvitys kampusratikan käyttäjämääristä. Kaikki luvut ja oletukset perustuvat yliopiston
maantieteen laitoksen tutkimukseen
http://blogs.helsinki.fi/liikenneyhteystutkimus-kumpula/files/2009/05/kampuskysely_4_2009.pdf
Eli arvio 6500 päivittäisestä matkustajasta perustuu riippumattoman yliopiston tutkimukseen ja siinä
esitettyihin kulkumuotolukuihin.
Rasvaa ja ratatöitä 15.5.:
Katajanokalle asennettiin kiskojen voitelulaitteisto 22.4. "Mellakka-aidat"
lienee unohdettu sinne.
Laitteiston sydän on kuvan oikeassa laidassa aitaelementin takana.
Laitteiston valmistaja:Bijur Delimon.
Tyyppi StaTrack. Laatikon valmistaja: Uesa.
Neljä voitelupistettä. Voitelupiste.
Arabian voitelulaitteisto näkyy olevan remontissa:
HY-Power Greasemaster. Näkyy
putkitus ja neljä voitelupistettä (ja kuvaajakin ;)).
Kiskonvaihtoa Mannerheimintiellä Tukholmankadun ja
Reijolankadun välillä.
Urakoitsija –
Rataratkaisut Novia
(tarvitsee todella IE -selaimen auetakseen). Koppiauto on rekisteröity
Berliiniin ja Ahlmannikaan ei ole Suomesta. Yhtäkkiä klo 14 tultiin paikalle
alettiin hitsata uutta ja vanhaa kiskoa yhteen. Työntekijöiden kieli oli
saksa. Vaunukuvassa näkyy Novian "ratkaisu". Tässä on vasta kaksi vuoroa
neloselta ja kympiltä. Vielä jonoon ehti vuoro kummaltakin ja seuraava pari
oli jo näköetäisyydellä.
Ruuhka-aikoina kaikki Mannerheimintien ajokaistat ovat liikenteen
käytössä, mutta ruuhka-aikojen ulkopuolella töitä tehdään myös kiskojen
puoleisilla kaistoilla molemmilla ajoradoilla. Ei vielä ihan ollut
ruuhka-aika.
Kustaa Vaasan tien alussa on soraperustaista rataa muutettu
siten. että kiskojen väli on betonoitu.
Uskaltaisikohan olettaa, että "nurmirataa" on tulossa.
Kaupunkisuunnittelulautakunta käsitteli 14.5. asiaa
TORIKORTTELIT, RAKENTAMISTAPAOHJE JA JULKISTEN ULKOTILOJEN, VALAISTUKSEN JA OPASTUKSEN YLEISSUUNNITELMA
Asia pantiin pöydälle seuraavaan kokoukseen.
Torikorttelit ovat Sarvikuono, Leijona ja Elefantti (Aleksanterinkatu - Unioninkatu - Pohjoisesplanadi - Helenankatu).
"Lähitulevaisuudessa Torikorttelit vilisevät elämää. Helsingin ”vanhassa kaupungissa” nautitaan taiteesta ja musiikista, syödään ja juodaan, vietetään vapaa-aikaa.
Kortteleiden kävelykaduilla ja sisäpihoilla kohtaavat helsinkiläinen ja matkailija, liikemies ja yliopiston opiskelija. Kaupungintalo-kortteleiden dynaamisuus näkyy
tapahtumissa ja ajan ilmiöissä alueella."
Torikortteleiden alueen katujen liikenneratkaisun painopiste on jalankulkualueiden kehittäminen. Jalankulkupainotteisuus tarkoittaa merkittäviä muutoksia
raitiovaunuliikenneverkkoon. Raitiovaunuliikenteen toimivuuden selvittämiseksi on tehty erillisenä konsulttityönä raitioliikennejärjestelyjen toimivuustarkastelu.
Liikennejärjestely tarkoittaa seuraavia muutoksia katuverkkoon:
-- Aleksanterinkadulla Senaatintorin kohdalla sallitaan vain joukkoliikenne,
taksit sekä huolto- ja tontilleajo. Kadun linjaus muuttuu pohjoisemmaksi Aleksanterinkadun muuhun linjaukseen nähden. Ajorata rakennetaan lähes
Senaatintorin tasoon. Raitiovaunuille varataan omat kaistat.
-- Katariinankatu muutetaan kävelykaduksi, jolla on huolto- ja tontilleajo sallittu. Kadulta poistetaan raitiovaunuliikenne.
-- Unioninkatu muutetaan kaksisuuntaiseksi Pohjoisesplanadin ja Aleksanterinkadun välillä. Myös raitiovaunuliikenne kaksisuuntaistetaan kyseisellä välillä.
-- Havis Amandan aukion raitiovaunukiskojärjestelyihin tehdään muutoksia. Kiskolinjat siirretään torin laidoille, jolloin torille jää mahdollisimman paljon jalankulkutilaa. Raitiovaunupysäkit siirretään torilta pois.
-- Eteläesplanadi 2 edustalle rakennetaan raitiolinja 1 päätepysäkki sekä uudet kiskot.
-- Etelärantaan rakennetaan uudet raitiovaunupysäkit linjoille 1A, 3B ja 3T. (Listassa vain raitioliikennettä koskevat kohdat.)
Karttakuva alueesta. Muuttuva raitioliikenne punaisella.
Esityslistateksti: Ehdotus: Kaupunkisuunnittelulautakunta päättänee lähettää 1.kaupunginosan (Kruununhaka) kortteleiden 4, (Elefantti), 30 (Leijona) ja 31 (Sarvikuono) rakentamistapaohjeen ja julkisten ulkotilojen, valaistuksen ja opastuksen yleissuunnitelman kaupunginhallitukselle puoltaen sen hyväksymistä.
Välipalanivel HKL 86 Vallilan yläpihalla koeajokilvin 12.5. klo 13.45.
Äitienpäivänä (10.5.) alkuillasta vaunu 238 väsähti ja perästä tullut 237 työnsi Hämeentietä pohjoiseen. Kuvat © Markku Fredman
Viimeinen veivimanne HKL 154 sai 7.5. ajokytkimen servon. Kaikissa manneissa on veivi varalla, mutta irti sahattuna, ja sitä saa käyttää vain servon vikatilanteissa vaunun halliin viemiseksi. Ludde HKL 150 jää veivitoimiseksi.
HKL 152 lähdössä iltaruuhkaan kilvitettynä linjalle 1. Koskela 7.5.
Tukemiskone HKL 1767 remontissa Vallilassa 7.5. Monttööri on koneen toisella puolella. Ilmeisesti tätäkin edelleen tarvitaan.
HKL 61 ja lyhytkestoinen raitiovaunukaista, sekä kaistan mahdollistava pysähtymiskieltomerkki. Pohjolankatu 29.4.
Sveitsi:
Bern iso raitiovaunujen ja johdinautojen risteyskohta, huomatkaa ajolankojen runsaslukuisuus.
Tässä kellotornin risteyksessä on myös johdinautojen ajolankavaihteet. Luulisi olevan melko arka kohta. (Vaunu Be 4/8, ABB-Vevey).
Luzern johdinauto perävaunuineen. (Perävaunu Lanz & Marti/Hess APM). Kuvat © Jussi Salenius.
Pari kuvaa Norrköpingistä huhtikuun lopulta. Nivelvaunukuvasta näkee, että katuun voi tehdä merkintöjä muutenkin kuin maalaamalla (kuvan alareuna). Kuvat © Ismo Leppänen
Raitiolinja 3B ajaa poikkeusreittiä ensi viikon kaikkina arkipäivinä. Poikkeusreitit ovat käytössä
4. - 8.5. klo 9.00 - 19.00 Fredrikinkadulla tehtävien kiskotöiden vuoksi. Muina aikoina liikennöidään normaalisti.
Olympialaiturin pysäkiltä Eiran suuntaan lähtevä 3B ajaa Tehtaankatua linjan 1A päätepysäkille Pursimiehenkadulle ja sieltä samaa reittiä Kauppatorille ja edelleen Kruununhaan kautta Hakaniemeen.
Hakaniemestä tullessaan 3B ajaa Bulevardia Hietalahdenkadulle ja Ruoholahdenrantaan linjan 6 päätepysäkille, josta se jatkaa linjatunnuksella 3T Bulevardia ja Mannerheimintietä Simonkadulle, Kamppiin ja Töölöön.
Ajamatta jäävää reittiosuutta Eirassa korvaa bussi 3X. Bussi ajaa 4. - 8.5. klo 9.00 - 19.00 yhteen suuntaan lenkkiä Fredrikinkatu - Bulevardi - Erottajankatu - Uudenmaankatu - Yrjönkatu - Korkeavuorenkatu - Tehtaankatu - Laivurinkatu - Fredrikinkatu. Bussi käyttää raitiovaunupysäkkejä, mutta pysähtyy tarpeen mukaan muillakin reitin varrella olevilla pysäkeillä.
Vapunaattona 30.4. Helsingin liikenteessä ajetaan arkiaikataulujen mukaan. Raitioliikenteessä ja Suomenlinnan lauttaliikenteessä noudatetaan perjantaiaikatauluja.
Vapunpäivänä 1.5. raitiolinjoilla ja lautalla on sunnuntaiaikataulut, metrolla ja busseilla lauantaiaika-taulut. Jouko-kaupunginosalinjoja ei kuitenkaan liikennöidä. Raitiolinjoilla 10 sekä 3B/3T on lisäliiken-nettä linjatunnuksilla 10X ja 3X. Vapunpäivänä järjestetään useita kulkueita, jotka aiheuttavat viiväs-tyksiä keskustan busseille ja raitiovaunuille. Poliisi ohjaa liikennettä kulkueiden aikana.
Poikkeusreitit
Ydinkeskustan kadut rauhoitetaan jalankulkijoille vapunaattona klo 17 alkaen. Aleksanterinkadun raitio-linjat 1A, 3B, 3T, 4, 4T, 7A ja 7B ovat poikkeusreiteillä noin klo 17 alkaen aaton yöliikenteen loppuun ja bussi 16 vapunpäivään noin klo 18 asti.
" 1A ajaa Kruununhaan sijasta Rautatieaseman kautta Mannerheimintielle, ja edelleen Bulevardia ja Fredrikinkatua pitkin päätepysäkilleen Perämiehenkadulle. Käpylän suuntaan ajetaan samaa reittiä.
" 3T kääntyy Kampista tullessaan Simonkadulta Mannerheimintielle ja ajaa Bulevardia, Fredrikinkatua ja Tehtaankatua linjan 1A päätepysäkille. Siitä vaunut lähtevät linjatunnuksella 3B samaa reittiä Bulevardille ja Mannerheimintielle, jolta ne kääntyvät Kaivokadulle omalle reitilleen Hakaniemen suuntaan.
" Myös Hakaniemestä keskustaan ja Bulevardille ajava 3B kiertää linjan 1A päätepysäkin kautta ja palaa linjatunnuksella 3T Bulevardille ja Mannerheimintielle, jolta se kääntyy Simonkadulle normaalireitilleen.
" Eirassa raitiovaunuilta pois jäävää reittiosuutta korvataan osittain bussilla 3X, joka liikennöi
klo 17 - 1.30 reittiä Fredrikinkatu - Laivurinkatu - Tehtaankatu - Laivasillankatu - Eteläranta - Pohjoinen Makasiinikatu - Fabianinkatu - Eteläinen Makasiinikatu - Laivasillankatu - Tehtaankatu - Laivurinkatu - Laivurinrinne - Bulevardi - Fredrikinkatu.
" Linjat 4 ja 4T eivät aja Aleksanterinkatua, vaan kiertävät molemmissa ajosuunnissa Rautatieaseman, Kaisaniemenkadun ja Kruununhaan kautta.
" Linjat 7A ja 7B ajavat Rautatieaseman ja Kaisaniemenkadun kautta eivätkä kierrä Kruunuhaan ja Aleksanterinkadun lenkkiä.
Uusi raitiotie:
יְרוּשָׁלַיִם, Jerušalajim, Jerusalem:
Jerusalemissa rakennetaan uutta raitiotietä keskustan läpi hirveän liikenteen helpottamiseksi. Jaffa-katu, kaupungin pääkatu. Kuvassa Citadis 302, joita on hankittu 46 kpl.
Kuvat maaliskuulta © Håkan Wiik
Jerusalem Light Rail Project Jerusalem Railcars on the Move
Projekti on käsittääkseni viivästynyt pahastikin. Aloitusta odotellaan nyt vuodeksi 2010. Koko vaunusarja lienee jo toimitettu ja seisoo varikolla.
Projektin rasitteena on lisäksi Länsiranta ja yleensä Palestiinan kysymys. Palestiinalaiset eivät pidä siitä, että raitiotie koukkaa itä-Jerusalemissa. jne? ("webmaster")
Keväisiä kuvia Turusta:
Jäätelökioski 24 on edelleen muistona menneistä. Hevosraitiotien vaunutalli on melko huonossa kunnossa. Kuvassa sen parhaat puolet.
Kuvat 12.4. © Jorma Rauhala.
28.4.: Vilskettä Töölössä klo 11.30 -aikaan. HKL 60, Heltech´in ajossa valmiina peruuttamaan halliin. Mutta odottaa kun HKL 81 muista syistä tulee Töölöön.
Vaunun 81 kuljettaja joutui jo peruuttamaankin Mannerheimintiellä, kun vaihde 221 (Varraksen vaihde, miksi?) ei kääntynyt. Lopulta piti kääntää käsin. Vaunun 95 takana varion kuljettaja on kääntämässä samaista vaihdetta. Ja vaunun 81 takana jalkakäytävällä on jo HKL:n paku. Tulivatkohan selvittämään vaihteen toimimattomuutta.
Hämeentie 28.4.: Harvoja paikkoja Hämeentiellä, missä ratikkakin voi "päästellä".
Helb 422 ei suinkaan ole menossa HKL 207:n ohi.
26.4.: SRS:n perinteinen kevätajelu.
Vaunuina tällä kertaa HKL 11 ja HKL 320. Yhdistyksen jäseniä oli mukana
lähes kaksi vaunullista.
Kuvia ajelun varrelta. Reittikartta JO Pertilä, seuraavat kaksi Kimmo
Säteri, muut Jorma Rauhala ©.
25.4.:Kuljetusliike Rissanen toi vaunun 70 Saksasta. Vallilassa aamupäivällä.
Saksan Solingenissa (sijaitsee noin 20 min junamatkan päässä Düsseldorfista kaakkoon) on saatu käyttöön upouusia, huippumoderneja ja miellyttäväkulkuisia Hess-johdinautoja (kuvassa SWS 952). Autot ovat matalalattiaisia ja nivelrakenteisia. Kun sarja tulee täyteen (SWS 951 - 965), poistetaan liikenteestä vanhat MAN SL172 HO -teliautot. Samalla kuuluisan Burg Brücken kääntöpöytäpäätepysäkki vanhassa muodossaan jää historiaan. Uudelle päättärille ei kääntöpöytää tule. Kuvat © Juhana Nordlund 22.4.2009 (Burg Brücke) ja 24.4.2009 (Höhscheid-Brockenberg).
24.4.: HKL 9 piipahti Hämeentiellä, kun se siirrettiin raiteelta 17 maalaamoon.
Alakuvassa valmistaudutaan piiskalla ajoon. Hallissa ei ole ajolankoja.
Kuvia 23.4.:
Linjalla 1A oli torstaina 23.04.2009 iltaruuhkassa lukuisten NrI –vaunujen lisäksi myös HKL 154, 162 sekä 164. Ohessa vaunu 162 Kauppatorilla sekä vaunu 164 Olympiaterminaalilla. Kuvat © Kimmo Säteri.
22.4. keväinen käynti Kulttuurikeskus Korjaamon Vaunuhallissa, leikillisesti Ratikkamuseo ;).
Jo sisään astuessa aistii poikkitaiteellisen monikulttuurin läsnäolon. Uudenlainen public-private yhyeistyö mahdollistaa paikallisen henkilökunnan ruokailun hallin
kahvilassa (kuvasta vasemmalle). Mutta, mutta, vaikka vaunuhalli on nyt yleisön paremmin saavutettavissa kuin ollessaan Raitioliikennemuseo, kumisee halli tyhjyyttään kun siellä käy (käyty ennenkin siis). Mutta ehkäpä kansainvälisinä sirkus-kabaree-taide-musiikki -iltoina halli pursuaa väkeä.
Kurkistakaamme vielä Kaikkein Pyhimpään:
Katsoja mykistyy. Kyllä tämän säväyttävän kulttuurielämyksen tieltä kannatti siirtää muutama museovaunu pois Hyrylään asti
HKL:n raitioliikenneyksikkö asentaa automaattisen kiskojen rasvauslaitteen
Katajanokalle keskiviikkona 22.4. Laitteen asentaminen vähentää kiskojen
kulumista ja pienentää raitiovaunun pyörien melua Merisotilaantorin
päätepysäkkialueella.
Asennustyön vuoksi linja 4 ei liikennöi Merisotilaantorille alkaen klo 20
liikenteen päättymiseen asti, vaan ajaa linjan 4T päätepysäkille Katajanokan
terminaalille
Helsinki. HKL:n johtokunta on kokouksessaan 16.4.2009 päättänyt tilata
kaksi työvaunua saksalaiselta Windhoff GmbH:lta.
Ensimmäinen vaunu
toimitetaan vuoden 2010 lopulla ja toinen viimeistään vuonna 2013.
Vaunuun tulee talveksi harja ja kiskouran kaavin (scraper, kaapii
tehokkaasti jään pois kiskourasta) sekä täryvasara, jonka avulla saadaan
tehokkaasti irrotettua kiskourasta myös sellainen jää, jota ei muin
keinoin saada irti, lehtikeliajaksi teräsharjat kiskonpuhdistukseen ja
hiomalaitteisto. Vaunua voi käyttää hinausvaununa ja lisäksi sillä
voidaan ajaa kevättalven ja myöhäissyksyn huurreajoja (alijäähtyneen
veden poistamista ajolangasta aamuisin ennen vuoroliikenteen alkua).
Todellinen monitoimipeli siis!
Työvaunut korvaavat periaatteessa kaikki
nykyiset työvaunut, mutta nykyisistä vaunuista ainakin osa tullaan
kuitenkin säilyttämään käyttökuntoisina noin vuoteen 2015 asti. Uusi
työvaunu on neliakselinen, ja sitä voidaan ajaa myös vain toisen telin
moottoreilla. Vaunu muistuttaa Varsovaan toimitettua työvaunua, josta on
kuvia osoitteessa http://mkm101.republika.pl/tw-windhoff.html Siihen ei
kuitenkaan tule siis lumiauraa, vaan harja.
Schörling Rail Tech GmbH
on toimittanut HKL-Raitioliikenteelle uuden nostolava-auton, HKL 1512.
Kuvat Koskela 21.4. Tämä ulottuva nostolava-auto on Daimler Axor 1829 -alustalla. Lisää saksaksi.
Saksassa peruskorjattu NrI HKL 69 koeajolla 21.04.
Venäjän presidentti Dmitri Medvedev saapuu valtiovierailulle Suomeen 20.-21.4.
Vierailun autosaattueet aiheuttavat noin 15 minuutin liikennekatkoksia
keskustan raitio- ja bussiliikenteelle maanantai-iltapäivästä lähtien.
Medvedev tapaa presidentti Halosen Presidentinlinnassa maanantaina, minkä
vuoksi erityisesti Kauppatorin ympäristön raitiolinjoille 1, 1A, 3B ja 3T sekä
bussilinjalle 16 tulee hetkellisiä liikennemuutoksia. Katkoksia tai
viivästyksiä voi olla päivän aikana kaikilla linjoilla.
Vallila 20.04.: Vaunulla 12 tultiin Koskelasta siirtämään perävaunu 505 raiteelta toiselle.
505 piti siirtää toiselle raiteelle, että HKL 54 saatiin tänään saksanmatkalle. Nyt 505 siirrettiin takaisin.
HKL 12+505. Näin kytkettyä yhdistelmää en olekaan kadulla koskaan ennen nähnyt.
Tässä ei asialla merkitystä. Mutta vaunussa 12 on takanan vain mekaaninen Compact-kytkin.
Ainoa vaunu, jossa on takana täydellinen Compact (sähkö, ilma,...), on HKL 9. Joskus ehkä näemme liikkeellä yhdistelmän HKL 9+505.
HKL 12 työntää 505:sen sisälle.
Tallinna: Uudised TRAMMIMUUSEUM ON AVATUD 02.02.2009
Trammimuuseum, asukohaga Pärnu maantee 89 (trammidepoo vana olmekorpuse kolmandal korrusel), on avatud külastajatele igal neljapäeval kl. 12.30 – 16.30.
Muuseumis on fotomaterjale ja dokumente kogu trammi 120-aastase ajaloo kohta. Muuseumis on ka vanu seadmeid, aparaate, meeneid, auhindu ja sümboolikat.
15.04.2009: Täna saadeti Pärnu maantee trammidepoost välja viimane Helsingi tramm (505)
Tallinna. Väliaikatietoa avoperävaunusta SR 233:
vaunun "kori" eli
käytännössä kehikon pilarit ja kattokehikko, on asennettu paikoilleen.
Viikolla 17/09 tilapäinen asennus puretaan ja osat maalataan.
Käytännöllisesti katsoen kaikki puuosat on nyt tehty. Pellavaöljymaalaus
useine kerroksineen ja pitkine kuivumisaikoineen vaatinee noin kaksi
viikkoa, minkä jälkeen varsinainen kokoonpano voi alkaa. Tällä hetkellä
(17.4.09) näyttää siis siltä, että aikataulu pitää eli vaunu saadaan
toukokuun aikana Helsinkiin.
Kuva © Daniel Federley.
HKL 153 Pilsner Urquell (ex YIT) Koskelassa 17.04. Sehän on oikea namupala :).
Vallila 16.4.: HKL 505 "on palannut" Tallinnan matkalta, joka kesti lähes tasan 3,5 vuotta! Vielä ei vaunussa ole telejä alla.
Töölö 16.4.: Halliin johtavilta raiteilta poistetaan ajojohtoja pois remontin tieltä.
HKL 48 linjalla 1A Pohjolankadulla tiistaina 14.4. klo 15. Mikäs nyt on, ei auton autoa. Puu-Käpylässä/lästä kuljetaan vain raitiovaunulla?
Ei sentään, pysäköinti oli kielletty siirtokehoituksella (kevätsiivous) ja muu on sattumaa.
HKL 152, K-Snacks oli 14.4. iltaruuhkassa linjalla 1A (kuten myös 164).
Metron kiskonrasvauslaite vuodelta 2008, Luprikaattori I, ei ollut kiskoilla 14.4. Metrovarikolla.
Tällä laitteella korvattiin ratakuorma-autossa 1 ollut kiskonrasvauslaite.
Lontoon raitiotiet käsittää tällä hetkellä kolme linjaa.
Linkissä lisää tietoa raitioteistä: www.croydon-tramlink.co.uk/ Vaunut ovat Bombardierin Wienin tehtaalla 1998-99 valmistettuja ja tyypiltään CR-4000. Se on hyvin läheinen tyyppi Kölnin K-4000 -sarjalle. Ruuhka-aikaan tarvitaan liikenteeseen 21 vaunua, joten vain kolme vaunua pidetään varalla tai huollossa. Linjapituus on 28 km eli raitiotiet ovat Helsinkiä puolet pienemmät. Vaunuja on 24 kappaletta ja numerointi on 2530-2553. Numerointi jatkuu saumattomasti Lontoon edellisen, vuonna 1952 lakkautetun raitiotien suurimmasta numerosta 2529. Kuvat 27.3. © Jorma Rauhala.
Toisen kuvan vaunu on vielä alkuperäisissä Croydon Tramlink -väreissä. Vajaa vuosi sitten TfL London Rail "otti" Tramlinkin omakseen alkuperäiseltä konsortiolta (jolla oli 99 vuoden sopimus ;)), ja onkin nyt London Tramlink, ja aloitti uudistukset.
Yksi niistä oli väritys, eli muissa kuvissa vaunut ovat Lontoon virallisissa raitiovaunuväreissä.
Rio de Janeiro, Santa Teresan raitiotie: 1891 - , 1100mm. Kuva © Bjarne Nigaard 03.2009.
world.nycsubway.org/
Veolia ostanut Hong Kongista raitiovaunuyhtiön. Kuva © Sakari Niemi 27.3.2009. www.hktramways.com/
http://www.ft.com/cms/s/0/134cc4a2-238b-11de-996a-00144feabdc0.html?nclick_check=1
Manne 154 ollut ainakin 8. ja 9. 4. linjalla 7B jossain kokopäivävuorossa. Havainto tehty molempina päivinä n. klo 12.40 Kisahallin luona.
Pääsiäisen Via Crucis -kulkueen aikana poikkeusreittejä
Pääsiäisen perinteinen Via Crucis -tapahtuma lauantaina 11.4. ja
kenraaliharjoitus pitkäperjantaina 10.4. aiheuttavat poikkeusreittejä
raitiolinjoille 7A ja 7B ja bussilinjalle 16 molempina iltoina. Kulkue alkaa
Kaisaniemen puistosta ja etenee reittiä Unioninkatu - Rauhankatu -
Snellmaninkatu - Senaatintori.
Kummatkin näytökset alkavat kello 21 ja päättyvät noin kello 22.30.
Raitiolinjat 7A ja 7B ajavat tapahtuman ajan Kruununhaan ja Aleksanterinkadun
sijasta Kaisaniemenkadun ja Kaivokadun kautta.
HKL-liikelaitoksen johtokunta 16.4.:
Työraitiovaunuhankinnan hankesuunnitelman muuttaminen.
Tuplavario on todella pitkä viritys ja haasteellinen kuvattava ;). HKL 232+229 Hämeentiellä Vallilassa 9.4. "Bomban" ajossa.
Helsinginkatu 8.4.: Kuvan nuorin sähkökulkuneuvo, BS 1, oli liikkeellä noin klo 10 - 12.
Sunnuntaina 5. 4. raitiolinjalla 3B/T, (Kaivopuistossa vastapäivään) perättäisissä vuoroissa välipalavaunut 85 ja 80.
Talven aikana on vaihteiden yhteyteen ilmestynyt keltaisia 10 km/h nopeusrajoituskylttejä. Aiemmin ovat olleet valkoisia.
2.4.: Kaupunkisuunnittelulautakunta.
Kampin ja Jätkäsaaren välisen raitiolinjan liikennejärjestelyt välillä Fredrikinkatu Mechelininkatu
Hyväksytty ehdotuksen mukaan. Piirustus (.pdf)
Helsinki pe 3.4.2009
Linjat 4, 7A ja 10 poikkeusreitillä Ylioppilastalolta Oopperalle (noin klo 18:30): Ajettiin YT - Simonkatu - Annankatu - UKK - Fredrikinkatu - Arkadiankatu - Runeberginkatu - Mannerheimintie. Syy: Lasipalatsille oli vaunu hajonnut suunnassa 1.
3B poikkeusreitillä kahtena yönä
Linja 3B ajaa poikkeusreittiä sunnuntain ja maanantain (6.4.?) sekä maanantain ja
tiistain välisenä yönä (7.4.?) noin klo 24 alkaen yöliikenteen loppuun asti.
Sunnuntaiyönä poikkeusreitti koskee ajosuuntaa keskustasta Hakaniemeen, jolloin
linja ajaa Rautatieasemalta Mikonkadun, Aleksanterinkadun ja Kruununhaan kautta.
Linjalta jäävät pois käytöstä pysäkit Kaisaniemi ja Varsapuistikko Hakaniemen
ajosuunnassa. Keskustan suuntaan linja ajaa tuolloin normaalisti.
Maanantain ja tiistain välisenä yönä poikkeusliikenteen suunta vaihtuu, ja
linja 3B ajaa keskustaan Vilhonkadun kautta. Pois käytöstä jää pysäkki
Kaisaniemi keskustan ajosuuntaan. Hakaniemen suuntaan linja liikennöi
normaalisti.
Poikkeusreitin syynä ovat Kaivokadun ja Mikonkadun risteyksessä tehtävät
kiskotyöt.
26.3.: Mitron uudistaa 17 raitiovaunun (Saksassa peruskorjattavat NR ykköset) linjakilvet.
Nauhakilpien tilalle tulevat LCD-näytöt eteen, sivulle, taakse ja sisälle. Asennukset vuoden 2009 aikana.
H 55 3.4. Koskelassa. Kuvan ovesta se ajettiin sisälle. Auto on ex H055, Mercedes-Benz 711D-KA-KASTEN vuodelta 1990.
Omistaja HKL-RL, mutta ei ole siis nykyinen raivausauto. No sinivilkut ovat edelleen!
1.4.: Kaisaniemenkadun ja Mikonkadun risteyksessä on ratatyö meneillään. Näyttäisi, että risteys ja myötävaihde vaihdetaan.
Kuvia 30.03. Arkadiankatu - Aleksanterinkatu -väliltä.
3T ensimmäistä päivää uusilla urilla.
Vaunu 161 liikkeellä.
Kilpiä ripustetaan.
Katso!
Keli oli väliin suttuinen ja hämärä. Se näkyy kuvissa.
Helsinki. Aamun ensimmäiset 3T:t kohtaavat Kampissa 30.3.2009 klo 6.19. Kuva © Daniel Federley.
Olympiaterminaalilta tullut vaunu 108 ja Eläintarhasta tullut vaunu 202 olivat Kampin uuden raitiotien ensimmäiset linjaliikennevaunut.
Sm2 6095 – Eioc 6295 on saneerattu maaliskuussa 2009 VR:n Hyvinkään konepajalla. Kuvassa kyseinen junayksikkö Tikkurilan asemalla lauantaina 28.3.2009.
Aikaisemmin Lontoon ja New Yorkin metrovaunuiksi naamioidut HKL:n metrovaunut 119 ja 120 kantavat nyt Fanta –mainosteippejä.
Kuvassa vaunu 120 Mellunmäen metroasemalla lauantaina 28.3.2009. Kuvat © Kimmo Säteri.
Kampin ja Mikonkadun radat käyttöön 30.3.2009. Kolmoset uusille urille.
Toritapahtuma 28.3. juhlistaa Kampin raitiolinjan aloitusta
HKL 161 oli perjantaiaamuna 27.3. 7A:lla ilmeisesti kahden noin puolikkaan kierroksen ajan. Kuulopuheiden mukaan Mannerheimintien-Nordenskiöldinkadun risteyksessä ko. Mannen virroitin ei yltänyt ajolankaan ja paikalla seistiin (3T,4,7A,10) pariin otteeseen, jonka jälkeen vaunu ajettiin takaisin Koskelaan.
YTV tuo matkakortin rinnalle uuden joustavan kertakortin
Pääkaupunkiseudun joukkoliikenteen lippuvalikoimaan tulee uusi etäluettava kertakortti. Kertakortti on voimassa 1-7 vuorokautta. Korttivalikoimaa täydentävät 2 tunnin liput sekä ainoastaan lauttaliikenteessä kelpaavat 12 tunnin Suomenlinnaliput. Kertakortit korvaavat nykyiset matkailijaliput.
Kertakortit tulevat käyttöön vuoden 2009 aikana. Asiakkaiden hankkimat nykyisen tyyppiset matkailijaliput kelpaavat edelleen kertakorttien myynnin alkamisen jälkeen noin vuoden. Kertakorttia käytetään matkakortin tavoin näyttämällä korttia kortinlukijalle liikennevälineessä tai metroasemalla.
1-7 vuorokautta voimassa olevat liput on hinnoiteltu siten, että ensimmäisen vuorokauden perushintahinta on korkeampi ja sitä seuraavien lisävuorokausien hinta on edullisempi ja tasasuuruinen. Esimerkiksi Helsingin sisäisen lipun yhden vuorokauden perushinta on 6,80 euroa ja lisävuorokauden hinta 3,40 euroa. Lippu viikoksi maksaa siten 27,20. Yhden vuorokauden aikuisten seutulippu maksaa 12 euroa ja kunkin lisävuorokauden hinta on 6 euroa. Seitsemän vuorokautta voimassa olevan seutulipun hinnaksi tulee näin ollen 48 euroa.
Uusi kertakortti on hankintahinnaltaan edullinen Mifare Ultralight-kortti, johon ladataan haluttu lipputuote myyntihetkellä. Älykortti on valmistettu pahvista. Uusi tuote mahdollistaa aiempaa monipuolisemman lippuvalikoiman. Kertakortti vastaa myös asiakkaiden toiveisiin mahdollisuudesta ostaa lippu jo ennakkoon.
Kertakorttien myynti kioskeissa ja palvelupisteissä alkaa samanaikaisesti kuin varsinaisten matkakorttien vaihto. Matkakorttien vaihto on matkustajille maksutonta, eikä matkakortin käyttötapa muutu. Vaihdon tarkka aloitusajankohta vahvistuu kevään 2009 aikana.
Päivän kulkijoita 26.3.:
K-Snacks HKL 152 koulutusajossa Käpylässä.
HKL 12 pyörähteli Koskelassa.
HKL 106 koulutusajossa (tutustumisajossa) Fredrikinkadulla.
Keskiviikkona 25.3. Westendin linjan 195:llä HelB:n Volvo/Carrus 9314. Kuljettaja oli asusta päätellen kylläkin WL:n.
Ke 25.3. kolmivaunuinen HKL 76 havaittu liikkuvan Vallilan hallilla.
Päivitys Mikonkadun radan opastimista. Aleksin opastin on nelilamppuinen, ylinnä kaksi S-valoa. Vastakkaisella suunnalla on kannatinlangassa roikkuva S-valo.
Hieman parempi kuva toimivasta Hanning & Kahl -opastimesta Mikonkadulla.
Kuvia 23.3.: Kaikki kuvat © Jorma Rauhala.
Kohta jo historiaa. Arkadiankadun alkupäässä on ollut säännöllistä raitioliikennettä vuodesta 1924.
30.3. alkaeen tämä osuus toimii vain varayhteytenä.
Vaunu 63 koeajolla Mikonkadun limiosuudella. Uudenmaan uutisista näimme, että kuljettajia tutustutettiin Mikonkadun ja Kampin uusiin rataosuuksiin.
Kevättä jo hieman ilmassa Hakaniemessä. Harvinainen kuvakulma.
HKL 63 koeajolla Mikonkadulla 23.3. Kuva © Jorma Rauhala
HKL 152 oli liikenteessä aamiaismuro –teippauksineen maanantaina 23.3.2009 linjalla 7A. Kuva © Kimmo Säteri
20.3. HKL 85 linjalla 3T. Puolenpäivän aikaan ilmenneen jarruvian vuoksi vaunu ilmeisesti poistettiin linjalta.
Uudenmaan uutiset 23.3. sisältää jutun Kampin radasta: (06:42) http://areena.yle.fi/toista?id=2020760
Arkadian itäpään raitiotien viimeinen linjaliikenneviikko on alkamassa. Vielä kuitenkin kulkee Kolmosen vaunu (214) Innotalon edustalla.
19.3.2009. Kuva © Jorma Rauhala.
16.03. puolen päivän aikaan:
Valmiin oloinen mainosvaunu HKL 164 maalaamon oven edessä Vallilassa (onhan siinä edes vihreää ;).
Vaunu käännettiin Kusiputkan kurvin, ja ratapihan kautta toisinpäin ja ajettiin maalaamoon keula edellä. Siinähän sitä ajetaan vasenta, väärää raidetta.
164 oli sitten jo peruutettu takaisin ratapihalle kun Spårakoff, HKL 175, tuli. Ja otettiin sisälle maalaamoon.
Koskelan varikon uusi raitiovaunupyörien profilointikone. Laite on raiteella liikkuva kaksiakselinen "vaunu". Se ajetaan ylösnostetun raitiovaunun alle, jolloin kulunut pyörästö voidaan sorvata oikeaan profiiliin ilman että pyörästöä tarvitsee irrottaa vaunusta tai liikuttaa vaunua pyöräkerta kerrallaan "kuopalle". Profilointikoneen avulla ennen hidas työ on nyt nopeammin tehtävissä. Kuvissa profilointikone seisoo raiteensa päässä. Kuvat 15.03. © Jorma Rauhala.
Raitiolinjojen 4 ja 4T liikennettä korvattiin busseilla perjantaista 13.3. klo 18 alkaen sunnuntaihin 15.3. liikenteen päättymisen asti. Helsingin Energian kaukojäähdytystyön takia Kanavakadulla ei voitu liikennöidä raitiovaunuilla ja niinpä linjan 4/4T raitiovaunut kääntyivät Kauppatorilla, josta bussilinjat 4T ja 4X hoitivat reittiosuuden Katajanokalle saakka. Ohessa kaksi kuvaa © Kimmo Säteri, sunnuntailta 15.3.2009.
Yliopistolain vastainen mielenosoitus (13.3.) pakotti iltapäivällä
ohjaamaan kaikki Mannerheimintietä etelään ajavat vaunut
kiertämään tilapäisesti Arkadiankadun kautta. Ainakin yksi
7A vuoro oikaisi Mannerheimitieltä Helsinginkadun kautta
Sörnäisten suuntaan. Jokunen pohjoiseen ajava vuoro kääntyi
Töölön hallin kautta paluusuuntaan.
Illalla pian klo 20 jälkeen kolme nelosta ajoi lähes
peräkanaa kohti Munkkiniemeä. Keskimmäinen vaunu oli tosin
linjakilven mukaan matkalla Katajanokalle. Lasipalatsin
pysäkin kohdalla pysäkiksi ilmoitettiin nopeassa
järjestyksessä Aleksanterinkatu, Puolipäivänkatu ja Vyökatu.
Pian tuon jälkeen kuljettaja sai palautettua pysäkkiopasteet
järjestykseen. Samainen vaunu ajoi Kansaneläkelaitoksen
pysäkiltä Kuusitielle kääntymään.
Stadin Ratikoiden kotisivulla on tehty suurehko päivitys. Sivulle on
lisätty tietoa ja kuvia vaunun 233 käynnissä olevasta entisöinnistä
(http://www.stadinratikat.fi/233kunnostus.html) sekä ennakkotietoa ensi
kesän museoliikenteestä
(http://www.stadinratikat.fi/museoliikenne.html).
Museoliikenteen tarkat
aikataulut voidaan julkaista vasta vaunun 233 entisöinnin valmistuttua,
kun vaunu on koeajovaiheessa.
Lisäksi kauppaan on lisätty neljä uutta postikorttia, jotka tulevat
painosta huhtikuussa. Mukana on aavevaunu Turusta sekä Helsingistä
arkku, punaharmaa nivelvaunu ja HRO:n aikainen kuva jenkistä
pikkuruotsalaisperävaunuineen.
Tämä se vielä uutissivulta puuttuikin. Vaunu 165 koeajolta palanneena Vallilassa 9.3. Kuva © Jorma Rauhala.
13.3. Vallila. HKL 86 tässä vielä hetken vaunun puolikas, kohta vaunun kolmasosa :).
H1 siirsi 86a:n raiteelta toiselle, jossa siihen kykettiin 86c. Ja sitten takaisin edelliselle raiteelle, jossa tietenkin kytkettiin 86b.
Elikkä kuvissa neljäs väliosa. (80, 85, 76, 86).
Alunperin neljäs väliosa piti tulla vaunuun 101, jossa kaapelityöt onkin tehty. Mutta sitten päädyttiin kolaroineeseen vaunuun 86.
13.3.: Uusin kokomainosvaunu HKL 164 Vallilassa.
13.3.: Yhdistelmä HKL 47 + 232 (hinauksessa) koulutusjaolla Koskela - Vallila -välillä.
232:ssa oli myös kuljettaja. Hoiti ilmeisesti ainakin vilkut.
Ja siinä Albert -kytkentä.
Tiistaina 10.3.2009 kouluvaunuina näkyivät mm. HKL 12, 14 ja 161. Kuvassa Karia-vaunu HKL 14. Kuva © J. Nordlund
Linjat 4 ja 4T korvataan busseilla viikonloppuna
Raitioliikenne Katajanokalle korvataan busseilla perjantaista 13.3. klo 18
alkaen sunnuntaihin 15.3. liikenteen päättymiseen asti. Linjat 4 ja 4T ajavat
Aleksanterinkadulta Kauppatorille, jossa matkustajat vaihtavat linjatunnuksin
4X (Kauppatori - Merisotilaantori) ja 4T (Kauppatori - Katajanokan terminaali)
liikennöiviin busseihin.
Bussit lähtevät Kauppatorilta raitiolinjan 1 pysäkiltä ja ajavat
Pohjoisesplanadin ja Katajanokanlaiturin kautta Satamakadulle ja edelleen
linjan 4/4T reitille. Katajanokalta keskustaan bussit ajavat raitiolinjojen
reittiä Aleksanterinkadulle ja Unioninkadun kautta Kauppatorille, jossa on
vaihtomahdollisuus raitiovaunuihin.
Bussit noudattavat raitioliikenteen vuoroväliä ja ne käyttävät reitin varren
raitiovaunupysäkkejä mahdollisuuksien mukaan. Katajanokalle ajettaessa
raitiolinjojen 4 ja 4T pysäkeistä jää pois käytöstä Ritarihuoneen pysäkki
Aleksanterinkadulla.
Poikkeusjärjestely johtuu Helsingin Energian kaukojäähdytystyöstä Kanavakadulla.
Viikonlopun kevennys :) Trainz / Modula City. Vanhat tutut värit.
Paivän kouluajoja 6.3.: Mäkelänkadulla alkuiltapäivästä HKL 12 ja 14. Kuvat © Jari Luukkonen.
Syy siihen, että kaikenlaisia vaunuja nyt näkyy koe- ja kouluajossa, on toisaalta juuri päättynyt viimeisin kuljettajakurssi, ja myös se, että kouluttajakaartiin (8 hlöä) on tammikuusa tullut kaksi uutta mutta kokenutta kuljettajaa, joiden on tarkoitus myös opetella ajamaan (tai muistella miten aikanaan ajoivat) kaikkea liikkuvaa kalustoa mitä löytyy. Samalla vakituista kuljettajakuntaa koulutetaan nyt Mannein servoajokytkimen käyttöön.
Helsinki. KSV:n järjestämässä
Raide-Jokerin tiedotustilaisuudessa
liikennesuunnittelija Heikki Hälvä kertoi,
että linjan toteutusta pyritään
kiirehtimään niin paljon kuin mahdollista.
Alustava yleissuunnitelma tulee
lautakuntakäsittelyyn touko-kesäkuussa.
Pyrkimyksenä on edetä heti sen jälkeen
hankesuunnitteluun. Vielä ei ole varmaa,
viedäänkö alustava yleissuunnitelma
myös kaupunginvaltuustoon.
Joka tapauksessa hankesuunnittelu on tarkoitus aloittaa
jo tämän vuoden aikana. Radan toteutus vaatii
muutoksia joihinkin asemakaavoihin. Liikenne on
mahdollista aloittaa aikaisintaan vuonna 2015 tai
todennäköisemmin 2016. Eniten aikaa kuluu
asemakaavamuutoksiin valituksineen sekä
kalustohankintoihin ja radan rakentamiseen. Radan
rakentamiseen arvioidaan kuluvan kolme vuotta. Rata ja
pysäkit on sijoitettu jo alustavassa
yleissuunnitelmassa maastoon hyvin tarkasti ja
myös radan kaarresäteet on arvioitu.
Ratakartat ovat nähtävissä osoitteessa
www.raidejokeri.info/yleissuunnitelmaluonnos.htm.
27.2.: Päivän
liikkujia:
HKL 162 koeajolla "uuden servonsa
kanssa".
HKL 164 koeajolla KH - VH
-välillä edelleen ilman mainoksia.
26.2 HKL 163 iltapäiväruuhkassa koeajolla
Sturenkadulla.. Kuvat © Jari Luukkonen
26.2.: HKL 152 (ex Clas Ohlson) on
nykyään K-Snacks -mainosvaunu.
Kovin on vähäeleinen verrattuna viime
kevään K-Snacks -vaunuun 14. On se
kauko-objektiivilla kuvattu. Hallin ovi oli auki.
25.2.: Mikonkadun raitiotie:
Kaivokadun / Mikonkadun vaihdeopastin (toimii).
Mikonkadun limiraiteen opastin.
Aleksin opastin Mikonkadulle. Vielä on
kääntyminen oikealle kielletty.
Vähän huonostihan ne
näkyvät. Mutta molemmissa S ja "pallo".
Mikonkadulla kolmantena risti ja Aleksilla
"kuusijalkainen" ns. vaihdeopastin.
23.2 Kamppiin (Arkadiankadun ja Fredrikinkadun risteykseen) on asennettu opastinlaite, joka kertoo, missä suunnassa vaihde on.
Myös vaunuissa HKL 152 ja 153 on servo-ohjattu ajokytkin (kuten 161 - 165)
24.02.:
HKL 163 koeajolla
alkuiltapäivästä. Muut onkin nähty,
vain 165 majailee edelleen Vallilan maalaamossa.
Düwag-telien siirtoa vallilassa.
Käyhän se näinkin. Tällainen
teli:
HKL:n raivausauto H055 ei olekaan
uutissivullamme esiintynyt. Tänään se
osui kameran linssin eteen
Töölössä.
HKL suunnitelmiin oman raitiovaunun
kehittämiseksi liittyvä malli telin kohdalta
sai kyytiä Vallilasta (mihin?).
Töölö 23.02.: Koulutusvaunu HKL
80 täyttää tehokkasti
katutilaa. Tässä ollaan ajamassa
sisälle.
Koulutusvaunu HKL 97 jonottaa halliin
pääsyä. Edellä koulutusvaunua
HKL 48 viedään halliin
perä edellä, mikä lienee
Töölössä ei-tavallista.
Kaupunkisuunnittelulautakunta 19.2.: (hyväksyttiin
ehdotuksen mukaan)
LAUSUNTO JÄTKÄSAAREN
RAITIOTIEVERKON PERUSTAMISSUUNNITELMASTA
(esityslistasta!):
Liikennelaitos (HKL-liikelaitos) ja
kaupunkisuunnitteluvirasto ovat laatineet
yhteistyössä Jätkäsaaren
raitiotieverkon perustamissuunnitelman.
Perustamissuunnitelmassa esitetyt ratkaisut ja niiden
kehittämispolut tarjoavat hyvän
lähtökohdan jatkosuunnitteluun.
Raitiovaunuliikenteen toteuttaminen etupainotteisesti
maankäytön laajentuessa on
tärkeää. Näin uusille asukkaille
saadaan joukkoliikenteestä kilpailukykyinen
vaihtoehto henkilöauton käytölle.
Perustamissuunnitelman välitavoitteena (liite)
esitetään, että vuoteen 2015
mennessä on toteutettu raitiolinjan 8 jatke
Jätkäsaaren keskustaan sekä raitiolinja
Kampin ja Tyynenmerenkadun kautta väliaikaiselle
päätepysäkille Länsiterminaaliin.
Länsiterminaaliin kulkeva raitiolinja on
tärkeää toteuttaa mahdollisimman pian.
Matkustajasataman kautta kulki vuonna 2008 yli 4
miljoonaa matkustajaa. Nykyiset satamaan kulkevat
bussilinjat 15 ja 15A eivät palvele sataman
tarpeita riittävän hyvin. Lisäksi
Tyynenmerenkadun raitiolinjaa tukee
Jätkäsaaren ensimmäisten
rakennushankkeiden painottuminen Tyynenmerenkadun
varrelle.
Perustamissuunnitelman tavoitetilanteessa (liite) on
esitetty raitiolinjan 6 jatkaminen Hietalahdesta
Hernesaareen. Vaihtoehtona tälle ratkaisulle
tulisi tutkia raitiolinjan 9 tai 10 jatkaminen
Tehtaankadun kautta Hernesaareen, jolloin linja 6
voitaisiin jatkaa Jätkäsaareen.
Jätkäsaaren suunnittelun yhtenä
tavoitteena on alusta lähtien ollut korkeatasoinen
ja kattava joukkoliikenne. Lähtökohtana
suunnittelussa on ollut maankäytön
tukeutuminen sekä joukkoliikenne- että
pyöräily- ja jalankulkuratkaisuihin.
Kolmannen raitiolinjan vieminen Jätkäsaareen
tukisi Jätkäsaaren suunnitteluperiaatteita
sekä alueen ajoneuvoliikenteen
minimointipyrkimyksiä.
MVV 510, tuleva HKL 166, tuoreita
kuvia. Kaikki kuvat © Ralph Dißinger:
MVV 510 Betriebshof
Möhlstraße 12.02. Lisää kuvia
samalta päivältä:
Kuvista voinee päätellä, että
pientä laittoa on.
Bonus: Kolme YouTube musiikkivideota.
Yksi
vaunusta 518 (mylly pyörii) Toinen
vaunu 516 osa 1 Reittiä ja liikennettäkin
näkyy. Kolmas
vaunu 516 osa 2. Matka päättyy halliin.
Musiikki on ihan kuunneltavaa. Ja
nämähän ovat samoja kuin meillä
olevat vaunut 161-165.
Kaupunkisuunnittelulautakunta hyväksyi 12.2. Bulevardin raitiovaunupysäkkien tilapäisjärjestelyt. Piirrustus (pdf) Toteutus vuonna 2009.
Vallila 13.02.: HKL 163 oli koeajolla
Koskela-Vallila -välillä. Tässä jo
peruutetaan halliin.
Tässäkin vaunussa on servo-ohjaus. Että
niin sitten taitaa oll kaikissa (161-165) 162 on
ainakin työn alla ellei valmis.
Täysipituinen Nokkajuna oli liikenteessä jälleen 11.2.2009. Vaunut olivat järjestyksessä 104+103+102+101+106+105.
Tiistaina 10.2. kotimaiset välipalavaunut 80 ja 85 molemmat linjoilla 6/8, vieläpä peräkkäisissä vuoroissa
Raitiolinjat 3B ja 3T ajavat
poikkeusreiteillä keskiviikkona
11.2. klo 24 jälkeen yöliikenteen loppuun
asti. HKL-Raitioliikenne tekee Mikonkadun kiskoihin
liittyviä sähkötöitä, joiden
vuoksi Kaivokadun raitioliikenne joudutaan
katkaisemaan.
Linjat 3B ja 3T ajavat yöllä Kaivokadun ja
Kaisaniemenkadun osuuden Kruununhaan ja
Aleksanterinkadun kautta. Tämä merkitsee
sitä, että Aleksanterinkatua samaan suuntaan
ajavat vaunut kääntyvät siltä eri
tahoille: 3B sekä Kauppatorin että
Kruununhaan/Hakaniemen suuntaan ja 3T sekä Eiran
että Töölön suuntaan.
Aleksanterinkadulta kyytiin nousevien kannattaa siis
tarkistaa oikea reittisuunta kuljettajalta.
Helsingin raitioliikenne ajaa harvennetuin
aikatauluin pääkaupunkiseudun
hiihtolomaviikolla 16.-20.2.
Aikatauluharvennukset koskevat arkiliikennettä,
viikonlopun aikataulut säilyvät ennallaan.
Aikataulut muuttuvat kaikilla raitiolinjoilla lukuun
ottamatta linjoja 3B, 3T ja 9.
Aikataulut ovat nyt samat, joita noudatettiin
joululoman aikaan uudenvuoden ja loppiaisen
välisinä arkipäivinä.
Pääsääntöisesti muutokset
koskevat linjojen
päivälähtöjä. Ensimmäinen
lähtö aamuisin on joko sama tai vain muutaman
minuutin normaalia myöhäisempi, samoin
viimeinen tunti ajetaan normaaliaikataulujen
mukaisesti.
Mikonkatua 10.02.:
Ajojohtimen kannatinlangat ja ripustimet ovat jo
paikoillaan. Ratikkavalo Kaivokadulle on jo toiminnassa
ja pieni "ilmoitinlamppukin" (mikäs se olikaan
nimeltään?) vilkkui mukana. Laatikko kadulla
varmastikin liittyy turvalaitteeseen, ei
vaihteenkääntöön. Ja taustalla
lienee tarvittavan "relekaapin" perustus.
Jaksoerotin on juuri pysäkin kohdalla mutta
nykyistä läpiajettavaa mallia. Ei aiheuttane
ongelmia.
Ihan uutiskuvan arvoinen. Aleksi näin
"autiona". Oikealla näkyvän
ison kuorkin takana ei ainuttakaan autoa
jalkakäytävällä.
10.02. alkuiltapäivä.
9.2. aamuruuhkassa linjalla 1A molemmat välipala-Nr:t 80 ja 85 ja linjalla 8 Manne 154. Iltaruuhkassa tilanne oli päinvastainen eli välipalat kasilla ja 154 1A:lla.
HKL 164 on muuten sitten ensimmäinen pitkä-Manne, johon on vaihdettu yksipolvinen virroitin. 163 ja 165 on vielä näkemättä.
5.2.: HKL 32 valmiina Saksaan
lähtöä varten tänään. 35+
-vuotias vaunu saamassa uutta elämää!
HKL 52 tuli 5.2. Saksasta
kotiin.
Viereisellä raiteella nostettuna HKL
101, josta tulee neljäs MLNRV. Eikä
tule liikenteeseen enää ilman
väliosaa.
HKL 76 odottaa valmiina väliosaa
(nro 3) Töölössä.
Vaunun HKL 162 asennetaan parhaillaan
servoa. Ei siis ole liikenteessä.
Vaunut HKL 163 ja 165 ovat Vallilassa
vain käyttöönottoa vailla (ilman
servoa).
5.2.: Vielä kuva vaunusta HKL 164
ovipuolelta ennen mainosteippauksia.
Aamulla 4.2. Helsingin linjalla 65A liikkui mm. HelB 9410 (Scania N113CLL / Carrus K204 City L). Linjalla 20 oli aamuruuhkassa Säffle-korinen HelB 9417.
Arabia 4.2. Tämä vaunu se "ei kerro
itsestään mitään". Mutta kyllä
se HKL 164 on.
Tämän näköinen siis ennen kuin saa
mainosteippaukset.
"Koulutusajossa" on
ääkköset hukassa. Ja
"opetusajossa" niitä ei tarvitakkaan. 04.02.
4.2. päivällä olvat vaunut 80 ja
85 linjalla 6/8. Vaunu 85 otettiin pois
iltapäivällä (Vallilan kautta
Koskelaan).
Tilalle lähetetiin vaunu 86. Vaunut kohtasivat
Kustaa Vaasan tiellä. Ja kuljettajat vaihtoivat
vaunua umpihangessa.
Tiistaina 3.2.2009 Lauttasaaressa havaittua: HelB 9410 linjalla 20 ja HelB 316 linjalla 66A.
Järjestyksessä toinen matalalattiaisella
välipalalla varustettu nivelvaunu, HKL
85 havaittiin tiistaiaamuna 3. helmikuuta 2009
kello 8.46 Kaisaniemenkadulla matkalla kohti
Kolmikulmaa. Kyseessä lienee vasta toinen kerta,
kun vaunu 85 on havaittu uudella ysillä (onko
80:aa näkynyt ysillä?).
Samainen vaunu 85 havaittiin niin ikään
edellisenä päivänä, maanantaina 2.
helmikuuta noin kello 12.45 Hämeentiellä
linjan 8 vuorossa 64 matkalla Salmisaareen. Koska
linjojen 6 ja 8 ovat yhteiskierrossa, voinee olettaa
vaunu 85:n liikkuneen myös kuutosella.
2.2. aamulla ennen yhdeksää Arabiassa:
HKL 153 linjalla 8
lähdössä hallille. HKL
154 linjaliikenteesä linjalla 6.
Kuvat © Jari Luukkonen.
Stadin Ratikat poistaa valikoimasta
muutaman postikortin, joita on nyt mahdollisuus ostaa
huippuedullisesti 50 kpl:n nippuina.
Kortit 9, 12, 13, 15, 25 ja 33 jäävät
pois valikoimasta. Katso kuvat ko. korteista (ja
muistakin) osoitteesta www.stadinratikat.fi/kauppa
Kortit voi tilata kotisivun kautta.
Nuo yllä mainitut kortit myyn nyt poistohintaan 50
kpl:n nippu = 15 euroa.
Poistohinta koskee vain kokonaisia nippuja.
Lisäksi tulevat postikulut painon mukaan (yksi
nippu 1,60 euroa, kaksi nippua 3,00 euroa, 3-4 nippua
4,50 euroa).
Saat tästä nyt mainiot ratikkakortit
edullisemmin kuin koskaan! Toimi nopeasti, sillä
osaa korteista on vain 1-2 nippua
jäljellä.
Entä miksi tällainen poistomyynti? Koska
minulla on tällä hetkellä varastossa
hiukan yli 10 000 postikorttia, ja osasta on
päästävä eroon, jotta on tilaa
uusille aiheille.
Tarkoitus on julkaista tänäkin vuonna useita
uusia kortteja. Jos saan nyt varastoa jonkin verran
tyhjennettyä, teetän neljä uutta korttia
jo kevään aikana. Kevään aiheita
ovat muun muassa harvinainen HRO:n aikainen
värikuva jenkki-vaunusta ja
pikkuruotsalais-perävaunusta Mechelininkadulla
mitä todennäköisimmin vuonna 1939
sekä Juhani Katajiston upea otos linjan 9 arkusta
kääntymässä Senaatintorilta
Unioninkadulle.
Uusi Suomi: Raitiovaunu palasi kunniaan
Väliosavaunu HKL 85 oli linjalla
8 lauantaina 31.1.2009.
Jopa sunnuntailiikenteessä (1.2.2009)
HelB:llä linjalla 65A (Helsinki) Volvo
B10BLE 6x2 -telit nro 9707 ja 9708.
HKL-Liikelaitoksen johtokunta 29.01.:
Ote päätöksistä: Tulosbudjetissa on
huomioitu valtion joukkoliikennetuki niin, että
sitä käytetään arvo- ja
kausilippujen hintojen alentamiseen
keväällä 2009. Tulevalla valtion
joukkoliikennetuella perustetaan myös uusi
bussilinja 56, jonka liikennöinti alkaa
syksyllä 2009. Lisäksi joillakin
bussilinjoilla parannetaan palvelua
vuorovälejä tihentämällä.
Tuella on myös tarkoitus lisätä
joukkoliikenteen turvallisuutta vartiointia
lisäämällä. Valtion tuki on 2 milj.
euroa vuonna 2009.
Vuonna 2009 Helsingin tariffituki on 49,8 %
lipputulojen ja tariffituen summasta eli 116,7 milj.
euroa.
Suurin yksittäinen menoerä on Helsingin
sisäisen bussiliikenteen hoitamisesta maksettavat
liikennöintikorvaukset 99,5 milj. euroa.
Nettoinvestoinnit ovat lähes 108 milj. euroa.
Suurimmat yksittäiset investointikohteet ovat
uusien raitiovaunujen ennakkomaksut 22,5 milj. euroa ja
uusien metrovaunujen ennakkomaksut 18 milj. euroa.
Matalalattiaväliosan asentamiseen raitiovaunuihin
käytetään 6,4 milj. euroa. Metrovaunujen
peruskorjauksiin käytetään 3,1 milj.
euroa ja länsimetron rahoitusosuus on 3 milj.
euroa.
Kaisaniemenkadulla tehdään
viemäritöitä maanantai-iltana 2.2.2009.
Töiden vuoksi raitiolinjat 3B, 3T, 6 ja 9 ajavat
klo 21 alkaen yöliikenteen loppuun asti molempiin
suuntiin poikkeusreittiä
Kruununhaan kautta. Reittikadut ovat Liisankatu,
Snellmaninkatu ja Aleksanterinkatu.
Poikkeusliikenteen aikana raitiovaunupysäkit
Kaivokadulla Rautatieaseman edessä sekä
Kaisaniemenkadulla ovat poissa käytöstä.
Varoitusvaloja Pasilassa 27.01.:
Asemapäällikönkadulta
Ratamestarinkadulle. "Kierto keltavilkku - pysyvä
keltainen - punavilkku - pysyvä keltainen -
keltavilkku kesti tässä tapauksessa 20
sekuntia.
Ratamestarinkatua. Toisessa kuvassa on jo
keltavilkkuvaihe (ei onnistunut kameran
laukaisu).
Eli autoja ei juurikaan seisoteta turhaan. Molemmissa
tapauksissa kuitenkin yksi auto tuli opastimelle
punavilkkuvaiheessa (seis!). Ja molemmissa tapauksissa
autoilija antoi palttua opasteelle. Siis punavilkun
vaikutus autoilijan käyttäytymiseen
täydet 0%. Ko autoista en otanut
kuvia...
Toinen alkaen 1.12.08 mlnrv, HKL 85,
ei ole aiemmin esiintynytkään
uutissivulla.
27.01. vaunu lähti noin 14-aikaan kilvityksen
mukaan tilausajolle.
SRS:n talviajelu tehtiin vaunulla 161
(Düwag/BBC 1964/1991) sunnuntaina 25.1.2009
reitillä Koskelan
halli-Sturenkatu-Runeberginkatu-Kamppi-Kolmikulma-Rautatieasema-Linjat-Senaatintori-Kamppi-Runeberginkatu-Sörnäinen-Koskelan
halli.
Päämääränpää oli
Kamppi, jonne pääsystä suuri kiitos
HKL:n rataosastolle, joka huolehti kiskourien
puhdistuksesta sekä ajolankojen loppuasennuksista
(vasta tällä viikolla asennettiin ajolanka
Mannerheimintieltä Simonkadulle) niin, että
saatoimme toteuttaa "varaslähtömme" Kamppiin
suunnitelmien mukaisesti. Kiitos myös
kuljettajalle Tero Hagbergille. Kuva © Daniel
Federley:
Kuvat 1, 2 © Daniel Federley, 3 © Juhana
Nordlund, 4 - 7 © Jorma Rauhala.
Tämä se vielä puuttuu.
Nimittäin oikeanpuoleinen pölyinen MVV 510.
Kuvattu 30.4.2008 Mannheimissa.
Vaunu on poistettu liikenteestä maaliskuussa 2006.
Kuva © Ralph Dißinger.
23.01. HKL 161 koulutusajossa
Käpylässä. Siihen jo sitten
kuljettajiakin koulutetaan.
HKL 154 Haaga-Helia
lähdössä iltaruuhkaan linjalle 7B.
20.01.: Käpylässä
iltapäivällä jo
hämärtäessä
peräkkäisissä linjan 1A
vuoroissa HKL 204 ja HKL 162. Ikäeroa on 35
vuotta.
Hauskaahan on se, että vanhempi on hankittu
käytettynä yhdeksän vuotta uudemman
valmistumisen jälkeen!
Metrovaunu 168 saapui 19.1. rekan kyydissä Otanmäestä Helsinkiin.
Vuoden vaihteessa Helsingin ratikoiden, metron ja
tiettyjen bussien mainospaikat siirtyivät
kilpailuksen perusteella Clear Channelilta
JCDecaux'lle.
Linkin www.jcdecaux.fi/index2
maininnan mukaan saa Helsingissä kerrallaan olla
kuusi mannheimilaisratikkaa ja yksi metrojunarunko
kokomainoksissa.
Raitiovaunumainossopimus on vähimmillään
puolivuotinen ja metrojunalla yksi vuosi. Busseja voi
kokomainoksissa olla samaan aikaan peräti
kolmisenkymmentä kappaletta.
Arvokkainta on mainostaa mannella (56.000 €/v).
Hinnaltaan huokeampia ovat metrojuna (35.000 €/v)
tai bussi (22.350 €/v).
HKL 154 Haaga-helia -mainoksin. Koskela 19.1.
iltapäivä (kännykuva).
HKL 320 oli
liikeellä Käpylässä 16.01. noin klo
11.30.
Kuvat © Timo Honkamäki.
HKL 85:n eli osamatalavaunun ovikoneiston kotelon
päällä oleva
valmistajalaatta.
VIS Halberstadt GmbH on matalaosan korin rakentaja ja
HeiterBlick GmbH puolestaan pitenevässä
vaunussa tarvittavan uuden telin rungon
rakentaja.
HeiterBlick toimii Leipzigissä ja valmistaa mm.
LeoLiner ja CityRider -raitiovaunuja http://www.heiterblick.de/.
HeiterBlick on alun perin Leipzigin raitioteiden
pääkorjaamo.
HKL:n Vallilan korjaamo rakentaa Valmetin
korkealattiavaunut osamatalalattiavaunuiksi
liittämällä VIS:in valmistaman matalan
väliosan vanhan nivelvaunun väliin sekä
kokoonpanee HeiterBlickin valmistamaan telirunkoon
akselistot ja kaiken muun tarvittavan tekniikan
lukuisilta muilta osavalmistajilta hankittavilla
osilla.
HeiterBlick -teli on tätä tarkoitusta varten
HKL:n toimesta suunniteltu ns. Jaakopin-teli http://de.wikipedia.org/wiki/Wilhelm_Jakobs.
Valmetien alkuperäiset Düwag-telit, jotka on
valmistettu Sisun Hämeenlinnan (Vanajan)
tehtaassa, eivät ulkonäkökohdiltaan
suurestikaan poikkea näistä uusista
teleistä, mutta näissä uusissa
teleissä on kuitenkin huomioitu alalla vuosien
mittaan tapahtunut tekninen kehitys ja
käyttäjän muuttuneet vaatimukset.
Kuva © Jorma Rauhala.
01.2009: Kirkkonummelle matkalla ollut peruskorjatuista
sm1+sm2-rungoista koostunut U-juna oli
vähällä sivuuttaa Huopalahden aseman
pysähtymättä.
Juna oli Helsingistä lähtiessään
aikataulussaan. Veturinkuljettaja huomasi erheensä
jarruttaen ja pysähtyen noin kaksi sm-rungon
mittaa merkitystä pysähdyspaikasta
länteen. Junan pysähdyttyä, matkustajat
eivät voineet avata ovia, vaikka laiturin kohdalla
edelleen oltiinkin. Junahenkilökunta otti
ilmeisesti yhteyttä kulunvalvontaan, koska noin
puolentoista minuutin odottelun jälkeen juna
peruutti hitaasti oikealle pysähtymispaikalleen,
jossa hetken seistyään matka jatkui
normaalisti kohti Kirkkonummea.
Normaalioloissa lähiliikenteen junista ainoastaan
Karjaalle menevät Y-junat eivät pysähdy
Huopalahdessa.
Kaupunginmuseon kaikkien
näyttelypisteiden yhteenlaskettu
kävijäluku oli viime vuonna 154 349,
mikä merkitsee 112 %:n kasvua edellisvuoteen
nähden. Tärkein syy museoiden suosion huimaan
nousuun on vuoden alussa voimaan tullut
pääsymaksuttomuus, mutta osansa on myös
monilla laajaa yleisöä kiinnostaneilla
näyttelyillä ja tapahtumilla sekä
tehostuneella viestinnällä.
Kaupunginmuseon kohteista suosituin oli museon
päärakennus Sofiankatu 4:ssä, jossa
kävi 46 667 vierasta. Toiseksi suosituin kohde,
kadun toisella puolella oleva Sederholmin talo,
keräsi 33 270 kävijää Yhtä
juhlaa -näyttelyllä ja erityisesti
kesäkuun kustavilaisella kahvilatapahtumalla, joka
houkutteli kuudessa päivässä lähes
10 000 asiakasta.
Muista näyttelypisteistä vilkkaimmin ovi
kävi uudistuneessa Kulttuuritehdas Korjaamon
yhteydessä toimivassa Ratikkamuseossa, 27 888
kävijää.
Hankintailmoitus, erityisalat:
Helsingin kaupunki : Raitiovaunujen
hankinta
II.2 Sopimuksen määrä tai laajuus
Hankintaan kuuluu 40 raitiovaunua mukaan lukien
tarvittavat varaosat ja erikoistyökalut.
Lisäksi em. raitiovaunujen huolto optiona.
Lisäksi kolme (3) toimitusoptiota 20 + 30 + 40
raitiovaunua.
Jäljempänä olevaan ennakoituun arvoon ei
sisälly huolto-option arvo.
Ennakoitu arvo tai hintahaarukka ilman
arvonlisäveroa: 90 000 000 - 110 000 000 EUR
II.2.2 Sopimukseen liittyy
lisähankintamahdollisuuksia
Kyllä. Lisähankintamahdollisuuksien
kuvaus:
Hankittavien (40 kpl) raitiovaunujen huolto optiona.
Lisäksi kolme (3) toimitusoptiota raitiovaunuista
yhteensä 90 raitiovaunua. Toimitusoptiot ovat: I
optio 20 raitiovaunua, II optio 30 raitiovaunua ja III
optio 40 raitiovaunua.
Lisähankintojen alustavaan kestoaikaan ei
sisälly optiona hankittavaa huoltoa.
Lisähankintojen alustava aikataulu: 72 kuukautta
(sopimuksen tekemisestä)
VI.3 Lisätietoja
Hankintamenettelynä on kilpailullinen
neuvottelumenettely, joka etenee seuraavasti:
Osallistumispyyntö toteutetaan kaksivaiheisesti
seuraavasti:
- kaikki halukkaat ehdokkaat voivat hankintailmoituksen
perusteella ilmoittautua osallistumispyynnön
lähettämistä varten,
- osallistumisilmoitukset tulee tehdä
viimeistään 21.1.2009 klo 16.00
mennessä, ks. edellä kohta IV.3.3.
- hankintailmoituksen vaatimukset täyttäville
toimitetaan varsinainen osallistumispyyntö ja
siihen liittyvä hankekuvaus liitteineen:
- valittujen osallistumispyynnön saajien tulee
toimittaa varsinaiset osallistumishakemukset 18.3.2009
klo 16.00 mennessä, ks. edellä kohta
IV.3.4.
Sopimuksentekoperusteet on määritelty
osallistumispyynnössä ja
tarjouspyynnössä ks. myös edellä
kohta IV.2.1.
Varsinaisen osallistumispyynnön perusteella
osallistumishakemuksen jättäneiden
raitiovaunujen toimittajien joukosta valitaan ne
ehdokkaat, jotka kutsutaan osallistumaan
neuvottelumenettelyyn.
http://www.hankintailmoitukset.fi/fi/notice/view/2008-035096/
Helsingin sisäisessä liikenteessä
matkustetaan vuonna 2009 samoilla lippujen
hinnoilla kuin viime vuonna. Tunnin
voimassaoleva aikuisten kertalippu maksaa kaksi euroa,
kun sen ostaa automaatista tai
kännykällä. Kuljettajan myymä
kertalippu maksaa 2,20. Edullisimmin satunnaiset matkat
sujuvat matkakortilla: tunnin voimassaolevan arvolipun
saa 1,82 eurolla.
Säännöllisesti joukkoliikennettä
käyttävälle edullisinta on ladata
matkakortilleen kausilippu: aikuisten 30
päivän lipulla voi matkustaa Helsingin
liikennevälineissä rajattomasti vain 1,43
eurolla päivässä. Pidemmällä
kaudella päivähinta on tätäkin
alempi.
Raitiovaunuliput vain automaatista ja
matkakortilla
Vuoden 2009 alussa lippuvalikoimasta poistuu
kuljettajan myymä raitiovaunulippu. Kahden
erilaisen ja erihintaisen kertalipputyypin -
raitiovaunulipun ja kertalipun - kuljettajamyynti on
aiheuttanut sekaannuksia ja hidastanut
raitioliikennettä.
Raitiovaunulipun voi edelleen ostaa lippuautomaatista
(1,80 euroa) sekä matkakortin arvolippuna (1,37
euroa). Automaatteja on muun muassa metroasemilla
sekä Lasipalatsin
raitiovaunupysäkillä.
Raitiovaunuissa ja busseissa kuljettajat myyvät
entiseen tapaan kertalippuja ja yhden vuorokauden
matkailijalippuja.
JOUKO-KAUPUNGINOSALINJAT ALOITTIVAT
PALVELUN 2.1.2009
Helsingin palvelulinjat
uudistuvat (.doc)
Matkakortin lisäksi Helsingin sisäiset ja
seutuliikenteen kertaliput kelpaavat
Porvoon Liikenteen liikennöimissä U-linjojen
busseissa Östersundomin (Sipoon liitosalueella)
1.1.2009 lähtien, kun alueesta tuli osa
Helsinkiä.
Kertalipuilla voi vaihtaa Sipoon liitosalueen kautta
kulkeville U-linjoille, mutta niitä ei voi ostaa
busseista. U-linjojen kuljettajat myyvät
ainoastaan Matkahuollon taksojen mukaisia kertalippuja,
joilla ei ole vaihto-oikeutta
pääkaupunkiseudun joukkoliikenteeseen