SRS: ETUSIVU SRS: FRONTPAGE

UUTISARKISTO 2006-

Uutiset 2009 Uutisarkisto -2002 Uutisarkisto 2003-04 Uutisarkisto 2005
Uutiset 2007 Uutiset 2008    

jora06_22 (58K)
jora06_21 (49K)
Väliosavaunu HKL 80 SRS:n koeajolla 30.12.2006.
Koeajolle osallistui noin 60 henkeä ja reittinämme oli VH-Arabia-Käpylä-VH. Vaunu todettiin kaikinpuolin onnistuneeksi liikennevälineeksi! Uusi matalalattiainen C-vaunu keräsi tyytyväisiä kommentteja osallistujien keskuudessa.
Kiitos myös koeajon mahdollistaneelle Vallilan henkilöstölle.
Kuvat © Jorma Rauhala

SUOMEN RAITIOTIESEURA ry:n jäsenille järjestettiin HKL-RLY:n ystävällisellä myötävaikutuksella lämpimäisajelu upouudella Jumbo-80:llä jo lauantaina 30.12.2006. Lähtö oli VH:sta klo 11 tasan. Ajelutilaisuus on ensimmäinen, jolla vaunu otti kyydittäväkseen oikeita matkustavaisia.

Senaatintorilla järjestettävä uudenvuoden juhla on uudistunut. Tapahtuman rakentaminen sulkee torin ympäristön katuja jo lauantaiaamusta alkaen ja vaikuttaa myös alueen pysäköintijärjestelyihin. Omalla autolla keskustaan tulemista on hyvä välttää.
Raitiolinjat 7A ja 7B poikkeusreitillä
Senaatintorin tapahtuman vuoksi raitiolinjat 7A ja 7B ajavat poikkeusreittiä uudenvuodenaattona klo 18 lähtien liikenteen loppuun saakka. Kruununhaan lenkki jää ajamatta eli raitiovaunut kulkevat Hakaniemen ja Lasipalatsin välisen osuuden Rautatientorin kautta. Keskustan raitio- ja bussilinjoilla voi olla viivästyksiä juhlatapahtumien aikana.

Helsingin sisäisestä liikenteestä jouluna ja vuodenvaihteessa
Jouluaattona 24.12. on sunnuntailiikenne, joka päättyy noin klo 15.30.
-Viimeinen metrojuna lähtee Ruoholahdesta Mellunmäkeen klo 15.28 ja Vuosaareen klo 15.33.
-Viimeinen juna Ruoholahteen lähtee Vuosaaresta klo 15.10 ja Mellunmäestä klo 15.15.
Joulupäivänä 25.12. on sunnuntailiikenne, joka alkaa noin klo 11.
-Ensimmäinen metrojuna lähtee Ruoholahdesta Mellunmäkeen klo 11.28 ja Vuosaareen klo 11.33,
-Mellunmäestä Ruoholahteen klo 11.15 ja
-Vuosaaresta Ruoholahteen klo 11.20.
Metron aikataulut muuttuvat 1.1.2007 alkaen muutamilla minuuteilla Kalasataman metroaseman avaamisen vuoksi.

Raitioliikenne poikki Senaatintorin tuntumassa 13.12.2006 kello 15.24 ajolangan putoamisen takia
Ohikulkenut kuorma-auto veti raitioteiden ajojohtimet alas keskiviikkona 13. joulukuuta noin kello 15.24 Unioninkadun ja Aleksanterinkadun kulmauksessa. Sähköt katkaistiin. Linjat 1A, 3B, 3T, 4, 4T, 7A ja 7B ovat poikkeusreiteillä. Linjat 4 ja 4T kääntyvät toistaiseksi Kirurgilla.
Havainnoitsijan haastattelemien raitiovaununkuljettajien mukaan liikenne Aleksanterinkadulla, Katajanokalla, Kruununhaassa ja Kauppatorilla on poikki ainakin tunnin verran. Vaunuja jäi sähköjen katkaisemisen takia mottiin em.osuuksille. Poliisi sulki jalankulkijoilsta Unioninkadun ja Aleksanterinkadun kulmauksen, koska epäiltiin ajojohdossa olevan 600:n voltin jännitteen päätyvän kadulle.

Ruotsin Raitiotieseuran ylläpitämä kaikille kiinnostuneille vapaa paikallisliikenneaiheinen keskustelufoorumi toimii osoitteessa
http://www.ss.se/forum/index.php?language=finnish
Foorumilla on toisinaan esillä myös Suomea koskevia asioita. Foorumin kielenä käytetään ruotsia, mutta mahdollisia keskustelukieliä ovat myös norja ja tanska.

Lucia-kulkue aiheuttaa viivästyksiä ja poikkeusreittejä
Aleksanterinkadun raitiovaunut 3B, 3T, 4, 7A ja 7B käyttävät poikkeusreittejä keskiviikkona 13.12. klo 18.00 alkaen parinkymmenen minuutin ajan, kun perinteinen Lucia-kulkue täyttää Aleksin. Kulkue lähtee noin klo 18.00 Senaatintorilta Aleksia pitkin Mannerheimintielle ja jatkaa Eteläesplanadia Kauppatorille.
- 3B ei Töölöstä tullessaan aja Aleksille, vaan kääntyy Kaivokadulle jatkaen Kaisaniemenkadun ja Kruununhaan kautta Kauppatorille ja normaalille reitilleen.
- 3T ajaa Kauppatorilta Kruununhaan ja Kaisaniemenkadun kautta Lasipalatsille ja normaalille reitilleen.
- 4 ei aja Aleksia, vaan Snellmaninkatua, Liisankatua, Kaisaniemenkatua ja Kaivokatua pitkin.
- 7A ja 7B ajavat Kruununhaan ja Aleksin sijasta Kaivokatua ja Kaisaniemenkatua.
Kulkue aiheuttaa lyhyehköjä viivästyksiä ydinkeskustan liikenteessä ainakin Mannerheimintiellä ja Eteläesplanadilla.

jn06_54 (54K)
jn06_55 (53K) HKL 80 - ensimmäinen väliosalla varustettu osamatalalattiainen nivelraitiovaunu - on päässyt koeajoihin.
Kuvat (C) J. Nordlund 9.12.2006, Helsinki

Kalastaman asema vuoden vaihteessa käyttöön
Helsingin metrolinjasto täydentyy maanantaina 1.1.2007 uudella asemalla, kun Kalastama Sörnäisten ja Kulosaaren välillä avaa aamuliikenteen alkaessa ovensa.
Helsingin 17. metroasema palvelee aluksi etenkin Verkkosaaren rannan työntekijöitä. Lisäksi bussilinjalle 16 tulee uusi pysäkki Itäväylän varteen metroaseman viereen.
Tulevaisuudessa asema palvelee myös Sörnäisten rannan uutta asuinaluetta. Kun alue on noin viidentoista vuoden päästä valmis, HKL:n liikennesuunnittelu arvioi Kalasataman kautta kulkevan 23 000 matkustajaa päivässä, saman verran kuin Sörnäisten asemalla nykyään.
Lippuhalli sijaitsee metrosillan alla Hermannin rantatien itäpuolella. Aseman lasikatteiset laiturit ovat poikkeuksellisesti ns. sivulaiturityyppiä eli kiskot kulkevat laiturin keskellä. Sivulaiturin vuoksi vastakkaiseen suuntaan kulkevaan junaan ei voi kävellä suoraan laiturin poikki vaan käynti on alemman tason kautta, josta on yhteys kummallekin laiturilla. Samanlaisia laitureita on vain Itäkeskuksessa.
Uuden aseman käyttöönotto muuttaa metron aikatauluja. Matka-aika radan päästä päähän pitenee uuden pysähdyksen vuoksi kumpaankin suuntaan noin minuutilla. Uudet aikataulut ovat HKL:n aikataulukirjassa ja HKL:n nettisivuilla osoitteessa www.hkl.fi/aikataulut.
Kalasatama on ollut metrosuunnitelmissa mukana jo 1960-luvulta lähtien, mutta tuli uudelleen ajankohtaiseksi sen teki vasta satamatoimintojen siirtyminen Sörnäisten rannan uuden asuinalueen tieltä Vuosaareen. Asema oli aluksi tarkoitus rakentaa vasta asuinalueen valmistuttua, mutta lähistön kiinteistöjen omistajat lähestyivät kaupunkia kirjeellä, jossa he toivoivat töiden aikaistamista ja maksoivat myös osan aseman kustannuksista. Kaupunki teki rakentamispäätöksen vuonna 2000 ja työt alkoivat syksyllä 2005.

Helsingin kaupunginmuseon Museokauppa lukeutuu niihin harvinaisiin liikkeisiin, jotka myyvät tuotteitaan halvemmalla jo ennen joulua.
Museokaupan alennusmyynti jatkuu aatonaattoon 23.12.2006 asti.
Helsingin kaupunginmuseon Museokauppa, Sofiankatu 4 auki ma-pe klo 9-17 ja la-su klo 11-17, aatonaattona la 23.12. auki klo 9-14.
Tarjolla esimerkiksi:
Kirja: Aikamatka metrolla 6,50 e nyt 3,25 e
CD-ROM-levy: Vuosisata liikkeellä 15 e nyt 7,50 e
Pienoismallivihko: Hevosraitiovaunu 3 e nyt 1,50 e

Rautarenkaat kiskoilla, HKL-Raitioliikenne 6.12.

Georgian raitiovaunuliikenne loppui 4.12. alkaen kun Tbilisin raitioliikenne lopetettiin (aloitettu vuonna 1885). Samalla lopetettiin myös johdinautoliikenne.

Raitiolinja 8 on poikkeusreitillä lauantaina 9.12. ja sunnuntaina 10.12. Raitiovaunu ei voi kaivutöiden vuoksi liikennöidä Salmisaareen, vaan ajaa Töölöstä Arkadiankatua Mannerheimintielle, tekee lenkin Bulevardin, Yrjönkadun ja Erottajankadun kautta ja palaa Mannerheimintietä ja Arkadiankatua Runeberginkadulle.
Ajamatta jäävällä reittiosuudella liikennöi korvaava bussi 8X. Se ajaa reittiä Runeberginkatu - Caloniuksenkatu - Mechelininkatu - Itämerenkatu - Salmisaari - Itämerenkatu - Mechelininkatu - Eteläinen Hesperiankatu - Runeberginkatu. Bussi kulkee noin 10 minuutin vuorovälein.
Bussin 8X lähtöpaikka Runeberginkadulla on Apollonkatu-raitiovaunupysäkin kohdalla ajoradan reunassa. Bussi käyttää reitillä olevia raitiovaunupysäkkejä lukuun ottamatta Mechelininkadulla olevaa Perhonkatu-pysäkkiparia, jonka kohdalle pystytetään väliaikainen pysäkki kadun varteen.

Helsingin liikenne itsenäisyyspäivänä
Itsenäisyyspäivänä tiistaina 6.12. Helsingin sisäisessä liikenteessä ajetaan sunnuntaiaikataulujen mukaan.
Ylioppilaiden soihtukulkueen ja presidentin itsenäisyyspäivän vastaanoton vuoksi useat keskustan raitiovaunut ja bussit ajavat poikkeusreittejä. Liikenteessä voi myös olla hetkellisiä viivästyksiä.
Poikkeusliikenne ylioppilaiden soihtukulkueen ja Linnan juhlien aikana noin klo 16.30 - 20.15 (poikkeusliikenne päättyy kun poliisi avaa presidentinlinnan lähikadut liikenteelle):
Raitioliikenne
Raitiolinjat 3B ja 3T ajavat ylioppilaiden soihtukulkueen alkuvaiheen ajan noin kello 17 - 17.30 Töölön sijasta suoraan Mannerheimintietä Kisahallilta Lasipalatsille.
Itsenäisyyspäivän vastaanoton aikana noin kello 18 - 20.15 raitiovaunut 3B ja 3T ajavat Bulevardin ja Fredrikinkadun kautta linjan 1A päätepysäkille Perämiehenkadulle. Bussi 3X korvaa osuuden Lasipalatsilta Kauppatorin kautta Eiraan. Bussi ajaa kolmosten reittiä Viiskulmaan ja palaa samaa reittiä takaisin Lasipalatsille. Raitiovaunusta voi vaihtaa bussiin Lasipalatsin ja Viiskulman pysäkeillä.
Raitiolinja 4 ajaa noin kello 18 - 20.15 linjan 10 päätepysäkille Tarkk'ampujankadulle. Ylioppilastalon ja Katajanokan välisen osuuden korvaa bussilla 4X, joka kiertää Katajanokalta Kruunuhaan ja Aleksanterinkadun kautta Lasipalatsille. Bussiin voi vaihtaa Lasipalatsin pysäkillä.
Raitiolinjat 7A ja 7B ajavat noin kello 18 - 20.15 Kruunuhaan sijasta Kaivokadun kautta.

SRS:n jäsenillä on mahdollisuus päästä matalalattiaväliosavaunun (HKL 80) kyytiin ennen linjaliikenteen alkua.
SRS:n ajelu järjestetään loppuvuonna.
Liity nyt sähköpostirinkiin, jotta saat tiedot tarkasta ajelupäivästä (ilmoitetaan muutaman päivän varoitusajalla).

Aleksin ratikat poikkeusreiteillä joulukadun avajaisissa 26.11.
Aleksanterinkatua kulkevat raitiovaunut 3B, 3T, 4, 7A ja 7B ajavat poikkeusreittejä joulukadun avajaisten aikana sunnuntaina 26.11. noin klo 12.40 - 15. Bussi 16 ajaa poikkeusreittiä tarvittaessa.
-Ratikat 7A ja 7B ajavat Kaivokatua ja Kaisaniemenkatua pitkin Rautatientorille.
-Ratikat 3B, 3T ja 4 ajavat Aleksanterinkadun sijasta Kruununhaan kautta reittiä Kaivokatu - Kaisaniemenkatu - Liisankatu - Snellmaninkatu.
Raitioliikenteessä voi olla kulkueen aikana lyhytaikaisia viiveitä.
Joulupukki ja kaupunginjohtaja torille ratikalla
Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen ja joulupukki saapuvat Senaatintorille HKL:n raitiovaunulla noin kello 12.50. Vaunu on alkuperäiseen asuunsa kunnostettu vaunu numero 339 vuosimallia 1955.
Kaupunginjohtaja avaa joulukadun klo 13. Kulkue lähtee Senaatintorilta liikkeelle noin klo 13.25, kiertää Aleksanterinkadulta Mannerheimintielle ja edelleen Pohjoisesplanadin kautta takaisin Senaatintorille.

jn06_50 (38K)jn06_51 (40K)
jn06_52 (36K)jn06_53 (32K)
Kampin ja Itä-Pasilan radanrakennustyömaata 19.11. Kuvat © Juhana Nordlund.

jora06_20 (61K)
Vaunu 339 liikennöi Käpylä-Seuran tilauksesta 18.11. kolme kertaa Käpylä-Kauppatori-Käpylä.
Linjatunnuksena oli 1S. Käpylän rata täytti 81-vuotta. Kuva © Jorma Rauhala.

opastinjr (11K)
Helsinginkadun uusiin turvalaitteisiin kuuluvat lisäksi kuvan mukaiset nuolimerkit osoittaen turvalaitteen heräteosuuden kohtaa. Keskellä lankoja on vanha tuttu jaksoerottimen merkki.
Kuva 18.11. © Jorma Rauhala

Metroliikenne ajetaan Kontulassa perjantai-illasta 17.11. kello 20 alkaen sunnuntai-iltaan 19.11. liikenteen päättymiseen saakka vain yhtä, Mellunmäkeen normaalisti vievää raidetta pitkin. Junat itään ja länteen siis vuorottelevat tällä raiteella. Toinen laituri on väliaikaisesti poissa käytöstä Kontulan metroaseman peruskorjauksen vuoksi.
Poikkeusjärjestelyistä tiedotetaan asemalla kuulutuksin ja laiturinäytöissä olevin opastein.
Raidejärjestely ei vaikuta merkittävästi metron liikennöintiaikatauluun.

valpala (49K)Nivelvaunun mallivälipala Vallilassa 10.11. Mallissa on vielä ovet ja ovikoneisto, jotka lähiaikoina siirretään aitoon väliosaan eli tulevaan vaunu 80 C-osaan (kuvia alempana). Mallilla ei liene pitkää tulevaisuutta edessään. Muutoksista on tiedossa, että koevaunun (80) moottoritehoa lisätään 20%. Toiseen juoksuteliin tulee käyttöjarru. (Alunperin NrI-vaunujen juoksutelissä oli solenoidikäyttöinen levyjarru käyttöjarruna. Alhainen akselipaino aiheutti kuitenkin tasoja pyöriin ja jarru poistettiin.)
Ensi vuonna selviää kuka valmistaa sarjatuotannon C-osien korikehikot. HKL itsehän rakentaa varsinaisen vaununosan "kehikon sisään". Samoin tarvittavien nivelosien ja telikehikoden (HKL itse kokoaa telit) valmistus kilpailutetaan. Vallilan raitiovaunutehdas on käytännössä C-osien valmistaja.

Vaihdeopastin Helsinginkadulla Läntisen Brahenkadun risteyksessä.
opastin4 (30K)opastin3 (51K)
Lisäkilpi kuten Kaarlenkadun risteyksessä olevalla: " Raitiotie, Turvalaite, Koeasennus".
Molemmat opastimet alkavat toimia vasta vaunun ollessa hyvin lähellä vaihdetta. Kuvat 10.11.

Sm2 –yksikkö 6070 + 6270 on saneerattu VR:n Hyvinkään konepajalla lokakuussa 2006.

Postimerkkisarja joukkoliikenteestä
Kaupunkiliikenne näkyy postimerkeissä toukokuusta alkaen, kun Suomen Posti julkaisee 9.5. postimerkkivihkon joukkoliikenteestä. Vihkossa on neljä ensimmäisen luokan ikipostimerkkiä, kuva-aiheina matalalattiaraitiovaunu, metro, kaupunkijuna ja Kampin joukkoliikenneterminaali. Suunnittelijana on ollut Kaisu Klemetti.
Postimerkeillä tuodaan esille Euroopan parhaaksi arvostettua pääkaupunkiseudun joukkoliikennettä (joukkoliikenteen BEST-tutkimus 2006). Merkit tukevat aihevalinnaltaan myös keväällä Helsingissä järjestettävää kansainvälisen joukkoliikennealan järjestön UITP:n maailmankongressia ja -näyttelyä.
Aloite postimerkin julkaisemiseksi lähti HKL:stä. Hankkeen alkuunpanijana ja edistäjänä on ollut HKL-Raitioliikenteen liikennepäällikkö Erkki Mutka, itsekin postimerkkeilyn harrastaja.
Aiheen saaminen ensi vuonna julkaistavien merkkien joukkoon ei ollut itsestään selvää. Ehdotukset käsittelee aluksi postimerkkitoimikunta, joka valitsee toteutettavat kuva-aiheet. Valinnan perusteena on muun muassa se, että aihe kuuluu mahdollisimman monen suomalaisen elämään. Valitut aiheet toteutetaan taidetoimikunnan valvonnassa.
Joukkoliikenne oli viimeksi postimerkin aiheena vuonna 1988. Silloin joukkoliikenteen 100-vuotisjuhlavuotta juhlistettiin hevosraitiovaunuaiheisella merkillä.
Nyt julkaistavissa merkeissä liikutaan moderneissa tunnelmissa. Ilmeeltään merkit ovat raikkaita ja valoisia.
HKL:n viestintäpäällikkö Leena Rautanen-Saari kiittää joukkoliikenteen valitsemista merkkien aiheeksi. "Olemme todella tyytyväisiä merkkien julkaisemiseen. Tämä osoittaa omalta osaltaan, että kaupunkiliikenteen hyvä laatu on huomattu."
Merkit. Suomen Posti Oy:n sivu.

opastin (23K)opastin2 (52K)
Helsinginkadulla on raitiotien opastin, joka näyttää vaihteen asennon. Kuvien ottamishetkellä vaihde oli käännettynä Kaarlenkadun suuntaa. Kuvat 07.11.

jora06_19 (24K)

Ratamestarinkadun toisen suunnan raide on jo olemassa. Toinen suunta tälle kadulle laskettavasta raiteesta on vielä aloittamatta. Asemapäällikönkadun ja Ratamestarinkadun risteyksessä puuttuu vielä rataosan yhdistyskaarre. Paikalla on suuri kuoppa, jossa tehdään kaapelitöitä.
jora06_17 (60K)
jora06_18 (62K)
Kuvat © Jorma Rauhala

jn06_49 (88K)
Raitiolinjat 3T ja 6 ovat ajaneet pian 3 viikon ajan reittiä Vilhonkatu - Mikonkatu - Kaivokatu (vain tässä suunnassa). Mikonkadulle on perustettu väliaikainen pysäkki Spårakoffin ja tilausajovaunujen pysäkin yhteyteen. Kuvassa HKL 37 linjalla 6. Kuva © J. Nordlund 2.11.2006, Helsinki

jn06_45 (66K)
Ensimmäinen NrII-vaunun välipala on Vallilassa varusteltavana. Suomeen tullessaan siitä oli oikeastaan olemassa vain kuoret.
jn06_46 (69K)
Välipala asennetaan vaunuun HKL 80. Vaunun 80 täyskorjaus alkaa olla loppusuoralla.
jn06_47 (52K)
Vallilassa odottelevat myös vaunujen 9 ja 505 telit Sisu-kilvin.
jn06_48 (35K)
Telit on täyskorjattu ja maalattu.
Kuvat (c) Juhana Nordlund (HKL-RL:n luvalla).

Kontulan liityntälinjastoa selkeytetään 15.1.2007 alkaen. Joukkoliikennelautakunta päätti muutoksista kokouksessaan 2.11.2006.
Kontulan alueen linjastoa uudistettiin osana metron liityntälinjaston kokonaisuudistusta syysliikenteen alussa. Uudistuksen tavoitteena oli ajantasaistaa liityntälinjasto alueiden nykytarpeisiin.
Uudistus ei ole Kontulassa toiminut toivotulla tavalla. Kaikista liityntälinjastoa koskevista asiakaspalautteista runsas kolmannes on koskenut Kontulan linjoja. Palautteissa on mm. toivottu Kontulan ja Itäkeskuksen välisen vaihdottoman yhteyden palauttamista.
Tammikuun puolesta välistä alkaen suora yhteys Itäkeskukseen palautetaan perustamalla linja 94, joka kulkee Kontulankaarelta Porttitien ja Humikkalantien kautta Kehä I:lle ja edelleen Itäkeskukseen. Tällöin voidaan myös linjan 92 reitti lyhentää aikaisempaan tapaan palvelemaan vain Myllypuroa, jolloin linjan ajoaika lyhenee. Rekipellontien yhteydet hoidetaan siirtämällä linjan 95 reitti kulkemaan sen kautta.
Kontulan alueen linjastoa selkeytetään linjoilla 94A ja 94B, jotka asiakaspalautteissa on koettu hankaliksi hahmottaa. Linjaparin reitin loppuosa Kontulankaarelle jää pois, ja linja 94A lähtee Kotikonnuntieltä ja kiertää Kurkimäen ja Kivikon kautta takaisin Kotikonnuntielle. Linja 94B muutetaan ruuhka-aikana kulkevaksi ja sen reitti kulkee Kontulan metroasemalta Kivikon ja Kurkimäen kautta takaisin metroasemalle.
Kontulan alueen linjaston liikennöintikustannukset ovat nykyisellään noin 3,2 miljoonaa euroa vuodessa. Muutokset kasvattavat kustannuksia noin 200 000 eurolla.
Tulevaisuudessa tehdään muutoksia myös Herttoniemenrannassa liikennöiviin linjoihin 81 ja 81B. Linjojen aikataulut tahdistetaan kesäliikenteen alkaessa nykyistä paremmin toisiinsa lomittuviksi.
Kartta Kontulan alueen linjastouudistuksesta

feder18 (62K)
feder17 (60K)
feder21 (51K)
feder19 (35K)feder20 (51K)
Ensimmäinen välipala saapui Helsinkiin Finnlinesin Transeuropa-aluksella sunnuntaiaamuna 29.10.2006 klo 7. Saksan Travemündestä tämä ro-ro-matkustaja-alus oli lähtenyt liikkeelle jo perjantaina.
Välipala tuotiin Vallilan varikolle noin klo 8.30, ja aamupäivän aikana välipalaa käänneltiin ja sitä hinattiin Vallilan varikkoalueella, myös Hämeentiellä. Välipalan varustelu aloitetaan heti maanantaiaamuna. Ensimmäiset koeajot suoritetaan vielä tämän vuoden puolella, ja näillä näkymin myös SRS:n ajelu välipalavaunulla HKL 80 tehdään ennen vuodenvaihdetta. Linjalle vaunu tulee sitten ensi vuoden alussa.
Vaunulla 80 tullaan vielä tekemään koeajot 1-nivelisenä ennen kuin siihen liitetään välipala. Kuvat © Daniel Federley

Raitiolinjan 10 Punanotkonkadun pysäkki ”Johanneksen kirkko”, jota linja käyttää Kirurgilta keskustaan päin ajaessaan, jää pois käytöstä torstaista 26.10. alkaen. Linja käyttää uutena pysäkkinään bussilinjan 17 Yrjönkadun pysäkkiä ”Johanneksen kirkko”.

Pysäkkimuutos ja poikkeusreitti Kaisaniemessä
Rautatientorin suuntaan ajavien raitiolinjojen 3T ja 6 pysäkki Kaisaniemen metroaseman kohdalla jää pois käytöstä maanantaiaamuna 16.10. noin kolmeksi viikoksi. Syynä on katutyö, jota kestää 4.11. asti.
Linjat 3T ja 6 ajavat Kaivokadulle Vilhonkatua ja Mikonkatua, jonka varrella olevalla pysäkillä ratikat pysähtyvät.
Keskustasta Hakaniemen suuntaan raitioliikenne kulkee normaalisti Kaisaniemenkatua.

tila01 (55K)
9-linjan kiskojen asennus Pasilassa Asemapäällikönkadulla on alkanut 18.10.2006.
Kuva © Timo Lahtinen.

jora06_16 (58K)
Tässä vielä Kolmikulman uusi kympin päätepysäkki odottamassa tulevaisuudessa tehtävää radanrakennustyötä. Kuva © Jorma Rauhala.

jora06_13 (56K)
jora06_14 (36K)jora06_15 (31K)
Asemapäällikönkadulla Pasilan aseman läheisyydessä on käynnistynyt radanrakennustyö. Helsingin kaupungin rakennusviraston apuna ovat Oy VR-Rata Ab:n tytäryhtiön Vuorenpeikot Oy:n radanrakentajat.
Kuvat 18.10. © Jorma Rauhala.

Raitiolinja 9:n rakentaminen alkaa Pasilassa 16.10.

Pysäkit poissa käytöstä Pasilassa 16.-20.10.
Vallilan suuntaan ajavien bussien pysäkit Asemapäällikönkadulla ovat poissa käytöstä maanantaista 16.10. alkaen viikon ajan. Syynä ovat radanrakennustyöt.
Järjestely koskee linjoja 17, 22, 22B, 59, 504, 505, 509 ja 518. Bussin 504 päätepysäkki on tilapäisesti Asemapäällikönkadun toisella puolella.
Asemapäällikönkatua toiseen suuntaan kulkevien linjojen pysäkit ovat normaalisti käytössä.

Helsinki. Raitiolinjan 10 tuleva päätepysäkki Kolmikulmassa alkaa hahmottua. Dianapuiston kunnostuksen yhteydessä pysäkille rakennetaan parhaillaan koroketta Uudenmaankadun varteen. Kiskotyöt tehtäneen vuonna 2007.
Linjan 10 päätepysäkin on määrä siirtyä Kolmikulmaan syksyllä 2008.

Helsingin kirjamessuilla 26.-29.10. on paikalla myös Trafik-Nostalgiska Förlaget. Messuilla TNF esittelee sekä myy kirjallisuutta, filmejä ja kalentereita. Esimerkiksi Pohjoismaisissa paikallisliikenne- ja rautatiekalentereissa on aina mukana kuvia myös Suomesta. Tuotevalikoimaan voi tutustua osoitteessa http://www.tnf.se/
Suomen Rautatiemuseon kirjakauppa osallistuu Trafiikki Museoiden osastolla messuille.

jora06_12 (41K)jora06_11 (40K)
Kulosaaren Jumbon uudelleenrakentaminen edistyy. Vaunun uutta koria rakennetaan parhaillaan EM-Team Oy:ssä alkuperäisen aluskehyksen päälle.
Kuvat 8.9.2006 © Jorma Rauhala

feder15 (50K)feder16 (53K)
Helsinki. Kampin raitioradan kiskonlasku alkoi vihdoin 11.10.2006. HKL Viestintä arvioi, että liikenne radalla alkaa vasta syksyllä 2008.
Kuvat 11.10. © Daniel Federley.

Kampin tulevan raitioradan kiskojen siirto paikalleen aloitettiin viime yönä (11.10.). Ensimmäiset kiskot laskettiin Annankadun ja Urho Kekkosen kadun kulmaan.
Työmaalla edetään tilan puutteen vuoksi rata kerrallaan. Nyt paikalle tuotiin kiskoja yhteensä 70 metriä viidessä osassa. Näistä pisimmät ovat 18 metrin mittaisia ja painavat noin 2000 kiloa.
Kiskoelementit on rakennettu HKL:n ratakorjaamolla. Korjaamolla yksittäiset kiskot taivutetaan ensin oikealle säteelle, jonka jälkeen kaksi kiskoa liitetään väliraudoilla yhteen.
Kiskojen lasku on vasta alkua Kampin raitioradan rakentamisessa. Seuraavaksi kiskojen sijainti sivuttais- ja korkeussuunnassa mitataan tarkasti, palat hitsataan paikan päällä toisiinsa kiinni ja betonisten asennuskuutioiden päälle asetellun kiskon alle valetaan betoninen pohjalaatta.
Kampin raitioradan rakentaminen etenee sitä mukaa kun katujen pohjatyöt saadaan tehdyksi ja vielä keskeneräiset katusuunnitelmat mm. Simonkadulla valmistuvat. Kaikkiaan rataa valmistuu Kamppiin Runeberginkadun ja Mannerheimintien välille 1100 metriä. Rakentamisen kokonaiskustannukset ovat noin 5 miljoonaa euroa.
Raitioliikenne Kampissa päästään aloittamaan aikaisintaan syksyllä 2008.
Tulevina vuosina Helsinkiin rakennetaan runsaasti uutta raitiorataa. Ennen Kampin liikenteen aloittamista rakennetaan rata Mikonkadulle Aleksanterinkadun ja Kaivokadun välille. Ensi viikolla aloitetaan Pasilassa myös kokonaan uuden raitiolinjan 9 rakentaminen.

Kontulan metroaseman peruskorjaus alkaa 16.10.
Korjauksessa aseman itäpään lippuhallia laajennetaan ja sinne rakennetaan kolmet liukuportaat sekä uusi hissi. Myös laiturialue saa uuden ilmeen.
jora06_9 (50K)
jora06_10 (63K)
Kuvat 10.09. © Jorma Rauhala.
Korjaustöiden vuoksi itäinen lippuhalli suljetaan 16.10.2006 - 31.5.2007 väliseksi ajaksi. Matkustajat käyttävät maanantaista 16.10. lähtien aseman muita sisäänkäyntejä: metroaseman keskivaiheilla sijaitsevaa lippuhallia heti Kontulankaaren vieressä sekä Kontulankaaren toisella puolella sijaitsevaa läntistä sisäänkäyntiä.
Kontulan metroasema avattiin liikenteelle 1.11.1986. Asema rakennettiin tuolloin minimivaatimusten mukaisesti. Asemaa on peruskorjattu jo vuonna 2003, jolloin uudistettiin aseman keskiosan lippuhalli. Tässä yhteydessä asemalle saatiin ensimmäiset liukuportaat.
Nyt peruskorjattava itäinen lippuhalli on metroaseman käytetyin sisäänkäynti. Noin 20 000 päivittäisestä käyttäjästä lähes kaksi kolmasosaa käyttää tätä lippuhallia. Matkustajat ovat kokeneet liukuportaiden puuttumisen itäisestä lippuhallista epäkohdaksi. Lisäksi riittämätön hissikapasiteetti on ongelma polkupyörien ja lastenvaunujen kanssa liikkuville sekä pyörätuolien käyttäjille. Peruskorjaus lisää Kontulan metroaseman esteettömyyttä ja viihtyvyyttä kaikille matkustajille.
Korjaustöiden kokonaiskustannukset ovat noin neljä miljoonaa euroa. Kaupungin lähiörahasto on tukenut hanketta 2,5 miljoonalla eurolla.
Aseman korjaustöillä ei ole vaikutusta metron liikennöintiin.

Bussi korvaa raitiolinjan 4 yöliikennettä keskiviikkona 11.10.
Keskiviikkona 11.10. raitiolinja 4:n yöliikennettä kello 24 jälkeen korvaa bussi 4X Tullinpuomin ja Munkkiniemen välillä. Bussi käyttää kaikkia reitin varren raitiovaunupysäkkejä.
Raitiolinjalta 4 vaihdetaan bussiin 4X Tullinpuomissa. Linjan 4 raitiovaunut ajavat kello 24 jälkeen suoraan Mannerheimintietä Kuusitielle.

Keskustan linjoja poikkeusreiteillä mielenosoituksen aikana
Opiskelijoiden kulkue ja mielenosoitus maanantaina 9.10. aiheuttavat poikkeusreittejä Aleksanterinkadun ja Mannerheimintien raitiolinjoille noin klo 13.30 alkaen. Poikkeusliikenteen kesto riippuu tapahtuman osanottajamäärästä.
Kulkue lähtee Senaatintorilta klo 13.30 ja etenee Unioninkatua, Pohjoisesplanadia ja Mannerheimintietä Eduskuntatalolle. Sen aikana raitiolinjat 3B, 3T ja 4 ajavat tarvittaessa molemmissa suunnissa Kruununhaan kautta. Kulkue aiheuttaa lisäksi viivästyksiä keskustan liikenteessä.
Eduskuntatalon edustalla noin klo 14 alkavan tilaisuuden aikana raitiolinjat 4, 7A, 7B ja 10 sekä bussi 42 ajavat tarvittaessa molemmissa suunnissa Arkadiankadun ja Rune-berginkadun kautta.

Bussit 52, 55 ja 55A ajavat Kumpulassa poikkeusreittiä lauantaina 7.10. ja sunnuntaina 8.10. kiskotöiden vuoksi. VR-Rata tekee ratatöitä Kustaa Vaasan tien ja Väinö Auerin kadun risteyksessä.
Bussit ajavat Kumpulan suuntaan Pietari Kalmin kadun kautta Väinö Auerin kadulle ja edelleen Intiankadulle ja omalle reitilleen.
Pysäkki ”Intiankatu” Väinö Auerin kadulla jää pois käytöstä tässä ajosuunnassa.
Keskustan suuntaan bussilinjat ajavat normaalisti.

Tulevana viikonloppuna Pasilassa useat bussit ja raitiovaunut 7A ja 7B ajavat poikkeusreittejä, sillä Pasilankatu suljetaan liikenteeltä Pasilan sillan ja Radiokadun väliseltä osuudelta perjantaina 6.10. noin kello 18.00 kiskotöiden vuoksi. HKL tekee Pasilankadun ja Kyllikinportin risteyksessä raitiokiskojen uusimistyötä.
Raitiolinjat
Raitiolinja 7A ei liikennöi Töölön suunnalta Pasilaan perjantaina alkaen kello 18.00 yöliikenteen loppuun. Linja ajaa Eläintarhan ja Hämeentien välin Viipurinkatua, Läntistä Brahenkatua ja Helsinginkatua pitkin. 7B liikennöi perjantaina kiskotöistä huolimatta normaalisti.
Lauantaina 7B ajaa Hämeentien ja Eläintarhan välin Helsinginkatua, Läntistä Brahenkatua ja Viipurinkatua pitkin liikenteen alusta n. kello 10.00 asti. 7A liikennöi lauantaina normaalisti.
Ajamatta jäävää raitiovaunun reittiosuutta ei korvata bussilla.

sale1 (79K)
Harvinainen vieras syksyisessä Munkkiniemessä, Loreal 153 koulutusajossa 3.10.2006 klo 12.16.
Kuva © Jussi Salenius.

SRS:n sääntömuutoskokous päätti 24.9.2006 muuttaa yhdistyksen sääntöjä siten, että kevätkokous pidetään helmikuun asemesta maaliskuussa.

Helsingin metrossakin on tänä kesänä ollut havaittavissa selkeä kalustojako "linjoittain" junien ajaessa siltakorjausten takia harvennetulla 10 minuutin vuorovälillä reiteillä Ruoholahti-Mellunmäki ja Itäkeskus-Vuosaari.
Pendeliliikennettä Itäkeskuksen ja Vuosaaren välillä on ajettu tehtyjen havaintojen mukaan pelkästään M200-sarjan junilla. Metron kulkiessa kymmenen minuutin välein osuudelle riittää kaksi kahdesta vaunuparista koostuvaa junaa. Kesäkuun puolella muu liikenne hoidettiin vastaavasti vanhalla M100-sarjan kalustolla, mutta heinäkuussa on havaittu yksittäinen kolmen vaunuparin M200-sarjan juna.
Vuosaaresta Itäkeskukseen saapuvissa junissa luetaan melko töykeä kuulutus:
"Pääteasema. Olkaa hyvä ja siirtykää viereiseltä raiteelta lähtevään junaan".
Kuulutuksessa ei mainita Itäkeskuksen asemasta tai vaihtoyhteydestä Mellunmäen suuntaan menevään junaan mitään. Vielä viime kesänä Mellunmäestä tulevien joutuessa vaihtamaan junaa Itäkeskuksessa, käytettiin vanhaa, ilmeisesti Kampin keskuksen työmaan alkaessa nauhoitettua kuulutusta, jossa kehoitettiin vaihtamaan "RT:lle raiteelta kolme lähtevään junaan". Kampin keskuksen rakennustöiden aikanahan junat eivät ajaneet iltaisin Rautatientoria lännemmäs. Tämä sinänsä informatiivisempi kuulutus on nyttemmin poistettu käytöstä. Tosin M200-sarjan junissa kuulutuslaitteet ovat usein kokonaan poissa käytöstä, joten Itäkeskukseen saavuttaessa ei kuuluteta mitään. Vartiointiliikkeen miehet käyvät tyhjentämässä vaunun ennen sen ajamista kääntöraiteelle. Pääteaseman lähestymisen voi halutessaan päätellä suunnilleen Itäkeskuksen muinaisen itäisen kääntöraiteen paikkeilla junien sisänäyttöihin ilmestyvsät tekstistä "ei matkustajille".
Junat eivät myöskään aja kääntöraiteille Ruoholahdessa, Mellunmäessä tai Vuosaaressa. Ruoholahdessa on kyltti, jossa todetaan ykkösraiteen olevan poissa käytöstä. Vuosaaren haaran junat käyvät kääntymässä Itäkeskuksen läntisellä kääntöraiteella, josta ne ajavat takaisin lähtöraiteelle pian Mellunmäkeen menevän junan kadottua tunneliin.
Prahan metron A-linjaa on jatkettu Skalkasta asemavälin verran Depo Hostivarin uudelle asemalle 27.5.2006. Se sijaitsee A-linjan junien käyttämän Hostivarin varikon välittömässä läheisyydessä Asema on myös Prahan metron ensimmäinen varsinainen pinta-asema, kaksi B-linjalla sijaitsevaa pintarataosuutta on sijoitettu maanpäällisiin putkiin, joista ei parhaalla tahdollakaan juuri näe ulos.
Seuraavaksi Prahan metroa laajennetaan vuonna 2008, jolloin C-linjan jatke Ladvísta Letnanyyn otetaan käyttöön. Osuudella on kaksi väliasemaa. Tällä hetkellä Prahan kolmilinjaisen metron pituus on 55 kilometriä ja se käsittää 54 asemaa. Näistä kolme on vaihtoasemia. Lähde: http://www.metroweb.cz.

Göteborgiin ostetaan 25 M32-raitiovaunua lisää. Tilauksen arvo on 468 miljoonaa kruunua, josta Ruotsin valtio maksaa 220 miljoonaa kruunua. Göteborgs-Posten

feder14 (54K)
Raitioruuhkaa Arabiassa (16.09.): vuoden 1959 vaunu 12 kulki linjan 6 reittiä, ja vaunu 339 erikoisreittiä Arabiasta Vallilaan. 50-luvun univormuun pukeutunut kuljettaja neuvoo matkustajan oikeaan vaunuun. Kuva © Daniel Federley

jn06_43 (56K)
jn06_44 (39K) HKL 12 oli mukana juhlistamassa Arabian raitiotien 80-vuotispäivää 16. - 17.9.2006. Vaunu ajoi vuoroliikennettä linjalla 6.
Sunnuntaina sattui pieni haaveri Hietalahdenkadulla lähellä Kalevankadun risteystä, kun vaunu menetti 600V jännitteen. Tämä johtui siitä, että vaunun virroitin ei yhtäkkiä ylettynytkään ajolankaan. Syy oli siinä, että virroittimen hallintanaru oli jumittunut vaunun katolla olevan käyntisillan ritilöiden väliin eikä virroitin joustanut ylimpään asentoonsa. Ajojohdon ollessa tiettyä rajaa korkeammalla virroittimen kosketus irtosi ja vaunu joutui virrattomaksi.
Kuvat © Juhana Nordlund

ara339 (67K)
16.9. Arabian raitiolikkenne 80 vuotta. Tilausliikennevaunu 339 sivuuttaa Arabian alkuperäisen kääntösilmukan, josta on tehty kaunis tilataideteos. Istutukset ovat vasta kasvuvaiheessa.
aranyt (64K)

29_v59 (59K)
Vaunu 29 vuorossa 59 (nimikkovuorossaan) Arabian vanhassa silmukassa 22.04.1973.

Raitioliikenne Arabiaan alkoi 16.9.1926.
HKL juhlistaa 80-vuotispäivää vaunujen 12 ja 339 voimalla; vaunu 12 kulkee juhlaviikonloppuna 16.-17.9. linjan 6 vuorossa 51 (la klo 13.54-18.26 ja su 11.50-18.38) ja vaunu 339 tekee ilmaisia yleisökierroksia Arabiasta Vallilaan (lähdöt la klo 12.30, 13.35, 14.00 ja 14.45).
Vaunussa 339 1950-luvun asuun pukeutunut rahastaja myy ratikkapinssejä ja postikortteja. Arabian raitiotiestä on myös valmistunut pieni historiaesite, jota jaetaan vaunuissa 12 ja 339.
Huom! Harrastajilla on mahdollisuus kuvata koristellut vaunut 12 ja 339 vierekkäin Arabianrannan päätepysäkillä la noin klo 13.50!

Arabian raitioliikenne 80 vuotta 16.9.
Lauantaina 16.9. tulee 80 vuotta siitä, kun Arabiaan on päässyt raitiovaunulla. Merkkipäivän kunniaksi linjalla 6 ajaa viikonloppuna alkuperäiseen asuunsa kunnostettu vuoden 1959 ratikka, jonka tunnistaa numerosta 12 ja 80-vuotiskilvestä.
Vaunu 12 on linja-ajossa. Se ajaa lauantaina noin klo 14 - 18 ja sunnuntaina noin klo 12 - 18. Tarkat lähtöajat ovat HKL:n nettisivuilla www.hkl.fi
Vuoden 1955 alkuperäiskuntoonsa entisöity vaunu 339 ajaa lauantaina juhla-ajoa. Kyytiin pääsee Ara-bianrannasta, josta vaunu lähtee klo 12.30, 13.15, 14 ja 14.45 ja ajaa Vallilan hallille. Mukana kyydissä on myös vanhan ajan asuun pukeutunut rahastaja, jolta voi ostaa pinssejä ja postikortteja.
Arabian raitioliikenne sai alkunsa, kun kiskoja jatkettiin vuonna 1926 Hermannin kaupunginportilta Tou-kolaan Hämeentien ja Intiankadun risteykseen. Päätepysäkki sai nimen "Arabia" läheisen samannimisen tehtaan mukaan.
Kauppatorilta lähteneen linjan tunnus oli W. Esikaupunkilinjojen tunnukset olivat tuolloin perinteisesti kirjaimia. W oli mukailtu Vanhastakaupungista. Hermannin kaupunginportille ajoi myös linja 1 Eirasta. Vuonna 1931 linja W lopetettiin ja linjan 1 reittiä pidennettiin Hermannista Arabiaan.
Kuutonen on toiminut Arabian ja Toukolan linjana vuodesta 1945, jolloin kun Marian sairaalalta lähtenyt-tä linjaa pidennettiin Hermannin kaupunginportilta Arabiaan ja linjan 1 päätepysäkki puolestaan siirtyi Hermannin kaupunginportille. Vuonna 1959 kuutosen toinen pää siirrettiin Mariasta Hietalahteen. Linjan toinen päätepiste on siis ollut Hietalahdessa jo 47 vuoden ajan. Kaksi vuotta linjan Arabian päätä piden-nettiin pari korttelinmittaa uudelle asuinalueelle.

Bussi 3X korvaa raitiolinjojen 3B ja 3T reittiä Runeberginkadulla Töölössä sunnuntaina 17.9. kello 18 alkaen yöliikenteen päättymiseen saakka.
3B ja 3T ajavat Lasipalatsin ja Oopperan välin Mannerheimintietä pitkin.
Bussi 3X käyttää Töölössä reitin varren raitiovaunupysäkkejä. Poissa käytöstä ovat Arkadiankadulla Kauppakorkeakoulun pysäkkipari sekä Eläinmuseon pysäkki Mannerheimintien suuntaan ajettaessa.
Poikkeusliikenteen syynä on Arkadiankadun ja Runeberginkadun risteyksessä tehtävä kaivutyö.

Sm2 6066 & Eioc 6266 ovat valmistuneet täyskorjauksesta VR:n Hyvinkään konepajalta elokuussa 2006.

Tampereella selvitetään paikallista raideliikennettä - pikaraitiotietä, duoraitiotietä tai lähijunia - tosissaan kaupunkiseudun joukkoliikenteen kehittämisessä.
Tampereen liikennejärjestelmäselvityksen TASE 2025 sivuille http://www.tase2025.fi/ on nyt koottu esitys eri vaihtoehdoista, joita testataan.

KESTÄVÄ KAUPUNKILIIKENNE TURUSSA - SOVITTAMATON YHTÄLÖ?
LIIKKUJAN VIIKON AVAJAISPANEELI 18.9.2006 KLO 16.15 - 17.45 FORUM MARINUMIN AUDITORIO RUUMASSA
Tervetuloa Liikkujan viikon avajaispaneeliin ma 18.9.2006 klo 16.15 - 17.45 Forum Marinumin auditoriossa. Paneelin aiheena on kestävä kaupunkiliikenne Turussa eli joukkoliikenne, kevyt liikenne ja hyötyliikunta vuoden yhteiseurooppalaisen Liikkujan viikon teemojen mukaisesti. Tilaisuus on kaikille avoin ja ilmainen: tervetuloa!
Liikkujan viikko ja Autoton päivä: http://www.autotonpaiva.net/

11.9. NrII 112 on jälleen Helsingissä. Havainto Lahden moottoritiellä Viikin kohdalla vähän klo 23 jälkeen.

Metro ajaa koko viikonlopun 16. - 17.9. kymmenen minuutin välein, koska Siilitien ja Itäkeskuksen välillä tehdään vaihdetöitä.
Liikenne saattaa viivästellä, koska junat ajavat vaihdetöiden kohdalla vain yhtä raidetta.
Junat ajavat Ruoholahden ja Mellunmäen väliä. Itäkeskuksen ja Vuosaaren välillä on erillinen metroliikenne, joten Vuosaaren suuntaan tai Vuosaaren metrohaaralta keskustaan päin matkustavien on vaihdettava Itäkeskuksessa junaa.
Metro ajaa lauantaina 16.9. Ruoholahdesta Mellunmäkeen kolmen vaunuparin junilla ja Itäkeskuksesta Vuosaareen kahden vaunuparin junilla. Sunnuntaina 17.9. koko liikenne hoidetaan kahden vaunuparin junilla.

feder13 (74K)
Asem-kokouksen aikana liikennöitiin 10.9.-11.9. poikkeuslinjaa 7X, Kuusitie - Senaatintori - Vallila.
Kuvassa linjan 7X vaunu 42 Mannerheimintiellä 10.9.2006. Kuva © Daniel Federley.

feder12 (25K)Designmuseossa (Korkeavuorenkatu 23) on 17.9. saakka näyttely sisustusarkkitehti Olavi Hännisen töistä. Hänninen vastaa mm. Helsingin nivelraitiovaunujen hämmästyttävän aikaa kestävästä muotoilusta. Esillä on pienoismalli Nr I -vaunusta sekä ko. vaunun autenttinen rahastajanaitio.
Kuva © Daniel Federley


Helsinki. Munkkiniemestä keskustaan kulki la 9.9.2006 klo 22.20 Variotram linjalla 4T. Lienee ollut väärin kilvitetty, koska linjalla 4T ei ole lähtöjä tuohon aikaan.
Tiedossa ei ole, kummalle haaralle vaunu Katajanokalla oikeasti kulki. Ilmeisesti väärinkilvitys johtui Asem-kokouksen mielenosoitusten aiheuttamista häiriöistä liikenteessä.

Asem-kokous vaikuttaa liikenteeseen
Joukkoliikenteessä viivästyksiä ja poikkeusreittejä useana päivänä
Helsingissä viikonvaihteessa järjestettävä Asem-kokous vaikuttaa paljon Helsingin keskustan ja Pasilan alueen liikenteeseen 5.-13.9.2006. Joukkoliikenne ajaa useina päivinä poikkeusreittejä. Valtiovierailut, kokousedustajien liikkuminen sekä mielenosoitukset aiheuttavat myös satunnaisia liikennekatkoksia sekä aikatauluista myöhästymisiä.
5.9.-13.9.
Raitiolinjat 7A ja 7B eivät pysähdy Pasilassa Rautatieläisenkadun (Messukeskus) eivätkä Ratamestarinkadun (Kellosilta) pysäkeillä.
7.9 torstai
Ruuhkaa ja liikennekatkoksia on odotettavissa erityisesti Katajanokan, Aleksanterinkadun ja Kauppatorin raitioliikenteessä.
8.9. perjantai
Liikennekatkokset ovat mahdollisia keskusta-alueella koko päivän.
9.9. lauantai
Keskustassa järjestetään mielenosoitukset klo 15 ja 17.
Illalla keskustan liikenteessä on odotettavissa viivästyksiä.
10.9. sunnuntai
Raitiolinjat 7A ja 7B eivät liikennöi. Raitiovaunu 7X Kuusitie - Kruununhaka - Paavalin kirkko ja bussi 7 Pasila - Mäkelänkatu - Alppiharju - Pasila korvaavat osan reittiä.
Asem-kokousedustajien kuljetukset aiheuttavat merkittäviä, jopa 40 minuutin liikennekatkoja keskustan ja Messukeskuksen välisillä pääkaduilla erityisesti noin klo 12.50 - 13.40 sekä 17.30 - 18.30.
Katajanokan, Aleksanterinkadun ja Kauppatorin raitioliikenteessä viivästyksiä ja katkoja noin klo 18.30 - 19.30 sekä klo 22 - 22.30.
11.9. maanantai
Raitiolinjat 7A ja 7B eivät liikennöi. Raitiovaunu 7X Kuusitie - Kruununhaka - Paavalin kirkko ja bussi 7 Pasila - Mäkelänkatu - Alppiharju - Pasila korvaavat osan reittiä.
Merkittäviä, jopa 40 minuutin liikennekatkoja keskustan ja Messukeskuksen välisillä pääkaduilla erityisesti noin kello 9.30 - 10.30 sekä 12.30 - 14.00. Mannerheimintietä kulkevassa raitioliikenteessä viivästyksiä.
12.9. tiistai
Ruuhkaa ja viivästyksiä on odotettavissa erityisesti Katajanokan, Aleksanterinkadun ja Kauppatorin raitioliikenteessä.

jora06_8 (29K)Helsingin Sanomien kokomainoksilla vuorattu metrovaunupari 119+120 Kulosaaren asemalla.
Mainos on kieltämättä hätkähdyttävä. Kirkkaassa auringonpaisteessa sisältä näkee vaivattomasti ulos. Ihmisten kasvokuviin liittyviä ulkoseinän pieniä tekstejä täytyy kuitenkin ihmetellä, että kuka niitä ehtii muutamien sekuntien asemapysähdysten aikana laiturilla lukemaan. Matkustajalle jää lisäksi täysin avoimeksi kysymykseksi mihin tällaista tarvitaan ja miksi matkustajien hyödyksi alunperin suunnitellut ikkunat ja esteettömästi avautuva maisema on pitänyt peittää.
Kuva © Jorma Rauhala, keskipäivällä 5.9.2006.


jn06_41 (47K)
jn06_42 (54K)
jn06_40 (43K)
LähiJuna palvelee nyt Lahteen asti. Uusi Z-juna Hki - Lahti - Helsinki pysähtyy seuraavilla väliasemilla: Pasila, Tikkurila, Kerava, Haarajoki (uusi) ja Mäntsälä (uusi). Merkinnällä "uusi" varustetut asemat sijaitsevat Kerava - Lahti -oikoradan varrella. Oikoradalla Sm4-junilla ajetaan nopeudella 160 km/h. Oikorata erkanee pääradasta Keravan pohjoispuolella Kytömaalla ja yhtyy Riihimäki - Lahti -rataan Hakosillassa (hieman Lahdesta lounaaseen).
Kuvat: Z-juna on saapunut Mäntsälään jatkaakseen matkaa Helsinkiin. Kuva © J. Nordlund 3.9.2006
VR-Lähiliikenteeseen (pääkaupunkiseutu) on pitkän tauon jälkeen saatu uusia asemia, tässä Mäntsälä. Kuva © J. Nordlund 3.9.2006
Ensimmäisen liikennöintipäivän Z-juna Helsingissä valmiina lähtemään Lahteen. Kuva © J. Nordlund 3.9.2006

stadler (57K)
Kuva: Pääkaupunkiseudun Junakalusto Oy. "Der Helsinki-FLIRT"
Pääkaupunkiseudun Junakalusto Oy:n tarjouskilpailu lähiliikennejunista on ratkennut
Pääkaupunkiseudun kaupunkien, Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten sekä VR Osakeyhtiön yhdessä omistaman Pääkaupunkiseudun Junakalusto Oy:n EU:n julkisia hankintoja koskevien menettelyjen mukainen tarjouskilpailu käynnistyi syksyllä 2005. Viideltä eurooppalaiselta kalustovalmistajalta saatiin yhteensä seitsemän tarjousta tammikuussa 2006.
Junakalustoyhtiö hankkii 32 uutta junayksikköä YTV:n lähiliikenteeseen. Kaksi ensimmäistä junayksikköä ovat esisarjan junayksiköitä. Hankittavien junien pituus on noin 75 metriä ja matkustajakapasiteetti noin 250 istumapaikkaa/junayksikkö. Ensimmäiset junat tulevat matkustajaliikenteeseen vuonna 2009/2010 ja korvaavat asteittain tuolloin romutusvaiheeseen tulevaa VR:n vanhaa Sm1 -kalustoa.
Junakalustoyhtiö on suorittanut jatkoneuvottelujen jälkeen tarjousten lopullisen vertailun tarjouspyynnön mukaisilla arviointiperusteilla: Kokonaishinta, elinkaarikustannukset, junatekniikan taso, innovatiivisuus ja yhteistyökyky ja toimitusvarmuus.
Junakalustoyhtiö päätti suoritetun arvioinnin ja vertailun perusteella hankkia junat kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen tehneeltä Stadler Bussnang AG:ltä kokonaishintaan 189 milj. euroa ilman erikseen myöhemmin kilpailutettavia kulunvalvontalaitteita.
Junakalustoyhtiö on samalla päättänyt tehdä hankinnan rahoitukseen liittyen sopimuksen Handelsbanken Finans AB (julk) Suomen sivukonttoritoiminnan kanssa.

Toukokuussa 2007 järjestetään Helsingissä UITP:n maailmankongressi. Teemaan liittyen keväällä 2007 ilmestyy neljän tarrapostimerkin vihko, jossa kuva-aiheina ovat Kampin joukkoliikenneterminaali, VR:n lähijuna, HKL:n metrojuna sekä matalalattiaraitiovaunu. Mallikuvat postimerkeistä julkistetaan ennen vuodenvaihdetta.

asem (50K)
Poikkeusliikennettä ASEM-huippukokouksen vuoksi
Raitiolinjojen 7A ja 7B sekä bussin 17 liikennöintiin tulee muutoksia Messukeskuksessa järjestettävän Asem-huippukokouksen vuoksi 5.-13.9.
Muutokset 5.-13.9.
Bussilinja 17 siirtyy 5.9. käyttämään Pasilassa päätepysäkkinään Asemapäällikönkadulla sijaitsevaa linjan 504 päätepysäkkiä. Bussin reitti Asemapäällikönkatu - Messukeskus jää ajamatta. Linja palaa normaalille reitilleen 13.9.
Raitiolinjat 7A ja 7B eivät pysähdy Pasilassa Messukeskuksen lähipysäkeillä Rautatieläisenkadulla ja Ratamestarinkadulla 5.9.-13.9.
Muutokset 10.-11.9.
Itse kokouksen ajan Messukeskuksen ympäristön kadut on kokonaan suljettu liikenteeltä, ja 7A ja 7B eivät liikennöi 10.-11.9. Niitä korvaavat raitiolinja 7X ja bussilinja 7.
7X ajaa reittiä Paavalin kirkko - Kruununhaka - Aleksanterinkatu - Mannerheimintie - Kuusitie.
Bussilinja 7 liikennöi molempiin suuntiin reittiä Asemapäällikönkatu (Pasilan asema) - Länsi-Pasila - Viipurinkatu - Läntinen Brahenkatu - Helsinginkatu - Mäkelänkatu - Kumpulantie - Asemapäällikönkatu.

toikka2 (54K) Helsingin Sanomien kulttuurispåra ajeli 30.8.-2.9. Helsingin juhlaviikkoihin liittyen erilaisia kierroksia Helsingissä.
Ainakin keskiviikkona 30.8. vaununa oli Kaalimato 213, joka on kuvassa Mikonkadun pysäkillä.
Kuva © Simo Toikkanen


Helsingin kaupunginvaltuusto 30.08.: Raitiolinjan 9 (Kirurgi - Itä-Pasila) perustamissuunnitelman tarkistus
Valtuusto päätti asiasta ehdotuksen mukaan.

Matkakortinlukijat uudistuvat
Uudet arvoliput käyttöön vuonna 2007
Matkakortinlukijoihin tulee lisää painikkeita. YTV aloittaa lukijoiden muutostyöt syyskuun alussa. Uusia painikkeita tarvitaan, kun Keravalla ja Kirkkonummella kelpaavien arvolippujen myynti alkaa ensi vuoden alussa. Painikkeiden asennus jatkuu vuoden loppuun saakka, joten matkustajien käytössä on painikkeiden osalta toisistaan poikkeavia laitteita. Uudet painikkeet eivät aiheuta tänä vuonna muutoksia matkakortinlukijan käyttöön.
Sisäisten ja seutulippujen ostaminen ei muutu
Nykyisin lukijoissa olevat painikkeet 0, 1 ja 2 säilyvät entisillä paikoillaan. Myös niiden käyttötapa pysyy entisellään. Painikkeella 1 maksetaan kunnan sisäinen arvolippu. Painiketta 2 käytetään seutuarvolipun (kelpaa Helsingissä, Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla) ostamiseen. Painike 0 on vain raitiovaunuissa ja sitä käytetään jatkossakin raitiovaunulipun ostamiseen.
Vuonna 2007 käyttöön tulevat painikkeet
Busseissa ja junissa matkakortinlukijoiden uudet painikkeet ovat L ja 3. Raitiovaunuissa, metroliikenteessä ja Suomenlinnan lauttaliikenteessä lukijoihin lisätään ainoastaan painike 3, koska uusi kahden vyöhykkeen lähiseutulippu ei kelpaa Helsingissä.
-Painikkeella L voi ostaa Espoossa, Kauniaisissa, Vantaalla, Keravalla ja Kirkkonummen junaliikenteessä kelpaavan arvolipun. Lippu ei kelpaa Helsingissä eikä sisällä kauttakulkuoikeutta Helsingin kautta.
-Painikkeella 3 voi ostaa arvolipun, joka kelpaa koko Matkakortin käyttöalueella eli YTV-kuntien (Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa) lisäksi Keravalla ja Kirkkonummen junaliikenteessä.
Painikkeiden uusiminen koskee kaikkia pääkaupunkiseudun liikennevälineissä olevia matkakortinlukijoita. Lukijoita on yhteensä noin 3300 kappaletta.

Helsingin ja Lahden välillä alkaa liikennöidä uusi Z-tunnuksella kulkeva lähijuna. Junan pysähdyspaikat ovat Helsinki, Pasila, Tikkurila, Kerava, Haarajoki, Mäntsälä ja Lahti. Oikoradalle tulee arkisin yhteensä 11 lähijunavuoroa molempiin suuntiin. Viikonloppuisin junavuoroja on 8 molempiin suuntiin. Matka-aika Helsingistä Lahteen on pääsääntöisesti tasan tunnin.
Z-juna lähtee Helsingistä Lahteen arkisin klo 6.39, 7.39, 9.39, 11.39, 13.39, 14.39, 15.39, 16.39, 17.39, 19.39 ja 21.39. Lisäksi Helsingistä lähtee klo 16.27 linjatunnukseton Eil-juna Kouvolaan, joka pysähtyy ainoastaan Pasilassa ja Tikkurilassa ennen Lahtea. Tuloaika Lahteen on klo 17.23.
Lahdesta Z-junien lähtöajat Helsinkiin ovat klo 5.43, 6.17, 7.17, 8.17, 10.17, 13.17, 15.17, 16.17, 17.17, 19.17 ja 21.17.
Oikoradan uudet Z-junat ovat Sm4-kaupunkijunia, joiden enimmäisnopeus on 160 kilometriä tunnissa. Poikkeuksena on Lahdesta klo 7.17 lähtevä Z-juna, joka liikennöidään Kouvolasta lähteneellä Eil-kalustolla.
Helsingin ja Riihimäen välillä kulkevien R-junien aikataulut muuttuvat. Matka-aika lyhenee viisi minuuttia, koska junat ajetaan nopeilla kaupunkijunilla. R-juna lähtee Riihimäeltä arkisin klo 5.27, 6.10, 6.42, 7.50 ja tämän jälkeen joka tunti 50 minuuttia yli tasatunnin. Helsingistä junat lähtevät tunnin välein 21 minuuttia yli tasatunnin.
Riihimäeltä lähtevien linjatunnuksettomien junien aikatauluihin ja pysähdyspaikkoihin tulee muutoksia. Junat lähtevät uuden aikataulun mukaan Riihimäeltä klo 5.42, 6.29, 7.03 ja 8.03. Kaikki junat pysähtyvät Hyvinkäällä, Järvenpäässä ja Pasilassa. klo 5.42 lähtevä juna pysähtyy lisäksi Jokelassa ja Tikkurilassa sekä klo 6.29 lähtevä juna Saunakalliossa ja Kyrölässä. Sen sijaan nykyisin Saunakalliosta Helsinkiin klo 7.27 lähtevä juna lakkaa kulkemasta.
Linjatunnuksettomat junat Helsingistä Riihimäelle lähtevät arkisin klo 15.43, 16.12, 16.43 ja 17.00. Junat pysähtyvät ennen Riihimäkeä Pasilassa, Järvenpäässä ja Hyvinkäällä. Klo 16.12 lähtevä juna pysähtyy lisäksi Kyrölässä ja Saunakalliossa.
Riihimäen ja Lahden välisessä liikenteessä kulkee tunneittain taajamajunia, joista suurin osa pysähtyy kaikilla liikennepaikoilla. Muutamalla junavuorolla pysähdykset ovat kuitenkin vain Oitissa, Järvelässä ja Herralassa

jora06_6 (28K)jora06_7 (24K)
Suomenlinna II:n tekniset vaikeudet ovat jälleen jatkuneet ja alus on seissyt Katajanokan puoleisella laiturilla elokuun alkupuolelta lähtien.
Sen vuorot hoitaa MS Emma (entinen MS Korkeasaari) vuodelta 1949. Emma on tällä hetkellä Helsingin kaupunkiliikenteen kaikkein vanhin, mutta myös ylellisimmin sisustettu kulkuneuvo. Sen muutostyöt nykyiseen ravintolalaiva-asuun valmistuivat v. 2000. Nyt Suomenlinnan linjalla yhteistariffissa liikkuessaan laivan drinkkibaari on tosin suljettuna.
Suomenlinnan Liikenne Oy:n Kauppatorin linjalla ei siis ole käytössä lainkaan SLL:n omia aluksia, sillä Emma, kuten aikataulunmukainen toinenkin alus eli alunperin tukholmalainen MS Tor vuodelta 1952/1992 ovat Sun Lines Oy:n omistamia. Tavallisesti Suomenlinna II:ta sen vikojen aikana tuuraa Sun Linesin MS Suokki (entinen MS Suomenlinna) vuodelta 1952, joka lienee nyt telakoitu. Kuvat © Jorma Rauhala

Helsingin metro saavuttaa ensi vuonna 25 vuoden iän. Ensimmäinen juna lähti linjaliikenteeseen kesäkuussa 1982.
Merkkivuoden kunniaksi HKL valmistelee metrosta kirjaa. Millaisia muistoja sinulla on metrosta joko ennen tai jälkeen ajan, kun se lähti liikenteeseen? Odotitko metroa vai vastustitko sitä? Muistatko päivän, kun metro avattiin tai millaista oli matkustaa sillä ensimmäisen kerran? Olitko mukana juhlimassa, kun metro tuli Vuosaareen? Kerro kaikki, mitä mieleen tulee, oli asia mielestäsi suuri tai pieni...
Voit kirjoittaa itse tai ottaa yhteyttä, niin jutellaan lisää. Muistoja kootaan vuoden loppuun asti.
Aineistoa kerää Tiedottaja Tapio Tolmunen, HKL:n viestintä
PL 1400, 00099 HELSINGIN KAUPUNKI
puh 09 472 2363, gsm 050 3855 055 tapio.tolmunen@hel.fi

Designmuseon näyttelyssä "Olavi Hänninen - sisustusarkkitehti" on esillä mm. oikea Nr I -nivelvaunun rahastajanaitio 1970-luvulta. Näyttely on avoinna 17.9. saakka tiistaista sunnuntaihin.

feder10 (50K) Vaunu 339 toimi Huoneistokeskuksen ja Nordean Asuntoratikkana 24.8.2006.
Vaunun ikkunapintoja oli koristelu ao. yritysten logoilla ja koristeteippauksilla, ja katolla liehuivat liput. Reitti oli Kauppatori - Ooppera - Runeberginkatu - Kauppatori.
feder11 (50K) SpåraKOFF on saanut kylkiinsä Art goes kapakka -tapahtumaa juhlistavia soittajapoikasilhuetteja. Kuva Ympyrätalolta 24.8.2006.

Kuvat © Daniel Federley


Metrolle vuoden Itä-Helsinki -palkinto
Helsingin metro on saanut vuoden 2006 Itä-Helsinki -palkinnon. Palkinnon luovutti valtiovarainministeri Eero Heinäluoma kulttuurikeskus Stoassa Taiteiden yönä 24.8.
Itä-Helsinki -palkinto myönnettiin nyt 19. kerran. Palkinnon myöntävät Itä-Helsingin Yrittäjät ry, Lions klubi Helsinki/Itä ja Helsingin Uutiset. Tunnustus annetaan merkittävästä työstä Itä-Helsingin tunnettavuuden lisäämiseksi, viihtyvyyden, harrastusten ja elämänlaadun parantamiseksi ja alueen imagon nostamiseksi.
Palkinnon perusteluissa metroa kuvattiin merkittävimpänä Itä-Helsingin kasvua ja kehitystä vauhdittaneena tekijänä.
"Eräs suuri suomalainen yritys mainostaa itseään ihmisten yhdistäjänä - näillä samoilla sanoilla voitaisiin kuvata myös metroliikennettä", luonnehti valtiovarainministeri Eero Heinäluoma palkintoa luovuttaessaan.
Eero Heinäluoma näkee metron tekijänä, joka on olennainen minkä tahansa metropolialueen menestyksessä. "Vain raideliikenteen varaan voidaan rakentaa nopea ja tiheävälinen joukkoliikenne, joka toimii turvallisesti, satoi tai paistoi.
Heinäluoma otti myönteisen kannan myös metroverkon laajentamiseen niin länteen kuin itäänkin. "Uskon metron jatkuvan aikanaan länteen Espooseen ja itään Sipooseen. Espoo on parhaillaan käsittelemässä asiaa varsin positiivisella mielellä."
Valtiovarainministeri muistutti, että valtio tukee raidehankkeita omalla rahoitusosuudellaan, joka pääkaupunkiseudulla on ollut 30 prosenttia. Länsimetrossa valtion rahoitusosuus voi nousta 100 miljoonaan euroon.
Palkinnon vastaanotti HKL:n puolesta toimitusjohtaja Matti Lahdenranta. "Palkinto osuu oikealle hetkelle nyt, kun parhaillaan ollaan valmistelemassa metroverkon laajentamista. On hienoa saada metroverkon varaan rakentuneelta alueelta viesti siitä, että metro tuo mukanaan paljon hyvää."

Muotoilija Olavi Hännisen elämäntyöstä kertoa kirja / Muovituolista raitiovaunuun / on ilmestynyt.
Multikustannuksen julkaiseman 144-sivuisen teoksen hinta on noin 43 euroa.
Hänninen suunnitteli HKL:n nivelraitiovaunujen ajattoman nykyaikaisen ulkoasun sekä vastasi myös eräiden VR:n sähköjunien muotoilusta.

Runo nousee kiskoille
Metro- ja ratikkamatkustajat pääsevät ensi viikosta alkaen runollisiin tunnelmiin, kun HKL valjastaa ajokkinsa runoratsuiksi. Runoja raiteilla - tapahtuma, joka on tänä vuonna myös osa Helsingin juhlaviikkojen ohjelmaa, tuo säkeet liikenteeseen jo toisen kerran.
HKL haluaa edistää runoilla matkustusviihtyvyyttä. Asemilta tai vaunujen seiniltä poimitut sanat ja ajatukset antavat matkustajille pohtimisen aiheita ja piristävät matkantekoa päivän riennosta toiseen.
Runoja voi lukea metroasemilta viikon puolivälistä alkaen ja metrojunista ja ratikoista perjantaista 18.8. lähtien. Runoja tulee myös HKL:n nettisivuille osoitteeseen www.hkl.fi. Noin 50 runon väljinä teemoina ovat joukkoliikenteeseen, matkustamiseen ja matkustajiin, kaupunkiin ja Helsinkiin liittyvät aiheet. Runoja on esillä sunnuntaihin 10.9. asti.
Runoja voi myös kuulla. Asematunneliin HKL:n palvelupisteen viereen pystytetään maanantaina 21. elokuuta runopysäkki, jossa Vilja - Tuulia Huotarinen, Tapani Kinnunen, Ville Hytönen ja Juuli Niemi esittävät tekstejään klo 13, 14 ja 15.
Runoja raiteilla - tapahtuman esikuvana on Lontoossa vuonna 1986 aloitettu ja suuren suosion saavuttanut projekti Poems on the Underground. Ilmiö levisi ympäri maailman. Helsingissä runot sysäsi aikanaan kiskoille apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurin ehdotus.
HKL toteuttaa runotapahtuman yhteistyössä Helsingin kaupunginkirjaston, Helsingin juhlaviikkojen, Nuoren voiman liiton ja runoyhdistys Nihil Interitin kanssa. Suurin ansio kuuluu kuitenkin runoilijoille, jotka ovat antaneet runot korvauksetta käyttöönsä.
Runoja raiteille - tapahtuman sanankäyttäjät ovat Peter Sandelin, Göstä Ågren, Tua Forsström. Peter Mickwitz, Vilja-Tuulia Huotarinen, Sanna Karlström, Aki Salmela, A.W. Yrjänä, Jukka Koskelainen, Timo Hännikäinen, Silja Järventausta, Ville Hytönen, Juha Siro, Riina Katajavuori, Ville-Juhani Sutinen, Satu Koskimies, Pauliina Haasjoki, Joni Pyysalo, Saila Susiluoto, Reetta Niemelä, Jarkko Tontti, Katariina Vuorinen, Eino Santanen, Tuija Välipakka ja Maiju Tawast.

Taiteiden yönä torstaina 24.8. liikennöi kaksi lisäraitiovaunulinjaa noin kello 22–03. 6X ajaa väliä Senaatintori - Paavalin kirkko ja 10X väliä Yrjönkatu (Erottaja) - Kuusitie. Molemmat linjat liikennöivät noin 10 minuutin välein.
Linja 6X ajaa Senaatintorilta Aleksanterinkatua Mannerheimintielle, Rautatieaseman ohi Hakaniemeen ja edelleen Porthaninkadun ja Läntisen Brahenkadun kautta Sturenkadulle. Paavalin kirkolta 6X palaa Hämeentietä Hakaniemeen ja Kruununhaan kautta Senaatintorille. Viimeinen linjan 6X lähtö on Senaatintorilta kello 02.06.
Linjan 10X viimeinen lähtö Yrjönkadulta Kuusitielle on kello 02.37.
Huom! Myös raitiolinjojen 6 ja 10 normaaleja vuoroja ajetaan noin tunti tavallista pitempään.
Aamuyön bussilinjat 01N - 09N ajavat viikonlopun aikataulujen mukaan. Lisäksi useilla keskustasta lähtevällä busseilla on lisälähtöjä noin klo 23.25–1.35.
Ilmaiskyytiä Taiteiden yössä
Taiteiden yön kulkijoille on tarjolla myös kolmas ylimääräinen raitiolinja linjojen 6X ja 10X lisäksi. Noin kello 19.30 - 23.30 liikennöidään välillä Katajanokan terminaali - Hietalahti (raitiolinjan 6 päätepysäkki) noin 15 minuutin välein. Linjalla kuullaan myös elävää musiikkia. Matkalippua ei tähän kyytiin tarvita, vaan matkan kustannuksista vastaa ulkopuolinen rahoittaja.
Linjan tunnistaa reittikilven tekstistä Katajanokan terminaali - Hietalahti. Matkaa tehdään värikkäillä Mannheim-mallisilla raitiovaunuilla.

Taiteiden yönä 24.8.2006 voi tutustua Raitioliikennemuseoon. Vapaa pääsy klo 17-21.
Raitioliikennemuseo sulkeutuu nykymuodossaan tämän vuoden lopussa, jolloin naapurissa toimiva Kulttuuritehdas Korjaamo muuttaa sen yhteistyössä Helsingin kaupunginmuseon ja kulttuuriasiainkeskuksen kanssa uudenlaiseksi kulttuurikeskukseksi.
Esimakua tulevasta voi maistella Taiteiden yönä, jolloin Korjaamo järjestää raitiovaunuhalleilla runsaasti ohjelmaa. Raitioliikennemuseossa voi nauttia klo 19-21 Saila Susiluodon ja Risto Oikarisen runoista tekijöiden itsensä lausumina, Sakari Männistön runollisesta jongleerauksesta, musiikista ja illan päätteeksi runokaraokesta.

HKL 3 on myyty romuksi kesäkuussa 2006.
Oslon liikennelaitos OS on vastaanottanut viimeisenkin 1990-luvulla tilatuista SL95-sarjan matalalattiavaunusta. Vaunuissa esiintyneiden lukuisien ongelmien vuoksi sarjan toimitus viivästyi vuosia, nyt toimitetun viimeisen vaunun osalta peräti kuusi vuotta.
OS:n raitioliikennepuolella on nyt 40 korkealattiaista SL79-nivelvaunua ja 32 SL95-vaunua.
Viime vuosina usealla linjalla omaksuttu päällekkäisten linjojen sovittaminen keskenään tasatahtiliikenteeseen on ratkaisevasti lisännyt matkustajamääriä. Rationalisoitu linjasto koostuu kuudesta linjasta.
Oslossa on 20.8.2006 avattu viimeinenkin vaihe, Storo - Carl Berners Plass, metron rengaslinjasta. Metroverkostolla on tätä nykyä kuusi linjaa, joista linjoja 4 ja 6 liikennöidään samalla kalustolla linjan vaihtuessa junan ollessa rengaslinjalla.
Kolsåsin metrohaara on toistaiseksi suljettu johtuen radan muuttamisesta virtakiskovirroitteiseksi. Muutoksen jälkeen Holmenkollenin rata on viimeinen entinen esikaupunkirataverkoston osa, jolla metrojunat käyttävät ajojohtovirroitusta.
Göteborgissa uusia M32-sarjan matalalattiaraitiovaunuja on 40 vaunun sarjasta vasta kolme linjaliikenteessä. Vaunuissa on tiettävästi esiintynyt muutamia lastentauteja.
Norrköpingiin puolestaan on toimitettu ensimmäinen viiden vaunun M06-sarjasta. Vaunut vastaavat mitä suurimmassa määrin Frankfurt am Mainin S-sarjan vaunuja, ja niissä on 65 % matala lattia. Vaunut eivät sovellu kuljettajarahastukseen, joten ainakin väliaiksesti Norrköpingissä joudutaan palkkaamaan raitioliikenteeseen rahastajia.
M06-sarjan myötä Norrköpingissä poistunee jäljelläolevista M67K- ja M67B-telivaunuista ainakin suurin osa, mutta hankintaan on vaikuttanut myös linjan 2 pidennys Klingsbergistä etelään Ljuran suuntaan. Tämän projektin ensimmäinen vaihe valmistunee jo lähimmässä tulevaisuudessa.
Tukholman seudulla Lidingöbanan kohtalo on edelleen epäselvä. Mahdollisena pidetään, että Lidingön valtuusto valmistelee maltillisen kokoomuksen johdolla päätöksen linja-autoliikenteeseen siirtymiseksi syyskuussa pidettävien vaalien jälkeen.
Nockebybanan viimeiset A30/B30-telivaunujunat poistuvat käytöstä vuonna 2008, kun viimeiset yhdeksän A32-matalalattiavaunua toimitetaan käyttöön.
Läänin liikenneviranomainen SL on visioinit mahdollisia uusia, vuoteen 2015 mennessä toteutettavia hankkeitaan. Huomionarvoista on panostus raskaaseen raideliikenteeseen. Pendelijunille on harkittu lähivuosina toteutuvan keskustatunnelin ohella normaaliraiteista rataa Roslagenin alueelle, ja lisäksi sekä "vihreää" että "sinistä" metrolinjaa kaavaillaan laajennettavaksi. Raitiotiesuunnitelmia on niinikään useita, mutta Djurgårdslinjenin pidentäminen ja kehittäminen ympärivuotiseksi normaalin liikenteen linjaksi näyttäisi olevan ainoa keskustaraitiotiesuunnitelma.

toikka1 (46K)
Ilotulituksen SM-kisojen aikana ajettiin lisäliikennettä linjalla 10X ilmoitetun 10B:n sijaan.
Kuvassa NrII-vaunu 107 Viiskulmassa n. klo 21.55 matkalla kohti Kisahallia.
Kuva © Simo Toikkanen

Raitiolinjat 1, 1A, 3B, 3T, 6, 7A, 7B ja 8 siirtyvät syysaikatauluihin sunnuntaina 27.8.

Poikkeusliikenne Helsinki City Marathonin aikana 19.8.
Osa raitiovaunuista ja busseista ajaa poikkeusreittejä Helsinki City Marathonin aikana lauantaina 19. elokuuta.
Juoksu aiheuttaa liikenteeseen myös hidastuksia ja viiveitä klo 15 alkaen erityisesti Mannerheimintiellä, Eirassa sekä Lauttasaaressa.
Raitiolinjat
· Raitiolinjat 3B ja 3T eivät aja Kauppatorin ja Eiran kautta noin klo 16-18.30.
3B ajaa Aleksanterinkadulta Kanavakadulle ja Katajanokan terminaaliin, josta se palaa samaa reittiä Mannerheimintielle ja jatkaa omalle reitilleen.
3T ajaa Mannerheimintietä Bulevardille ja edelleen Yrjönkadulle, josta se palaa Mannerheimintielle ja jatkaa omaa reittiään Töölöön.
Kolmosten poisjäävän reittiosuuden korvaa noin klo 15.30-18.30 bussi 3X. 3X lähtee Lasipalatsilta linjan 42 pysäkiltä ja ajaa reittiä Mannerheimintie - Bulevardi - Fredrikinkatu - Tehtaankatu ja kääntyy takaisin Neitsytpolun kohdalta. Linja käyttää Mannerheimintiellä bussipysäkkejä ja muualla kolmosten ratikkapysäkkejä.
· Raitiolinja 6 ei aja Hietalahteen asti, vaan päätepysäkki on Yrjönkadulla noin klo 16.10-18.40.

Lisäliikennettä ja poikkeusreittejä ilotulituksen SM-kisoissa 18.8.
Bussilinjat 14B ja 16 ajavat poikkeusreittiä perjantaina 18.8. kello 20 alkaen liikenteen loppumiseen saakka ilotulituksen SM-kilpailujen vuoksi. Kilpailun vuoksi katu Hernesaareen suljetaan liikenteeltä, ja bussit ajavat Fredrikinkadulta suoraan Laivurinkadulle ja linjan 14 päätepysäkille.
HKL varautuu tapahtumaan myös järjestämällä lisäliikennettä. Raitiovaunu linjatunnuksella 10X (piti olla B) liikennöi kymmenen minuutin välein Kisahallin ja Perämiehenkadun välillä kello 21-0.30, viimeinen lähtö 1A:n päätepysäkiltä Perämiehenkadulta keskustaan on kello 00.39.
Linjatunnuksella 17X ajetaan lisävuoroja linjan 17 pysäkiltä Rautatientorilta linjan 17 päätepysäkille Merikadulle tapahtuman alkaessa kello 21.10-22.10.
Tapahtuman päättyessä lisäliikennettä on raitiolinjoilla 3B ja 3T sekä viimeisillä iltayön N-yölinjoilla keskustasta.
Ilotulitteet ammutaan Helsingin Hernesaaresta klo 22.30. Järjestäjän mukaan paras paikka seurata tapahtumaa on Kaivopuisto. Tapahtuma houkuttelee eteläiseen Helsinkiin runsaasti katsojia, joten oma auto kannattaa jättää kotiin ja tulla paikalle julkisilla liikennevälineillä.

Sunnuntaina 13. 8. HelB oli laittanut H:gin linjoilleen suhteellisen vanhaa kalustoa, ainakin sunnuntaita ajatellen. Esim. Scania MaxCi oli ainakin linjoilla 94A/B, 68 ja 70. Vuosimallia -95 Volvo/Carrus ex STA linjalla 75.

HKL:n raitiolinjoista linjakohtaisesti kierroksilla kuvatut DVD:t ovat ilmestyneet. Kuvaus on tapahtunut vaunujen etuikkunasta eteenpäin (ei erillistä selostusta). Sarjoja on tehty rajoitettu erä, joten kannattaa toimia nopeasti!
Raitioliikenne Helsingissä
linjat/DVD: 1/1A, 2, 3B, 3T, 4, 4T, 5, 6, 7A, 7B, 8, 10, 15, K, W, SpåraKOFF
kappalehinta: 14,90 € / kpl + posti ja -ennakkomaksu 5,00 €
pakettihinta (10 DVD:tä): 120,00 € / pkt + posti ja -ennakkomaksu 10,30 €
Lisätiedot ja tilaukset sähköpostitse
Kari Asikainen kjasikai@saunalahti.fi

 Uuden brändin mukainen poikittaisseutulinja 550, Bussi-Jokeri, aloitti sunnuntaina 13.8.2006 aamulla klo 7.00 kummastakin päästä, sekä Itäkeskuksesta että Westendinasemalta.
Aamun ensimmäisinä tunteina vuoroväli on pyhäaamuisin 30 minuuttia.
Kalustona on Concordia Bus Finland Oy Ab:n vartavasten tälle linjalle hankittuja Volvo B12B LE 6x2 / Volvo 8700LE -teliautot, joiden moottori läpäisee varsin tiukat Euro 5 -normit. Jokeri-Volvon kyyti vaikutti neitsytmatkalla erittäin laadukkaalta.

Metron liityntälinjasto uudistuu syysliikenteen alkaessa.
Reittimuutosten lisäksi itäisessä Helsingissä alkaa liikennöidä uusia linjoja ja samalla vanhoja linjoja lakkautetaan.
13.8. alkaen.
Herttoniemen liityntälinjat
Uudet linjat:
81B, Herttoniemi (M) – Herttoniemenranta. Ajaa linjan 81 entistä reittiä.
82, Herttoniemi (M) – Itäkeskus (M). Korvaa linjaa 93.
82B, Herttoniemi (M) – Tammisalo – Itäkeskus (M). Korvaa linjaa 93B.
89, Herttoniemi (M) – Yliskylä.
Linjojen reittimuutokset:
80, Roihupelto – Herttoniemi (M) – Länsi-Herttoniemi. Linjan reitti Roihupellon teollisuusalueella muutetaan kulkemaan Viilarintien ja Tulppatien kautta, jolloin vaihtaminen Jokeri-linjalle helpottuu. Samalla Laippatien alkupään pysäkit poistuvat käytöstä.
81, Herttoniemenranta – Herttoniemi (M) – Länsi-Herttoniemi. Reittiä jatketaan Herttoniemestä (M) Länsi-Herttoniemeen Siilitielle.
85, Herttoniemi (M) – Jollas. Linja ei aja Yliskylän kautta, jolloin matka-aika Jollakseen nopeutuu.
86, Herttoniemi (M) – Santahamina. Ajetaan Kuvernöörintien ja Laajasalontien, ei Reiherintien, kautta.
87, Herttoniemi (M) – Laajasalon öljysatama. Linja kulkee aamuruuhkassa Laajasalon öljysatamaan ja iltaruuhkassa Herttoniemeen suoraan Kuvernöörintien kautta, muulloin Yliskylän kautta.
Poistuvat linjat:
80A, Roihupelto (Viilarintie) – Herttoniemi (M) – Länsi-Herttoniemi. Korvataan linjalla 80.
93, Herttoniemi (M) – Marjaniemi – Itäkeskus (M). Korvataan linjalla 82 ja Marjaniemessä linjalla 98.
93B, Herttoniemi (M) – Tammisalo - Marjaniemi – Itäkeskus (M). Korvataan Tammisalossa linjalla 82B ja Marjaniemessä linjalla 98A.
Kontulan ja Mellunmäen liityntälinjat
Uusi linja:
97V, Itäkeskus (M) – Puotila (M) - Vartioharjuntie – Mellunmäki (M). Ajaa Mellunmäkeen Puotilan ja Vartioharjun kautta.
Linjojen reittimuutokset:
92 Itäkeskus (M) – Myllypuro (M) – Kontula (M) – Mellunmäki (M). Reittiä jatketaan Myllypurosta Kontulaan ja Mellunmäkeen.
94A, Kontulankaari - Kontula (M) – Kivikko – Kontula (M) – Kotikonnuntie.
94B, Kotikonnuntie – Kontula (M) – Kivikko – Kontula (M) – Kontulankaari.
97, Itäkeskus (M) – Puotila (M) – Mellunmäki (M). Linja ajaa Mellunmäkeen Puotilan kautta, jossa se korvaa linjaa 91.
Poistuvat linjat:
91, Itäkeskus (M) – Puotila – Vartioharju. Korvataan linjoilla 97 ja 97V.
93, Herttoniemi (M) – Marjaniemi – Itäkeskus (M). Korvataan linjalla 82 ja Marjaniemessä linjalla 98.
93B, Herttoniemi (M) – Tammisalo - Marjaniemi – Itäkeskus (M). Korvataan Tammisalossa linjalla 82B ja Marjaniemessä linjalla 98A.
94, Itäkeskus (M) – Kontula (M) – Kontulankaari. Korvataan Kontulassa linjoilla 94A ja 94B.

Poikittainen bussilinja Jokeri eli linja 550 aloittaa täysimittaisen liikennöinnin sunnuntaina 13. elokuuta. Jokerin reitti kulkee Itäkeskuksesta Westendinasemalle. Linjan uudistumisen myötä bussit alkavat liikennöidä joka päivä ja vuorovälit tihenevät. Matkustajainformaatioon, bussien viihtyisyyteen ja ympäristöystävällisyyteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Jokerin suunnittelu käynnistyi runsaat kymmenen vuotta sitten.
Itäkeskuksesta Westendiin
Jokeri-linja 550 on 27 kilometriä pitkä. Bussit kulkevat reittiä Itäkeskus - Viikki - Oulunkylä - Maunula - Huopalahti - Pitäjänmäki - Leppävaara - Otaniemi - Tapiola - Westendinasema. Keskeiset pysäkit sijaitsevat asemien lähettyvillä ja liikenteen solmukohdissa, joista on hyvät vaihtoyhteydet raideliikenteeseen ja busseihin. Kaikkiaan Jokeri-reitin varrella on 36 pysäkkiä. Matka-aika reitin päästä päähän on noin 55-60 minuuttia vuorokaudenajasta riippuen.
Arkipäivien ruuhkatunteina klo 6.50 -8.45 ja klo 15.05-17.15 bussit kulkevat viiden minuutin välein. Arkena liikenne alkaa klo 5 ja viimeiset lähdöt ajetaan puolen yön aikaan. Lauantaisin ja sunnuntaisin vuoro-välit ovat harvemmat, mutta linjalla on liikennettä myöhäiseen iltaan asti.
Ympäristöystävälliset bussit
Arvioiden mukaan linjan matkustajamäärä on päivittäin noin 18 000. Jatkossa on varauduttu kuljettamaan jopa 40 000 matkustajaa päivässä.
Kaikki Jokeri-linjalla ajavat bussit ovat uusia. Bussit ovat väritykseltään sini-vihreitä ja ne tunnistaa helposti yhdenmukaisen värityksen lisäksi Jokeri-tunnuksesta. Bussit ovat tilavia kaupunkibusseja; istuma-paikkoja on 58 ja seisomapaikkoja 49.
Bussit ovat vähäpäästöisiä. Pakokaasupäästöt täyttävät tiukimman Euro 5 -normin, joka on EU:n diesel- ja bensiiniautoille asettama tavoitetaso vuoden 2008 loppuun mennessä.
Linjaa liikennöi Concordia Bus Finland Oy.
Telematiikkaa ja korkeatasoista matkustajainformaatiota
Jokeri-bussien matkustajainformaatio on korkeatasoista. Jokeri on ensimmäinen seutulinja, jolla on käytössä liikennevaloetuudet. Reaaliaikaista matkustajainformaatiota seuraavan bussin saapumisesta on 10 pysäkillä Espoossa ja 15 pysäkillä Helsingissä. Käytössä on sama GPS-satelliittipohjainen ajantasajärjestelmä kuin raitiovaunuilla ja joillakin Helsingin bussilinjoilla.
Bussien aikataulujen pitävyyttä säädellään liikennevaloetuuksin. Kuljettajat saavat tietoa aikataulussa pysymisestä oman kuljettajalaitteen avulla.
Uutuutena on myös Jokeri-pysäkeillä olevat julisteet, joissa on kunkin alueen lähialuekartta. Julisteessa on myös Jokerin havainnollinen linjakartta, jossa pysäkit on kuvattu janamaisesti etenemisjärjestyksessä. Samanlainen janamainen reittikartta löytyy jokaisen Jokeri-bussin sisältä.
Palkittu linja
Jokeri-linjan suunnittelu ja toteutus sai ensimmäisen palkinnon vuonna 2003 Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL:n Vuoden rakennusinsinöörityö- kilpailussa.

Raitiolinjoilla 3T, 3B ja 4 ajetaan poikkeusreittejä Lasipalatsin ja Oopperan välillä klo 23 alkaen yöliikenteen loppuun saakka tällä viikolla seuraavasti:
-7.8. - 3B ajaa Mannerheimintietä.
-8.8. - 3B ja 3T ajavat Mannerheimintietä.
-9.8. - 4 ajaa Munkkiniemestä keskustaan Runeberginkatua.
-10.8. - 4 ajaa keskustasta Munkkiniemeen Runeberginkatua.
Poikkeusten syynä ovat kiskotyöt.

Useilla HKL:n palvelulinjoilla toteutetaan 14.8. alkaen matkustajien toivomia pienehköjä reitti- ja aikataulumuutoksia. Vuosaaressa sekä Vartioharjussa ja Marjaniemessä palvelulinjoille tulee myös metron liityntälinjaston uudistukseen liittyviä isompia liikennöintimuutoksia.
Vuosaaren palvelulinja P6
Linjan liikennöintiaika pitenee, ja bussi käy päivän lopuksi Ramsinniemessä. Linjalta jää pois joitakin Rastilan kierroksia ja käyntejä pohjoisella ostoskeskuksella. Kaksi lähtöä ajetaan kutsusta Heteniityntien kautta.
Vuosaaren palvelulinja P7
Suurin osa bussin B lähdöistä säilyy entisellään. Linjalle tulee kaksi Aurinkolahden kierrosta. Meri-Rastilan Halkaisijantien kautta ajettavat kierrokset jäävät pois, mutta bussi ajaa yhden lähdön keskipäivällä Ramsinniemen kautta Rastilan asemalle.
Bussin C reitti muuttuu lähes kokonaan. Uusi reitti sisältää Vuosaaren sataman, Kallahden ja Rastilan (Lokitie-Rastilantie) kierrokset. Linjan 90A liikennöinti loppuu, ja bussi C korvaa yhteyksiä satamaan sekä Leikosaarentielle ja Rastilaan. Bussi alkaa liikennöidä myös lauantaisin.
Vartioharjun palvelulinja P20
Linjalle lisätään toinen bussi. Bussi B korvaa lopetettavan linjan 93 yhteyksiä Puotinharjun ja Roihuvuoren välillä, mm. Marjaniemen koulumatkoja. Lisäksi linja palvelee pohjoisen Vartioharjun ja Puotinharjun välisiä yhteyksiä.
Muita muutoksia
Linjalle P1 lisätään käynti päivällä Ruoholahdessa, jonne ajetaan Lauttasaaren terveysaseman kautta. Vattuniemessä reitti kulkee Kiviaidankadun sijasta Vattuniemenkujaa pitkin ja bussi ajaa kutsusta Vattuniemenkuja 2:een. Linjan P5 aikataulu muuttuu. Lähtö Lehtisaareen on Munkkivuoresta klo 13.06 koululaisten palvelun parantamiseksi. Niemenmäen lähtö aikaistuu tunnilla ja paluu Niemenmäestä on jo klo 12.57.
Linjan P11 aikatauluun tulee pieniä muutoksia. Linjalla P13 käynti Pitäjänmäen monitoimitalolla on muutettu kutsuliikenteeksi jo kesän alussa. Samoin kesän alussa linjalle P18 lisättiin kutsuliikenteenä käynti Puistolan palvelutalolla.
Palvelulinjat on tarkoitettu kaikkien matkustajien käyttöön, mutta reitit ja aikataulut on suunniteltu erityisesti iäkkäiden ja liikuntaesteisten matkustajien tarpeita ajatellen. Linjoja liikennöidään matalalattiaisilla pikkubusseilla, joissa on tilaa lastenvaunuille ja pyörätuolille. Bussit ja pysäkit on merkitty palvelulinjan aurinkotunnuksella. Joillakin palvelulinjoilla on bussiemäntä auttamassa matkustajia. Linjoilla kelpaavat kaikki Helsingin sisäiset ja seutuliikenteen liput.
Palvelulinjoilla on kutsuosuuksia, joilla bussi poikkeaa vain ennakkotilauksen perusteella. Tilaus tehdään joko puhelinnumeroon 4732 4732 tai palvelubussissa kuljettajalle. Haagan P22 on kokonaan kutsulinja; kokeilu jatkuu vuoden 2006 loppuun.

Helsingin bussilinjojen reiteissä tapahtuu muutoksia syysliikenteen aikatauluihin siirryttäessä sunnuntaina 13.8.
Linja 550 Itäkeskuksesta Westendiin muuttuu Jokeri-linjaksi, joka alkaa liikennöidä arjen ruuhka-aikoina viiden minuutin välein ja myös viikonloppuisin. Vuorojen tihentyminen vaikuttaa myös Helsingin liikenteeseen.
Linja 52A alkaa ajaa Malmin asemalta Munkkiniemeen eli reittiosuus Viikin tiedepuistosta Norrtäljentielle jää pois.
Linja 57 alkaa ajaa Viikistä pysäkiltä "Viikin biokeskus" Munkkivuoreen eli reittiosuus Itäkeskuksesta Latokartanoon jää pois.
Jokeri-liikenteen alkaessa seutulinja 522 lopettaa. Linjan lopetusta täydennetään Helsingissä seuraavasti.
-Linja 54, Itäkeskus - Pitäjänmäki, alkaa ajaa Malmin aseman kautta reittiä Latokartanontie - Vilppulantie - Pikkalankatu - Malminkaari. Bussi liikennöi arkisin n. klo 5.30 - 22.
-Uusi linja 54B, Itäkeskus (M) - Malmi - Maunula - Pitäjänmäki, ajaa lauantaisin n. klo 7.30 - 21 ja sunnuntaisin n. klo 9 - 20.
Linjoilla 53, 65A, 66A ja 69 tapahtuu pieniä muutoksia.
-Linjan 53 päätepysäkki siirtyy Munkkiniemen aukiolta Laajalahden aukiolle.
-Linjat 65A ja 66A ajavat Vattuniemeen suoraan Melkonkatua, eivät Melkonkujan kautta.
-Linjan 69 reitti Pukinmäessä siirtyy Karhusuotieltä Kenttätielle.
Myös itäisen Helsingin bussiliikenteessä tapahtuu 13.8. huomattavia muutoksia, kun metron liityntälinjasto uudistuu.

Helsingin liikenne syysaikaan 13.8.
Helsingin kaikki bussilinjat lukuun ottamatta bussia 11 siirtyvät syysaikatauluihin sunnuntaina 13.8., samoin raitiolinjat 4, 4T ja 10.
Linjaa 67X aletaan ajaa maanantaina 14.8. ja linjojen 85 ja 95 koululaislähtöjä tiistaina 15.8.
Loput raitiolinjat ja bussi 11 siirtyvät syysaikaan maanantaina 28.8.
Syysliikenteeseen siirtymisen aikoihin tapahtuu myös muita muutoksia. Sunnuntaina 13.8. metron liityntäliikenne uudistuu, linjojen 52A, 53, 54, 57, 65A, 66A ja 69 reiteissä tapahtuu muutoksia ja viikonloppuisin ajava bussilinja 54B, Itäkeskus - Pitäjänmäki aloittaa. Maanantaina 14.8. tapahtuu muutoksia palvelulinjojen reiteissä ja aikatauluissa. Näistä muutoksista tiedotetaan tarkemmin erikseen.
HKL:n syysaikataulukirja ilmestynyt
Syksyn aikataulukirja on jaettu kaikkiin helsinkiläistalouksiin ja sen voi myös noutaa HKL:n palvelupisteistä Rautatientorilta tai Itäkeskuksesta. Palvelupisteistä saa myös seutuliikenteen aikatauluja sekä viikosta 33 alkaen syksyn linjakarttoja.
Aikataulukirjaa on uudistettu. Sen luettavuutta on parannettu käyttäjätutkimuksesta saadun palautteen pohjalta. Lisäksi kirjasta löytyvät uutuuksina kohdeluettelo, englanninkielinen osio sekä toinen karttaliite, jossa ovat palvelulinjojen sekä yölinjojen kartat.

kisa06_7 (48K) Helteisenä maanantai-iltapäivänä 07.08.2006 mannheimilaisia vaunuja oli liikenteessä ainakin kolme kappaletta. Vaunu 151 oli koulutusajossa ja vaunut 152 sekä 154 olivat taasen linjalla 6.
Kuva © Kimmo Säteri



Rautatientorin ympäristön joukkoliikenne ajaa poikkeusreittejä lauantaina 12.8. n. kello 14.30-16.00.
Poikkeusreittien syynä on autonvalmistaja Toyotan Formula 1 -aiheinen markkinointitapahtuma Helsinki City Grand Prix, jonka vuoksi Fennia-korttelia ympäröivät kadut suljetaan liikenteeltä.
Raitiovaunut
Kaivokatua liikennöivät raitiolinjat 3B, 3T ja 6 ajavat n. kello 14.30-16.00 kummassakin suunnassa Kruununhaan kautta reittiä Mannerheimintie - Aleksanterinkatu - Snellmaninkatu - Liisankatu - Siltasaarenkatu.
Metro
Metro liikennöi tapahtuman ajan normaalisti. Kello 14.30-16.00 Fennia-korttelin sisäänkäynnit Mikonkadulla sekä Kaisaniemenkadulla on suljettu. Muut metron sisäänkäynnit ovat avoinna normaalisti.

157tori (66K)
feder9 (82K)
Kuva © Daniel Federley
1930-luvun raitiovaunu 157 Kauppatorilla!
Suomen Raitiotieseura esitteli toimintaansa helsinkiläisille, ja tietysti kaikille SRS:läisille, Kauppatorilla su 30.7. klo 12-17. Paikalla oli raitiovaunu 157. Raitiovaunussa esiteltiin myös helsinkiläistä raitiotiehistoriaa valokuvanäyttelyn muodossa.
Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä HKL:n kanssa.
Tapahtuma osoittautui erittäin suosituksi. Kävijöitä oli arviolta yli tuhat.

jn06_35 (54K) Reilu kymmenkunta Valmet-nivelraitiovaunua on varustettu muotoonleikatulla Linnanmäki-aiheisella pellenkuvalla.
Vaunut on tarkoitettu ensisijaisesti linjoille 3B ja 3T, mutta joskus pellevaunuja voi sijoittua muillekin linjoille, kuten kuvamme tapauksessa linjalle 10.
Kesän 2006 aikana Linnanmäki-pellellä varustettuina vaunuina on havaittu nrot 61, 68, 82, 83, 85, 88, 90, 91, 92, 102, 104 ja 110.
Kuva © J. Nordlund 26.7.2006, Helsinki


kisa06_5 (43K) Keppi-Karia 12 jatkoi kulkuaan myös tiistaina 25.07.2006, jolloin se kyyditsi linjan 1A matkustajia. Kuvassa vaunu 12 on Säätytalon kohdalla menossa kohti Eiraa.
kisa06_4 (41K) Manne nro 154 oli sekin liikenteessä samana päivänä linjalla 6. Kuvassa vaunu 154 on juuri lähtenyt Arabianrannasta.
Kuvat © Kimmo Säteri.


Muutoksia Helsingin liikenteessä 31.7.
Metron poikkeusliikenne päättyy ja se siirtyy syysaikatauluihin maanantaina 31. heinäkuuta. Vuoroväli tihenee jälleen 4 - 5 minuutiksi ja Ruoholahden ja Vuosaaren välillä on yhteys ilman vaihtoa Itäkeskuksessa.
Keskikesällä arkisin harvennetuin vuorovälein ajaneet bussit 14, 16, 17, 18, 20, 23, 39, 40, 41, 42, 45, 51, 52, 54, 57, 58, 58B, 63, 64, 65A, 66A, 67, 68, 69, 70T, 70V, 72, 73, 73N, 74, 74N, 75, 76A, 76B, 77, 77A, 78, 79, 81, 83, 84, 85, 86, 86B, 88, 92, 94, 94A, 95 ja 97 palaavat alkukesän aikatauluihin.
Metron poikkeusliikenteen päättyessä myös Vuosaaren bussilinjat 90, 90A, 90B ja 96 palaavat alkukesän aikatauluihin.
Linjan 46T viikonloppuvuorot ja linja 71V palaavat kesätauolta liikenteeseen.
Lähes kaikki bussilinjat sekä raitiolinjat 4, 4T ja 10 siirtyvät syysaikatauluihin sunnuntaina 13. elokuuta ja loput raitiolinjat sekä bussi 11 sunnuntaina 27. elokuuta. HKL tiedottaa näistä muutoksista elokuussa tarkemmin.

Raitiolinjoilla 6 ja 8 ajetaan poikkeusreittejä Hämeentien kiskotöiden vuoksi maanantaina 24.7. klo 22 alkaen liikenteen päättymiseen saakka:
Linja 6 ajaa Arabiaan päin mentäessä reittiä Helsinginkatu – Läntinen Brahenkatu – Sturenkatu – oma reitti.
Linja 8 ajaa Vallilaan päin mentäessä reittiä Helsinginkatu – Läntinen Brahenkatu – Sturenkatu – oma reitti.
Linjojen pysäkit Kurvista Paavalin kirkolle sekä linjan 8 pysäkki ”Kustaankatu” Helsinginkadulla jäävät pois käytöstä.

feder8 (53K) Helsinki. Kampin raitiotie on vihdoin todellisuutta. Koskelan hallin pihalla rataosasto työstää Kampin radan kiskotuksia. Kuvassa Urho Kekkosen kadun ja Annankadun kaarre.
Kuva © Daniel Federley


Sunnuntai-iltana 16.7. Töölöön suunnan liikenne oli sekaisin.
N. klo 20 linjalla 4T olleesta Variosta hajosi virroitin Aleksilla. Aleksin sähköt olivat jonkin aikaa poikki, joten molemmat 3:t sekä 4 kiersivät Kruununhaan-Rautatientorin kautta ja 7 tietysti suoraan Hakaniemestä Rautatientorille ja Manskulle.
Pukseerin edettyä Töölön hallille, kyseinen kaalimato hyppäsi kiskoilta ”Vartaan vaihteessa” (Mansku/Sibeliuksenkatu,) josta taas seurasi poikkeusreitit linjoille 4, 7A/B ja 10 LP-Arkadiankatu-Runeberginkatu-Ruusulankatu-hallipiha-TÖ. 3B/T kulkivat tietysti myös Ruusulankadun kautta. Samoin ainakin jossain vaiheessa Manskun liikenne katkaistiin ja bussit sekä julmettu määrä autoja kiersivät myös Ruusulankadulle. Tilanne purkautui n. 2215, jolloin vaunu saatiin halliin asti.
Pukseerin hoiti linjan 3B Nr, mutta kummankaan vaunun numeroa en ikävä kyllä pannut merkille.

jn06_34 (59K)
Nk. kevyessä täyskorjauksessa käynyt nivelvaunu HKL 51 näytti liikkuvan linjalla 7B lauantaina 15.7.2006. Päälle päin reilu 30 vuoden ikä ei todellakaan näy.
Kuva © J. Nordlund 15.7.2006

Raitiolinjoilla 6 ja 8 ajetaan poikkeusreittejä keskustaan päin tultaessa maanantaina 17.7. ja keskiviikkona 19.7. klo 22 alkaen liikenteen päättymiseen saakka:
-Linja 6 ajaa Paavalin kirkolta reittiä Sturenkatu – Läntinen Brahenkatu – Helsinginkatu – Hämeentie – oma reitti.
Linja 8 ajaa Paavalin kirkolta reittiä Sturenkatu – Läntinen Brahenkatu – Helsinginkatu – oma reitti.
Linjojen pysäkit Paavalin kirkolta Kurviin ja linjan 8 pysäkki ”Kustaankatu” Helsinginkadulla jäävät pois käytöstä. Toiseen suuntaan molemmat linjat ajavat normaalisti.
Poikkeusreitin syynä ovat Hämeentiellä tehtävät kiskotyöt.

jn06_32 (67K)
jn06_33 (49K) Matalalattiavaunu HKL 207 on saapunut ensimmäisenä Saksassa täyskorjattuna sarjan 201 - 240 vaununa Helsinkiin 12.7.2006.
Kuvat © J. Nordlund 13.7.2006

Manne 152 kulussa, tietysti ratikkalinjalla 6.
Tiistaina 11.7 kuutosella Mannet 151 ja 154, niiden välissä 152 koulutusajossa.

Sunnuntaina 2.7.2006 raitiolinjalla 6 oli ajossa poikkeuksellisesti kolme Manne-vaunua eli 154, 152 ja 153. Niiden kavereina kulkivat lisäksi vaunut 46, 48, 212 ja 227.
Kesäaikataulujen aikana Manneja ei juurikaan ole linjalla näkynyt. Pyhäisin niitä on ollut linjalla vain yksittäistilanteissa (esim. 2.4.).

Sunnuntaina 2.7.2006 raitiolinjalla 6 oli kulussa kolme "Mannea", vaunut 151 , 153 ja 154. Lisäksi kutosella kulki ainakin kaksi Variota.

jyla1 (52K)
Lauantaina 01.07.2006 Mielenosoitus sotki raitioliikennettä keskustassa.
Kuva © Jyrki Längman

Perjantaina 30.6.2006 Helsingin kaupungin sinisten nivelbussien käyttö päättyi Helsingin linjoilla.
Varsinainen aktviivikausi päättyi jo neljä viikkoa aikaisemmin kesäkuun alkupäivinä talviaikataulujen jäädessä pois käytöstä, mutta keskikesällä kesäkuun jälkipuoliskolla metron alettua liikennöidä harvennetuin vuorovälein avustamaan perustetulle tilapäiselle ruuhkabussilinjalle 99 (Rautatientori - Herttoniemi) sijoitettiin muiden joukossa myös neljä vuoden 1991 nivelautoa 9101, 9107, 9108 ja 9110.
Kaikista viimeinen sinisen nivelbussin lähtö tapahtui 30.6. klo 18.10 Helsingin Rautatientorilta auton ollessa Helsingin Bussiliikenne Oy 9101. Auto saapui määränpäähänsä Herttoniemeen 12 minuuttia myöhemmin eli 18.22. Näin yksi osa Helsingin joukkoliikennehistoriaa saavutti viimeisen päätepysäkkinsä.

Sm2 –yksikkö 6067+6267 on valmistunut kesäkuussa 2006 täyskorjauksesta VR:n Hyvinkään konepajalta.

7B ajaa keskiviikkona 21.6. kello 22 alkaen liikenteen loppumiseen saakka Kaivokadun ja Kaisaniemenkadun kautta. Kruununhaan lenkki jää ajamatta.
Reittimuutos johtuu Liisankadun raitiotiekiskojen uusimisesta.

Helsingin liikenne juhannuksena
Juhannusaattona perjantaina 23.6. Helsingin liikenteessä ajetaan lauantaiaikataulujen mukaan. Seurasaareen vievä bussi 24 ajaa juhannusaattona tavallista pidempään. Viimeinen lähtö Erottajalta on kello 1.10 ja Seurasaaresta kello 1.35.
Bussi 24 ajaa juhannusaattona noin kello 15 alkaen yöliikenteen loppuun saakka Seurasaareen poikkeusreittiä Paciuksenkatu - Meilahdentie - Tamminiementie - Seurasaaren päätepysäkki.
Bussi 46T, Kannelmäki - Hakuninmaa, ei liikennöi juhannusaattona.
Metroa arkisin täydentävä bussi 99, Rautatientori - Herttoniemi, ei aja iltapäivällä torstaina 22.6. eikä juhannusaattona perjantaina 23.6., koska tuolloin ajetaan lauantaiaikataulujen mukaan.
Juhannuspäivänä lauantaina 24.6. on sunnuntailiikenne, joka alkaa noin kello 11.
Sunnuntaina 25.6. on normaali sunnuntailiikenne.
Ensimmäiset metrojunat lähtevät juhannuspäivänä seuraavasti:
" Itäkeskuksesta Mellunmäkeen 11.06
" Itäkeskuksesta Vuosaareen 11.05
" Itäkeskuksesta Ruoholahteen 11.13
" Mellunmäestä Ruoholahteen 11.17
" Vuosaaresta Itäkeskukseen 11.15
" Ruoholahdesta Mellunmäkeen 11.26
Yölinjat 01N - 09N ajavat juhannusaaton sekä juhannuspäivän jälkeisenä yönä normaalien viikonlopun aikataulujen mukaan.

Edelliseen liittyen. Maaliskuussa Tallinnaan on tuotu Frankfurt (O) 211, TTTK 143.
Erfurtista tulevat/tulleet? ovat 449, 453, 454, 489 ,492, ja 494, TTTK 144-149.
http://tallinn.mashke.org/trams/tatra-kt4.html

Tallinnan Trammipark on ostanut 9 miljoonan kruunun lainalla, Frankfurtista (O) ja Erfurtista 7 kappaletta käytettyjä Tatra kt4d:tä.
Remontteineen vaunun hinnaksi tulee n 1,3 miljoonaa kruunua. Uudet maksaisivat 16-40 miljoonaa kruunua, eikä näitä uusia matalalattiavaunuja voisi käyttää Tallinnassa koska kiskot ovat siellä paikoin huonossa kunnossa. Kirjoittaa Postimees 14.6.06. 15kr=1€
Frankfurtista tulee vaunu 211, tehty 1987 ja modernisoitu 1994.

Hiomavaunun HKL 2119 numero on nyt vaunun kyljissä perinteikkäin jenkkinumeroin. Vaunu 12 on havaittu linjalla 1A iltaruuhkassa sekä 14.6. että 15.6. Kesäkuussa vaunu on liikkunut tilausajossa myös ainakin Munkkiniemessä. 15.6. iltapäivällä tilausajossa Mannerheimintiellä liikkui puolestaan "Ludde" eli vaunu 150.

Kaupunginvaltuusto on 14.6. hyväksynyt Kampin raitioratojen perustamissuunnitelman. Esityslista.
Khs esitys: Khs toteaa, että Kampin ratatyöt on järkevää toteuttaa osana Kampin keskuksen muita jo käynnistyneitä katujärjestelyjä vuosina 2006-2008.
Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti 4.5.2006, että Mikonkadulla välillä Aleksanterinkatu-Kaivokatu toteutetaan liikennesuunnitteluosaston piirustuksen nro 5317-4 mukaisesti raitiotiejärjestelyt, joiden kustannusennuste on 1,3 milj. euroa. Joukkoliikennelautakunnan eri yhteyksissä esittämä yhteys Kaivokadulta Aleksanterinkadulle on siten otettu huomioon. Tämä Kampin ratajärjestelyistä erillinen hanke on tarkoitus toteuttaa Kampin ratahankkeen kanssa yhteen sovittaen 2007-2008.
Hyväksytyssä taloussuunnitelmassa on hankkeeseen varattu liikennelaitoksen investointeihin vuosille 2006-2007 yhteensä 3,6 milj. euroa. Lisärahoitustarve otetaan huomioon taloussuunnitelmassa 2007-2009 talous- ja suunnittelukeskuksen lausunnossa esitetyn mukaisesti.
KHS Kaupunginvaltuusto päättänee hyväksyä Kampin raitioratojen perustamissuunnitelman välillä Runeberginkatu-Mannerheimintie siten, että ratahankkeen investointikustannukset ovat 5 000 000 euroa (alv. 0 %).

Raitiolinja 3B on Etelärannan ratatöiden vuoksi poikkeusreitillä keskiviikkona 14.6. klo 23.39 alkaen yöliikenteen loppuun asti. Eirassa liikennöi tänä aikana korvaava bussi 3X. Sen ensimmäinen lähtö Kauppatorilta on klo 23.55.
Bussi ajaa reittiä Kauppatori – Eteläranta – Laivasillankatu – Fredrikinkatu – Bulevardi – Mannerheimintie – Aleksanterinkatu – Unioninkatu – Kauppatori.
Linjan 3B viimeinen lähtö Kauppatorilta Eiran suuntaan on 23.39. Sen jälkeen se ajaa reittiä Kauppatori – Aleksanterinkatu – Mannerheimintie – oma reitti.

Bussi 18 ajaa poikkeusreittiä Kruununhaassa Liisankadun ja Snellmaninkadun raitiotiekiskojen ja katukiveyksen uusimistyön vuoksi. Poikkeusreitti alkaa maanantaina 19.6. kello 22 ja päättyy työn valmistuttua viimeistään 14.7.
Työn ajan Liisankatu on suljettuna ajoneuvoliikenteeltä Unioninkadun ja Mariankadun väliseltä osuudelta ja Snellmaninkatu Liisankadun ja Vironkadun väliseltä osuudelta. Katujen sulkeminen ei vaikuta raitiovaunuliikenteeseen.

Sambakarnevaali aiheuttaa muutoksia keskustan liikenteeseen lauantaina 17.6. Kulkue lähtee Senaatintorilta klo 15 ja etenee Pohjoisesplanadia Mannerheimintielle ja Kolmen Sepän aukiolle noin klo 17.45 mennessä.
Kulkueen aikana useat raitiolinjat ajavat poikkeusreittejä. Aleksanterinkadulla ei ole raitioliikennettä. Myös bussi 16 ajaa keskustassa Hernesaaren suuntaan poikkeusreittiä. Kulkue voi viivästyttää liikennettä muillakin linjoilla.
-3B ajaa Lasipalatsilta Bulevardille ja Eiran kautta Kauppatorille, josta se jatkaa Kruununhaan kautta Hakaniemeen omalle reitilleen.
-3T ajaa Eirasta tullessaan Kauppatorilta Kruununhaan kautta Kaisaniemenkadulle ja Kaivokatua Lasipalatsille oma reitilleen.
-4 ei liikennöi Aleksanterinkadulla, vaan ajaa molemmissa suunnissa Senaatintorin ja Lasipalatsin välisen osuuden Kruununhaan ja Kaisaniemen kautta.
-7A ja 7B ajavat Lasipalatsin ja Hakaniemen välisen osuuden Kaivokadun ja Kaisaniemenkadun kautta. Aleksanterinkadun - Kruununhaan lenkki jää ajamatta.

jn06_27 (49K)jn06_28 (39K)
Sunnuntaina 11.6.2006 linja 3B kiersi Eiran lenkin 3T-suuntaisesti (Mannerheimintie - Bulevardi - Freda - Eira - Kaivopuisto - Kauppatori - Aleksi - Mannerheimintie). Poikkeusreitin taustalla oli jokin kaivuutyö. Kaivopuistossa järjestetty massatapahtuma sekotti liikennettä entisestään. Lisäliikennettä tarjottiin linjalla 10X, mutta siitä huolimatta kolmoset näyttivät ruuhkautuneen pahoin. Kuvat © J. Nordlund

Metro ajaa kymmenen minuutin välein 17.6. - 30.7.
Bussi 99 täydentää metroliikennettä
Metro ajaa lauantaista 17.6. alkaen sunnuntaihin 30.7. asti joka päivä kymmenen minuutin välein Siilitien ja Sahaajankadun siltakorjausten vuoksi. Liikenteessä saattaa olla myös viivästyksiä, koska junat ajavat siltatöiden kohdalla vain yhtä raidetta.
Junat ajavat Ruoholahden ja Mellunmäen väliä. Itäkeskuksen ja Vuosaaren välillä on erillinen metroliikenne, joten Vuosaaren suuntaan tai Vuosaaren metrohaaralta keskustaan päin matkustavien on vaihdettava Itäkeskuksessa junaa.
Metro liikennöi maanantaista lauantaihin Ruoholahdesta Mellunmäkeen kolmen vaunuparin junilla ja Itäkeskuksesta Vuosaareen kahden vaunuparin junilla. Sunnuntaisin koko liikenne hoidetaan kahden vaunuparin junilla.
Metron ensimmäiset ja viimeiset lähdöt 17.6. - 30.7.
Ensimmäiset lähdöt ma - la:
" Ruoholahti - Mellunmäki klo 5.36
" Mellunmäki - Ruoholahti klo 5.27
" Itäkeskus - Mellunmäki klo 5.16
" Itäkeskus - Vuosaari klo 5.15
" Itäkeskus - Ruoholahti klo 5.23
" Vuosaari - Itäkeskus 5.25 (vaihto keskustaan Itäkeskuksessa)
Ensimmäiset lähdöt su:
" Ruoholahti - Mellunmäki klo 6.36
" Mellunmäki - Ruoholahti klo 6.17
" Itäkeskus - Mellunmäki klo 6.04
" Itäkeskus - Vuosaari klo 6.05
" Itäkeskus - Ruoholahti klo 6.23
" Vuosaari - Itäkeskus klo 6.15
Viimeiset lähdöt ma - su
" Ruoholahti - Mellunmäki klo 23.26
" Ruoholahti - Vuosaari klo 23.16 (vaihto Vuosaareen Itäkeskuksessa)
" Mellunmäki - Ruoholahti klo 23.07
" Itäkeskus - Mellunmäki klo 23.42
" Itäkeskus - Vuosaari klo 23.35
" Vuosaari - Ruoholahti klo 23.05 (vaihto keskustaan Itäkeskuksessa)
" Itäkeskus - Ruoholahti klo 23.13
" Vuosaari - Itäkeskus klo 23.15, 23.25 (ei vaihtoyhteyttä keskustaan)
Bussi 99 täydentää metroliikennettä 19.6. - 30.6.
Metron kymmenen minuutin vuoroväliä täydentää 19.6. - 30.6. bussi 99, joka ajaa Rautatientorin ja Herttoniemen väliä arkisin ruuhka-aikoina viiden minuutin välein noin klo 7 - 9.45 ja klo 15 - 18.45.
Bussi ajaa reittiä Kaisaniemenkatu - Unioninkatu - Hakaniemenranta - Sörnäisten rantatie - Itäväylä ja pysähtyy muun muassa metroasemia lähinnä olevilla bussipysäkeillä.
Bussissa käy myös kännykkään tilattava HKL:n kertalippu.

Tulevia töitä:
Kiskotyö Kruununhaassa
Liisankadulla uusitaan raitiotiekiskoja 19.6.-14.7. Bussi 18 liikennöi poikkeusreittiä Kruununhaassa 19.6. noin kello 22 alkaen. Omalle reitilleen 18 pääsee palaamaan viimeistään 14.7.
Metron siltakorjaukset
Metro ajaa 17.6.-30.7. joka päivä 10 minuutin vuorovälein. Vuosaaren haaralla matkustavien on vaihdettava Itäkeskuksessa junaa.
Bussilinjalla 99 korvataan osittain metro ruuhka-ajan liikennettä. Linja ajaa arkisin Rautatientorin ja Herttoniemen väliä. Rautatientorilla linja käyttää päätepysäkkinään linjan 23 pysäkkiä, laituria 2. Herttoniemessä linja käyttää päätepysäkkinään linjan 16 pysäkkiä. Linjalla on viiden minuutin vuoroväli.

206, "Stara" ja Ludde yhteisellä tilausajolla 9.6. klo 17 jälkeen.
150ajo (50K)
Ludde tuli Koskelasta ja ajettiin Töölössä sisään raiteelle 3. Tässä vaunu peruuttaa ulos uusine kultaraitoineen ja ikkunaverhoineen. Verhot eivät tässä nyt kyllä näy. Vaunulla oli koeajo aiemmin päivällä.
339ajo (58K)
339 tuli myos Koskelasta ja odottelee yksikseen Sibeliuksenkadulla tilausajoon lähtöä.
Varion kuvalla ei nyt "rasiteta" katsojaa. Mutta se oli letkan ensimmäisenä.

HKL 150 oli päässyt halleilta pitkästä ulos.Käpylän (1) pääteasemalla 9.6 n 16.00 "tilausajo" kyltein komeillut vaunu oli saanut ikkunoihin tumman punaiset verhot.

jn06_26 (50K)
Sisäkuva uusitusta Luddesta. Kuva 9.6.2006 © J. Nordlund.

jora06_4 (73K)
jora06_5 (74K)
HKL 213 Mannerheimintiellä Töölön Tullin ja Kuusitien välisellä ratatyömaalla.
Oy VR-Rata Ab:n Vuorenpeikot-tulosyksikkö uusii paikalla kapearaiteista rataa. Ainoat ratapölkyt, joita työmaalla käytetään, ovat perustuksen tukimuuriin käytettävät vanhat VR-leveäraidebetonipölkyt, joita näkyy myös kuvassa.
Kuvat © Jorma Rauhala 8.6.2006.

102nappi (14K)
Vasen kuva: Varioista tutut painonapit ovat ainakin vaunuissa 74 ja 102 (kuvassa). Oikea kuva: VR-Rata urakoi Mannerheimintiellä.  Kuva 8.6.

HKL:n raitioliikenneyksikkö uusii kiskoja ensi viikonloppuna Pasilansillan länsipäässä ja Tieliikelaitos kaivaa kaukojäähdytysputkea Ratapihantien ja Rautatieläisenkadun kulmassa. Pasilansillan liikenne katkaistaan kiskotyön ajaksi. Raitiolinjat 7A, 7B sekä bussilinjat 22, 23, 23N, 58, 58B, 02N ajavat poikkeusreittejä.
Raitioliikenne
Raitiolinjat 7A ja 7B ajavat poikkeusreiteillä perjantaista 9.6. klo 22.30 alkaen lauantaiaamuun asti. Perjantaina linjan 7A viimeinen lähtö Pasilan asemalta on kello 22.25 ja linjan 7B viimeinen lähtö kello 22.27. Lauantaina ensimmäiset Pasilan aseman lähdöt ajetaan linjalla 7A klo 7.20 ja linjalla 7B klo 7.04.
Poikkeusliikenteen aikana linjat 7A ja 7B ajavat reittiä Nordenskiöldinkatu - Viipurinkatu - Läntinen Brahenkatu - Helsinginkatu - Hämeentie. Pasilan lenkki jää ajamatta.

3B ajaa sunnuntaina 11.6. Eirassa koko päivän 3T:n reittiä Helsingin Veden Laivasillankadulla tekemän viemärin muutostyön vuoksi.
3B:n reittisuunta jää ajamatta ja linja ajaa Eiran lenkin suunnassa Mannerheimintie - Bulevardi - Tehtaankatu - Kauppatori - Aleksanterinkatu.

Raitiolinjalla 10 ajetaan sunnuntaina (11.6.) lisäliikennettä linjatunnuksella 10X.
Lisävuoroja ajetaan ennen Kaivopuiston konsertin alkamista kello 13 ja konsertin päättymisen kello 18.30 jälkeen.

Helsingin raitiolinjoilla tapahtuu kesäliikenteeseen siirtymisen päivinä 4.6. muutoksia.
-Raitiolinja 4T, Katajanokan terminaali - Munkkiniemi, alkaa ajaa myös viikonloppuisin. Bussilinja 13 Katajanokan terminaalista Lasipalatsille lopettaa liikennöintinsä, kun 4T:n viikonloppuliikenne alkaa.
-Raitiolinjan 4 yöliikenne harvenee. Yöllä ajetaan noin 20 minuutin välein.
-Raitiolinjan 3T yöliikenne lakkaa. Viimeiset lähdöt Eiran sairaalalta ja Eläintarhasta ovat noin klo 23 - 23.30.

Raitiolinjan 7A päätepysäkki Pasilan Ratapihantiellä siirtyy putkitöiden vuoksi tilapäisesti Messukeskuksen eteen maanantaina 29.5. Tilapäisjärjestely kestää kesäkuun loppuun saakka.

Metron tämän kesän sillankorjausurakka on alkamassa. Vuorossa ovat Kulosaaren silta (eteläinen), Sillitie (eteläinen) ja Viilarintie (eteläinen). Silloissa on jo (26.5.) vanerikaiteet. Kahdesta viimemainituista "pohjoiset" korjattiin viime vuonna.
Kalasataman asemalle on pystytetty katosta.

Helsingin liikenne kesäaikaan 4.6.
Helsingin bussit ja ratikat siirtyvät kesäaikatauluihin sunnuntaina 4.6. Metro ja aamuyön linjat 01N - 09N jatkavat talviaikatauluin.
Bussilinjoilla tapahtuu maanantaista 5.6. alkaen myös seuraavia kesämuutoksia:
-Linja 55A ajaa 12.8. asti Hietaniemeen myös arkisin klo 8 -19.
-Linja 52A on kesätauolla 13.8. asti.
-Linjojen 85 ja 95 koululaislähtöjä ei liikennöidä 14.8. asti.
-Munkkiniemen palvelulinja P5 on kesäaikataulussa 25.8. asti. Myös reitti muuttuu. Bussi käy kesän ajan myös Tarvossa.
Muutoksia myöhemmin kesällä:
-Linja 71V ei aja 26.6.- 30.7.
-Linjat 67X ja 85V eivät aja 26.6. - 13.8.
-Linja 46T ei aja viikonloppuisin 23.6. - 30.7.
Useat bussilinjat ajavat 26.6. - 30.7. harvennetuin aikatauluin. Idän liityntälinjat 90, 90A, 90B ja 96 siirtyvät harvennettuihin aikatauluihin jo lauantaina 17.6. metron muutosten vuoksi.
Monella bussilinjalla on harvennettujen aikataulujen vuoksi HKL:n kesäaikataulukirjassa kahdet aikataulut, toiset alku- ja loppukesän ja toiset keskikesän liikenteeseen. Bussit palaavat syysaikaan sunnuntaina 13.8.
Metro ajaa harvennetuin vuorovälein 17.6. - 30.7.
Metro ajaa perjantaihin 16.6. asti kuten talvella. 17.6. - 30.7. metro ajaa joka päivä aamusta iltaan kymmenen minuutin vuorovälein siltakorjausten vuoksi. Vuosaaren haaralle matkustavan on vaihdettava Itäkeskuksessa junaa. Harvenevaa metroliikennettä paikkaa 19.6. - 30.6. arkisin ruuhka-aikoina bussi 99, joka ajaa Rautatientorin ja Herttoniemen väliä.
Ratikka- ja bussilinjoilla tapahtuu kesäliikenteen siirtymisen viikonloppuna myös yli kesäkauden jatkuvia muutoksia, joista tiedotetaan erikseen. Myös keskikesän bussiliikenteestä ja metron muutoksista tiedotetaan kesäkuussa tarkemmin.

(24.5.) Vaihdevika vaikeuttaa raitiovaunuliikennettä keskustassa
- Poikkeusreittejä ja viivästyksiä useilla linjoilla
Vaihteen rikkoutumisen vuoksi raitiovaunut ajavat keskustassa poikkeusreiteillä toistaiseksi. Vaihde pyritään korjaamaan perjantaihin mennessä (26.5.). Vaihde saatiin korjattua jo 24.5. klo 16 aikaan.
Korjaustöiden aikana raitiolinjat käyttävät seuraavia poikkeusreittejä:
3B ajaa Lasipalatsilta Rautatietorin ja Kruununhaan kautta Kauppatorille ja omalle reitilleen.
3T ajaa Hakaniemestä Kruununhaan ja Aleksanterinkadun kautta omalle reitilleen.
4 kääntyy Munkkiniemestä tullessaan Lasipalatsilta Kaivokadulle ja ajaa Kruununhaan kautta omalle reitilleen. Toiseen suuntaan linja ajaa normaalireittiä.
6 ajaa Hietalahteen päin Kruununhaan ja Aleksanterinkadun kautta. Toiseen suuntaan linja ajaa normaalireittiä.
7B ajaa Lasipalatsilta Kaivokatua ja Kaisaniemenkatua Hakaniemeen.
10 ajaa Kirurgin suuntaan Lasipalatsilta Kaivokadun, Kruununhaan ja Aleksanterinkadun kautta omalle reitilleen. Ylimääräinen lenkki merkitsee, että linjalle on odotettavissa huomattavia viivästyksiä. Kirurgilta Pikku Huopalahden suuntaan linja 10 ajaa normaalireittiä.

Yllä kyseessä oleva vaihde lienee Mannerheimintiellä se, joka suoralla johtaa edelleen etelään Erottajan suuntaan ja poikkeavalla "ryhmitysraiteelle" ja se edelleen Aleksanterinkadulle. Tietojen mukaan vaihteesta on katkennut kieli.
Mahtaneeko kyseessä olla sama yksilö, joka pantiin rataan 11.1994. Tämä oli Helsingin ensimmäinen iskunvaimentimella varustettu hitaasti (mutta varmasti) kääntyvä vaihde. Kääntölaitteiston valmistaja on saksalainen Hanning & Kahl.
Hitaan liikkeen tarkoituksena on hillitä sekä vaunujen nopeutta että vaihteen osien kulumista. Tiettävästi ainakin yksi vastaavanlainen on myöhemmin asennettu Helsingin rataverkolle. Mahtaako niitä olla enemmänkin?

Ratikka 2015 linjastovaihtoehdot

Helsinki. Kampin uuden raitioradan katusuunnitelmat välillä Tennispalatsi - Runebergninkatu ovat nähtävillä osoitteessa
http://www.hel.fi/wps/portal/Rakennusvirasto/Artikkeli/?WCM_GLOBAL_CONTEXT=/fi/Rakennusvirasto/ Ajankohtaista/Kampin+ja+Etu-T%C3%B6%C3%B6l%C3%B6n+katusuunnitelmia+n%C3%A4ht%C3%A4vill%C3%A4+31.5.+asti
Fleminginkadun - Itä-Pasilan uuden raitioradan katusuunnitelmat Konepaja-aluetta lukuunottamatta ovat nähtävillä osoitteessa
http://www.hel.fi/wps/portal/Rakennusvirasto/Artikkeli/?WCM_GLOBAL_CONTEXT=/fi/Rakennusvirasto/ Ajankohtaista/Alppiharjun%2C+Kallion%2C+Pasilan+ja+Vallilan+katusuunnitelmia+n%C3%A4ht%C3%A4vill%C3%A4+31.5.+asti
Rakennusviraston mukaan linjan yhdeksän ratatyöt käynnistyisivät koko uuden radan osuudelta vuoden 2006 lopulla (tilanne 20.5.2006).

18.5. mm: Joukkoliikennelautakunta päätti hyväksyä raitiolinjan 9, Kirurgi - Itä-Pasila, yleis-suunnitelman ja esittää kaupunginhallitukselle linjan 9 yleissuunnitel-mavaiheen kustannusarvion hyväksymistä.
Lautakunta myös päätti asiassa LAUSUNTO PYSÄKKIKUULUTUSTEN KÄYTTÖÖNOTOSTA RAITIOVAUNUISSA JA BUSSEISSA kaupunginhallitukselle, että selvitetään vaihtoehdot ja kustannukset, jos osa raitiovaunuista varustettaisiin paremmilla kuulutuslaitteistoilla, jotka reagoisivat ympäröivään meluun (mitä kovempi melu, sen kovemmalla kuulutetaan), otetaan koeluontoisesti pysäkkikuulutukset käyttöön muutamalla linjalla, kerätään matkustajilta ja kuljettajilta palautteet, kokeilun perusteella tehdään päätökset jatkosta eli laajennetaanko kuulutukset koskemaan kaikkia raitiolinjoja ja otetaanko bussiliiken-teen kilpailuttamisehtoihin vaatimukseksi varustaa bussit tietyillä kuulutusominaisuuksilla.

Tarkennus linjan 850 kesäliikenteeseen
Kesän ajan linjaa 850 liikennöi Etelä-suomen linjaliikenne seuraavalla aikataululla Keravalta 06,50 13,15 14,15 15,15 ja 16,45 Nikkilästä 06,20 07,15 13,40 14,40 ja 17,05 Näillänäkymin Lähilinjat(Porvoon Liikenne) jatkaa syksyllä.

Uusi kansainvälinen kulttuurikeskus Helsingin Töölöön
Helsingin Töölöön avataan uusi kansainvälinen kulttuurikeskus. Se toimii laajasti kulttuurin eri alueilla. Keskus perustuu uudenlaiseen julkisen ja yksityisen toimijan yhteistyöhön.
Kulttuuritehdas Korjaamo, Helsingin kaupunginmuseo ja Helsingin kaupungin kulttuuriasiainkeskus ovat sopineet, että Töölöön perustetaan vuoden 2007 keväällä kulttuurikeskus yhdistämällä kaupunginmuseon alaisen Raitioliikennemuseon ja Kulttuurikeskus Korjaamon toiminnot. Yhteistyöstä on sovittu vuoden 2013 loppuun.
Kulttuuritehdas Korjaamo ja Raitioliikennemuseo muodostavat jatkossa toiminnallisen kokonaisuuden, jonka toiminnasta Korjaamo vastaa. Kaupungin historiaa esittelevästä raitioliikennenäyttelystä tulee osa kulttuurikeskusta.
Kaupunginmuseo vastaa edelleen Raitioliikennemuseosta, sen kokoelmista ja näyttelytoiminnasta.
Toiminnan painopisteitä ovat teatteri, uusi sirkus, kabaree ja esittävä taide, musiikki, valokuva, elokuva, video ja mediataide sekä kaupunkikulttuuri ja -historia mediakahvilasta kahvilakeskusteluihin ja oleiluun. Museon aukioloajat pitenevät ja samalla pääsymaksusta perustoiminnan osalta luovutaan.
Raitioliikennemuseo suljetaan tämän vuoden lopulla. Arkkitehtitoimisto Valvomo on valittu tekemään keskuksentila- ja kalustesuunnitelma. Uusi keskus avataan yleisölle huhtikuussa 2007.

Keskus on merkittävä toimija kulttuurin eri alueilla
Raitiovaunuhallien yhteenlaskettu pinta-ala on n. 4000 m², ulkotilat mukaan lukien n. 5500 m². Museon keskialue otetaan tapahtumakäyttöön siirtämällä kolme raitiovaunua toisaalle. Niiden paikalle rakennetaan esiintymislava ja n. 250-paikkainen katsomo, jota voidaan laajentaa n. 500 henkilön seisovaksi katsomoksi. Uusia toimintoja ovat myös avoin galleriatila, mediakahvila ja uudenlainen museokauppa.
Korjaamo tuottaa kulttuurikeskukseen 120-150 tapahtumailtaa ja 15-20 näyttelyä vuosittain. Kahden rakennuksen muodostaman keskuksen vuosittainen kävijätavoite on 80-90 000 henkilöä. Keskus tulee olemaan ideatehdas, joka esittelee uusia tekijöitä, ajatuksia ja ilmiöitä.
"Tavoitteita ovat keveys, nopeus, täsmällisyys, näkyvyys ja moninaisuus", Korjaamon toimitusjohtaja Raoul Grünstein luettelee Italo Calvinon tätä vuosituhatta ennustaneita muistioita mukaillen. Toiminnassa tavoitellaan yhtä aikaa keveyttä ja painokkuutta. Organisaatiossa on 10-2 henkilön sisältö-, tuotanto- ja markkinointitiimi, joka kokoaa avukseen laajan kuraattori- ja tuottajaverkoston.
Ohjelmointijänne on tiivis, ja pyrkimyksenä on tuottaa tapahtumia yhteistyökumppanien kanssa joustavasti eri tavoin. Tavoitteena on elää kulttuurin "kiehumispisteissä", alueilla joilla syntyy uutta. Toiminnan täsmällisyys tarkoittaa, että keskus määrittelee oman profiilinsa. Se etsii kiinnostavia ja korkeatasoisia ilmiöitä ja luo niitä myös itse.
Toiminta on näkyvää, visuaalista ja merkityksellistä. Keskus pyrkii aktiiviseen yleisö- ja mediasuhteeseen. Toiminta on moninaista. Keskus etsii eurooppalaisen kulttuurin kiinnostavimpia tekijöitä ja liittää Helsingin tiiviimmin osaksi eurooppalaisten luovien kaupunkikeskusten verkostoa.
Helsingin kaupunginmuseon johtajan Tiina Merisalon mukaan uusi toimintakonsepti luo mahdollisuuksia vahvistaa museotoiminnan menneisyys-nykyisyys-tulevaisuus -jatkumoa. Kaupunginmuseolle muutos on myös mahdollisuus tuoda hieno raitiovaunuhalli kaupunkipaikkana paremmin yleisön ulottuville ja samalla tarjota foorumi myös historiasta kiinnostuneelle kansalaiskeskustelulle.
Korjaamo tulee tekemään yhteistyötä useiden eri toimijoiden kanssa ja luomaan Helsinkiin uuden festivaalikeskuksen. Yhteistyötä on suunniteltu Helsingin juhlaviikkojen, Uuden sirkuksen festivaalin, View-mediafestivaalin ja Helsinki Klezmer -festivaalin kanssa. Muita yhteistyökumppaneita ovat AkseliEnsemble -teatteriryhmä, ja Helsingin kaupunginkirjasto. Omat tuotannot ovat toiminnan ytimessä. Tällä hetkellä toimintasuunnitelmassa ovat jo visuaalisen kulttuurin festivaali Helsinki International, uuden valokuvan festivaali Helsinki School sekä perustettava uusi Art Helsinki -taidemessutapahtuma.
Uusi yhteistyömuoto tekee museosta kulttuurikeskuksen
Korjaamon aloitteesta syntyvä kolmikantayhteistyö on maassamme ainutlaatuinen julkisen ja yksityisen välinen yhteistyömuoto. "Kaikilla kolmella taholla oli intressi kehittää omaa toimintaansa. Oli hienoa huomata, että kaupungin organisaatioiden kanssa voi neuvotella ennakkoluulottomasti ja tehdä rohkeita avauksia", Raoul Grünstein toteaa.
Kaupunginmuseon näkökulmasta tavoitteena on kehittää museon toimintaa ja kasvattaa yleisömääriä merkittävästi sekä tavoittaa uusia kohderyhmiä. Uusi konsepti tarjoaa samalla mahdollisuuden tutkia avoimesti museotoiminnan vaihtoehtoja. "Yhteistyö antaa kaupunginmuseolle tilaisuuden monipuolistaa museon toimintaa. Museo säilyy ja samalla syntyy uutta", museonjohtaja Tiina Merisalo sanoo. Uusi konsepti on samalla mahdollisuus muuttaa perusnäyttelyä kaupunkikulttuuri-museon suuntaan. "Uusi raitioliikennenäyttely pyrkii olemaan aikaisempaa vuorovaikutuksellisempi. Sen lisäksi museo tuottaa tilaan vaihtuvia näyttelyitä", Merisalo linjaa.
Kulttuuriasiainkeskuksen tavoitteena on synnyttää Helsinkiin uusi tapahtumapaikka, joka tarjoaa erilaisille itsenäisille toimijoille kehittymisalustan. "Helsingissä on paljon uusia toimijoita ja toimintamuotoja, joille tämä hanke tarjoaa esiintymistilaisuuksia ja mahdollisuuden kehittyä kiinnostavan partnerin kanssa", kulttuuritoimen tuore johtaja Pekka Timonen taustoittaa. Kulttuuriasiankeskus näkee hankkeen samalla uudenlaisena toimintamuotona, jonka toivotaan avaavan tietä uusille aloitteille. "Yksi keskeisistä viesteistä on se, että kaupunki on avoin monenlaisille ideoille", Timonen kertoo.
Korjaamon organisaatio vastaa syntyvän keskuksen toiminnasta ja siihen liittyvistä taloudellisista vastuista. Toimintaa suunnittelee ryhmä, johon tällä hetkellä kuuluvat Korjaamon elokuussa 2006 aloittava toimitusjohtaja Outi Raatikainen, keskuksen taiteelliseksi johtajaksi siirtyvä Raoul Grünstein sekä Timo Valjakka, joka toimii kuvataiteista vastaavana asiantuntijana.
Osapuolet perustavat ohjausryhmän keskinäisen yhteistyön edistämiseksi ja toiminnan linjaamiseksi. Kulttuuritehdas Korjaamo kuuluu eurooppalaiseen Trans Europe Halles -kulttuurikeskusten verkostoon.

Kesäaikataulusta 4.6.-:
Raitiolinjaa 4T liikennöidään kaikkina päivinä noin klo 10 - 12 ja 15:30 - 17 kuten nykyisin arkena sekä illalla noin klo 20 - 20:20.
Raitiolinjan 3T "yöliikenne" loppuu.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 17.5. metron kulunvalvontatekniikan uusimisen hankesuunnitelman.

Kaupunginvaltuusto päättänee hyväksyä metron kulunvalvontatekniikan uusimisen tarkistetun hankesuunnitelman siten, että järjestelmäksi hankitaan täysautomatisoituun metroliikenteeseen siirtymisen mahdollistava järjestelmä, jonka kustannusarvio on 70.000.000 euroa (alv. 0 %).

Päätöstiedote:
Metron kulunvalvontatekniikan uusimisen hankesuunnitelma
Ehdotuksen mukaan

Käsittelyn aikana valtuutettu Hakanen teki seuraavan palautusehdotuksen:
Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä metron kulunvalvontatekniikan uusimisen hankesuunnitelman siten, että järjestelmäksi valitaan jatkuva kulunvalvonta ja automaattiajo sekä käytönohjaus. Metroissa säilytetään kuljettajat. Tätä järjestelmää voidaan täydentää muilla turvallisuutta lisäävillä toimilla ja kalustohankinnoilla enintään 60 miljoonan euron kustannusarvion puitteissa.
Kannattamattomana ehdotus raukesi.

Valtuutettu Puhakka teki valtuutettu Arhinmäen kannattamana seuraavan ponsiehdotuksen:
Kaupunginvaltuusto edellyttää, että liikennelaitos selvittää käyttäjien turvallisuuteen liittyviä pelkoja ja huomioi selvityksen tulokset hankkeen valmistelussa.
Ponsi hyväksyttiin 52 jaa-äänellä.

Valtuutettu Puoskari teki valtuutettu Näreen kannattamana seuraavan ponsiehdotuksen:
Kaupunginvaltuusto edellyttää, että henkilökuntaa lisäämällä parannetaan matkustajien turvallisuutta ja viihtyisyyttä, ja että lisättävä henkilökunta on HKL:n omaa henkilökuntaa, eikä esimerkiksi ulkopuoliselta ostettavia vartijapalveluita.
Äänestyksessä se sai 42 jaa-ääntä, joten sitä ei hyväksytty.

Valtuutettu Havasto teki valtuutettu Anttilan kannattamana seuraavan ponsiehdotuksen:
Kaupunginvaltuusto edellyttää, että Helsingin kaupungin liikennelaitos perustaa työryhmän selvittämään metron henkilöstön uudelleensijoitus- ja koulutustarpeet ja valmistelee ohjelman, joka turvaa henkilöstön mahdollisuuden jatkaa soveltuvissa tehtävissä kaupungin palveluksessa. Työryhmään tulee nimetä henkilöstön edustus.
Äänestyksessä se sai 38 jaa-ääntä, joten sitä ei hyväksytty.

Valtuutettu Ebeling teki valtuutettu Anttilan kannattamana seuraavan ponsiehdotuksen:
Kaupunginvaltuusto edellyttää, että jokaiselle metronkuljettajalle suunnitellaan ja rakennetaan uudelleenkoulutuksen ja sijoituksen kautta ohjelma kuluvan vuoden aikana.
Ponsi hyväksyttiin 50 jaa-äänellä.

3B Eirassa poikkeusreitillä maanantai-iltana
HKL tekee kiskotöitä Etelärannassa seuraavat kolme viikkoa. Raitiolinjat 3B ja 3T joutuvat töiden vuoksi kumpikin vuorollaan poikkeusreitille joinakin iltoina. Silloin kolmoset liikennöivät Eirassa vain yhteen suuntaan alkaen kello 22 yöliikenteen loppumiseen saakka.
Ensimmäisen kerran poikkeusreitille joudutaan ensi maanantain ja tiistain välisenä yönä 22.-23.5. Silloin 3B ajaa 3T:n reittiä Bulevardi - Fredrikinkatu - Tehtaankatu - Kauppatori - Aleksanterinkatu.

Straßenbahnunfall in Leipzig. Kuvia NGT8 -vaunuista.

Lähinlinjojen kesäliikenteen 2006 alussa tapahtuvat muutokset
633 ajaa viimevuodesta poiketen myös lauantaisin.
850 Kerava-Talma-Nikkilä ei liikennöi 04,06,2006 alkaen, ei ole tietoa että jatkaako syksyllä vai tuleeko siihen joku toinen liikennöitsijä kesän alusta.
873B ja N Aikatauluun muutoksia
874 Arkiliikenettä harvennetaan, linjalle jää 6-lähtöä suuntaansa (nykyisin noin 22-lähtöä suunta) ja lauantailiikenne loppuu kokonaan

araaukio (60K)
Arabianaukio alkaa hahmottua. Aukion kuvataiteellisina elementteinä toimiva raitiotiestä muistuttamassa oleva tasoon nostettu kiskokaari näkyy nyt hyvin. Myöhemmin siihen sitten sijoitetaan raitiovaunun kunnostettuja pyöräpareja akseleineen. Kuva 16.5.

Helsinki. Linkistä www.hkl.fi/suomi/01_aikataulut/Aikataulukirja/kesa2006/s027_073_kesä06.pdf on ladattavissa kesäliikenteen 2006 aikataulukirja.
Sieltä näkyy mm. 3T:n yöliikenteen lakkautus, 4:n yöliikenteen harvennus ja 4T:n uudet ilta- ja viikonloppulähdöt. 4:n vuoroväli Katajanokan haaroilla on suurimmillaan sunnuntaisin noin 20 minuuttia.
(Huomatkaa erityisesti tiedostonimessä peräkkäin olevat Ì ja ˆ eli iso I ja gravis perässään sirkumfleksi. Jos haluatte kopioda, tehkää se lähdekoodista. Muuten voi mennä pieleen. "webm")

jn06_25 (62K)
Viikonvaihteessa 13. - 14.5.2006 raitiolinja 3T ajoikin poikkeusreitillään Hietalahteen eikä Perämiehenkadun silmukkaan.
Kuva © J. Nordlund 13.5.2006.

kisa2 (51K)
Raitiolinjat 3B ja 3T eivät ajaneet putkitöiden takia lainkaan Kauppatorin ja Eiran väliä lauantaina 13.05. sekä sunnuntaina 14.05. Korvaavan yhteyden tarjosi bussilinja 3X. Kuva otettu Kauppatorilla sunnuntaina 14.05.2006.
Kuva © Kimmo Säteri

Joukkoliikennelautakunta 18.5. mm:
RAITIOLINJAN 9 YLEISSUUNNITELMA, LAUSUNTO PYSÄKKIKUULUTUSTEN KÄYTTÖÖNOTOSTA RAITIOVAUNUISSA JA BUSSEISSA, VALTUUSTOKAUDEN TÄRKEIMMÄT JOUKKOLIIKENNEHANKKEET, VASTAUS ESTEETTÖMÄN KULUN VARMISTAMISTA RAITIOVAUNUJEN MATALALATTIAISIIN VÄLIOSIIN KOSKEVAAN VALTUUSTON TOIVOMUSPONTEEN,
RAITIOLINJASTON KEHITTÄMISEN TILANNEKATSAUS,
LAUSUNTO TALOUSARVIOALOITTEESTA (KOSKINEN), JOKA KOSKEE METROPORTTIEN RAKENTAMISTA

jora06_3 (50K)
Kuva 11.5. © Jorma Rauhala.
Keväistä kaupunkikuvaa elävöittää jälleen taideraitiovaunu. Taideteollisen korkeakoulun Masters of Arts -festivaalin teemalla koristeltu vaunu liikkuu linjalla 6 Arabian ja Hietalahden välillä päivittäin toukokuun loppupuolelle asti.
HKL:n ja Taideteollisen korkeakoulun yhteistyössä valmistamalla festivaaliratikalla halutaan kiinnittää huomiota Arabianrannan luovaan kaupunginosaan ja tarjota samalla mahdollisuus Taideteollisen korkeakoulun opiskelijoille innovatiivisen kaupunkimarkkinoinnin toteuttamiseen.
”Festivaaliratikalla HKL haluaa olla omalta osaltaan edistämässä kaupungin eri toimijoiden yhteisöllisyyttä. Tällaisella ei-kaupallisella toiminnalla toivottavasti tuodaan iloa ja piristystä kaupunkilaisille,” HKL:n viestintäpäällikkö Leena Rautanen-Saari sanoo.
Helsingin ammattikorkeakoulu Stadian esittävän taiteen opiskelijat ja Ammattikorkeakoulu Arcadan opiskelijat järjestävät ratikkamatkalle ohjelmaa. Ratikkaan tupsahtelee toisinaan yllättäviä hahmoja, jotka herättävät kysymyksiä: mitä oikein tapahtuu, missä mennään, keitä olemme? Myös lastennäytelmän hahmot Urpo ja Turpo kulkevat ratikalla. Haitarikin soi festariratikassa ja matkalla saattaa kuulla ajankohtaisia lauluja maailman muutoksesta tai nähdä teatteriesityksenä välähdyksiä kahden ihmisen elämästä.
Festariratikka on liikenteessä 9.-28.5. arkisin aamuvarhaisesta noin klo 19 asti, lauantaisin noin klo 8.30-18.00 ja sunnuntaisin klo 10.30-20.30.
Tämän sivun alaosassa on Masters of Arts -taideratikan ohjelmakartta.

jora06_2 (43K)Vaihdetyöt Vallilan hallin yläpihalla jatkuvat.
Kuva 9.5. © Jorma Rauhala


feder6 (53K)
feder7 (45K) Tallinna. HKL:n vaunujen 9 ja 505 kunnostus Tallinna trammiparkin korjaamolla etenee.
Ysi pyritään saamaan valmiiksi heinäkuun loppuun mennessä ja perävaunu sen jälkeen.
Vaakakuvassa ysin ja pystykuvassa perävaunun sisätiloja 9.5.2006.
Vain 25 vuotta linjaliikenteessä kulkeneelle perävaunulle ei ole tarvinnut tehdä yhtä perusteellista kunnostusta, esim. kattoa ja askelkaukaloita ei ole rakennettu uudelleen.
Kuvat © Daniel Federley.

Helsinkiin raitiovaunuja toimittaneen Brill-vaunutehtaan kattava historiateos on nyt saatavilla edullisesti USA:sta. Kirja tilataan oheisesta linkistä.
http://www.iupress.indiana.edu/catalog/product_info.php?products_id=20040
Toimitusaika on pari-kolme viikkoa ja posti tuo kirjan suoraan kotiin.
Kirja maksetaan kätevästi luottokortilla tilauksen yhteydessä. Kirjan hinta lähetyskuluineen on n. 16 e (kirja $14.50 ja toimitus $5)

Tehtaankadulla tehdään viikonloppuna putkitöitä, joiden vuoksi raitiolinjat 3B ja 3T ajavat lauantaina 13.5. ja sunnuntaina 14.5. poikkeusreiteillä ja ajamatta jäävällä osuudella liikennöi korvaava bussi 3X.
Linja 3B jää Kauppatorille linjan 1 päätepysäkille ja ajaa siitä reittiä Katariinankatu - Aleksanterinkatu - Mannerheimintie - Kaivokatu omalle reitilleen.
Linja 3T ajaa Laivurinkadulta reittiä Tehtaankatu - Perämiehenkatu - Pursimiehenkatu linjan 1A päätepysäkille ja sieltä Laivurinkatua, Fredrikinkatua ja Bulevardia omalle reitilleen.
Korvaava bussi 3X liikennöi Kauppatorilta 3B:n pysäkiltä reittiä Eteläranta - Laivasillankatu - Tehtaankatu - Laivurinkatu - Laivurinrinne - Merimiehenkatu - Fredrikinkatu - Laivurinkatu - Tehtaankatu - Laivasillankatu - Eteläranta - Pohjoisesplanadi - Kauppatori.

feder1 (30K) Helsinki. VR:n makasiinien tulipalon vuoksi Mannerheimintien linjat kulkivat 5.5.06 Runeberginkadun kautta alkaen n. klo 21.15.
Raju tulipalo oli alkanut jo ennen iltakahdeksaa, ja raitiovaunut kulkivat paikoin sankan savupilven läpi Mannerheimintietä.
Kuva © Daniel Federley


Ruusuisia ratikkakierroksia äitienpäivänä 14.5.
HKL jakaa jo perinteeksi muodostuneeseen tapaan ruusuja ratikassa äitien kunniaksi sunnuntaina 14.5.
Sen verran perinnettä on kuitenkin tänä vuonna uudistettu, että ruusuvaunuja ajaa peräti kaksi. Kumpikin on liikenteessä klo 12 -15, tai niin kauan kuin kukkia riittää.
Töölön hallilta lähtevä ratikka ajaa Mannerheimintietä Lasipalatsille ja Aleksin kautta Kauppatorille, josta se palaa samaa reittiä takaisin.
Toinen ratikka lähtee ensimmäiselle kierrokselleen Arabiasta ja ajaa Hämeentietä pitkin Hakaniemen torille ja edelleen Rautatientorin ja Ylioppilastalon kautta Yrjönkadulle.
Yrjönkadulta ratikka palaa Hakaniemeen, tekee Kallion kierroksen Karhupuiston, Helsinginkadun ja Hämeentien kautta ja jatkaa taas Hakaniementorin kautta etelään. Ratikka ajaa kaikki loput kierrokset samaa Kallion ja Yrjönkadun välistä reittiä eli se ei enää palaa Arabiaan.
Kyytiin pääsee maksutta kaikilta pysäkeiltä. Molemmat ruusuvaunut ovat ns. mannheimilaisia ja ne tunnistaa linjakilvestä Ruusuratikka/Rosenvagn. 1500 kukkaa on lahjoittanut jaettavaksi Clear Channel Oy.

jora06_1 (48K)
Manne 154 Käpylänaukiolla linjalla 1A. Kuva 8.5. © Jorma Rauhala.

jn06_24 (49K) Linjat 3B, 3T ja 6 olivat poikkeusreitillä sunnuntaina 7.5.2006. Ajamatta jäi Kaivokatu - Kaisaniemi.
Kuva © J. Nordlund 7.5.2006


Kaupunkisuunnittelulautakunta 4.5.:
LAUSUNTO KAMPIN RAITIORATOJEN PERUSTAMISSUUNNITELMASTA *ehdotuksen mukaan äänin 5-4*,
RAITIOTIEYHTEYS MIKONKADULLE VÄLILLE ALEKSANTERINKATU-KAIVOKATU *ehdotuksen mukaan äänin 5-4*.
Mikonkadun radan osalta kyseessä on lautakunnan alainen asia, eli nyt on tehty PÄÄTÖS raitiotien rakentamisesta Mikonkadulle vuonna 2007.
Kampin osalta kyseessä on lausunto asiasta päätöksen tekevälle elimelle eli kaupunginhallitukselle.

Jatkoa vaunun 12 koulutusajolle (4.5.): klo 21.20 vaunu Helsinginkadulla menossa kohti Kurvia.
Linjalla 4 poikkeusreitti Runeberginkadun kautta yöllä 4.-5.5. klo 24 alkaen.

Vaunu 12 koulutusajossa 4.5. kello 21 aikoihin Töölön tullissa.

Raitiolinjat 3B, 3T ja 6 poikkeusreiteillä sunnuntaina 7.5.
Raitiolinjat 3B, 3T ja 6 ajavat sunnuntaina 7.5. poikkeusreittejä keskustassa. Linja 3B kääntyy Mannerheimintieltä Aleksanterinkadulle ja ajaa Kruununhaan kautta Hakaniemeen. 3T kiertää Hakaniemestä Kruununhaan ja Aleksin kautta Mannerheimintielle ja edelleen Bulevardille. Linja 6 ajaa molemmissa suunnissa samoin Aleksin ja Kruununhaan kautta.
Poikkeusjärjestelyt ovat käytössä koko sunnuntain liikennöinnin alkamisesta yöliikenteen loppuun. Niiden syynä on kaukojäähdytysputkien asennustyö Kaisaniemenkadulla

3.5. klo 19.50 vaunu 12 koulutusajossa 1:n reitillä Käpylässä

VR:n vyöhykealue laajenee 3.9.2006 Lahteen saakka, kun Lahden ja Keravan välinen oikorata otetaan käyttöön.
Helsingin ja Lahden välillä alkaa liikennöidä uusi Z-tunnuksella kulkeva lähijuna, jonka pysähdyspaikat ovat Helsinki, Pasila, Tikkurila, Kerava, Haarajoki, Mäntsälä ja Lahti. Oikoradalle tulee arkisin yhteensä 11 lähijunavuoroa molempiin suuntiin. Viikonloppuisin junavuoroja on 8 molempiin suuntiin.
Oikoradan asemat sekä Lahden ja Riihimäen välillä olevat asemat kuuluvat 3. syyskuuta alkaen vyöhykeliikenteen piiriin.
Vyöhykehinnoitteluun tulee uutena vyöhykkeenä H-vyöhyke, johon kuuluvat Lahti, Herrala ja Järvelä. G-vyöhykkeeseen kuuluvat Lappila, Mommila ja Oitti ja F-vyöhykkeeseen Hikiä. Oikoradan asemista Mäntsälä kuuluu E-vyöhykkeeseen ja Haarajoki D-vyöhykkeeseen.


Myös perjantaina 28.4.2006 linjoilla 1 ja 1A nähtiin "Matoja" ajossa.

Kaupunkisuunnittelulautakunta 27.4.: LAUSUNTO KAMPIN RAITIORATOJEN PERUSTAMISSUUNNITELMASTA viikoksi pöydälle,
RAITIOTIEYHTEYS MIKONKADULLE VÄLILLE ALEKSANTERINKATU-KAIVOKATU viikoksi pöydälle,
LIIKENNEINVESTOINTIEN TALOUSARVIOEHDOTUS VUODEKSI 2007 SEKÄ INVESTOINTIOHJELMAEHDOTUS VUOSIKSI 2007-2011 ehdotuksen mukaan.

26.4. iltaruuhkan alussa nähtyä: Vario linjalla 1 vuorossa 105ja kolme variota linjalla 1A.

Bombardierilta on tilattu Tukholmaan yhdeksän uuttä A32-vaunua Nockebybanan ja Tvärbanan käyttöön.

Helsingissä kevään merkki ovat raitiovanuihin ilmestyneet Suomen liput.
Tämän kevään ensimmäiset liput havaittiin nivelvaunuissa 25.4.2006.

Sm2 -yksikkö 6079+6279 on saneerattu VR:n Hyvinkään konepajalla maaliskuussa 2006.

Pe 21.4.2006 Manne 154 oli opetusajolla Munkkiniemessä noin klo 20.
Ma 24.4.2006 linjalla 1 (ei siis 1A) oli ajossa kaksi variota, vaunut 236 ja 206 (jälkimmäinen vuorossa 106)

Helsinki. Kslk 27.4.2006, esityslista:
LAUSUNTO KAMPIN RAITIORATOJEN PERUSTAMISSUUNNITELMASTA.
Kaupunkisuunnittelulautakunta päättänee antaa kaupunginhallitukselle puoltavan lausunnon Kampin raitioratojen perustamissuunnitelmasta.
RAITIOTIEYHTEYS MIKONKADULLE VÄLILLE ALEKSANTERINKATU-KAIVOKATU
Kaupunkisuunnittelulautakunta päättänee, että Mikonkadulla välillä Aleksanterinkatu Kaivokatu toteutetaan liikennesuunnitteluosaston piirustuksen nro 5317-4 mukaisesti raitiotiejärjestelyt, joiden kustannusennuste on 1 300 000 euroa.
LIIKENNEINVESTOINTIEN TALOUSARVIOEHDOTUS VUODEKSI 2007 SEKÄ INVESTOINTIOHJELMAEHDOTUS VUOSIKSI 2007-2011
Kaupunkisuunnittelulautakunta päättänee hyväksyä liikenneinvestointien talousarvio- ja investointiohjelmaehdotukset lähetettäväksi kaupunginhallitukselle vuoden 2007 talousarvion ja vuosien 2007-2011 investointiohjelman laatimisen pohjaksi.
Yksityiskohtaiset tiedot käyvät ilmi esityslistan liitteen Excel-taulukosta. Pikavilkaisu: Raitiolinja 9 ja Kamppi budjetoidaan vuosille 2006-2008. Linjan 9 jatko Ilmalaan on ajankohtainen vasta vuoden 2011 jälkeen. Kruunuvuorenrannan raitiotien rakentaminen alkaa jo 2008 ja kestää vuoden 2011 jälkeen. Jätkäsaaren raitiotien ensimmäinen vaihe eli linjan 8 jatko Saukonpaaden alueelle rakennetaan 2010-2011 ja otetaan käyttöön ennen vuoden 2012 asuntomessuja. Kalasataman metroasemalle rakennetaan raitiotie vuosina 2010-2011. Jatko Kumpulaan toteutuu vasta vuoden 2011 jälkeen

Helsingin liikenne vappuna 2006
Vappuaattona, sunnuntaina 30.4. Helsingin sisäisessä liikenteessä ajetaan sunnuntaiaikataulujen mukaan ja vapunpäivänä, maanantaina 1.5. on lauantaiaikataulut.
Ydinkeskustan kadut rauhoitetaan jalankulkijoille vappuaatosta klo 17 alkaen vapunpäivän iltaan klo 18 asti.
Raitiolinjojen poikkeusreitit vappuaattona noin klo 17 alkaen yöliikenteen loppuun:
· Linjat 3B ja 3T ajavat Lasipalatsilta Bulevardin, Fredrikinkadun ja Tehtaankadun kautta Perämiehenkadun kääntöpaikalle ja palaavat samaa reittiä Lasipalatsille.
· Linja 4 ajaa molemmissa suunnissa Kruunuhaan kautta Liisankatua ja Snellmaninkatua pitkin.
· 7A ja 7B ajavat molemmissa suunnissa Aleksin sijasta Kaisaniemenkadun kautta.
Lisäratikka 10X ajaa linjan 10 reittiä Oopperalta Tarkk'ampujankadulle vapunpäivänä noin klo 9 -12.

 

ajo06df (82K)
Linjoilla yhdistyksen kevätajelulla 23.4.. Kuva © Daniel Federley.

Raitiolinjat 7A ja 7B kulkivat poikkeusreitillä 22. - 23.4.2006. Vaunut ajoivat Aleksin ja Kruununhaan sijaan suoraan Kaivokadun ja Kaisaniemenkadun kautta, eli periaatteessa seiskan "vanhaa" reittiä (Kruununhaan kierros tuli mukaan vasta vuonna 1997).

ramppjr (44K)VIS-välipalan invaramppia on yksinkertaista käyttää. Keskeltä kokoontaitettava luiska nousee käsin kevyesti pystyyn vaunun sisälle ja lukitaan sähköisesti telineeseensä. Vastaavia luiskia käytetään esimerkiksi alankomaisilla raitioteillä.
Kuva © Jormas Rauhala.
505jr (42K)
505:n telit on kunnostettu uudenveroisiksi Vallilassa. Kuva © Jorma Rauhala.

 

Raitiolinja 3T ajaa perjantai-illasta (21.4.) kello kahdeksasta lauantaiaamupäivään kello kymmeneen saakka poikkeuksellisesti Eirassa linjan 3B reittiä.
Poikkeusliikenteen aikana 3T kääntyy Aleksilta Esplanadille ja jatkaa Etelärantaan. Linjan 3T pysäkit Bulevardilta Etelärannan suuntaan jäävät pois käytöstä.
Poikkeusreitin syynä on Kauppatorilla tehtävä vaihdetyö.

Joukkoliikennelautakunnan esityslistasta 20.4. Taulukosta näkee mitä kaikkea tehdään "otsikolla" raitiotien rakentaminen.
Vaikka tämä ei ole mielipidepalsta, uskallan kysyä, että jäisivätkö esim. kadut rakentamatta jos raitiotietä ei tulisikaan?

 Linjan 9 rakentamisesta aiheutuvat kustannukset / euroa 
Ratakustannukset
Teknisen huollon muutostyöt
Liikennevalotyöt
Katujen rakentaminen
Vesihuollon rakentaminen
(josta materiaalikustannukset / Helsingin vesi
 
Arvaamattomat kustannukset (10 %)
Yhteensä
 
Yhteiskustannukset (15 %)
  5 880 000
     872 000 
     370 000 
  2 043 000 
  1 186 000
    257 000)
 
  1 035 000 
11 386 000
 
  1 708 000
Yhteensä /euroa  13 094 000

HKL:n Valmet-nivelvaunujen välipalatoimittajaksi on valittu saksalainen Halberstadtissa toimiva yhtiö
VIS Verkehrs Industrie Systeme GmbH.

sornaine (47K)sornaine2 (11K)
Ainakin Hakaniemessä ja Sörnäisissä on tänä vuonna lyhyiden (2 vaunuparia) metrojunien pysähtymispaikka merkitty uudella tavalla.
Kuva 18.4. Sörnäisissä ei anna oikeutta tarran yläpuolella olevan valaisimen sinivalolle.
Samanlaiseen sinivaloon saattaa joutua joissakin yleisökäymälöissä esimerkiksi.

Raitiolinjat 7A ja 7B poikkeusreitillä 22. - 23.4.
Partiolaisten paraati aiheuttaa poikkeusliikennettä 23.4.

Raitiolinjat 7A ja 7B ajavat lauantaiaamusta 22.4. alkaen sunnuntain 23.4. iltaliikenteen loppuun Kruununhaan sijasta Kaivokadun ja Kaisaniemenkadun kautta. Poikkeusliikenteen aiheuttaa Snellmaninkadun ja Yrjö Koskisen kadun kulmassa tehtävä kaukolämpötyö.
Raitiolinjat 4, 3T, 6 ja bussi 16 ajavat poikkeusreittejä sunnuntaina 23.4. noin klo 13.30 - 15 partiolaisten Yrjönpäivän paraatin vuoksi. Partiolaiset marssivat Senaatintorilta Lönnrotinkadulle ja edelleen Kasarmitorille.
· Raitiolinja 4 ei aja Katajanokalle, vaan kääntyy Aleksilta Snellmaninkadulle ja jatkaa Liisankatua, Kaisaniemenkatua ja Kaivokatua Mannerheimintielle.
· Raitiolinja 3T ajaa Eiran lenkin kuten 3B eli kääntyy Aleksilta Esplanadille ja jatkaa Etelärantaan.
Linjan 3T pysäkit Bulevardilta Etelärannan suuntaan jäävät pois käytöstä.
· Raitiolinja 6 ei aja Hietalahteen, vaan Mannerheimintietä ja Erottajaa Tarkk'ampujankadulle linjan 10 päätepysäkille.
· Bussi 16 ajaa Kruununhaan sijasta Kaisaniemenkadun ja Kaivokadun kautta.
Paraati saattaa aiheuttaa viivästyksiä myös muille keskustan busseille ja ratikoille.

Helsinki. Uudenmaan alueellisissa TV-uutisissa 12.4.2006 liikennesuunnittelupäällikkö Olli-Pekka Poutanen kertoi, että Kruunuvuorenrannan uuden kaupunginosan raitiotie on tarkoitus saada käyttöön 2010-luvulla.
Linjaa on suunniteltu Katajanokalta Hylkysaareen sillalla ja sielä edelleen meren ali Kruunuvuorenrantaan. Alustava kustannusarvio on 100 Me.

Kiinteistölautakunnan (Helsinki) esityslistalta 11.4.:
Ruskeasuon varikon uudelleenrakentamisen aikana osa busseista joudutaan säilyttämään Annalan kentällä.
Kiinteistövirasto, liikuntavirasto ja Ruskeasuon Varikkokiinteistö Oy ovat päässeet yhteisymmärrykseen kentän tilapäisestä käytöstä 1.1.2006 - 31.12.2007.

Pääsiäisen liikenne
Via Crucis -kulkueen aikana poikkeusreittejä keskustassa
Helsingin bussit, raitiovaunut ja metro liikennöivät pääsiäisenä seuraavasti:
-Kiirastorstaina 13.4. arkiliikenne
-Pitkäperjantaina 14.4. sunnuntailiikenne
-Pääsiäislauantaina 15.4. lauantailiikenne
-Molempina pääsiäispäivinä 16.4. ja 17.4. sunnuntailiikenne
Yölinjat 01N - 09N ajavat normaalien perjantai- ja lauantaiöiden lisäksi torstain ja pitkäperjantain välisen yönä sekä sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.
Via Crucis - Ristin tie -pääsiäistapahtuma
Tapahtuma aiheuttaa poikkeusreittejä perjantai- ja lauantai-iltana. Kulkue etenee reittiä Senaatintori - Snellmaninkatu - Kirkkokatu - Säätytalo - Rauhankatu - Unioninkatu - Senaatintori. Reitin kadut suljetaan autoliikenteeltä välillä Liisankatu - Aleksanterinkatu.
Poikkeusreitit 14.4. noin klo 22 - 23.30 ja 15.4. noin klo 21 - 22.30:
-Raitiolinjat 7A ja 7B ajavat kulkueiden aikana Kaisaniemenkadun ja Kaivokadun kautta.
-Linja 16 ajaa kulkueiden aikana Herttoniemen suuntaan ajetaan poikkeusreittiä Eteläesplanadi - Pohjoisesplanadi - Pohjoisranta - oma reitti. Hernesaaren suuntaan ajetaan poikkeusreittiä Liisankatu - Kaisaniemenkatu - Vilhonkatu - Mikonkatu - Kaivokatu - Mannerheimintie - oma reitti.

Havainnoitsija matkusti torstaina 6.4. noin kello 10.00 Mellunmäestä lähteneessä junassa, joka koostui peruskorjatuista vaunuista 118+117,119+120,142+141 (Vaunujärjestys oli suunnilleen tällainen; 118 oli "läntisin" vaunu) Herttoniemeen. Sekä sisänäytöt että reittikilvet olivat toiminnassa ja asemakuulutuskin toimi moitteetta. Liekö nauhoitus tehty uusiksi: se oli selvästi terävämpi kuin monissa perusjorjauksen välttäneissä M100-sarjan junissa. Havainnoitsija kiinnitti huomiota myös vaunun sisällä oleviin näyttötauluihin: asemaa lähestyttäessä kuulutuslitanjan voi lukea näytöltä. (Siis saavuttaessa idästä IK:hon näytössä lukee "Itäkeskus. Junat Vuosaareen lähtevät raiteelta yksi. Östra centrum. Tågen till Nordsjö avgår från spår ett"). M200-sarjan junissahan sisänäyttö ilmoittaa vain seuraavan aseman nimen suomeksi ja ruotsiksi. Toistaiseksi on selvittämättä, näyttääkö taulu kaikki kuulutukset, esimerkiksi pääteasemille saavuttaessa ja niiltä kääntöraiteille jatkettaessa. Voisi olettaa, että näin on. Havainnoitsijan jatkettua edelleen noin puolen tunnin poikkeaman jälkeen Herttoniemestä keskikaupungin suuntaan, samainen juna oli matkalla kohti itää - kaikki näytöt pimeinä.
Kilpilaitteiden käyttö lienee satunnaista. Keskiviikkona 5.4. noin kello 16.45 RL:sta lähtenessä junassa (ainakin vaunu 120+121) kilpilaitteet toimivat, mutta vielä Kaisaniemessä niissä luki "Ruoholahti - Gräsviken", vaikka päämääränä olikin Mellunmäki. Asemakuulutuksia ei tullut lainkaan ja sisänäytötkin olivat pimeinä.
Perjantaina 7.4. puolestaan vaunu 118 havaittiin ajossa - matkalla Mellunmäkeen viiden aikoihin iltapäivällä - näytöt ja asemakuulutukset toimivat ja näyttivät aivan oikein.

Havaittu 7.4. metrovaunut 142 ja 110, joissa ainakin etupään määränpääkilpi oli käytössä.
Tietäneekö joku enemmän?

Joukkoliikennelautakunta 6.4. mm:
KAMPIN RAITIORATOJEN PERUSTAMISSUUNNITELMA, KONTULAN METROASEMAN PERUSKORJAUKSEN II VAIHEEN LUONNOSSUUNNITELMIEN HYVÄKSYMINEN.

kukka14jr (79K)
Tiistaina 4.4. nähty Keppi-Karia HKL 14 kiertelemässä uutena värikkäänä Fonectan mainosvaununa kaupungilla.
Kukkaraitiovaunulla järjestetään yleisöajeluita perjantaina 7.4.
Lähdöt Mikonkadun pysäkiltä 45 minuutin välein klo 11.00-13.15, 15.00-17.15. Ajeluilla toimii oppaana Erkki Makkonen, joka kertoo vähemmän tunnettuja asioita kaupungin luonnosta ja sen nähtävyyksistä. Kiertoajelureitti on Rautatientori-Mannerheimintie-Bulevardi-Tehtaankatu-Kauppatori-Liisankatu-Rautatientori.
Raitiovaunu ei pysähdy kesken ajelun.
Kuva 4.4. © Jorma Rauhala.

HKL:n Ota aikaa –kampanja jatkuu ja mainos jaettiin Helsingin Sanomien välissä 3.4. lähes koko Helsinkiin sekä Länsi-Helsingissä kaikkiin talouksiin. Mainos sisältää samat 10 kysymystä, mitkä ovat Ota aikaa – sivustolla eli ne mihin tosiautoilijat eivät sielläkään tutustu.

Helsingin Sanomien kuukausiliitteen 4/06 sivulla 33 on arkkitehdin näkemys uudesta Konepaja-alueesta. Alueen pääkadulla kulkee tyylikkäässä maisemassa nivelraitiovaunu.
YIT:n näkemyksiä:
Ratikkakuva 1
Ratikkakuva 2

Klart med TramTrain-demo i Östergötland

Raitiolinjan 6 poikkeusliikenne Arabiassa peruuntuu
Raitiolinjan 6 poikkeusliikenne Arabiassa viikoilla 14, 16, 18, 20, 22 ja 24 on peruuntunut. Rakennusyhtiön kanssa on saatu sovittua järjestelyistä, joiden mukaan linjan 6 liikenne voi jatkua Arabiassa rakennustöiden aikana. Linja pääsee siis ajamaan Arabian päätepysäkille asti, joten myöskään korvaavaa bussiyhteyttä Paavalin kirkolta ei liikennöidä.
Lyhyet tilapäiset poikkeukset ovat kevään kuluessa mahdollisia. Heinäkuussa tehtävät työt saattavat aiheuttaa tilapäisen poikkeusliikenteen tarvetta.

Lähilinjojen Keravan linjoilla 633,738 ja 873 myydään kaikkia YTV alueen lippuja, tosin linjalla 738 on Helsingistä lähtissä ikkunassa kyltti "ensimmäinen poistumispysäkki Keinukallio" ja Lähilinjojen kotisivuilla 738 aikataulussa lukee näin "Helsingistä Keravalle matkustaessa ensimmäinen poistumispysäkki on Keinukallio. Keravalta Helsinkiin saavuttaessa ei kuljeteta Helsingin sisäisiä matkustajia.".
Näillä kolmella linjalla käytetään matkakortin seutuliikenne-tunnusta, ja linjoilla 643 ja 874 käytetään U-Tariffitunnusta. Viime viikolla yhtenäistettiin matkalippujen ikärajat linjoilla 633, 738 ja 873 YTV:n kanssa.
Tnsimmäisellä viikolla Vantaalta tuli paljon matkustajia tavallisella seutulipulla, ja sitten kun he lähtivät takaisin niin heidän lippunsa eivät käyneetkään. Vielä tällä viikolla (viesti 30.3.) on ollut matkustajia jotka ovat yrittäneet joko Vantaan sisäisellä tai seutulipulla Keravalta. Keravan Seutulippu (Lähiseutulippu) piippaa samalla tavoin kuin tavallinen seutulippu jotenka kun matkustaja tulee vantaanpuolelta niin kuljettaja ei voi äänen perusteella päätellä mikä lippu asiakkaalla on.

Helsinki. 29.3.2006 havaittiin nivelraitiovaunujen ovissa kieltotarroja, joissa harmaalla pohjalla on valkoisen viinipullon ja savukkeen kuva. Tarran päällä on punainen diagonaaliviiva.
Tarrojen ilme on sama kuin jo aiemmin oviin ilmestyneillä kameravalvonnasta tiedottavilla tarroilla.

25.3. lauantaista alkaen on linjalla 3B/T jälleen näkynyt Variotram-vaunuja liikenteessä. Parin kuukauden ajan tätä ennen Koskelan varikon linjoista vain kutosella käytettiin matalalattiavaunuja.

Keskiviikkona 29.3. kello neljän tienoilla iltapäivällä ajojohdot putosivat jossain Kuusitien ja Pikku-Huopalahden välillä. Linja 10 kääntyi Kuusitiellä.

27.3. Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi ehdotuksen lentokentän raideyhteyden suunnittelun aloittamisesta.
Esityslistasta taustaa: Keski-Pasilan rakentamisen tavoitteena on Helsingin ja koko pääkaupunkiseudun kilpailukyvyn parantaminen mahdollistamalla uuden identiteetin omaavan keskusta-alueen syntyminen. Keski-Pasilasta kehitetään seudullisesti entistä merkittävämpi joukkoliikenteen keskus, josta on hyvät vaihtoyhteydet eri liikennevälineisiin. Seudun ja Pasilan kehittymisen kokonaisuuteen liittyvät olennaisesti tehokkaat yhteydet lentoasemalle. Töölön metrosta on laadittu alustava yleissuunnitelma vuonna 2003. Metron jatkosuunnittelu Pasilasta lentoasemalle tulisikin aloittaa välittömästi.
Kaupunginhallitus päätti mm. kehottaa kaupunkisuunnitteluvirastoa yhteistyössä joukkoliikennelautakunnan kanssa käynnistämään metron raideyhteyden yleissuunnitelman laatimisen Helsingin kaupungin osalta välillä lentoasema - Pasila.

Linjalla 11 lisäliikennettä Korkeasaareen
Korkeasaaren Pääsiäissaari-tapahtuman ajan 27.3. - 17.4. bussilinja 11 ajaa lisäliikennettä Herttoniemen metroaseman ja Korkeasaaren (Mustikkamaa) välillä.
Bussi liikennöi sekä viikonloppuisin että myös arkisin noin klo 10 - 18 puolen tunnin välein.
Aiemmin ilmoitettu arkipäivien liikennöintiaika klo 9 - 15 ei siis pidä paikkaansa.
Korkeasaaren Pääsiäissaari-tapahtumassa muistutetaan uhanalaisten eläinten ja niiden elinympäristön suojelusta. Pääsiäissaari tuo eläintarhaan muun muassa elämysreitin ja erilaisia viikonlopputapahtumia.

Metron liityntäbussilinjaston reitit ja aikataulut muuttuvat syysliikenteen alkaessa tänä vuonna.
Joukkoliikennelautakunta hyväksyi liityntälinjaston kehittämissuunnitelman iltakokouksessaan tiistaina 21.3.
Lisätietoa

Arabianaukio eli linjan 6 entinen päätepysäkki kunnostetaan.
Aukion kuvataiteellisina elementteinä toimii raitiotiestä muistuttamassa tasoon nostettu kiskokaari, johon on sijoitettu raitiovaunun kunnostettuja pyöräpareja akseleineen.
Valaistus toteutetaan vanhoilla riippuvalaisimilla, jotka kiinnitetään kiskojen yläpuolelle vanhojen johdinkiskojen (eli ajolankojen, toim. huom.) kannatinvaijereita kuvaaviin vaijereihin. Raitiotien kiskojen väli päällystetään graniittikivellä. Kiskonkaaren sisäpuolelle ja aukion pohjoisosalle istutetaan puita.
Työt alkavat huhtikuussa ja niiden on määrä valmistua heinäkuussa 2006.
Selostus (pdf)
Suunnitelma (pdf)

YTV on jo jonkin aikaa sitten avannut keskustelun pääkaupunkiseudun liikennejärjestelmäsuunnitelma PLJ:stä.
Keskusteluun täytyy rekisteröityä.
Keskustelun linkki

Linjan 10 päätepysäkki siirretään Kolmikulmaan uuden raitiolinjan 9 (Kirurgi - Itä-Pasila) aloittaessa liikenteen todennäköisesti vuonna 2008.
Pysäkin siirto johtuu siitä, että kahden linjan liikennöinti ei ole mahdollista Kirurgin päätesilmukassa. Perustamissuunnitelmaa tehtäessä ja sen päätöskäsittelyn aikana tutkittiin useita linjajärjestelyvaihtoehtoja. Toteuttamiskelpoisin on linjan 10 muuttaminen päättymään Erottajan tuntumaan Kolmikulman puiston vierelle hyödyntäen nykyistä vararaiteen reittiä Mannerheimintie – Bulevardi – Yrjönkatu – Uudenmaankatu – Erottajankatu.
Linjojen 9 ja 10 reittikartat (pdf)

Raitiolinjalla 1A oli liikenteessä torstaina 16.03.2006 iltaruuhkassa ainakin Keppi-Kariat nro 8 ja 12 sekä Manne nro 152.

Vaunu 8, 13.3 1A:n aamuliikenteessä, sekä myöhemmin koulutusajossa


Raitiolinjat 3B ja 3T ajoivat 11. - 12.3.2006 Hämeentien ja Helsinginkadun kautta tavanomaisen Kallion reitin sijaan.
Kaukojäähdytystyömaan takia normaali yhteys oli näet poikki Hakaniemessä.

HKL 224:n kuljetus Saksaan on lehtitietojen mukaan alkanut 8.3.
Bombardier vie aluksi 10 vaunua tehtailleen Berliiniin (Hennigsdorf?).
Kyseinen vaunu kuljetettiin "totutusta" poiketen Hanko-Rostock -linjan Superfast Ferriesin aluksella.


sateri18 (55K)
Lauantaina 11.03. sekä sunnuntaina 12.03.2006 oli raitiolinjojen 3B ja 3T vuoro olla poikkeusreiteillä.
Kuva lauantailta 11.03.2006, © Kimmo Säteri

Prahassa on uusia Skodan valmistamia nivelratikoita linjalla 3.
Kuva

10.03. vaunu 8 linjalla 1A:n aamuliikenteessä kuten vaunu 12.

Raitiolinjat 3B ja 3T ajavat lauantaina 11.3. ja sunnuntaina 12.3. Kalliossa poikkeusreittiä Hämeentien ja Helsinginkadun kautta.
Järjestely johtuu Hakaniemessä tehtävistä kaukojäähdytystöistä.

Joukkoliikennelautakunta (Helsinki) 16.3.:
METRON LIITYNTÄLINJASTON KEHITTÄMINEN
RAITIOLINJAN 10 PÄÄTEPYSÄKIN SIIRTO KOLMIKULMAAN LINJAN 9 LIIKENTEEN ALKAESSA
http://www.hkl.fi/suomi/07_hkltietoa/jlk/07Jlke_160306_i.doc

7-10.3. heti aamusta vaunu 12 linjalla 1A, vuoro 103.

sateri15 (51K)
sateri16 (52K)
Lisää kuvasatoa raitiolinjojen 6, 7A sekä 7B poikkeusreiteiltä. Oheiset kuvat sunnuntailta 05.03.2006.
Kuvat © Kimmo Säteri

Raitiolinjat 6, 7A ja 7B siis ajoivat viikonvaihteessa 4. - 5.3.2006 poikkeuksellisesti reittiä - Siltasaarenkatu - Porthaninkatu - Viides linja - Kaarlenkatu - Helsinginkatu - Hämeentie - oma reitti, molemmissa ajosuunnissa.
Helsinginkadun ja Kaarlenkadun poikkeusreitillä käytettävät vaihteet ovat nk. kylmiä vaihteita, toisin sanoen kuljettajat joutuivat lähes joka ohituksella kääntämään vaihteet ulkoa käsin vaihderaudalla. Tämä hankaloitti myös linjojen 3B ja 8 liikennöintiä.
Raideyhteys Siltasaarenkadulta suoraan Hämeentielle oli poikki kaukojäähdytystyön takia.

Joukkolikennelautakunta 2.3.:
KAMPIN KATU- JA RATASUUNNITELMAT hyväksyttiin äänin 6-3.
Simonkadulle lautakunta haluaa raitiovaunukaistat. Keskuskadun tai Mikonkadun raideyhteyteen lautakunta suhtautuu myönteisesti, Kampin linja saisi näin pysäkin rautatieasemalle.

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi 1.3. nivelraitiovaunujen matalalattiaista väliosaa koskevan hankesuunnitelman.

Linjat 6, 7A ja 7B ajavat lauantaina 4.3. ja sunnuntaina 5.3. molemmissa suunnissa Porthaninkadun, Kaarlenkadun ja Helsinginkadun kautta.
Poikkeusjärjestelyt johtuvat Hakaniemessä tehtävistä kaukojäähdytystöistä.

28.2.2006 klo 8.12. Hakaniemi
Vaunu 12 palasi taas liikenteeseen pienen tauon jälkeen linjalle 1A.
Vaunun sisäkatossa oli halkeamia jotka korjattiin viime viikolla. Nyt hienosti entisöity vaunu kulki taas Eirasta Käpylään.

Variossa HKL 230 on Bochumer Verein Verkehrstechnik GmbH:n valmistamat pyörät.
Manneissa lienee samanlaiset.

Tammi- ja helmikuussa 2006 vaunut 8 ja 12 ovat olleet ainoat neliakseliset, joita on voinut nähdä linjaliikenteessä. Molemmat ovat liikkuneet melko säännöllisesti linjan 1/1A ruuhkavuoroissa.
Sarjan 151-154 vaunuja on niinikään ajoittain käytetty ykkösellä, vaikka pääasiallinen käyttökohde onkin edelleen linja 6.

Variotram-vaunuja

käytettiin vielä helmikuun alussa kolmosilla ja joinain päivinä jopa linjalla 1A, mutta sittemmin käyttö on rajoittunut linjoihin 4/4T, 6 ja 10.

13.2 HKL Variotram 234 nähty liikenteessä linjalla 6.

13.2. Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi HKL:n hankesuunnitelman 42 nivelvaunun NrII) varustamisesta matalalattiaisella "välipalalla".
Prorotyyppi valmistuu tänä vuonna ja sarjatoimitukset alkavat 2007. Hanke valmistuu vuonna 2010.
Hintaa koko hankkeelle tulee 21.000.000 euroa.
Väliosa käy myös NrI -vaunuihin.

02.2006. Manneihin on asennettu helmikuussa kuljettajalle lisälämpöpatterit. Matkustamon puolelle on asennettu LCD-näytöt, joihin tulee HKL:n tiedotuksia, poikkeusinfo, säätiedote ja mainoksia.

feder5 (49K)
Vallilan hallissa rakennettu välipalamaketti on valmis.
Maketti on auttanut monien käytännön ratkaisujen suunnittelussa, muun muassa ikkunoiden kokoa on muutettu ja tukitankojen paikkaa siirretty. Välipalaan tulee 10 istuinta sekä lippaistuimia.
Välipala-asennuksen yhteydessä nykyisen B-vaunun keskiovien aukio poistetaan ja siihen lisätään tuolit. A-vaunun aukio jää todennäköisesti lastenvaunujen varapaikaksi. Vaunun kaikki invalideille ja vanhuksille varatut paikat tulevat välipalaan.
Prototyyppi on tarkoitus saada koeliikenteeseen kesällä 2006.
Kuva © 7.2.2006 Daniel Federley

jn06_9 (36K)
HKL 109 on valmistunut alkuvuodesta täyskorjauksesta. Vaunuun on asennettu samanlainen lippa kuin 72:een ja 95:een.
Vaunu 109 on liikkunut viime päivinä Töölön linjoilla ja kylkimainoksettomana se on ollut erityisen edustavan oloinen, voi sanoa uuden vaunun näköinen. Lippa sinänsä jakaa mielipiteitä, kuten moni muukin asia tässä maailmassa.
Kuva © Juhana Nordlund 9.2.2006, Helsinki

Raitiolinjat 7A ja 7B ajavat lauantaina 11.2. ja sunnuntaina 12.2. Kaisaniemenkadun ja Kaivokadun kautta.
Poikkeusreittien syynä on Kruununhaassa tehtävä kaukojäähdytystyö.

HKL NrII 109 nähty tänään (9.2.) linjalla 4 'Aku Ankan nokan' saaneena.
Vuoronnumero ei ollut näkyvissä

HKL 12 havaittu 8.2. iltaruuhkassa linjalla 1A.

HKL 8 oli linjalla 1A myös 02.02.06 ainakin iltaruuhkassa. Vastapainoksi myös Kaalimadot 231 ja 236 olivat linjalla 1A.

Raitiolinjat 7A ja 7B ajavat lauantaina 4.2. ja sunnuntaina 5.2. Kaisaniemenkadun ja Kaivokadun kautta.
Poikkeusreittien syynä on Kruununhaassa tehtävä kaukojäähdytystyö.

HKL 8 oli 1.2. aamu- ja iltaruuhkassa linjalla 1A.

Uusi raitiovaunuvalmistaja:
Die Leipziger Verkehrsbetriebe (LVB) GmbH on myymässä kokonaan omistamastaan LEOLINER Fahrzeug-Bau Leipzig GmbH (FBL):sta 51 % Kirow AG (KIROW Leipzig KE Kranbau Eberswalde AG):lle.
Kirowhan on tunnettu rautatienosturien valmistuksesta.
Tässä vaiheessa lienee solmittu vasta aiesopimus. Vuosien saatossa Kirowin omistusta on tarkoitus lisätä aina 90:een prosenttiin.

29.01. Hesarin mukaan HKL ja Bombardier ovat päässeet sopimukseen varioiden korjaamisesta.
Kaikki vaunut viedään Bombardierin tehtaille korjattavaksi.
Korimurtumien lisäksi samalla korjataan monet muutkin viat tehtaalla eikä Helsingissä, kuten aiemmin suunniteltiin.
Myös kaikkien vaunujen telien apurungot vaihdetaan.
Ensimmäinen korjausohjelman mukainen vaunu lähtenee Saksaan helmikuussa. Koko urakan pitäisi olla valmis ensi vuoden loppuun mennessä.

Tammikuu 2006: Mannheim-vaunut HKL 153 ja 154 näyttävät viihtyvän hyvin linjalla 6. Niitä näkee lähes päivittäin varsinkin ruuhkavuoroissa. Toisinaan Mannheim-vaunuja saattaa liikkua 1A:llakin.

Helsinki. 27.1.2006 oli linjalla 7A illalla klo 20 aikoihin vaunu 231.
Variohavaintoja seiskalla ei ole montaa tehty.

Vaunu 8 , 1A:n aamuliikenteessä 26.1
Tallinnan Tatra T4SU vaunujen kuvat ja historiikki,sekä bussien ja trollikoiden kuvat löytyvät sivulta :
http://tallinn.mashke.org/
onneton loppu : http://tallinn.mashke.org/t4/290/29022.jpg

Järva-Jaani Vanatehnika Varjupaik on ostanut TTTK 294:n (Tatra T4SU) viime vuoden lokakuussa. Rahat vaunun ostoon saatiin keräyksellä ja lehtimyynnillä.
http://varjupaik.jjts.ee/index.php?action=5&ID=25

20.1. klo 10.40 työvaunu H-1 hinasi perinnevaunua HKL 157 Vallilan hallin yläpihalla.

anytime1 (39K)
Anytime Cosmetics´in mainosvaunu "Anytime-ratikka", HKL 14, Mikonkadulla 19.01.
Vaunulla mm. ajettiin 3T:n reittiä 16-20.1. Matkalla tarjolla "musaa, meikkivinkkejä, menoa ja meininkiä".

jn064 jn065
jn066
HKL-RL 9:n kunnostustyöt edistyvät Tallinnassa TTTK:n vaunukorjaamolla. Vaunun rakenteisiin tehdään mm. korroosiovaurioiden poistotöitä. Korjaustyön aikana vaunussa näyttää olevan Valmet-vaunuista tutut Tampella telit alla. 
Kuvat © J. Nordlund 16.1.2006, Tallinna, Viro

T4SU TTTK on poistanut vuoden 2005 aikana loputkin Tatra T4SU -moottorivaunut ajosta. Vaunuvarikolla seisoo muutama tällainen vaunu odottamassa kohtaloaan. Käytännössä näillä vaunuilla ajettiin kahden vaunun multippeliajoa liki koko käyttöiän ajan.
Kuva © J. Nordlund 16.1.2006, Tallinna, Viro


17.1. vaunu 8 linjan 1 A aamuliikenteessä. Iltaruuhkassa puski lumessa vaunu 8, sekä manne 152

16.1. vaunu 12 oli 1A:lla myös iltaruuhkassa.

16.01. vaunut 8 ja 12 linja 1A:n aamuliikenteessä.

Vaunu 8 oli 13.1 koulutusajossa,ja manne 153 iltaruuhkassa linjalla 1 A

Lauantaina 7.1.2006.kuutosen ratikkalinjalla peräti neljä(4) Variota.

Helsingin Bussiliikenne Oy:n uudet värit alkoivat näkyä linjaliikenteessä 1.1.2006 alkaen mm. Helsingin linjoilla 42 ja 45. Teliautojen (MAN, EEV) nrot ovat 601 - 609, Scania / Scalojen (2-aks., euro 4) 610 - 615.