SRS: ETUSIVU | SRS: FRONTPAGE |
Uutiset 2010, sivu1 | Uutisarkisto |
Tämä "kirkas" risteys tulee Helsinginkadun / Kaarlenkadun risteykseen (Koskela 22.6.). HKL H-1 + HKL 59 Koskelassa 28.6. Kuvassa ei näy, mutta samaan aikaan pari lokinpoikasta seikkaili ruokalan eteisessä ja ratapihalla. Fiksuja lintuja :).
Mellunmäen metroaseman läntisen eli bussiterminaalin puoleisen lippuhallin peruskorjaus on valmistumassa. Lippuhalli avataan jälleen matkustajien käyttöön maanantaina 19.7.
Helsinki Pride -kulkue aiheuttaa poikkeusreittejä Aleksanterinkadun ja Kruununhaan raitiolinjoille lauantaina 3.7. noin klo 13 - 14.
Raitiolinjat 3T ja 4T eivät liikennöi Aleksanterinkatua, vaan ajavat Kaivokadun, Kaisaniemenkadun ja Kruununhaan kautta. Linjat 7A ja 7B eivät kierrä Kruununhaan ja Aleksanterinkadun lenkkiä, vaan ajavat Kaivokadun ja Kaisaniemenkadun kautta.
Senaatintorilta Aleksanterinkatua ja Mannerheimintietä pitkin etenevä kulkue päättyy Hakasalmen puistoon. Mannerheimintien raitiovaunuille ja busseille on odotettavissa viivästyksiä kulkueen aikana.
Tallinna. Vaunu SR135 tuotiin Tallinnaan 22.6.2010. Purku auton lavalta tapahtui Pekkaniskan nosturilla noin klo 16 Pekkaniskan nosturin avulla. Vaunu siirretään seuraavaksi sisätiloihin takana näkyvään halliin, josta myös vaunu SR50 pilkottaa. Vaunu 135 tulee hallin peränurkkaan, missä sitä säilytetään toistaiseksi.
Tallinna. Vaunun
SR50 kuunnostus etenee aikataulussa. 22.6.2010 vaunun alusta on hiekkapuhallettu ja maalattu. Seuraavaksi on vuorossa kiskojarruasennuksen suunnittelu Göteborgista saatujen kuvien ja piirustusten avulla. Vaunun korin purkutyöt on saatu päätökseen ja irrotetut puuosat kuljetettu puusepänverstaalle Kiiliin. Runkopalkki on hiekkapuhallettu ja puskurit tarkistettu ja osin oiottu. Puskureiden osalta on pyritty säilyttämään pieni kolhiintuneisuus, eli vain pahimmat klommot on oikaistu ja nekin vanhaa kunnioittaen.
Kuvat © Daniel Federley
Useilla Helsingin seudun bussilinjoilla sekä metrolla on 28.6. - 1.8. harvennetut arkiaikataulut. Raitioliikenteessä ajetaan myös lauantaisin harvennetuin aikatauluin. Keskikesän aikataulut on päivitetty Reittioppaaseen.
Helsingin kesäaikataulukirjassa on muuttuville linjoille erilliset keskikesän aikataulut.
HUOM! Raitiolinjojen 1 ja 1A keskikesän aikataulut puuttuvat aikataulukirjasta. Ne kuten muutkin keskikesän aikataulut löytyvät HSL:n verkkosivuilta www.hsl.fi Aikataulut ja reitit -osiosta tulostettavien aikataulujen luettelosta.
Katajanokan Merikasarminkadulla tehtävien putkitöiden vuoksi linja 4 ei voi ajaa 28.6. - 27.8. Merisotilaantorin päätepysäkille. Vuorot ajetaan linjatunnuksella 4T, jonka päätepysäkki on Katajanokan terminaalilla.
Ajamatta jäävää reittiosuutta korvaa klo 7 - 17 liikennöivä bussi 4X. Se ajaa 12 - 15 minuutin välein Merisotilaantorin ja Katajanokan terminaalin välillä. Bussi kulkee Katajanokanrantaa pitkin.
Katajanokalla poistuvat poikkeusreitin ajaksi käytöstä pysäkit Puolipäivänkatu (0415 ja 0416), Vyökatu (0413 ja 0414), Merisotilaantori (0417) ja Matruusinkatu (0421).
Katajanokan terminaalilta lähtiessään raitiovaunut noudattavat aikatauluihin merkittyjä linjan 4/4T lähtöaikoja.
21.6.: Rautatientorin metroaseman laituritason ja Kompassitason väliset hissit on otettu käyttöön. Näin asema on jälleen myös liikuntaesteisten ja lastenvaunujen kanssa liikkuvien käytettävissä.
Rautatientorin hissit ovat olleet poissa käytöstä yli puoli vuotta. Hissit vaurioituivat pahoin ja jouduttiin uusimaan kokonaan asemalla 8.11.2009 sattuneen vesivahingon vuoksi.
Aseman liukuportaiden peruskorjaus jatkuu asemalla ennalta suunnitellun aikataulun mukaisesti tämän vuoden loppuun asti. Liukuportaat korjataan yksi kerrallaan, joten neljästä liukuportaasta kolme on aina käytössä.
Vaunu SR 135 menee säilytykseen Tallinnaan. Lähtö oli Vallilasta 21.6. puolelta päivin virolaisen kuljetusyhtiön kyydillä.
Vaunu (ex HKL 135) siirtyi Stadin Ratikat Oy:n omistukseen 18.6.
Näin varmistui vaunun säilyminen. SR:lla ei ole vielä suunnitelmia vaunun tulevasta käytöstä. Mutta kunnollinen säilytystila löytyi Tallinnasta.
Sightseeingvaunu HKL 161 lähdössä ensimmäistä kertaa liikenteeseen. Varalla on vaunu HKL 163.
HKL 109 Vallilassa 21.6. Vaunu on tällä hetkellä ainoa laatuaan, väliosalippavaunu siis.
Poikkeusreittikuvia 20.6.:
1. 4 HKL 80 tulossa rautatientorille. 2. 10 HKL 216 tulossa rautatientorille hetki aikaisemmin vaihtanut kilvet 9 -> 10.
3. 10 HKL 202 tulossa Ruskeasuon suunnalta. 4. 10 HKL 202 kilpi vaihtuu nappia painamalla yhdeksiköksi. Kuvat © Jari Luukkonen
Mannerheimintie / Aleksanterinkatu 19.6.:
Työmaa "kello iltapäivällä". Kuvista voi ainakin päätellä työn ja kaluston määrää.
Joitakin poikkeusreittikuvia 19.6.:
Kulosaaren metroaseman työmaa 19.6.:
Ratakuorma-auto 3, sekä tukemiskone ja ratakuorma-auto 2 kahden (hitsus?)-vaunun kera. Asemahan on erittäin vaikea lähestyttävä kuvaamisen kannalta. Itäväylän liikenne on lauantainakin pelottavan vilkasta!
Vallilan hallin julkisivuremontti edistyy. Tallien ovetkin ehostetaan.
Kuva 18.6.
Oopperan pysäkki Helsinginkadulla on sekä Sightseeinglinjan ja Pubivaunulinjan pysäkki.
Mannerheimintien ja Aleksin risteys joitakin tunteja ennen "suuren" ratatyön alkua.
Enpä ole ennen huomannut, että vaihteiden paikalleen asennuksissa tarvitaan puutavaraakin! Kuvat 18.6.
Jätkäsaareen!
Crusellin silta ja tulevan raitioradan pohjaa.
Länsisatamankadulla ovat jo ensimmäiset kiskot. Kuvat 18.6.
Vaihde 251 Salmisaaren silmukassa. Risteyskappale on pääkulkusuunnassa kulunut niin "somasti", että siinä kantaa sekä pyörän laippa että kulkukehä! Kuva 18.6.
Tällaistakin koulutetaan, ainakin vaunujen näyttöjen perusteella näin päättelin. HKL 229+2xx Paavalin kirkolla 16.6. Kumpi työntää / vetää = ? Kuva tuulilasin läpi.
Länsilinkin kiskotyömaan tilanne 14.6.2010.
Niin kauan kuin Mechelininkatu on ollut tämännimisenä olemassa, ovat autot saaneet sitä ajaessaan ylittää raiteita – ensin satamaan johtavan rautatien raiteita ja nyt, satamaradan purkamisen jälkeen, samaan paikkaan johtavan raitiotien raiteita. Kuvassa näkyy ylhäältä päin tuo Jätkäsaarenlaituriin johtava erikoinen tuplakiskotus.
Itämerenkadun ja Mechelininkadun risteykseen on kiskojen lisäksi asennettu myös uudet liikennevalot. Vilkulla olevia raitiovaunuvaloja on nyt kaksi, vasemmalle ja oikealle (linjan 15 bussit). Lisäksi niäiden valojen välissä on paikka vielä asentamattomille, suoraan ohjaaville raitiovaunuvaloille
Ruoholahdenrantaan on laskettu lisää kiskoa viime päivien aikana.
Kuvat © Daniel Federley
HSL Helsingin seudun liikenne. Hallituksen kokous 15.6.2010 (esityslista).
Tilannekatsaus kulttuuriraitiovaunun valmistelusta. Merkittiin tiedoksi.:
Kulttuuriraitiovaunu (kulttuurispåra / taideratikka), on konsepti, jossa yhdistyvät mahdollisuus piristää joukkoliikennekäyttäjien arkea, edistää seudun kulttuurilaitosten tunnettuutta sekä tarjota tunnetuille ja tuntemattomammillekin taiteilijoille foorumi saada teoksiaan ihmisten tietoisuuteen. Kulttuuriraitiovaunuhanke on käynnistetty HKL:ssä muutama vuosi sitten joukkoliikenteen houkuttelevuuden ja kilpailukyvyn parantamisen lähtökohdista.
Kulttuuriraitiovaunu on normaalissa matkustajaliikenteessä lähinnä iltapäivän ruuhkaliikenteessä, mutta se erottuu ulko-asultaan ja sisätiloiltaan tavallisista vaunuista. Kulttuuriratikassa matkustaessaan voi unohtaa hetkeksi tavallisen hektisen arjen ja seurata mm. vaunun sähköisiltä informaationäytöiltä millaisia kulttuuritapahtumia on juuri nyt tarjolla. Lisäksi vaunu toimii todellisena living lab -alustana, jossa voidaan pilotoida uusia matkustajapalvelua parantavia teknisiä innovaatioita selvästi joustavammin, kuin muissa liikennevälineissä.
Vaunu on areena raiteilla. Se nostaa esille kulttuuritapahtumia ja taiteilijoita. Konsepti on rakennettu siten, että noin neljä kertaa vuodessa vaunussa järjestetään jokin suurempi tapahtuma, jolloin vaunu poikkeaa sisätilansa osalta tavallistakin enemmän muista vaunuista. Tapahtumia voivat olla esimerkiksi Helsingin juhlaviikkojen yhteydessä järjestettävät performanssit tai vaikkapa joulukauden avajaisiin liittyvät musiikkiesitykset. Muina aikoina vaunussa on näyttelyitä tai yksittäisten ryhmien esityksiä.
Sisällöntuotanto on olennaisen tärkeä osa kulttuuriraitiovaunukonseptia. Alun perin sisällöntuotannosta neuvoteltiin Helsingin kulttuuriasiainkeskuksen kanssa, mutta heidän resurssinsa olivat rajatut ja sidotut laaja-alaisempaan toimintaan. Samalla nousi esille yhteistyömahdollisuus kulttuurikeskus Korjaamon kanssa, jonka toiminnalle kulttuuriasiainkeskus myöntää projektirahoitusta. Sisällöntuotanto on valmisteltu tämän pohjalta.
Jotta kulttuuriraitiovaunun toiminta saadaan käynnistymään, on yhteistyömalliksi valmisteltu vuoden 2012 loppuun kattava sopimus. Näin varmistetaan, että kulttuuriraitiovaunukonsepti saadaan hiottua ehjäksi ja että sille voitaisiin saada myös kulttuuritoimintaa tukevia sponsoreita. Myöhemmin yhteistyösopimus voidaan kilpailuttaa.Tekemällä sopimus sisällöntuotannosta Korjaamon kanssa vuoden 2012 loppuun turvataan samalla vaunun jouheva ja monipuolinen sisällöntarjonta design pääkaupunkivuodeksi 2012.
Vaunun rakentaminen ja konseptin valmistelu ovat saaneet merkittävää tukea Helsingin kaupungin innovaatiorahastolta ja pääkaupunkiseudun kaupunkiohjelmaan kuuluvalta "Roadmap to Shanghai 2010" -hankkeelta.
Kulttuuriraitiovaunun kustannukset
HKL-suunnitteluyksikkö (nykyisin HSL) on teettänyt ulkopuolisella konsultilla kulttuuriraitiovaunukonseptin suunnittelutyön.
Helsingin kaupunginhallitus on myöntänyt kaupungin innovaatiorahastosta tukea kulttuuriraitiovaunun rakentamiseen kaikkiaan 90 000 euroa. Lisäksi kulttuuriraitiovaunun rakentaminen ja valmistelu ovat saaneet tukea pääkaupunkiseudun kaupunkiohjelmaan kuuluvalta "Roadmap to Shanghai 2010" -hankkeelta kaikkiaan 57 500 euroa. Vaunun rakentamiskustannukset on pyritty kattamaan saaduilla tuilla.
Vaunun kulttuurisisällön järjestämisestä vastaa Kulttuurikeskus Korjaamo vuoden 2012 loppuun tehdyn sopimuksen myötä. Kustannukset vuodelle 2010 kaikkiaan 30 000 euroa, ja vuosille 2011 ja 2012 noin 40 000 euroa / vuosi.
14.06. alkoi vaunun HKL 57 saksanmatka (siis peruskorjaukseen).
Vaunu HKL 13 on "kadonnut" Koskelan ratapihalta ilmeisesti kesäkuun alussa (eli romuksi)
SRS:n kesäajelu 14.6.2010 ajettiin epävakaisessa säässä.
Sade ei kuitenkaan päässyt kastelemaan kesävaunun matkustajia.
Kuvassa vaunut 157+233 Eiran sairaalan luona. Reitti oli Linjat - Kauppatori - Perämiehenkatu - Erottaja - Linjat.
Kuva © Daniel Federley
Mannerheimintien ja Aleksanterinkadun risteyksessä uusitaan raitiokiskoja.
Töiden vuoksi raitiolinjat 3B, 3T, 4, 4T, 6, 7A, 7B, 9 ja 10 kulkevat poikkeusreittejä perjantaista 18.6. klo 17 alkaen. Poikkeusreitit ovat voimassa sunnuntain 20.6. liikenteen päättymiseen asti.
Raitiolinja 3B ajaa Hakaniemestä Kruununhaan kautta Kauppatorille linjan 1 päätepysäkille. Reittiosuus Kaisaniemi – Rautatieasema – Erottaja – Eira jää ajamatta. Raitioliikennettä ei ole Fredrikinkadulla, jolle on Kampin ja Eiran suunnasta yhteys bussilinjalla 14. Tehtaankadulla ajamatta jäävää reittiosaa korvaa raitiolinja 3T.
Linjan 3T reitti pitenee Kaivopuistosta Perämiehenkadulle linjan 1A päätepysäkille.
Raitiolinjat 4 ja 4T ajavat Lasipalatsin ja Senaatintorin välisen osuuden Rautatieaseman ja Mikonkadun kautta. Neloset eivät siis liikennöi Aleksanterinkadulla olevan Ylioppilastalon pysäkin kautta. Tämä pysäkki on poikkeusjärjestelyjen ajan poissa käytöstä.
Linjan 6 reitti lyhenee Rautatientorille Mikonkadun väliaikaiselle päätepysäkille. Reittiosuus Rautatieasema – Bulevardi – Hietalahti jää ajamatta. Tällä osuudella liikennöi korvaava bussilinja 6X. Se ajaa 10 minuutin välein reittiä Hietalahti – Bulevardi – Rautatientori – Bulevardi – Hietalahti. Bussin lähtöpaikka Rautatientorilla on linjojen 65A ja 66A pysäkki Mikonkadulla.
Bussi 6X pysähtyy Bulevardilla ja Hietalahdessa raitiovaunupysäkeillä lukuun ottamatta päätepysäkkiä ja Köydenpunojankatu-pysäkkiä. Päätepysäkkinä on Hietalahdenrannassa sijaitseva bussipysäkki (nro 1168). Ydinkeskustassa bussi 6X käyttää Kaivokadulla Sokoksen kohdalla olevia bussipysäkkejä ja Mannerheimintiellä Erottajan kohdalla olevia bussipysäkkejä. Rautatientorille ajaessaan se pysähtyy myös Ateneumin edessä olevalla bussipysäkillä.
Raitiolinjat 7A ja 7B liikennöivät Rautatieaseman kautta. Reittiosuus Aleksanterinkatu – Kruununhaka jää ajamatta. Yhteys Kruununhakaan on raitiolinjalla 3B.
Linjan 9 reitti päättyy Rautatieaseman pysäkille Kaivokadulle, jossa vaunut siirtyvät ajamaan linjalle 10 Mannerheimintietä Pikku Huopalahteen. Yhdeksikön reittiosuus Rautatieasema – Kolmikulma jää ajamatta.
Samoin raitiolinjan 10 reitti päättyy keskustassa Rautatieaseman pysäkille, jossa vaunut puolestaan siirtyvät ajamaan linjalle 9 Hakaniemen suuntaan. Kympin reittiosuus Lasipalatsi – Kirurgi jää ajamatta. Tällä reittiosuudella liikennöi bussilinja 16.
Kulkueesta lisää poikkeuksia sunnuntaina
Sunnuntaina 20.6. noin klo 12.15 alkava Karjalaisten kesäjuhlan kulkue aiheuttaa viivästyksiä liikenteelle Mikonkadulla, Kaivokadulla ja Mannerheimintiellä. Noin klo 13.30 asti linjat 3T, 4 ja 4T kiertävät Kaisaniemenkadun ja Kruununhaan kautta.
Museoliikenne on poikkeusreitillä la-su 19.6.-20.6.
Reitti on Kauppatori - Linjat.
Poikkeusreitti johtuu Mannerheimintien ja Aleksanterinkadun risteyksessä tehdävistä vaihdetöistä.
Aikataulu on sama kuin tavallisestikin, eli ensimmäinen lähtö Kauppatorilta on klo 10:00 ja viimeinen klo 17:00. Lähdöt ovat puolen tunnin välein, mutta jos vaunu tulee täyteen, lähdetään heti sen täytyttyä.
Kartta poikkeusreitistä tulee Kauppatorin näkyviin Kauppatorin pysäkille.
Jätkäsaaren raitiotietyömaan tilanne näkyy oheisessa kartassa.
Seuraavaksi kiskoja ilmestyy Länsisatamankadun Ruoholahden puoleiseen päähän.
Karttaa päivitetään säännöllisesti, ja päivitetty kartta sekä valokuvia kiskotöistä tullaan julkaisemaan myös syksyn Raitiossa 3/10.
Saukonpaaden väliaikaisen silmukan toteutuksesta on olemassa vielä tällä hetkellä kaksi vaihtoehtoa. Joka tapauksessa silmukkaan tulee sivuraide ja molemmille raiteille myös lähtölaiturit, mikä mahdollistaa tilanteen, jossa sekä linja 8 että Välimerenkatua keskustaan kulkeva linja
käyttävät väliaikaista silmukkaa päätepysäkkinään. Silloin kukin linja lähtee omasta lähtölaituristaan samalla tavalla kuin esim. Zürichissä.
Ratatöitä ja ajoja 12.06.:
Itämerenkadulta Ruoholahdenkadulle. Ruoholahdenkadulta Ruoholahdenrantaan ja Itämerenkadulle.
Ruoholahdenrannasta Jätkäsaarenlaituria kohden. Jätkäsaaresta Ruoholahdenrantaan. Pitkä vaihde eteenvedetyllä kielisovituksella tulee tähän. Kielisovitukset vielä puuttuvat.
Mannerheimintien ja Aleksanterinkadun risteys. Raitioliikenne Mannerheimintieltä Aleksille tästä suunnasta ei ole nyt mahdollista.
Hämeentien ratatyö välillä Mäkelänkatu - Hauhonpuisto. Bussin takana pöllyävät lehmusten siemenet.
HKL 228 tilausajossa linjatunnuksella "T2 Limo on rail". Hirmutuulessakin museoraitiolinjalla vaunussa SR 233 riittää matkustajia.
Perjantai-iltana 11.06.2010 Helsingin keskustassa liikkui ilahduttavan paljon 1950-luvun raitiovaunukalustoa. Spårakoffin lisäksi liikenteessä olivat vaunut 12 ja 339 tilausajossa. Oheisessa kuvassa vaunu 12 riemukkaan kesäisessä säässä Ateneumin edessä. Kuva © Kimmo Säteri
Joukkoliikenteen johtokunnan päätöksiä 8.6.:
RAITIOLIIKENNETTÄ JA METROLIIKENNETTÄ KOSKEVIEN LIIKENNÖINTISOPIMUKSIEN TEKEMINEN: Johtokunta päätti oikeuttaa HKL:n tekemään raitioliikenteen ja metroliikenteen hoitamisesta
liikennöintisopimukset HSL Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän kanssa ajaksi 2010-2024. On tarkoituksenmukaista, että liikenteen hoito järjestetään pitkäaikaisilla sopimuksilla siirryttäessä HKL:n sisäisestä sopimuksesta HKL:n ja HSL:n väliseen sopimukseen.
METROVARIKON KEHITTÄMISEN VAIHEEN 2 URAKOISTA PÄÄTTÄMINEN: Johtokunta päätti oikeuttaa HKL:n tekemään metrovarikon kehittämisen vaiheen rakennusurakasta halvimman tarjouksen tehneen Fira Oy:n kanssa, putkiurakasta halvimman tarjouksen antaneen YIT Kiinteistötekniikka Oy:n kanssa, ilmanvaihtourakasta halvimman tarjouksen antaneen Ilmastointi Malkki Oy:n kanssa, sähköurakasta halvimman tarjouksen antaneen Suomen Sähköhuolto Oy:n kanssa ja rakennusautomaatiourakasta ainoan tarjouksen antaneen YIT Kiinteistötekniikka Oy:n kanssa.
KULOSAAREN METROASEMAN MUUTOSTÖIDEN RAKENTAMISEN TILAAMINEN HKRRAKENNUTTAJALTA: Hanke käsittää metron automatisoinnin edellyttämät rakenteet ulkoasemien suojaamiseksi talvisäiltä sekä aseman varustamista automatiikan vaatimalla tekniikalla ja turvalaitteistolla. Samalla parannetaan aseman tilojen toimivuutta ja rakennetaan pelastusviranomaisten edellyttämä varapoistumistie sekä korjataan aseman pahimmat puutteet eli lisätään lippuhalliin liukuportaat, laajennetaan lippuhallia ja uusitaan aseman pintarakenteet.
HANKESUUNNITELMA NRV-I -SARJAN PERUSKORJAUKSESTA: Kokonaan uusien raitiovaunujen hankintaprosessi on käynnissä ja ne saadaan käyttöön vuonna 2015. Uusilla vaunuilla katetaan suunniteltu vaunutarve vuodesta 2016 eteenpäin, jolloin voidaan aloittaa ensimmäisten 1970-luvun nivelraitiovaunujen poistaminen liikenteestä. 1970-luvun vaunujen peruskorjauksella katetaan kuitenkin vaunukaluston riittävyys siinäkin tilanteessa, että uushankinta kohtaa yllättäviä ongelmia. 1980-luvulla hankitut nivelraitiovaunut on jo peruskorjattu. (Siis ainakin 10 Nr ykköstä peruskorjataan)
Metro ajaa kahtena tulevana viikonloppuna 12 minuutin vuoroväleillä Kulosaaren metroasemalla tehtävien rakennustöiden vuoksi.
Poikkeusaikataulu on voimassa lauantaiaamusta 12.6. alkaen sunnuntain 13.6. liikenteen loppuun sekä lauantaiaamusta 19.6. ja sunnuntain 20.6. liikenteen loppuun.
Junat ajavat Ruoholahden ja Mellunmäen väliä. Itäkeskuksen ja Vuosaaren välillä on erillinen metroliikenne, joten Vuosaaren suunnalla matkustavien on vaihdettava Itäkeskuksessa junaa. Myös Itäkeskuksen ja Vuosaaren välillä liikennöidään 12 minuutin välein.
Helsingin seudun bussit, raitiovaunut ja lähiliikenteen junat siirtyvät kesäaikatauluihin maanantaina 7. kesäkuuta. Metro ja Jouko-kaupunginosalinjat jatkavat talviaikatauluin.
Useat raitio- ja bussilinjat ajavat 28.6. - 1.8. harvennetuin aikatauluin. Näillä linjoilla on Helsingin kesäaikataulukirjassa kahdet aikataulut, toiset alku- ja loppukesän ja toiset keskikesän liikenteeseen.
Liikenne- ja viestintäministeriö ja Helsingin seudun liikenne –kuntayhtymä ovat allekirjoittaneet sopimuksen siitä, että jatkossa HSL vastaa keskitetysti pääkaupunkiseudun lähijunaliikenteen suunnittelusta, VR-yhtymä Oy:n kanssa käytävistä neuvotteluista sekä liikenteen valvonnasta.
Sopimuksen allekirjoittivat liikenneministeri Anu Vehviläinen ja HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi.
Uuden käytännön tarkoituksena on, että pääkaupunkiseudun lähiliikennettä voitaisiin tarkastella aiempaa paremmin kokonaisuutena.
Lähijunaliikenteen järjestämistä kehitetään siten, että valtion ostamaa ja HSL:n omalla alueellaan ostamaa lähijunaliikennettä tarkastellaan jatkossa yhtenä kokonaisuutena. Sopimuksella siirretään myös liikenne- ja viestintäministeriön ostama Karjaan ja Helsingin sekä Lahden ja Helsingin välisten junavuorojen suunnittelu ja vuoroista neuvottelu HSL:lle.
Liikenne- ja viestintäministeriön ja VR:n sopimus Keravan ja Kirkkonummen alueen lähijunaliikenteestä päättyy 2010.
Molempien sopijapuolten ensisijaisena tavoitteena on jatkossakin varmistaa, että valtion lähijunaliikenteen ostamiseen osoitetuilla rahoilla saadaan mahdollisimman hyvätasoinen liikenteen tarjonta ja palvelutaso.
Helsingin kaupungin liikennelaitoksen johtokunta 2010-06-08: mm Hankesuunnitelma NRV-I -sarjan peruskorjauksista
Kulosaaren metroasemalla alkaa peruskorjaus, jonka vuoksi asema on kiinni 7. kesäkuuta alkaen vuoden 2010 loppupuolelle asti. Metrojunat eivät pysähdy Kulosaaressa.
Aseman ollessa suljettuna Kulosaaressa liikennöi korvaava bussilinja 16X. Bussi ajaa metron liikennöintiaikoina Herttoniemen metroaseman ja Kulosaaren välillä 8 - 15 minuutin vuorovälein.
Kulosaaren puistotielle tulee kolme väliaikaista pysäkkiä. Bussi pysähtyy myös kaikilla reitin varrella olevilla linjan 16 pysäkeillä. Herttoniemessä 16X lähtee laiturista 11.
Hakaniemen metroaseman pohjoisen eli Toisen linjan / Porthaninkadun sisäänkäynnin pitkät liukuportaat peruskorjataan samanaikaisesti kesäkuusta alkaen. Tämän sisäänkäynnin kaikki kolme liukuporrasta ovat 7.6.2010 lähtien vuoden loppuun asti poissa käytöstä, ja matkustajia suositellaan käyttämään Ympyrätalon tai Hakaniemen torin puoleisia sisäänkäyntejä.
Pohjoisen sisäänkäynnin hissit sekä lippuhallissa sijaitseva kioski jäävät käyttöön myös remontin ajaksi. Kulku hisseille ja lippuhalliin on vain Porthaninkadun puoleisen sisäänkäynnin kautta.
Liukuportaat ovat olleet käytössä jo lähes 30 vuotta ja niiden uusiminen on osa laajempaa liukuportaiden peruskorjauskierrosta. Liukuportaat on tätä ennen uusittu jo Sörnäisissä ja Rautatientorin pitkien liukuportaiden kunnostus on kesken. Lisäksi liukuportaita on uusittu aseman laajemman peruskorjauksen yhteydessä Kontulassa, Mellunmäessä ja Itäkeskuksessa. Kaikkiaan Helsingin metroasemilla on 25 pitkää liukuporrasta, joista valtaosa on ollut käytössä metroaseman avaamisesta lähtien eli yli 25 vuotta.
Itämerenkadun ja Mechelininkadun risteys 28.5.
Uudisrakennuksen lisäksi Mechelininkadun kaaarteen raiteet on vaihdettu.
Vallilassa sirreltiin vasta saapuneita väliosia 28.5. Salmisaaren tyylikkäällä päätepysäkillä HKL 209. Moni tässä vaunuun tullut matkustaja jäi pois seuraavalla pysäkillä, eli metron liityntäliikennettä!
Hämeentien kiskonvaihtotyö (Mäkelänkatu - Hauhonpuisto). Kuvassa tilanne 27.5. Piikkaus on menossa.
Näytä Hämeentien ratatyö suuremmalla kartalla
HKL 339 tilausajoon menossa 27.5.
Ohjaamon oikeassa sivuikkunassa on kaksi kirjaa. "Uutistoimittajanne laajamittaisten selvitysten tuloksena" :) oli, että kyseessä on dekkarikirjailija Jarkko Sipilän teos Katumurha (Gummerus 2010). Katumurha on kymmenes komisario Takamäen murharyhmästä kertova rikosromaani.
No onkos tullut talvi... Ei sentään.
Työvaununkuljettajien koulutus on menossa.
Tässä harjoitteluvaununa HKL 2123. Vallila 27.5.
Ratatyö Ruoholahdessa: Ruoholahdenkatu 1, Ruoholahdenkatu 2, Ruoholahdenranta, erikoinen luurankokaiverrus Kalevankadun ja Ruoholahdenrannan risteyksen vaihteessa. Ajettu ura kuuluu Kuutoslinjalle ja vielä käyttämätöntä uraa ajetaan tulevaisuudessa Jätkäsaaren suuntaan. (Frog = The part of a railway switch or turnout where the tracks cross)
Bulevardilla usein nähtävä raitioliikenteen häiriköinti. Niinsanottu ammattikuljettaja pysäköi jakeluautonsa pitkäksi aikaa haittaamaan joukkoliikennettä. Raskaanliikenteen ammattilaisen nyt valitsemalla pysäköintipaikalla on sitäpaitsi erikseen liikennemerkillä kielletty niin pysäköinti kuin pysähtyminenkin paikan vaarallisuuden ja hankalan sijainnin takia. Poliisipartio kävi myös paikalla, mutta ammattikuljettajaa ilmeisesti ymmärtäen, ei luonnollisestikaan puuttunut asiaan edes puhuttelulla. Raitiovaunuja ehti kertyä jonoksi asti. Kuvassa tilanne on jo laukeamassa, kun ammattikuljettaja on saanut toimitettua pussukkansa vastaanottajalle.
Kuvat 18.5. © Jorma Rauhala.
Itämerenkadun / Mechelininkadun ratatyö 24.5.
Kuva © Tuomas Karppinen
Vuosaaren metroaseman laituriporttien rakentamistyöt aloitettiin torstaiaamuna 20.5. lattiavaluilla pohjoisen laiturin reunalla.
Viikonlopun kuivumisen jälkeen työmiehet palasivat ma 24.5. tarkastamaan jälkeä ja suunnittelemaan jatkoa.
Ma 24.5. klo 14.20
aikaan Vallilan hinuri H-1 kiskoi vaunua 112 Hämeentiellä Paavalin kirkon kohdalla loivaan ylämäkeen kohti VH:ia. Ei muuten erikoista, mutta 112 oli kytketty hinuriin perä edellä.
25.5.: Vaihde ja risteys Koskelassa asennusvalmiina. Näyttää olevan eristeet jo valmiiksi kiinnitettynä. Näiden sijoituspaikka jäi tietämättä.
HKL 163 Koskelassa. Linjalle vaunu ei ollut menossa. Jonkin ajan kuluttua tekstinä oli "Koulutusajo".
Itämerenkadun ja Mechelininkadun risteyksessä tehtävien ratatöiden vuoksi raitiolinja 8 ei liikennöi Ruoholahdessa 24. – 26.5. Ratatyöt liittyvät Jätkäsaaren raitioratojen rakentamiseen.
Raitiolinja 8 ajaa Töölöstä Apollonkadun pysäkiltä Runeberginkatua, Arkadiankatua ja Mannerheimintietä linjan 9 päätepysäkille Kolmikulmaan.
Raitiovaunua korvaava bussi 8X kulkee Salmisaaren ja Apollonkadun välisellä osuudella raitiolinjan 8 aikatauluilla.
Helsingin kaupungin liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta, päätöksiä 12.5:.
-Johtokunta hyväksyi päivitetyt raitioliikenne- ja metroliikennesäännöt noudatettavaksi Helsingin kaupungin raitio- ja metroliikenteessä.
-Johtokunta oikeutti HKL:n tilaamaan metron syöttöraidesillan korjaustyöt HKR-Rakennuttajalta. Metron syöttöraidesilta sijaitsee metrovarikon eteläpuolella. Urakka-aika alkaa 7.6. ja päättyy 31.11.2010.
-Johtokunta päätti oikeuttaa HKL:n tilaamaan Herttoniemen valvomon rakennustyöt HKR-Rakennuttajalta. Rakennushanke sisältää tilat metron liikenteenohjausvalvomolle, tekniselle valvomolle, järjestyksenpitovalvomolle ja niiden laitteille sekä automaattimetron laitetilat. Lisäksi rakennukseen sijoitetaan Herttoniemen liityntäliikennebussiterminaalin kuljettajien tauko- ja sosiaalitilat, metrovartijoiden työnjohdon tukikohta ja HKL:n toimistotiloja
-Johtokunta oikeutti HKL:n tekemään metrovarikon kehittämisen 1. vaiheen urakkasopimukset halvimpien tarjouksien antajien kanssa. Hankkeen ensimmäinen vaihe sisältää mm. ratakorjaamon peruskorjauksen sekä laajennusosan.
Vaununvaihto Bombardierin konepajalla Pasilassa 11.-12.5.:
Bombardierin konepaja on toiminut Traverssikujalla vuodesta 2008.
Nykyään siellä tehdään Varioiden 10-vuotishuoltoja.
Huoltoon kuuluu sekä isoja laakerienvaihtoja että pienempää puhdistusluontoista työtä. Työ vaatiin vaunun pilkkomisen osiin (siis viiteen). Yksi vaunu viipyy huollossa noin viikon. Suunnitelmana on, että 10-vuotishuollot on tehty kaikille Varioille tänä vuonna.
Paja työllistää 24 työntekijää. Työtä tehdään kahdessa vuorossa ma-pe, mutta tarvittaessa myös kolmessa vuorossa ja viikonloppuisin.
Toisessa kuvassa aluslevyt ja jyrkimmän kaarteen tukikourut ovat paikoillaan. Nämä työt voi tehdä ennen linjan 9 liikenteen loppumista.
Tarvitaan kaksi kiskoelementtiä. Kuvassa myös nostossa välttämätön työkone. Elementit ja hallissa oleva kiinteä nousuramppi pultataan tukevasti toisiinsa. Nämä työt voidaan aloittaa vasta linjan 9 lopetettua.
Vaihtotyövaununa toimiva HKL 233 on saapunut paikalle. Vaunu lähti Koskelasta. Vallilassa se "käännettiin väärin päin". Eli voidaan ajaa perä edellä oikeaa raidetta, Vallila - Pasila siis peruuttamalla. (Samanlainen kääntömahdollisuus on myös Töölön hallilla mutta ei koskelassa!)
Vaunun täytyy olla paikalla perä edellä, jotta vaunun virroitin ei "poistu ajolangalta" kun se peruutetaan tallin ovelle. Sisällä tallissa vaunu 220 on jo ajettu (akuilla)mahdollisimman lähelle oviaukkoa.
233 on kytketty vaunuun 220, joka hitaasti vedetään kiinteille kiskoille.
Huoltoon menevät vaunut ovat ajokuntoisia samoin kuin huollosta lähtevät. Toinen kuljettaja ottaa vaunu hallintaansa ja seuraa vaihtotyövaunua vasenta väärää Asemapäällikönkadulle peruuttaen. Sitten päästään oikeanpuoleiseen ajoon. Vaihtotyövaunu ajaa etuperin vasenta väärää Pasilan aseman sivuraiteelle. Täältä lähtee seuraavaksi huoltoon menevä vaunu Traverssikujalle.
Vaihtotyövaunu peruuttaa paikalle pukkaamaan vaunun halliin. No sehän sitten ajaa vasenta väärää Asemaapäällikönkadulle ja jatkaa peruuttaen varmaankin Vallilaan, jossa vaunu voidaan taas "kääntää" oikein päin.
Tämä dokumentaatio kärsii valitettavasti kameran ja varsinki kuvaajan yökuvaustaitojen puutteesta. Mutta vastaava tapahtuma on siis nähtävissä keskimäärin kerran viikossa. Traverssikujalle vaan klo 23.30!.
HKL ajaa jo perinteiseen tapaan ruusuisia ratikkakierroksia äitienpäivänä sunnuntaina 9.5. Ruusuja on jaossa 1960-luvulta peräisin olevassa tilausajovaunussa numero 150 sekä entisöidyssä avoperävaunussa 233 (Liikenteessä olivat kuitenkin vaunut 161 ja 163 kuitenkin sään ja jarruvian vuoksi). Sateisen sään sattuessa avoperävaunulla ei liikennöidä, ja se korvataan muulla vaunulla. Ruusuvaunut kiertävät reittiä Töölön halli – Mannerheimintie keskustaan – Aleksanterinkatu – Kauppatori – Snellmaninkatu – Hakaniemi – Kallio – Urheilutalo – Ooppera – Runeberginkatu – Töölön halli.
Ruusuratikassa on matkustajien iloksi tarjolla myös musiikkia: vaunussa 150 voi kuulla suomalaisia tangoja, valsseja ja vanhoja iskelmiä Vallilan tangon esittämänä.
Avoperävaunu lähtee kierrokselleen Töölön hallilta klo 11 ja 12 ja vaunu 150 Vallilan tango -orkesterin kanssa klo 11.30 ja 12.30. Ruusuratikat ajavat noin puolen tunnin välein klo 13.30 asti tai niin kauan kuin ruusuja riittää. Raitiovaunut pysähtyvät reitin varrella joksikin aikaa Kauppatorille, jossa kuljettajat jakavat äideille ruusuja.
Kyytiin pääsee maksutta kaikilta pysäkeiltä. Ruusuvaunut tunnistaa linjakilvestä Ruusuratikka/Rosenvagn.
Helsingin kaupungin liikennelaitoksen johtokunta 12.5.:
Helsingin kaupungin raitioliikennesäännöstä päättäminen, Helsingin kaupungin metroliikennesäännöstä päättäminen, ym
Länsimetro, tilannekatsaus, Metrojunahankinta, tilannekatsaus, Raitioliikennevarikko, tilannekatsaus, Raitiovaunuhankinta, tilannekatsaus. Katsauksista ei esityslistassa ole mitään. Mutta ehkä myöhemmin kuulemme.
Ruoholahdenkatu / Ruoholahdenranta 7.5. Ratatyöt ovat alkaneet. Suoraan on varayhteys Itämerenkadulle ja vasemmalle mennään Jätkäsaareen.
7.5.: Uusin mainosvaunu, HKL 164, koulutusajolta Koskelaan herttaisessa kevätsäässä. HKL 162 ja H-1 Koskelaan. Vaunut eivät päässeet Kustaa Vaasan tieltä pois ennenkuin valot saatiin vilkulle. Pian ne taas sitten toimivat.
Koskela 5.5. Se on värikästä menoa, kun Mannet lähtevät linjalle.
HKL 153 linjalle 7B ja HKL 151 linjalle 1A.
HKL 164, ex Berocca, on nykyään ExpressBus.fi. Teemana on radio Voicen festarikesään.
Kuvasatoa sateiselta – ja myös lumisateiselta – tiistailta 4. toukokuuta 2010 linjalta 1A:
Kuohuviini-151 Urheilutalon luona.
Pilsneri-153 Kauppatorilla.
Siideri-162 Läntisellä Brahenkadulla.
Expressbus-164 Sturenkadulla. Busseja on eksynyt samaan kuvaan, muttei kyllä yhtään ”aitoa” Expressbusia…
Kuvat © Kimmo Säteri
3.5. Staran rahastajakurssi menossa. Yhdistelmä HKL 157 + SR 233 kävi Käpylässä.
3.5. HKL 161 iltaruuhkassa kevätiltapäivän kovassa valossa. On mukava nähdä myös mainoksettomia manneja linjaliikenteessä.
Kulosaaren metroaseman peruskorjaus alkaa kesäkuussa 2010. Remontin vuoksi asema on suljettu 7.6. alkaen.
Metroaseman peruskorjauksessa laajennetaan lippuhallia ja lippuhalliin lisätään liukuportaat. Myös laituritason katosta jatketaan ja laiturin pintarakenteet saneerataan. Lähes 30 vuoden käytössä kulunut asema saa samalla uuden, siistityn ilmeen.
Lippuhallissa tehdään remontin yhteydessä tilajärjestelyjä, ja kioski-, valvomo- sekä yleisö wc-tilat peruskorjataan ja nuhraantuneet pinnat uusitaan. Lippuhallin ja laituritason väliset portaat korvataan liukuportailla ja hissi uusitaan. Laituritason vanha katos puretaan ja tilalle tehdään uusi pidempi katos. Lisäksi laiturin itäpuolelle rakennetaan uusi poistumistieporras. Käytettävyyden lisäksi remontti kohentaa metroaseman viihtyisyyttä ja turvallisuutta.
Metroaseman peruskorjaus valmistuu kokonaisuudessaan alkuvuodesta 2011. Asema voidaan kuitenkin mahdollisesti ottaa osittain matkustajaliikenteen käyttöön jo loka-marraskuussa 2010.
Metro liikennöi peruskorjauksen aikana pääosin normaalin aikataulun mukaan, mutta Kulosaaren aseman ohi ajetaan pysähtymättä. Kahtena kesäkuun viikonloppuna, 12. – 13.6. ja 19. – 20.6. metro ajaa 12 minuutin vuorovälillä, koska asemalla pystytetään korjaustöiden vaatimia väliaikaisia rakennelmia.
Aseman ollessa suljettuna Kulosaaressa liikennöi korvaava bussilinja 16X. Bussi ajaa metron liikennöintiaikoina Herttoniemen metroaseman ja Kulosaaren välillä 8 – 15 minuutin vuorovälein.
Peruskorjauksen arvioidaan maksavan kuusi miljoonaa euroa. Kustannuksista vastaa HKL ja kohteen rakennuttamistehtävät hoitaa HKR-Rakennuttaja.
Vapunaattona Helsingin ydinkeskustan kadut rauhoitetaan jalankulkijoille klo 17 alkaen. Aleksanterinkadun raitiolinjat ovat poikkeusreiteillä noin klo 17 alkaen aaton yöliikenteen loppuun. Bussin 16 poikkeusreitti jatkuu vapunpäivään noin klo 18 asti.
Raitiolinja 1A ajaa Hakaniemestä Rautatieaseman kautta Mannerheimintielle, ja edelleen Bulevar-dia ja Fredrikinkatua päätepysäkilleen Perämiehenkadulle. Reittiosuus Kruununhaassa ja Etelärannassa jää liikennöimättä.
3T kääntyy Kampista tullessaan Simonkadulta Mannerheimintielle ja ajaa Bulevardia ja Fredrikinkatua linjan 1A päätepysäkille. Reittiosuus Kaivokatu – Mikonkatu – Aleksanterinkatu – Kauppatori – Eteläranta - Laivasillankatu jää liikennöimättä.
3B ajaa Eirassa linjan 1A päätepysäkille. Tehtaankatu välillä Eiran sairaala - Olympiaterminaali jää liikennöimättä.
Linjat 4 ja 4T kiertävät molemmissa ajosuunnissa Rautatieaseman, Kaisaniemenkadun ja Kruununhaan kautta. Aleksanterinkatu jää liikennöimättä.
Linjat 7A ja 7B ajavat Rautatieaseman ja Kaisaniemenkadun kautta eivätkä kierrä Kruununhaan ja Aleksanterinkadun kautta.
Korvaava bussi 3X
Eirassa raitiovaunuilta pois jäävää reittiosuutta korvataan osittain bussilla 3X, joka ajaa klo 17 - 1.30 reittiä Viiskulma/Pursimiehenkatu - Laivurinkatu - Tehtaankatu - Laivasillankatu - Eteläranta - Pohjoinen Makasiinikatu - Fabianinkatu - Eteläinen Makasiinikatu - Laivasillankatu - Tehtaankatu - Laivurinkatu - Fredrikinkatu - Bulevardi - Albertinkatu - Pursimiehenkatu. Bussit lähtevät 15 minuutin välein sekä Pursimiehenkadulta että Etelärannasta.
Vapunpäivän lisäliikenne
Lisäratikka 3X ajaa klo 7 - 12 reittiä Rautatieasema - Kauppatori - Kaivopuisto - Eira - Bulevardi - Rautatieasema. Klo 13.30 - 16 ajetaan samaa lenkkiä päinvastaiseen suuntaan.
Raitiolinja 10X liikennöi klo 7 - 16 reittiä Kirurgi - Kuusitie - Kirurgi.
HKL H-1 + SR 233.
Tällainen yhdistelmä oli liikkeellä 28.4. aamupäivällä. Vaunun SR 233 käsijarrun muutostyö on valmistunut ja se siirrettiin Koskelaan.
Helsingin ratapihalla 26.4. iltapäivällä tapahtuneen Sm4:n (K-juna) vaihteessa suistumisen ja sen seurauksena ratapihalaitteiden vaurioitumisen johdosta esimerkiksi K- ja I-junat ovat olleet peruutettuja. Niiden sijasta on liikennöity kolmesti tunnissa N-junia, jotka useimmat ovat olleet maksimimittaisia eli viisi Sm1/Sm2-runkoa. Kuvassa tällainen jättijuna Hiekkaharjun-Koivukylän välillä 28.4.2010.
Kuvat © Jorma Rauhala.
Yläkuvissa tankkiauto HKL 1501.
Meneillään on vaihteen syväpuhdistus painevedellä.
Vaunu HKL 209.
Jonkinlainen testaus lienee meneillään. Kaapelit tulevat vaunun alta poistetusta sivulasista sisään.
Kuvat Vallila 28.4.
Vaunun HKL 332 sisätiloja sunnuntaina 25.04.2010 Koskelassa pari päivää ennen Roihupeltoon siirtämistä. Lasit on poistettu Pelastuslaitoksen pyynnöstä.
Samat kuvat ja lisää sisäkuvia löytyy isokokoisina täältä http://picasaweb.google.fi/Resiina.01/Vaunu332Koskelassa25042010
Kuvat © Jyrki Langman.
HKL 332 Helsingin Pelastuslaitoksen harjoitusalueella Roihupellossa 27.4.:
Pelastustoimen harjoitusalue palvelee
pelastuslaitoksen virkatutkintokurssien (pelastaja ja paloesimies), operatiivisen henkilöstön vuoro- ja täydennyskoulutuksien, sopimuspalokuntien, pelastuspalveluorganisaation sekä myös muiden kaupungin turvallisuuteen liittyvien viranomaisten sammutus- ja pelastustoimintaan liittyviä koulutustarpeita. (Entinen Herttoniemen pelastusasema.)
Paikalle missä vaunu 332 on tulee raideliikenteen harjoitusalue (mm. suistumiset). Viereen tulee vielä 1524 mm:n raide ja metrovaunun teli. Lisäksi rakennetaan 600V ja 25kV ajojohtimet maadoituksen harjottelua varten.
Alimmassa kuvassa 15 vuotta vanha bussi harjoitusvälineenä. HKL 332 on 55 vuotta vanha.
Alue on suljettu. Käynti ja kuvat paikallisen asemamestarin luvalla.
Koskela 26.4. klo 18.30. Vaunu 332 lavetilla valmiina kuljetettavaksi johonkin. Huomaamme, että vaunussa ovat telit paikoillaan.
25.04.2010 tapahtunut SRS:n kevätajelu sujui hyvässä säässä. Reitti oli Koskelan hallit-Sturenkatu-Töölöntori-Salmisaari-Töölön hallit-Kuusitie-Erottaja-Hietalahti josta takaisin Koskelan varikolle rautatieaseman, Hakaniemen ja Sörnäisten kautta. Vaunut HKL 9 + HKL 505. Kuva © Jyrki Längman
Lisää ajelukuvia 25.4. Kuvat © Jorma Rauhala:
HSL jatkaa pitkien tuplanivelbussien koekäyttöä Jokerilinjalla (linja 550). Jokerilinjan matkustajamäärät ovat kasvaneet niin suuriksi, että telibussit täyttyvät ruuhka-aikoina ääriään myöden. HSL etsii ratkaisuja, joilla linjan kapasiteettia voitaisiin kasvattaa ja tarjota matkustajille vielä nykyistä parempaa palvelutasoa.
Viikoilla 17-19 pääkaupunkiseudulla koekäyttöön tulee 25 metriä pitkä tuplanivelbussi. Suuren paikkaluvun lisäksi päästöt ovat alhaiset hybriditekniikan ansiosta. Bussi liikennöi Jokerilinjalla 28.4.-10.5. Linjaliikenteen lisäksi bussia testataan Helsingin katu- ja varikko-olosuhteissa mahdollista johdinautoliikennettä silmällä pitäen, koska bussi vastaa kooltaan nykyaikaista johdinautoa.
Sveitsiläisvalmisteisessa HESS –tuplanivelbussissa on tilaa noin 200 matkustajalle ja siinä on 4 oviparia. HSL kerää kokemuksia sekä autotyypin soveltuvuudesta Jokerilinjalle että avoimen rahastuksen toimivuudesta matkan aikana. Tavoitteena on nopeuttaa matkantekoa ja parantaa aikatauluissa pysymistä tiheävuoroisella linjalla. Bussin kaikista ovista saa nousta sisään ja poistua raideliikenteen tapaan. Matkakortilla voi maksaa jokaisen oven läheisyyteen sijoitella lukijalaitteella.
HSL mittaa myös ajoneuvon energiankulutusta. Auto on sarjahybridi, jossa sähkö tuotetaan dieselgeneraattorilla, ja veto tapahtuu sähkömoottoreilla. Jarrutusenergian talteenotto vähentää polttoaineen kulutusta valmistajan lähtötietojen mukaan jopa 30 %. Terveydelle haitallisten typenoksidi- ja partikkelipäästöjen vähenevät ovat vielä suuremmat. Pysäkiltä lähtö tapahtuu sähkömoottoreilla, jolloin päästöjä ei synny lainkaan ja melu on hyvin alhainen dieselmoottorin ollessa sammutettuna. Kuva HESS. (Mutta mitä tuo sana "Tram" tekee bussin kyljessä? "webm")
Uusimmat kuvalisäykset sivulla Mainosvaunut. Young America Presents, vaunun numero tuntematon. Käy lukemassa kylmän sodan festarista ja vastafestarista 1962. Kuvat © Phil Tatt, 31.7.1962
Helsinki-Tallinna. Vaunu SR 50 kuljetettiin 22.4.2010 entisöintiä varten Tallinnaan M/S Nordlandialla. Iltapäivällä vaunu nostettiin auton lavetilta sisälle halliin. Kuljetuksen suoritti Kuljetusliike K. Rissanen, noston Helsingissä hoiti Vallilan varikon väki ja Tallinnassa Pekkaniska. Työt alkavat käytännössä viikolla 17, ja arvioitu valmistumisaika on kevät 2011. Kuvat Hanno Teigar.
23.4. linjalla 9 oli Mannheim-vaunut HKL 151 ja 162. Kuvat © J. Nordlund
Kulttuuriratikka HKL 166 Vallilan maalaamossa 21.4. On vähän aavemaisen näköinen. Mutta taitaa tullea sileää seinää.
Vallila 21.4.: Vaunu SR 50 (exexex HRO 50, ASEA 1909) on juuri jättänyt suomalaisen kiskon hamaran ensimmäisen kerran yli sataan vuoteen.
Vaunua lasketaan kuljetuslavetille. Kuljetuksen korkeudeksi tuli 4,4m. Pelivaraa ei paljoa jäänyt.
Vaunu on jo valmiina lähtöön Kuljetusliike Rissasen lavetilla.
Aamulla autolla tuotiin Vallilaan Saksasta uusi väliosa.
Kiinni on ja pysyy.
Huomaa, että matkaan lähdettiin Kulosaari -kilvillä.
Matka jatkuu 22.4. aamulla Eckerö Linen lautalla Tallinnaan.
Vaunu SR 50 (ASEA 1909) tuotiin Koskelasta Vallilaan 20.4.
Vaunusta on jo irroitettu virroitin. Vielä irroitetaan vastuslaatikot. Vaunu viedään entisöintipajalle merikuljetuksena.
Kuohuviinivaunu HKL 151 lähti iltaruuhkaan linjalle 1A Koskelasta 20.04.
Koskela 19.4.: Useana päivänä on ratapuolelle rahdattu urakiskoa ainakin kolmen rekan voimin. Siinä on jo komea taapeli ja toinen taitaa olla nousemassa. Enpä muista aiemmin nähneeni tuollaista kiskomäärää tuolla.
Helsinki. Kuvassa vaunun 151 uusi mainosteippaus. Valitettavasti sisällä Koskelan hallissa otettu kuva on tummahko. Kuva © Daniel Federley 19.4.2010.
16.04.: HKL 65 Vallilassa Saksan matkan jälkeen. Ilmeisesti 12.4. lähti HKL 56 samalle matkalle.
Kaupunginhallitus 12.04.: Kaupunginhallitus päättänee tehdä Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymälle seuraavan esityksen raitioliikenteen kehittämisestä:
Ote: Kaupunginhallitus esittää, että Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä jatkaisi raitioliikenteen suunnittelutyötä yhteistyössä kaupunkisuunnitteluviraston ja liikennelaitos-liikelaitoksen kanssa oheen liitetyssä (katso linkki uutissivun alussa) Helsingin raitioliikenteen kokonaiskehittämisselvitys -raportissa annetun linjastosuosituksen ja jatkoselvitystarpeiden pohjalta.
Helsingin kaupunki pitää tärkeänä, että raitiotiehankkeiden kehittämispolkua ja tavoitetilaa päivitetään jatkossa säännöllisesti. Esitys jäi pöydälle kokoomuksen jäsenen Laura Rädyn / Rätyn? pyynnöstä.
HKL 339 "linjalla 67V" Vallilassa 13.4. alkuiltapäivästä matkalla Koskelaan.
HKL 151, ex X-Factor Vallilan maalaamossa. Uudet mainokset tulossa. HKL 162 koulutusajosta saapuneena Koskelassa. Kuvat 13.4.
Kulttuuriratikka (HKL 166) siirrettiin Vallilan maalaamoon 13.4. Näyttäisi vielä olevan "pientä laittoa". Alakuvassa vaunu sitten joskus.
HKL:n johtokunnan kokous 8.4.: Rataurakat menivät Oy VR-Rata Ab:lle. Haltian blogista: Ratikkavarikon sijoituksen selvitystyössä Vallilan kallion vaihtoehto on kuopattu ja Koskelan osalta pallotellaan eri vaihtoehtoja, joissa tornitalon ja Annalan kentän osalta pohditaan eri ratkaisuja. Todennäköiseltä kuitenkin näyttää, että projektin erittäin paljon kalliimmaksi tekevä tornitalon paikalleen jääminen ei ole kierrettävissä. Lisäksi yritetään edelleen etsiä vaihtoehtoista "neitseellistä" sijoituspaikkaa varikolle.
Bombardierin Pasilan "konepajalla" tehdään myös Varioiden 10-vuotishuoltoja. 6.4. sisällä oli HKL 202.
Metro liikennöi 12 minuutin vuorovälein maananantai-iltana 12.4. klo 21.30 alkaen liikenteen loppuun. Junat kulkevat Ruoholahden ja Mellunmäen väliä. Itäkeskuksesta Vuosaareen on erillinen liikenne, joten Vuosaareen matkustavien on vaihdettava Itäkeskuksessa junaa. Myös Vuosaaren haaralla on 12 minuutin vuoroväli.
Poikkeusjärjestely johtuu isosta betonivalusta, joka tehdään Herttoniemen aseman lähellä.
HKL 32 hinaa Helsinginkadulla "väsähtänyttä" variota HKL 229 mahdollisesti Koskelan halliin. Kuva 7.4. klo 9.50 © Timo Honkamäki.
Koskela 7.4. Vaunun HKL 9 taain akseli on poistunut kiskoilta. Raivausauto H055 miehistöineen on tositoimissa.
Vähän myöhemmin HKL 9 on taas kokonaan kiskoilla.
Tämä kuva ei tee kunniaa vaunun upeudelle ;).
Valtuusto 7.4.: METROVARIKON KEHITTÄMISEN HANKESUUNNITELMAN HYVÄKSYMINEN; Khs 2009-2052; PÄÄTÖSEHDOTUS
Kaupunginvaltuusto päättänee hyväksyä metrovarikon kehittämisen hankesuunnitelman siten, että hankkeen arvonlisäveroton enimmäiskustannus on 57 600 000 euroa (RI = 112,8
ja THI = 108,6 kustannustasossa 8/2009). Valtuusto 7.4.: Ehdotuksen mukaan.
HKL 162 uusissa mainoksissaan saapuu koulutusajolta Koskelaan 6.4.
HKL 55, vajaan kaksi viikkoa liikenteessä ollut on edelleen siistin näköinen.
Kuten kilvistä huomaatte, vaunu on lähdössä iltaruuhkaan linjalle 6. Kyllä se siellä lukee! Koskela 6.4.
Helsingin kaupungin liikennelaitoksen johtokunta 2010-04-08:
Kesän 2010 raitiotierataurakoista päättäminen.
Urakkaosa 1 Crusellin silta, Crusellin silta – Itämerenkatu, Crusellin silta – Välimerenkatu
Urakkaosa 2 Ratapihantie – Rautatieläisenkatu ja Rautatieläisenkatu, Ratamestarinkatu kaarteet, Hämeentie; Lautatarhan pysäkki – Vallilan halli, Mannerheimintie; Savilankatu – Humalistonkatu, Mannerheimintie: Kuusitien lenkki, viherrata
Urakkaosa 2a Optio: Urho Kekkosen katu – Malminrinne
Kaikki urakat näyttäisivät menevän VR -Rata Oy Ab:lle.
HKL 162 on saanut uuden mainosteippauksen. Nyt mainostetaan Rekorderlig-siideriä. Teippaus on oikein kesäinen. Vaunu oli 1.4. Vallilassa muutamaa pikkutyötä vaille valmis linjalle.
HKL 12 oli kiirastorstaina 1.4.2010 linjaliikeenteessä. Kuvassa vaunu klo 18.10 Mäkelänkadulla menossa Koskelan halliin. Kuva © Jari Luukkonen.
Koskela iltapäivällä 1.4. Huoltohallin vasemmalta ohittavalle raiteelle oli "siroteltu" vaunut HKL 151, 161, 150, 164 ja taisi olla jokin koeajovariokin.
Olisivatkohan Mannet ja Ludde jääneet kuljettajakurssilaisilta?
Vallila 30.3. H-1 vetäisi tällaisen vaunun maalaamosta ja työnsi sen raiteelle 16.
Vaunu on HKL 162. Eli Elisa-mainokset vaihtuvat "vihdoin" johonkin muuhun.
Katto ja ajovalojen ympärykset lienee oikein maalattu. Muu tullee teippaamalla.
Raitiolinjat 7A ja 7B poikkeusreitillä Via Crucis -kulkueen aikana 2. ja 3.4.
Pääsiäisen perinteinen Via Crucis -tapahtuma ja sen kenraaliharjoitus aiheuttavat poikkeusliikennettä raitiolinjoille 7A ja 7B pitkäperjantain 2.4. ja lauantain 3.4. iltana.
7A ja 7B ajavat kumpanakin iltana n. klo 21 - 22.30 Kruununhaan ja Aleksanterinkadun sijasta Kaisaniemenkadun ja Kaivokadun kautta.
Yksi "vaihde-ja risteyskasa" Koskelassa (siellä on muitakin).
Päällimmäisenä risteys Itämerenkadun / Mechelininkadun risteykseen, sitten vaihde Mannerheimintien / Aleksanterinkadun risteykseen, ja alimpanan risteys Ruoholahdenkadun / Ruoholahdenrannan risteykseen. Kasan toisessa päässä lisäksi pienempää tilpehööriä. Ei vain ole syviä uria risteyksissä ;).
Koskela 29.3.
Olisiko tässä työpiste sääsuojineen. Ainakin vanhan Valmetin telille on saatu uusiokäyttöä. Koskela 29.3.
HKL 161 palaa ihanana alkukevään päivänä Koskelaan koulutusajolta.
Kustaa Vaasan tie 29.3.
Metron nokkajuna (105-106+103-104+M101-M102) Kulosaaren sillalla 26.3.2010. Vanhimmassa yksikössä on sivunumerointi vielä M-kirjaimella höystettynä. Kuva © Jorma Rauhala.
Kaupunginhallitus 12/29.03.2010.: Eräiden hankkeiden rahoitus innovaatiorahaston varoilla
Liite 1 (.pdf). HKL-liikelaitoksen hankkeiden vuoden 2009 rahoitusosuuden siirtäminen vuodelle 2010.
Liitteen piirroskuvissa kulttuuriratikka HKL 166!
Metro ajaa torstai-iltana 25.3. noin klo 21.30 alkaen liikenteen loppuun 12 minuutin välein. Vuosaareen menevien ja Vuosaaresta tulevien matkustajien on vaihdettava junaa Itäkeskuksessa, sillä runkovuorot ajetaan Ruoholahden ja Mellunmäen välillä. Myös Itäkeskus-Vuosaari -osuudella junat liikennöivät 12 minuutin välein.
Poikkeusaikataulu johtuu Herttoniemen metroaseman läheisyydessä tehtävästä isosta betonivalusta. Samanlainen liikennepoikkeus on odotettavissa ensi viikolla.
MLNRV -vaunuun HKL 110 on asennettu invaramppi. Lienee ainut ramppi protovaunun HKL 80 lisäksi.
23.3.HSL:n hallitus hyväksyi taksa- ja lippujärjestelmän 2014 periaatteet:
Liput hinnoitellaan jatkossakin vyöhykkeittäin
Helsingin seudun taksa- ja lippujärjestelmän 2014 perusratkaisuksi tulee malli, jossa kaikkien päälippulajien eli kausi-, arvo- ja kertalippujen hinnoittelu perustuu vyöhykkeisiin. Kausilippu kelpaa jatkossa osamaksuksi lipun kelpoisuusalueen ulkopuolelle ulottuvilla matkoilla, ja lisähinta maksetaan kortin arvolla. HSL on luopunut vaihtoehdosta, jossa arvolipun hinta määräytyy matkan pituuden mukaan.
Vyöhykkeet voivat perustua esimerkiksi nykyiseen tapaan kuntarajoihin tai kaarimaisiin vyöhykkeisiin, jotka muodostavat yhtenäisen maksualueen. Uloin vyöhykeraja voi olla jopa 100 kilometrin päässä Helsingin keskustasta. Vyöhykkeet voidaan toteuttaa vaiheittain. Kolmas vyöhyke on jo osittain toteutunut HSL:n matkakortin laajennettua Keravalle ja Kirkkonummelle.
Taksa- ja lippujärjestelmän jatkosuunnittelussa tarkennetaan vyöhykemallia ja mm. kuntarajoista riippumattomia vyöhykkeitä ottaen huomioon myös lyhyet vyöhykerajan ylittävät matkat. Lisäksi täsmennetään lippujen hinnoitteluperiaatteita ja hintasuhteita, muun muassa mahdollisuuksia alentaa vyöhykkeistä aiheutuvia hintaportaita.
HKL H-22 ilmeisesti koeajolla Koskelassa 24.03. Muistelen, että oli alkukuussa remontissa.
HKL H-22 peruuttaa talliin. MLNRV HKL 99 seisoo koeajokilvillä. Saksassa peruskorjattu, hienoissa maaleissa oleva NrI HKL 55 käy kääntymässä. Vallila 24.03.
Maaliskuussa on MLNRV -muutokseen otettu vaunu HKL 105. Tämä on 17. väliosalla varustettava vaunu. Kaikki aiemmin muutetut ovat jo linjaliikenteessä (84, 108?).
Jo joulukuussa 2009 vaunu HKL 84 on otettu MLNRV -muutokseen.
Taas katsotaan vaunun keulaa. Siinähän on vanha kunnon yhteistariffitunnus! HKL 63, Koskela 23.3.
Aempana: Vaunussa 49 pistää silmään vaakunan sijoitus (oikealla). Muissa vaunuissa sijainti on vasemmalla.
15. MLNRV HKL 108 lähdössä koeajolle. Vallila 19.3.
HKL 110 lähdössä iltaruuhkaan (keulan opastarra). Koskela 19.3.
Vaununvaihto Koskelassa iltapäivällä 19.3. Vaunu HKL 52 tulee sisään ja kuljettaja siirtyy vaunuun HKL 71.
HKL 49 lähdössä iltaruuhkaan Koskelassa 19.3. Mikähän se niin pistää silmään tässä vaunussa? Jospa laitan varmuudeksi maanantaina vastauksen.
MLNRV-vaunussa 110 on ensimmäisenä havaittu kuvan tarra. Se on keulassa entisen kilpikotelon paikalla. Tarra kuvaa vaunun matalalattiaisen osuuden sijainnin.
On havaittu, että MLNRV -vaunuihin on nostettu lastenvaunuja korkealattiaisen ovien kautta. Myöskään muuten huonokulkuiset matkustajat eivät aina ole havainneet matalalattiaista osaa. Ehkä tämä auttaa. Kuva © Jaakko Pertilä.
Koskela 18.3.: HKL 151 ja 153 lähdössä iltaruuhkaan. Vielä kuun alussa niin raitiovaunuystävälliset liikennevalot aiheuttavatkin nykyään vaunujen jonoutumista. Tässä tosin vain kaksi vaunua.
Kaupunkisuunnitteluvirasto, Nähtävänä nyt:
Lauttasaaren metroaseman sisäänkäynnit, asemakaava, Kslk 2009-0365
Asemakaavan muutosten tarkoituksena on mahdollistaa Lauttasaaren metroaseman sisäänkäyntien rakentaminen. Pääsisäänkäynti on suunniteltu ostoskeskuksen tontille, johon tutkitaan lisäksi täydennysrakentamista ja nykyisen rakennuksen osittaista tai vaihtoehtoisesti kokonaan purkamista. Huoltoasematontille on tavoitteena sijoittaa metron liityntäbussien kääntymis- ja pysäköimispaikka ja järjestää sen kautta ajo metroaseman maanalaiseen pysäköintilaitokseen ja väestösuojaan sekä työ- ja huoltotunneliin. Lisäksi tontille tutkitaan uuden rakennuksen rakentamista. Tontille 31035/1 ja pohjoispuolella olevalle puistokaistaleelle on tarkoitus rakentaa metroaseman sisäänkäyntirakennus siten, että kevyen liikenteen yhteys Lahnalahden puiston ja Gyldénintien välillä säilytetään.
HKL 154, entinen karkkivaunu, nykyinen jäätelövaunu 16.3. linjalla 7B Itä-Pasilassa ja ihan vakiovuorossa.
Töölö 16.3.: Hitsausauto HKL 1582 Mercedes-Benz 1523L-97027/536. Kopin seinässä lukee HKL Ratahitsaus. Rekisteritietojen mukaan auton omistaa pankki ja haltija on Hitsaustarvikeliike Soudoset Oy.
Raitiovaunun 215 jarruissa oli häikkää 15.03.2010 Ruoholahdessa Itämerenkadulla(Metroaseman luona) klo 17.23, kyseinen vaunu peräytettiin takaisin salmisaaren silmukkaan. Salmisaaren silmukassa oli motissa vaunut 58 ja 3 variota. Suma purkautui noin 17.51 kun vaunu 215 ei ollut enään tiellä, kyseinen vaunu lähti varikolle omin avuin vähän myöhemmin. Kuva © Jyrki Längman
Vallila 15.3.: Hinurilla HKL H-1 oli kovasti toimitettavaa alkuiltapäivästä. Taustalla HKL 175, Spårakoff peruuttelee maalaamoon.
Harjavaunu HKL 2126 koeajolla VH-KH-VH, ja ensimmäistä kertaa linja-ajossa sitten vuoden 1999. Kuva © Jorma Rauhala.
Moottorit, ajokytkimet ja vastukset toimivat moitteettomasti. Myös testattiin erityisesti vaunun sähköjarruominaisuuksia. Koska moottorit ja mitä todenäköisimmin myös kontrollerit ja vastukset otetaan vaunuun SR 50 (HRO 50 - HKL 5 - HKL H4) kun se entisöidään.
HKL 2126 on harjavaunuista ainut, jota ei "hydraulisoitu". Eli harja pyöri ketjuvedolla. Ilmeisesti 10.3. se liikkui viimeisen kerran Helsingin raitioverkolla.
HKL 2126 perimmäisenä Vallilan hallissa 10.03. koeajon jälkeen.
Metrovarikon kehittämisen hankesuunnitelman hyväksyminen
Kaupunginvaltuusto päättänee hyväksyä (7.4.) metrovarikon kehittämisen hankesuunnitelman (.pdf) siten, että hankkeen arvonlisäveroton enimmäiskustannus on 57 600 000 euroa.
HKL 154. Marianne 11.3. Koskelassa lähdössä iltaruuhkaan. Mainos on muuttunut. Nyt ei mainosteta karkkia vaan jäätelöä.
Tukemiskone HKL 1767 Vallilassa 10.3. Kone on ollut vähällä käytöllä. Hallissa harjavaunut H-20, H-21 ja H-23, jotka ovat olleet tänä talvena käytössä. Myös H-22 on tallissa mutta remontissa. Perimmäisenä on ainut ei-hydraulisoitu H-26, käyttämätön mutta toimintakuntoinen. Lisäksi hallista löytyvät hiomavaunu HKL 2119 ja radanpuhdistusvaunu HKL 2118. Jälkimmäistä ei kuitenkaan käytetä sen aiheuttaman suuren pölyhaitan vuoksi.
HKL 150 oli 10.3. liikkeellä tilausajossa. Arabiassa vaunu on vielä tyhjänä. Matkustajat tulivat Kyläsaarenkadun pysäkiltä.
HKL 164 lähti 10.3. Koskelasta iltaruuhkaan linjalle 6/8. Useimmin tämän on nähnyt koulutusvaununa.
Lisää Varsovan kuvia. Kuvat Š Marek Graff
Stadlerin Flirt. Koleje Mazowieckie, Masovian (voivodikunnan)rautateiden ER75-013 etummaisena.
Varsovan metro. Tiedon puutteessa oletan, että juna on menossa Młocinyn
asemalle, joka on linjan 1 toinen päätepiste.
Kauppatori. Uusin lausunnolla oleva torikortteleiden liikennesuunnitelma. Valtuuston hylkäämään edelliseen suunnitelmaan verrattuna nyt ei tulisi raiteiden limitystä Unioninkadulle ja toisaalta tulisi kääntösilmukka Kauppatorille etelästä tulevalle liikenteelle.
25.2. Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti puoltaa uutta suunnitelmaa. Mutta lautakunta yksimielisesti pitää edelleen tarkoituksenmukaisempana
toteuttaa Aleksanterinkadun ja Unioninkadun liittymä liikennesuunnitteluosaston piirustuksen 5751-1 (eli raiteiden limitys Unioninkadulla) mukaisesti.
Paavalin kirkon silmukka 3.3. klo 17. Yleinen mutta harvoin dokumentoitu tapahtuma. Linjan 6/8 vaunu on riittävästi myöhässä ja kääntyy Kirkolla. Vaunu HKL 75 jatkaa linjalla 6. Kuva Š Jari Luukkonen.
Kansallinen hankintailmoitus: HSL Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä : Raitioliikenteen toimintaympäristön kehittämisohjelma - linja 8
Raitioliikenteen toimintaympäristön kehittämisen tavoitteena on parantaa liikenteen luotettavuutta, nopeutta ja matkustusmukavuutta sekä vähentää kaluston ja radan kulumista... Suunnittelualueen ratainfrastruktuuri inventoidaan niin, että voidaan arvioida tarpeet ja mahdollisuudet pysäkkivälien pidentämiseksi, raitioliikenteen ja muun liikenteen erottelun sekä ratageometrian parantamiseksi.
2.3.: HKL 1 hinasi Saksassa täyskorjatun vaunun HKL 66 "varastosta" Koskelasta Vallilaan. Ilmeisesti varustelu alkaa.
Eli tässä vaiheessa on seinät, katto, lattiat ja ohjaamotilakin on tyhjä. Aikaa siis menee.
Varsovan kuvia. Kuvat Š Marek Graff
Tramwaje Warszawskie 1398, Konstal 105Na 1973 - 2007?.
Tramwaje Warszawskie ?, Konstal 116Na 1998 - 2000.
Tramwaje Warszawskie 2164, HCP 123N 2007 -.
Tramwaje Warszawskie 3103, PESA 120N 2007.
PKP ED59-01, PESA 2006. Sarjansa ainut kappale, osamatalalattiainen, Varsovan lähiliikenteessä.
Tiedot: Wiki-, kielitaitovaraus.
Laajasalon ja Kruununhaan välisen raideyhteyden ympäristövaikutusten arviointi käynnistyy
Helsingissä on tutkittu jo pitkään mahdollisuuksia saada keskustasta sujuva joukkoliikenneyhteys suunnitteilla olevaan Kruunuvuorenrannan asuinalueelle ja sitä kautta aina Laajasaloon asti. Kaupunginvaltuusto päätti vuoden 2008 lopulla, että suunnittelua jatketaan Kruununhaasta Sompasaaren ja Korkeasaaren kautta kulkevan raitiotiesiltavaihtoehdon pohjalta. Siltayhteys palvelisi myös pyöräilyä ja jalankulkua. Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto on käynnistänyt hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnin.
Ympäristövaikutusten arviointi tuottaa siltoihin perustuvasta raitiotieyhteydestä ja sen mahdollisista vaihtoehdoista vertailukelpoista tietoa päätöksentekoa varten. Siltayhteyden lisäksi mukana arvioinnissa on edelleen myös erilaisia tunneliratkaisuja, vesiliikenteeseen perustuva vaihtoehto sekä hankkeen toteuttamatta jättäminen. Päätöksiä yhteyden toteuttamisesta ei ole tehty.
Ohjelmassa esitetään arvioitava hanke, sen mahdolliset vaihtoehdot sekä arvioitavat vaikutukset ja niiden arviointimenetelmät. Ohjelman valmistumisen jälkeen Uudenmaan ELY -keskus kuuluttaa ohjelman nähtävillä olosta ja järjestää asiasta yleisötilaisuuden. Nähtävillä olo ajoittuu kesälomien jälkeiseen aikaan, elo - syyskuulle 2010. Silloin kaikki halukkaat voivat lausua arviointiohjelmasta mielipiteensä.
ELY -keskuksen lausunnon ohjeistamana suoritetaan varsinaiset vaikutusten arvioinnit ja niihin liittyvät tutkimukset ja selvitykset. Arviointiselostus valmistunee vuonna 2011 ja siitä kuulutetaan ja se on myös yleisön arvioitavana vastaavasti kuin arviointiohjelmakin. Menettely päättyy ELY -keskuksen lausuntoon.
Perjantaina 26.2. alkaa kaupunginmuseossa Sofiankatu 4:ssä ja Hakasalmen huvilassa alennusmyynti. Valikoima museon julkaisuja myydään pois 3 euron kappalehintaan. Alennuksessa on mm. Kulosaaren raitiotie -historiikki.
Mikonkatu 25.2. Näin se sujuu. HKL 205 tulee sieltä mistä piti ja ha menee sinne minne ei ollenkaan pitäisi mennä.
Koskela 25.02. Tällaista kiskoa on hiljan saapunut, Ri105c1. Lienee risteyskappaleisiin ?
Mikonkatua 25.02. Raitioraide vasemmalla ja oikealla lienee urabussin kulku-ura :).
23.2.: Laajasalon ja Kruununhaan välisen raideyhteyden ympäristövaikutusten arviointi käynnistyy.
23.2. Päivän kuvia, lunta, lunta...
Hämeentiellä HKL 218 linjalla 6 ja HKL 162 koulutusajossa.
20.2. varhain aamulla (Pitäjänmäen aseman pysäkillä klo 6.38 keskustaan) linjalla 231K Nobinan "Nuuksion bussi" 444 tai 445..
CapaCity-bussiin sisään kaikista ovista
Bussi koekäytössä 26.2. ? 4.3. linjalla 550
Jokeri-linjalla 550, Itäkeskus - Oulunkylä - Westendinasema, ajaa perjantaista 26.2. alkaen torstaihin 4.3. asti Mercedes Benz CapaCity-nivelbussi, johon voi nousta sisään kaikista ovista. Bussin kaikilla neljällä pariovella on matkakortin lukijalaitteet, joten matkan maksaminen käy samoin kuin raitiovaunussa.
CapaCity-bussi lähtee matkustajaliikenteeseen iltapäivällä 26.2. ja 27.2.- 3.3. se ajaa varhaisaamusta puoleenyöhön. Viimeisenä päivänään linjalla torstaina 4.3. bussi ajaa n. klo 14 asti.
550 on valittu CapaCityn linjaksi, koska se on tiheästi liikennöity ja eräänä tulevaisuuden vaihtoehtona on pohdittu, että linjalla siirryttäisiin raideliikenteeseen. HSL kokeilee CapaCityn avulla, onko pitkällä nivelbussilla mahdollista päästä raitiotiemäiseen liikenteeseen. Matalalattiaisella CapaCityllä on pituutta 19,5 metriä ja paikkoja on lähes 200 matkustajalle.
Kansallinen hankintailmoitus:
Helsingin kaupungin rakennusvirasto, HKR-Rakennuttaja : Metron syöttöraidesillan korjaustyöt.
Tarjouspyyntö koteloidusta ratikkavalo-/jokerivalo-opastimesta
Kaupunginvaltuusto 17.2.: Metron huoltoraiteen hankesuunnitelman hyväksyminen
Valtuutettu Lea Saukkonen ehdotti asian palauttamista uuteen valmisteluun siten, että radan turvallisuuden varmistamiseksi rakennetaan tasoristeyksiin puomijärjestelmät. Ehdotus raukesi kannattamattomana. Asia päätettiin kaupunginhallituksen esityksen mukaan.
17.2. iltapäivä: Mannet ovat jälleen ahkerasti koulutusajossa. Kuvassa HKL 164, Berocca ja HKL 152, Alepa. "Marianne" ja "X-Factor" ovat menossa jo lähempänä Koskelaa. Berocca kääntyi sekin Vallilassa kohti Koskelaa.
Vaihde Koskelassa 16.2. Vaihteen osoite on Itämerenkatu - Mechelininkatu.
HKL 14, 13 (vm 1959) ja 161 (vm 1964) Koskelassa 16.2. Jälkimmäinen juuri saapunut koulutusajosta.
Kuluva talvi on tarjonnut kauniita näkymiä. HKL 38 Pohjolankadulla 15.2.
HKL:n johtokunta päätti 17.12.09 oikeuttaa HKL:n tilaamaan raitiotieurakiskoja 800 tonnia (hankinta-asiakirjoista lähemmin ilmenevin ehdoin) ArcelorMittal S.A:lta Espanjasta kokonaishintaan 654 020,82 euroa (ilman alv) niin, että arvonlisäverollinen kokonaishinta on yhteensä 797 905,40 euroa.
Kaupunginvaltuustossa 17.2.: Metron huoltoraiteen hankesuunnitelman hyväksyminen
Huoltoraide on noin 1,3 km pitkä sähkötön yksiraiteinen rata, joka alkaa Vuosaaren metron itäpäästä ja yhtyy Vuosaaren satama-alueen reunalla olevan logistiikka-alueen raiteeseen. Huoltoraide ja Vuosaaren satamaraiteet yhdessä muodostavat huoltoraideyhteyden metrosta päärataan.
HKL 164 linjalla 1A Pohjolankadulla 9.2.2010. Lumiset on maisemat, mutta hyvin Saksan-serkku näyttää pärjäävän. Itse asiassa tavallaan jopa suomalaista paremmin, sillä nyt runsaan lumen aikaan Pohjolankadullakin on pysäköity autoja hyvin lähelle kiskoja, ja kapeikoissa vaunu saa etua siitä, että se on 10 cm Nr-vaunuja kapeampi. Kuva © Daniel Federley.
Metrojunat pysähtyvät Rautatientorin metroasemalla jälleen 15. helmikuuta lähtien. Korjaustyöt kuitenkin jatkuvat eivätkä aseman hissit ole vielä käytössä. Ne saadaan korjattua ensi kesän aikana.
Koska liukuportaat ovat alkuvaiheessa ainoa kulkuyhteys metrolaiturille, asema ei toistaiseksi palvele pyörätuolilla ja lastenvaunujen kanssa liikkuvia tai muita hissiä tarvitsevia metromatkustajia. Turvallisuussyistä lastenvaunuja tai pyörätuolia ei saa kuljettaa liukuportaissa. Lähimmät esteettömät asemat ovat Kaisaniemi ja Kamppi.
Rautatientorin metroasema on ollut suljettuna viime marraskuusta lähtien putkirikosta aiheutuneiden vesivahinkojen vuoksi. Normaalina arkipäivänä Helsingin vilkkaimmalla metroasemalla on noin 50 000 käyttäjää.
Rautatieaseman Kompassitason ja metrolaiturien välisten pitkien liukuportaiden jo aiemmin suunniteltua peruskorjausta on aikaistettu vesivahingon vuoksi. Suunnitelmien mukaan Rautatientorin pitkien liukuportaiden peruskorjaus olisi ollut vuorossa vuonna 2011, mutta nyt sitä aikaistettiin vuodella. Vastaavasti Hakaniemessä peruskorjaus siirtyy vuoteen 2011.
Portaat korjataan yksi kerrallaan, joten neljästä liukuportaasta kolme on käytössä. Tästä syystä liukuportaat voivat päivän vilkkaimpina aikoina ruuhkautua. Kaikkiaan porrasremontti kestää noin vuoden.
Myös Kompassitason ja asematunnelin väliset lyhyet liukuportaat joudutaan peruskorjaamaan. Ensimmäisenä remontoidaan Rautatientorin puoleiset portaat.
Lumenlinkousta metrovarikolla 10.2. Ratakuorma-auto 3 vetää linkoa 2141. Sitten viime näkemän on lingon väri vaihtunut oranssista keltaiseksi.
Pitipä odottaa lähes kolme vuosikymmentä, että sai tällaisen kuvan (ja sekin varikolla).
Helsingin metro uudistuu vuonna 2014 koko seudun kattavaksi, entistä nykyaikaisemmaksi järjestelmäksi. Metron liikenteenohjausjärjestelmä automatisoidaan, asemille rakennetaan laituriovet ja metrovaunuihin tulevat valvontakamerat ja asemille junavalvojat. Turvallisuus paranee niin matkustamoissa kuin radallakin. Vuoden 2014 lopulla aloitetaan liikenne uudella rataosuudella Ruoholahdesta Matinkylään.
Metron automatisointiprojektista vastaava HKL järjestää asukastilaisuuden metron automatisoinnista ja Vuosaaren asemalla alkavasta laituriovikokeilusta. Tilaisuudessa asukkailla on mahdollisuus tutustua suunnitelmiin sekä kysyä lisätietoja HKL:n ja Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän (HSL) asiantuntijoilta.
Asukastilaisuus järjestetään tiistaina 16.2. klo 18-19.30 Tehtaanpuiston koulussa Vuosaaressa. Suunnitelmiin on mahdollisuus tutustua klo 17.30 alkaen. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä HSL:n ja Vuosaaren asukasyhdistyksen kanssa. Vastaavia tilaisuuksia järjestetään kevään aikana vielä Mellunmäessä ja Itäkeskuksessa sekä syksyllä Herttoniemessä ja Hakaniemen-Kallion alueella.
Laituriovet ovat uudessa metrossa välttämätön turvallisuusinvestointi, sillä ne estävät radalla pääsyn. Lisäksi laituriovet parantavat metroasemien viihtyisyyttä.
Vuosaaressa syksyllä 2010 alkavalla laituriovitestauksella halutaan varmistaa ovien toiminta todellisessa ympäristössä sekä talviolosuhteissa. Pohjatyöt Vuosaaressa alkavat tänä keväänä, itse ovet rakennetaan kesän aikana. Testivaiheen jälkeen ovet jäävät käyttöön.
Ovien rakennustyöt aiheuttavat Vuosaaressa laiturimuutoksia, ja rakennusvaiheen aikana matkustajat käyttävät saapuville junille varattua laituria.
Metron liikenteenohjausjärjestelmä on uusittava sen ikääntymisen takia. Nykyinen järjestelmä ei esimerkiksi mahdollista metrolinjan jatkamista.
Liikenteenohjausjärjestelmän uudistamiseen kuuluu automaattiajoon siirtyminen, laituriovien rakentaminen vanhoillekin metroasemille sekä valvontakamerajärjestelmän ulottaminen kaikkiin metrovaunuihin. HKL:n henkilökuntaa näkyy jatkossa asemilla nykyistä enemmän, kun metrojunankuljettajia koulutetaan junavalvojiksi. Liikenteenohjausjärjestelmän uudistaminen on erityisesti turvallisuusinvestointi: inhimillisen virheen mahdollisuus vähenee ja matkustajaturvallisuus paranee.
Matkustajien kannalta merkittävä muutos nykyiseen on metroliikenteen nopeutuminen, sillä automatisointi tekee mahdolliseksi siirtymisen lyhyempiin vuoroväleihin. Suunnitelmien mukaan vuonna 2014 metrojunat liikennöivät ruuhka-aikaan kahden ja puolen minuutin vuorovälein.
Korkein hallinto-oikeus (KHO) hylkäsi 8.2. kaikki Espoon metrotunnelien asemakaavoista tehdyt valitukset. Tunnelilouhinta Espoossa on tarkoitus aloittaa tänä vuonna. Helsingissä louhinta on jo meneillään
JCDecaux'n digiscreen.fi -"palvelu" alkaa raitiovaunuissa ja metrojunissa 1.3. Näyttölaitteita on vaunuihin asennettu jo nyt reippaanlaisesti. Hieman mainostekstiä: Digiscreen tekee matkustamisesta mukavampaa ja sujuvampaa. Ikkunasta ulos tuijottamisen sijaan matkustajat voivat nyt katsella ajankohtaisia uutisia, paikallissäätietoja, HKL:n liikennetiedotuksia ja tekstiviestifoorumia. Näin mainoksetkin pyörivät valmiiksi mielenkiintoisessa ympäristössä.
HKL 164 koeajolla 5.2. Vaunu on ollutkin pitkään näkymättömissä.
HSL-ajan metron liityntäliikennekilpi.
Tosin näitä kilpiä on nähty vaikka linjalla h55. No kulkeehan sekin metroasemien kautta.
Vanhat entiset STA:n puolituristi-Volvo/Carrus Fiftyt ovat päässeet vielä vanhoilla päivillään linjaliikenteeseen. Niitä näkyy kulkevan VR:n vaikeuksien takia liikennöitävillä linjoilla 452X ja 453X.
Lumipyryisenä torstaipäivänä 28.1.2010 tapahtunutta:
Aamutuimaan todettiin Katariinankadun vaihteen olevan jäässä, eikä se kääntynyt suoraan edes raudalla. Tästä johtuen 1A ajoi aamun pari ensimmäistä tuntia Kauppatorilta Aleksin ja Rautatieaseman kautta Hakaniemeen. Myöhemmin päivällä useat lumen tukkimat vaihteet aiheuttivat poikkeusreittejä milloin missäkin. Vartaan vaihteessa tapahtunut kiskoilta suistuminen sotki jonkin aikaa Mannerheimintien liikenteen.
Suuressa osassa välipalavaunuista esiintyi C-vaunun jarruvika aamupäivän aikana ja välipalakulkue ajettiin aamupäivän aikana sisään Koskelaan. Eräs yksilö näistä seisoi jonkin hetken Mannerheimintiellä Töölön hallin kohdilla, minkä vuoksi alueelle kerääntyneet vaunut saivat virran katkeamaan Oopperan tienoilta. Puolenpäivän aikaan ykkönen kääntyi Pasilassa koska niin ikään C-jarruvikainen vaunu tukki liikenteen Käpylässä. Nordenskiöldinkadulla samaisen vian vuoksi seissyt vaunu johdatti 7A:n ja 3TB:n lyhennetyille kierroksille Helsinginkatua pitkin. Laskujeni mukaan 6 ja 7B eivät vielä iltapäivään mennessä olleet olleet poikkeusreitillä yksittäistapauksia lukuunottamatta.
Kolmosilla ja seiskoilla esiintyi parinajoa ainakin vielä iltapäivän alussa ja epäilemättä myöhemminkin. Muut linjat ajoivat jotakuinkin tasaisesti, joskin usea ruuhkavuoro seisoi iltaruuhkan hallissa akuutin vaunupulan vuoksi. Mannet sen sijaan olivat ahkerasti liikenteessä niin aamu- ja iltapäivällä matkustajapalvelussa kuin keskipäivällä koulutusajossa. Ilmeisesti niiden pakkasraja -15°C mitataan sisällä hallissa koska ulkopuolella oli lämpöä reippaasti vähemmän!
Raitiolinjojen aikataulut muuttuvat 1.2.
Kaikilla raitiolinjoilla otetaan maanantaina 1. helmikuuta käyttöön uudet, viime syksynä tehtyihin matka-aikamittauksiin perustuvat aikataulut.
Uudet aikataulut on laadittu vastaamaan vaunujen pidentyneitä matka-aikoja. Muutoksen yhteydessä vuoroväleihin tulee vähäisiä pidennyksiä.
Aikataulut löytyvät Helsingin seudun liikenteen verkkosivuilta www.hsl.fi.
Joukkoliikenteen (HKI) johtokunnan päätöksiä 21.01.
LAUSUNTO VALLILAN ALUEEN JA RATIKKAVARIKON KULTTUURIHISTORIAA JA SUOJELUARVOJA KOSKEVASTA VALTUUSTOALOITTEESTA
Ehdotuksen mukaan.
Valtuustoaloitteen mukaan koko Vallilan alueesta olisi tehtävä kulttuurihistoriaa ja suojeluarvoja koskeva selvitys. Johtokunta päätti antaa kaupunginhallitukselle aloitteesta lausunnon, jonka mukaan HKL on jo teettänyt tällaisen selvityksen Vallilan raitiovaunuvarikosta yhteistyössä kaupunginmuseon kanssa. Vallilan alueen muilta osin aloitteeseen vastaa kaupunkisuunnitteluvirasto. Tutkimuksen varikosta on laatinut Consart Oy ja se valmistui elokuussa 2009.
Johtokunta päätti oikeuttaa HKL:n tilaamaan Kulosaaren metroaseman muutostöiden rakennuttamis- ja suunnittelutehtävät HKR-Rakennuttajalta 645 075 euron (alv 0 %) enimmäishintaan.
Johtokunta on hyväksynyt Kulosaaren metroaseman hankesuunnitelman kokouksessaan 28.10.2009. Rakennustyöt Kulosaaressa alkavat kesällä 2010.
Laajenevan Helsingin seudun joukkoliikenteessä otetaan vuoden 2014 loppuun mennessä käyttöön uusi matkakorttijärjestelmä ja reaaliaikainen informaatiojärjestelmä. Helsingin seudun liikenne HSL kilpailuttaa järjestelmän toimittajat tämän vuoden aikana.
Matkustajille uudistus näkyy muutaman vuoden kuluttua muun muassa entistä kattavampina ajantasaisina infopalveluina ja lisääntyvinä verkkopalveluina. Järjestelmässä tuotettavaa informaatiota voidaan hyödyntää matkustajatiedotuksen ohella muun muassa liikennöinnissä, joukkoliikenteen suunnittelussa ja laadun valvonnassa. Uusi lippu- ja informaatiojärjestelmä on helposti laajennettavissa sitä mukaa kun uusia Helsingin seudun kuntia liittyy HSL:ään.
Uudistusta palvelevat myös uudet matkakortit, joiden ISO-standardi mahdollistaa lippujärjestelmien kilpailuttamisen. Korttien vaihto on parhaillaan käynnissä ja saadaan päätökseen vuoden 2010 aikana. Tämän vuoden aikana toteutetaan myös kaikkiin liikennevälineisiin satelliittipaikannus tulevaa informaatiojärjestelmää varten.
HSL toteuttaa järjestelmien hankinnan neuvottelumenettelyllä. Hankinnasta julkaistaan ilmoitus, jonka perusteella toimittajat voivat tehdä osallistumishakemuksen. HSL valitsee näistä neuvotteluihin vähintään kolme toimittajakonsortiota. Neuvottelujen tuloksena vähintään kahdelta tarjoajalta pyydetään lopulliset tarjoukset, joiden perusteella järjestelmän toimittaja valitaan. Suunnitelmien mukaan toimittajan valinta ja hankintasopimus tehdään vuoden 2010 loppuun mennessä.
Hankinta sisältää uuden lippu- ja informaatiojärjestelmän toteutuksen sekä ylläpidon 3 - 5 vuodeksi. Arvioidut kustannukset ovat yhteensä noin 90 miljoonaa euroa (+alv), josta toteutuksen osuus on noin 50 milj. euroa ja ylläpitokustannusten osuus noin 40 milj. euroa. Hankkeen kokonaiskustannusten arvioidaan olevan 12 vuoden aikana noin 150 miljoonaa euroa (+alv).
HKL 152, Alepa, vasen sivu (versio 2). Koskela 25.01.
Länsimetron louhintaurakka Ruoholahdessa (ainut paikka, jossa jo louhitaan).
HKL 152, Alepa, ja jo toinen mainosversio, uudet aukioloajat.
22.1. Vallila. MLNRV HKL 77 lähdössä koeajolle.
22.1. Vallila. Tunnistamattomaksi jäänyt harjavaunu siirrettiin raiteelta 1 raiteelle 2. Vaunussa lienee uusi harja.
Kaupunginvaltuusto 01/20.01.2010: Kaupunginvaltuusto päätti hyväksyä Kulosaaren metroaseman muutostyön hankesuunnitelman:
Hankesuunnitelma 31.8.2009 (.pdf).
HKL:n investoinnit (2010) ovat 138,5 milj. euroa. Lisäksi HKL:n arvioidaan lainoittavan länsimetron rakentamista 25,0 milj. eurolla. Länsimetro Oy:n lopullisesta rahoitusmallista päätetään myöhemmin. Vuoden 2010 suurimmat investointikohteet ovat uusien metrovaunujen ennakkomaksut 23,0 milj. euroa, uusien raitiovaunujen ennakkomaksut 22,0 milj. euroa ja bussijokeri 2 rakentaminen 14,0 milj. euroa.
Uutta lainaa nostetaan 119,5 milj. euroa vuonna 2010. Tästä lainamäärästä uusien metrovaunujen rahoittamiseen kohdistuu 17,0 milj. euroa ja uusien raitiovaunujen 8,5 milj. euroa. Infrainvestointien rahoittamiseen nostetaan uuttaa lainaa 94,0 milj. euroa, josta 25,0 milj. euroa kohdistuu Länsimetro Oy:lle annettavaan lainaan.
Stadin Ratikoiden kauppa-sivulle
on tullut myyntiin kaksi uutta tuotetta.
Tyylikkäässä solmioneulassa on helsinkiläinen ASEA:n kaksiakselinen ns. Pikkuruotsalainen. Vaunuja valmistettiin Helsinkiin vuosina 1908-1917.
Solmioneula sopii loistavasti myös lahjaksi, sillä se toimitetaan sivulla olevan kuvan mukaisessa lahjapakkauksessa. Solmioneulan hinta on 50 €.
Solmioneulojen myynnistä saadut tuotot käytetään vaunun SR 50 (ASEA
1909, ks. raitio.org/ratikat/helsinki/stara/sr50.htm)
entisöintiin, joten ostamalla solmioneulan voit olla mukana tukemassa entisöintiprojektia. Pikkuruotsalaisen entisöinti alkaa tammi-helmikuun 2010 aikana ja tavoitteena on saada vaunu liikenteeseen kesän 2011 aikana.
Lisäksi Pikkuruotsalaisesta on tehty myös pinssi. Sen hinta on 4 € / kpl.
The Tramways of PORT-AU-PRINCE
Punainen Risti Katastrofirahasto.
14.10. namupaloja liikenteessä:
HKL 161 linjalla 8 iltapäivällä. Matkustajat siirrettiin takana olevasta välipalaratikasta (111).
Välipala meni koskelan halliin.
HKL 165 lähdössä iltaruuhkaan linjalle 1A. Lisäksi iltaruuhkaan lähtivät Mannet 151, 153 ja 154.
JCDecaux Finland asentaa maaliskuuhun mennessä kaikkiin HKL:n raitio- ja metrovaunuihin näyttöruudut, joiden uutissisällöstä vastaa Vartin toimitus.
Lähes 800 näyttöruudulla julkaistaan päivän mittaan useita kymmeniä, juuri tätä jakelukanavaa varten räätälöityjä uutisia.
Toronto, Kanada. TTC (Toronto Transit Commission) liikennöi 11 raitiolinjaa. Raideleveys on mielenkiintoinen 1495 mm (4 ft 10 7/8 in). (Päivitys 9.1.)
Canadian Light Rail Vehicle (CLRV) L1 4001, valmistanut Schweizerische Industrie Gesellschaft (SIG) vuonna 1977. Vaunu kuuluu kuuden vaunun protosarjaan.
CLRV L2 4147. Sarjatuotantovaunut valmisti Hawker Siddeley Canada 1977 - 1982. L1 + L2 vaunuja on yhteensä 196. Vaunut suunnitteli kanadalainen Urban Transportation Development Corporation. Lisäksi L3 nivelvaunuja on 52 kappaletta. Näiden vaunujen käyttöaika alkaa olla lopuillaan.
Bombardierilta on tilattu vuonna 2009 204 kappaletta 100% matalaa Flexityä. Ensimmäiset ovat valmiina jo 2011. Optio lienee sellaiset 400 kpl. Kaupungissa on suuret suunnitelmat raitioverkon laajentamisesta.
Kanadan suurin provinssi Ontario on päättänyt toteuttaa Toronton seudun tulevat raitiotiehankkeet normaalilla 1435 mm raideleveydellä. Tätä nykyä Toronton raitiotieverkko on yksi suurimmista Euroopan ulkopuolella. Toistaiseksi on epäselvää, tullaanko uusien ratojen rakentamisen yhteydessä myös nykyisen verkoston raideleveys muuttamaan. railwayage.com/breaking-news/toronto-lrt-starts-journey-to-standard-gauge.html
Kuvat syyskuulta 2009, © Terhi Evinen.
Ensimmäinen vuonna 2010 väliosa-asennukseen otettu vaunu on HKL 108. H-1 siirtämässä vaunua raiteelle 18. Vallila 5.1.
MLNRV:t ennen vaunua 108: HKL 76, 77, 80, 85, 86, 91, 98, 99, 101, 102, 107, 110 - 112.
4.1. alkuiltapäivällä Vallilan H-1 hinasi Saksassa peruskorjatun mutta keskeneräisen vaunun HKL 66 Vallilasta Koskelaan.
4.1. Paluukuormana vaunulla H-1 oli Koskelassa jo pitkään seissyt kolarivaunu HKL 84. Tilanne näkyy kuvassa. Pässin oma voima ei saanut pakastettua vaunua kunnolla liikkeelle. Kuvassa odotetaan apuvoimia. 5.1.: Vaunu 84 jäi sitten Koskelaan.
Vihdoinkin! Tätä olen odottanut, nähdä vaunu HKL 165 liikkeellä. Vaan olosuhteet eivät olleet otolliset. Koskela 4.1.
Vuoden 2010 alusta lähtien HKL vastaa operaattorina raitiovaunujen ja metrojen liikennöinnistä sekä Helsingin joukkoliikenneinfran omistajana ratojen, asemien ja varikoiden hoidosta.
Liikenteen suunnittelu- ja tilaajatoimintoja sekä matkustajaviestintää ja matkalippujen tarkastusta hoitaa 1.1.2010 toimintansa aloittava Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä (HSL). Pääkaupunkiseudun nykyisistä organisaatioista uuteen kuntayhtymään siirtyvät YTV Liikenne, HKL:n suunnittelu- ja tilaajatoiminnot sekä matkalippujen tarkastus. Nykyisistä organisaatioista YTV lopetti toimintansa vuoden vaihteessa.
HKL on vuodesta 1945 lähtien vastannut Helsingin sisäisen liikenteen järjestämisestä. Tänä aikana on suunniteltu ja rakennettu Helsingin metroa sekä laajennettu voimakkaasti kaupungin raitiotieverkkoa. Pitkäjänteisen työn tuloksena Helsinki on noussut viime vuosikymmenien aikana Euroopan eturivin joukkoliikennekaupungiksi, jonka maine houkuttelee alan asiantuntijoita eri puolilta maailmaa tutustumaan Helsingin joukkoliikenteeseen.
Raideliikenteen operaattorina HKL keskittyy nyt tuottamaan ympäristöystävällisiä, luotettavia ja laadukkaita raitio- ja metroliikennepalveluita matkustajille. Korkeatasoista joukkoliikennettä tukee ratojen ja asemien ylläpito ja kehittäminen. HKL vastaa vuoden 2010 alusta myös Suomenlinnan liikenteestä, jonka liikennöinnin hoitaa HKL:n tytäryhtiö Suomenlinnan Liikenne Oy.
29.12.09: Raitio -lehti 4/2009 on ilmestynyt.
HSL Helsingin seudun liikenne.
HKL:n internetsivut osoitteessa www.hkl.fi keskittyvät jatkossa esittelemään näitä HKL:n ydintoimintoja sekä HKL:ää työnantajana.