Helsinki: raitioliikenne / Helsinki tram traffic Suomen raitiotieseura ry
Suomen raitiotiet / Tramways of Finland Finnish Tramway Society

RAITIOVAUNUJEN TEKNIIKKAA ja HUOLTOA

Hanning & Kahlin uusi jarrutesteri otettiin käyttöön Helsingissä 13.-16.1.03. Koska HKL tekee lähes kaikki jarrukorjaukset itse, on erittäin tärkeää, että sillä on käytössään edistyksellisimmät testaus- ja huoltolaitteet.

Tästäkin syystä on pysyttävä kaikkien testauslaitteiden ja apuneuvojen osalta nykytekniikan tasolla ja kehitysasteella.

Yhteisen käyttöönoton ansiosta liikennelaitoksen korjaamohenkilökunta voi nyt tehdä varmoja vikadiagnooseja ja virheettömiä korjauksia jousijarruille ja hydraulilaitteille. Tiettyjen alkuvaikeuksien jälkeen irrotettujen osien käsittelyssä ja testaustavoissa testipöydällä ja itse vaunussa korjaamon osallistujat hallitsivat testauslaitteiston toisena päivänä vain hyvin vähäisellä Hanning & Kahlin tiimin avulla.

HKL:n henkilökunta oli ilahtunut nähdessään, miten helppoa vianetsintä nyt on. Aiemmin vaunuissa oli toistuvia vikoja, joita etsittiin usean hengen voimin pitkään. Tänään testerin liikkuva osa voidaan asettaa vaunun vierelle ja kytkeä. Automaattinen ohjelma käynnistetään sitten ja heti kun vika ilmenee, se tulee näytölle ja myös tallentuu. Kun testauslaitteisto etsii vian syytä, korjaamohenkilökunta voi jatkaa muita töitään. Osa testituloksista tallentuu myös testiraportille, joka sekin on uusi tervetullut piirre.


Nykyisten vaunujen modernisoinnin mahdollistamiseksi on jousijarrusatuloiden perhettä laajennettu uudella HYS 255 –jarrusatulalla.

Toisin kuin matalalattiavaunuissa, näiden uusien jousijarrusatuloiden avulla saavutetaan myös jarrulevyjen suurempi läpimitta ja leveys ensiöjousituksen alueella. Uusi jousijarrusatula on varustettu joustavalla ripustuksella, joka sallii suhteellisen liikkeen jarrusatulan ja jarrulevyn välillä. Satula on yläosaltaan kelluva, ja voimansiirto tapahtuu suojatusti voimapatruunan kautta kiertotangon avulla. Joustavan ripustuksen vuoksi tarvitaan jarrusatulan alaosassa vääntömomenttituki, jonka nivelpäät on varustettu ikuisesti voidelluilla liukulaakereilla eivätkä siten tarvitse huoltoa.

Maksimaalinen aktuaattorivoima on 28 kilonewtonia. Satulan joustava laakerointi sallii sitä paitsi pyörästön ja ajolaitteiston välisen kulman, joka syntyy kun ensiöjouset oikealla ja vasemmalla jousittavat eri voimakkuuksilla (kaarreajossa tai epätasaisesti jakautuvan kuorman takia).

Missä se oli mahdollista, sovellettiin Hanning &Kahlin jarrusatuloiden aiempia rakennusperiaatteita. Niinpä esimerkiksi voimapatruuna voitiin säilyttää muuttumattomana aiemmasta HYS2X-jarrusatulavalmistussarjasta. Jousijarrusatuloiden alueelta tuttu liukulaakerointi modifioitiin ja voiteluporaukset tehtiin akseliin. Standardijarrulaitteen rakenne säilytettiin, mutta jarrusatulan ja jarrulevyn välisen liikkeen takia kannatinpeltia piti pidentää. Standardijarrusatulan hydraulinen tiivistejärjestelmä ja päällys voitiin säilyttää sellaisinaan. Valmistusta ohjaavat FEM-laskelmat johtivat jarrusatularungon muotoilussa optimaaliseen lujuuden ja painon suhteeseen.

Prototyypin valmistuttua elokuussa 2006 otettiin uusi jarrusatula kattaviin sisäisiin tyyppitestauksiin. Ensimmäinen käytännön ajo tehtiin yhdessä HKL:n NRII-tyypin vaunussa, joka oli modernisoitu matalalattiaisella keskiosalla. Jarrulaitteiston käyttöönotto uudessa matalalattiaisessa keskiosassa seurasi joulukuussa 2006. Vielä 43 muun vaunun modernisointia on suunniteltu.