Raitiovaunujen postilaatikot

Takaisin ETUSIVU FRONTPAGE

Helsinkiläiset postiljoonit olivat 6.2.1901 alkaen oikeutetut kulkemaan raitiovaunuissa ilmaiseksi, sillä postihallitus maksoi Raitiotie- ja Omnibus Oy:lle vuosittaisen korvauksen.
Raitiovaunuihin asennettiin myös postilaatikoita. Sopimus päättyi vuoden 1906 alussa postiljoonien virkapuku- ja korvauskiistaan. Uudelleen raitiovaunuihin asetettiin kirjelaatikoita syksyllä 1912. Tällä kertaa yhteistyö jatkui vuoteen 1917.

HRO 36 "postilaatikolla" HRO 36 with a letter-boxEdellä olevat mielenkiintoiset tiedot mainitaan vuonna 1988 ilmestyneessä "Suomen Postin historiassa".
Se on vielä lisättävä, että HRO:n johtokunta hyväksyi kokouksessaan 7.9.1911 kirjelaatikoitten asentamisen vaunuihin.
Kuva: M. Hellsténin kokoelmat.

HRO 36 oli ensimmäinen ASEA:n pikkuruotsalainen vuodelta 1908. Vaunu on sinisellä Hietalahden - Ylioppilastalon - Katajanokan linjalla. Suomenkielinen linjakilpi on vaunun toisella puolella. Vaunu on kuvattu Hietalahdessa ja mikä harvinaisinta, siinä on selkeästi näkyvillä niin perin juurin harvinainen raitiovaunupostilaatikko.
Raitiovaunupostilaatikot ovat valokuvissa sangen harvinaisia. Ehkä laatikoita ei sijoitettu kaikkiin moottorivaunuihin. Julkaisemassamme valokuvassa postilaatikko on.